Možete čak napraviti jednu smesu i podeliti na pola, pa u jedan deo dodati čokoladu a u drugi lešnike. Preporučujem da isprobate oba recepta, pa da utvrdite koji vam se više sviđa.:))
Kajzerice sa čokoladom
Sastojci (za 6 kajzerica): 500 g crnog brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 1 uvrh puna kašika kakaa, 100 g rastopljene čokolade, 3 kašike ulja, oko 150 ml mlake vode, 50 g seckane čokolade
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se aktivira. Čokoladu rastopiti na laganoj temperaturi sa malo ulja. U dubljoj posudi izmešati brašno, kakao, šećer i so. Dodati pripremljeni kvasac, rastopljenu čokoladu i sa mlakom vodom zamesiti glatko testo. Na kraju dodati i kockice seckane čokolade i još malo mesiti. Testo pokriti i ostaviti da odmara 15-tak minuta.
Zatim, testo podeliti na 6 delova i oblikovati loptice. Poređati na pleh i ostaviti da odmaraju još 15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja kajzerice premazati mlekom i peći na 180 C oko 20 minuta. Poslužiti ih tople za doručak uz čašu svežeg mleka.:)
Napomena: Kod Tine sam nedavno videla jedan lepi receptić za čokoladni hlepčić, pa pogledajte kako je to ona radila.:)
Kajzerice sa lešnikom i suvim grožđem
Sastojci (za 6 kajzerica): 500 g crnog brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 100 g krupno mlevenih pečenih lešnika, 100 g suvog grožđa, 50 ml ulja, oko 200 ml mleka ili vode + 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmuti kvasac u pola šolje toplog mleka sa malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da kvasac nadođe. Izmešati brašno, so i šećer, dodati ulje, krupno mlevene lešnike i suvo grožđe. Sa mlakim mlekom zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti da odmara 15-tak minuta.
Testo podeliti na 6 loptica i poređati na pleh. Ostaviti da odmaraju još 15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenje, kajzerice zaseći u vidu krsta i premazati umućenim jajetom ili mlekom. Peći na 180 C oko 20 minuta dok ne postanu zlatno rumene.
Poslužiti ih tople za doručak uz maslac i fini domaći pekmez. Ako slučajno preostanu, mogu se iseći na tanke šnitice i malo tostirati, pa će biti poput finih čajnih keksića.
Prijatno grickanje... želim vam lep početak nove sedmice!:))
Ima li lepseg budjenja od mirisa sveze pecenog peciva:)) Ova lesnikasta varijanta mi se bas zalepila za oko:))
ОдговориИзбриши:)) Tebi saljem te lesnikaste a ja cu se vec nekako snaci sa onim cokoladnim.:D
ИзбришиOve sa lešnikom bi bile savršene uz šolju čaja :)
ОдговориИзбришиDaa, prava mala cajanka.:)
Избришиdeliziosi,brava
ОдговориИзбришиGrazie, Paola.:)
ИзбришиTaman sam sad došla od susjede kojoj kuća prekrasno miriši jer peče neki kolač i onda me ti dočekaš s ovim pecivima. Uh!
ОдговориИзбришиPozdrav komsinici i tebi!:)))
Избришиovo je odličan doručak ili večera...mogu samo zamisliti kakvi se lijepi mirisi šire kućom :)
ОдговориИзбришиNajlepse su jos onako tople, tek izvadjene iz rerne.:)
ИзбришиOve kajzerice lete Filipu za školsku užinu :-)
ОдговориИзбришиMislim da ce mu se dopasti, posebno one sa cokoladom.:)
ИзбришиLanice ne znam kako ostati imuna na ove divote,kao da si znala moj omiljeni spoj čokolada i lješnjaci..hvala ti za uvijek dobre idejice..pusa od nas svih!
ОдговориИзбришиEto, mozda bi bilo fino spojiti ih zajedno u testu naredni put, pa da bude dupli uzitak... veliki pozdrav za sve!:)))
ИзбришиSuper su mi kajzerice u slatkom izdanju, a tvoje tako dobro izgledaju da samo mogu poželjeti da mi čim prije ovdje zamirišu !
ОдговориИзбриши