Ukusan namaz od sočiva koji vas dugo drži sitim, a priprema se sasvim jednostavo i brzo. Ako kuvate veću količinu sočiva, možda za čorbicu ili varivo, odvojite obavezno jednu šolju sledeći put i isprobajte ovaj namaz (posle ćete ga namerno praviti:).
Pašteta od sočiva
Sastojci: 2 šolje kuvanog sočiva, 1 crni luk, 1 češanj belog luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber
Priprema:
Sočivo potpiti u hladnu vodu prethodnog dana, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen kao za supu (šargarepa, koren peršuna, paštrnak i kolutić celera). Sve kuvati na laganoj temperaturi oko 40-60 minuta da sočivo i povrće fino omkešaju. Zatim, sočivo ocediti (tečnost u kojoj se kuvalo iskoriti za čorbicu) i ostaviti da se prohladi.
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. U blender staviti sočivo, dodati pripremljeni luk, jedan češanj belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino izmiksati da se dobije kremasti namaz. Na kraju dodajte dosta sitno seckanog svežeg peršuna i još malkice ulja ako volite.
Poslužiti kao namaz uz hleb i po želji posuti sitno seckanim ljubičastim ili mladim lukom koji će dati lep kontrast. Tako pripremljenu paštetu možete čuvati u frižideru 3-4 dana. Prijatno!:)
Recept koji je poslužio za inspiraciju:)
Vidim da je blog dobio proljetno zaglavlje, divno je!
ОдговориИзбришиNisam znala da se od leće može napraviti pašteta, taman bi bila super za doručak
O, jos kako, moze se praviti i od pasulja, kad se fino zacini bude vrlo pikantno.:) p.s. cvetici su tu da nam prolece sto pre dodje...:)))
ИзбришиE, ovo je baš moja disciplina! Jednostavno i ukusno, plus zdravo... Super recept! ♥
ОдговориИзбришиGago, znam da je ovo receptic po tvom ukusu.:)) <3
ОдговориИзбришиodlična ideja . Ja obožavam sočivo .
ОдговориИзбришиMalo za promenu, da ne bude uvek corbica i varivo.:))
ИзбришиJako fino izgleda.
ОдговориИзбришиHvala Petra.:))
ИзбришиSuper ideja, pravim nešto vrlo slično sa pasuljem. Idealno za ove posne dane.
ОдговориИзбришиDa, sa pasuljem bude isto fino, zapravo sve mahunarke su vrlo zahvalne za pravljenje namaza.:))
ИзбришиKuvam lecu skoro svake nedelje, a nije mi palo na pamet ovako nesto! Super ideja:))
ОдговориИзбриши:)) Eto, zgodne ideje za sledeci put.:))
ИзбришиJako volim leću, ali mi nikada nije palo na pamet da napravim namaz...iskoristiti ću ideju...
ОдговориИзбришиBice mi drago ako isprobas, obavezno posle javi utiske.:))
ИзбришиSjajno!
ОдговориИзбришиHvala Mirjana.:)
ИзбришиPravila sam namaz, jako je ukusan. Pravila sam od crvenog sociva, ono se mnogo brze skuva od ovih ostalih.
ОдговориИзбришиDivnoo, raduje me da su utisci tako pozitivni, a u pravu ste za crveno socivo, zaista se brze skuva.:)) Hvala na javljanju i lepo pozdrav Vam leti!:))
Избриши