Jedan recept koji može fino poslužiti za razne prigode - tartlete sa slatkim nadevom i voćem. Na isti način možete napraviti i slanu varijantu korpica. Možda samo na prvi pogled izgledaju zahtevne, ali zapravo vrlo ih je jednostavno napraviti. U osnovi ovih kolačića su korpice od prhkog testa (koje se mogu pripremiti par dana ranije), dok sa druge strane fil pruža nebrojene mogućnosti za igru i kombinovanje.
Napravite fil od omiljenih sastojaka, recimo od čokolade, limuna, karamela ili orašastih plodova. Isto tako, mogu biti vrlo lepe kombinacije i sa sezonskim voćem, sada je pravo vreme da napravite korpice sa kruškama, šljivama ili sa pečenom bundevom. Pronađite vaš omiljeni recept a možda vas neki od njih inspiriše da se sada zaputite u kuhinju i eksperimentišete.:))
Tartlete - osnovni recept
Sastojci za prhke korpice: 250 g brašna, 125 g maslaca, 60 g šećera,
prstohvat soli, 1 jaje, par kašika hladnog mleka
Priprema:
U dubljoj posudi
izmešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac sobne temperature, 1 jaje sve
sastojke skupite u glatko testo, po potrebi dodajte malo hladnog mleka.
Zamotajte testo u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Rastanjite testo i
obložiti kalupiće za pečenje (nije ih potrebno prethodno premazivati). Korpice možete peći u metalnim ili silikonskim kalupićima. Pre pečenja, testo
izbockajte viljuškom na par mesta i pecite na 180 C oko 15-20 minuta.
Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekajte da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupića.
Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekajte da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupića.
Napomena: u testo možete dodati i mlevene bademe, orahe, lešnike, kokos, kakao ili čokoladu u prahu.
Tartlete sa čokoladom i lešnicima
Fil sa čokoladom i lešnicima: 200 ml slatke pavlake,
200 g čokolade, 2 kašike likera od čokolade, 100 g mlevenih lešnika
Zagrejte slatku pavlaku i čim
provri skolonite sa ringle. Dodajte čokoladu iseckanu na kockice i mešajte dok
se potpuno ne rastopi. Na kraju dodajte 2 kašike čokoladnog likera I mlevene
pečene lešnike. Sve pažljivo izmešajte i napunite već ispečene korpice od
testa. Kad se fil malo prohladi, pospite seckanim pečenim lešnicima.
Tartlete sa limunom
Fil sa limunom: 2 žumanca, 4 kašike šećera, 1
vanilin šećer, sok od ½ limuna, 25 g maslaca + 2 belanca, 100 g šećera, 50 g
kokosa, malo limunovog soka za beze koricu
Umutite na pari žumanca sa
šećerom i limunovim sokom. Krema će se vrlo brzo zgusniti, pa je onda pomerite
sa ringle i dodajte komadić maslaca. Napunite već ispečene korpice za tartlete.
Belanca umutite u čvrst šam sa šećerom i malo limuna. Na kraju polako
umešajte kokos. Napunite špric i istisnite “ružice” preko fila od limuna.
Stavite u rernu zagrejanu na 150 C samo dok belanca blago porumene i odmah
poslužite.
Napomena: umesto beze korice može se staviti i samo kriškica svežeg limuna preko fila.
Tartlete sa šljivama
Fil sa šljivama: 200 g očišćenih šljiva, 2-3
kašike šećera, malo ruma, cimet
Šljive operite i izvadite
koštice. Isecite ih na tanke kriške i lepo poređajte u prethodno ispečene
korpice. Poprskajte ih rumom i pospite sa malo šećera i cimeta. Pecite u rerni
15-tak minuta dok voće ne omekša.
Tartlete sa kruškama
Frangipan fil sa kruškama: 3 lepe kruške, 3 belanceta, 3
kašike šećera, 100 g mlevenih badema ili oraha, 1 kašika brašna, malo Amaretto
likera
Priprema:
Kruške isecite na tanje kriške
i poprskajte limunovim sokom. Belanca umutite u čvrstu penu zajedno sa šećerom.
Dodajte mlevene bademe ili orahe, kašiku brašna i malo likera. Ovom smesom napunite
pripremljene korpice i odgore utisnite po nekoliko kriškica voća. Pecite u
prethodno zagrejanoj rerni oko 15-tak minuta.
Tartlete sa bundevom
Fil sa bundevom: 500 g pečene bundeve, 2-3 kašike šećera ili meda, 1 vanilin šećerm 1 jaje, 1 kašičica gustina + 2 belanca za šam, 100 g šećera
Priprema:
Bundevu oljuštite i isecite na manje kriške ili kockice. Poređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta da lepo omekša. Ispasirajte i zasladite po ukusu. Kad se malo prohladi, dodajte jedno jaje i kašičicu gustina. Napunite ispečene korpice.
Umutite čvrst šam od belanaca sa šećerom. Stavite u špric i lepo rasporedite preko fila od bundeve. Pecite desetak minuta na 175 C tek toliko da belanca blago porumene.
Napomena: tartlete možete malo zapeći i bez šama od belanaca, pospite ih samo kristal šećerom da se lepo karamelizuje.:)
Super ideje za poslastice a slike su ti fantastične. Prijatno:)))
ОдговориИзбришиHvala puno, Zorice.:))
ИзбришиObozavam tartalete.Tartalete sa cokoladom i ljesnicima su vec probane... i fantasticne su. A i ove ostale su mnoooogo-mnogo dobre. A fotografije kao i uvijek ostavljaju bez daha. Pozdrav.
ОдговориИзбришиHvalaaa i veliki pozdrav za celu ekipu, a posebno najmladjeg skolarca.:)))
ИзбришиOve sa bundevom su mi posebne, štp bi rekli, u sezoni :-) Ne bih imala prozib, daleko od toga, da gtžricnem i ostale :-)
ОдговориИзбришиIzvini za obvoliko slovnih grešaka, baš se nisam rasanila :-(
ИзбришиVeki, ne brini, meni se to isto cesto desava, hihihi... skontala sam sta je pisac hteo da kaze.:))) cmok...
ИзбришиOdlican izbor, odlicna prezentacija, sta reci osim molila bih od svakog po jedan :)))
ОдговориИзбришиSaljem ti odmah jedan sladak paketic!:)))
ИзбришиUfff, bas si ti to lepo uslikala... Mnogo su lepe. Ja ne znam koji bih pre probala:)
ОдговориИзбришиNalence, pa di si mi ti... a preporucila bih da krenes prvo od cokoladnih.:))) ljub, ljub...
ИзбришиDivota! Baš mi se zadnjih par dana motaju po glavi čokoladne mini pite, a sad kad si me ti naguštirala sigurno ću ih brzo napraviti
ОдговориИзбришиDrzim fige za sto skoriju probu.:)))
ИзбришиVolim izbor ukusa koji si napravila, sa bundevom nikad nisam probala - ne volim je mnogo, ali mi se bas cini prijemcljivom u ovoj kombinaciji :)))))
ОдговориИзбришиSa bundevom je mnogo fino, nesto poput pite samo sa drugacijom koricom... mislim da ce ti se dopasti.:))
Избришиajme kako su divne, ko iz najbolje francuske slastičarnice, ma i bolje!!
ОдговориИзбришиPredivne su!
ОдговориИзбришиHvala Mirela.:))
ИзбришиTeško se odlučiti samo za jednu, jedna izgleda bolje od druge.
ОдговориИзбришиObavezno isprobati od svake vrste.:)))
ИзбришиLana,zdravo! Vidim da si u nadevu od cokolade si dodala liker, ali pitam se i zelela bih da mi kazes ako naravno pamtis da liker dodajes dok je cokolada na vatru ili kad skines sa ringla? Da li postane gusca smesa kad ga dodajes, zato pitam, zanima me kad treba da ga dodajemo da ne bude gusta vec da ostane fina, hvala unapred, pozdrav.
ОдговориИзбришиLiker obicno dodajem u kremu kada je sklonim sa ringle, nece se nista vise zgusnuti samo ce dobiti fini ukus... umesto likera moze se dodati i kasicica instant kafe ili malo narendane korice pomorandze.:)
ИзбришиHvala,slazem se,koricu dodajem i ranije,samo divna kuvarica komsinica mi je dala domaci liker i zelim da ga dodajem u cokoladi .ukusan mesec!
ИзбришиMoje poštovanje, oduševljena sam stranicom i receptima. sve su pite fenomenalne ali voljela bih ubaciti na proslavu povodom vjenčana ove sa limunom pa me zanima koliko mogu staati da li se beze kora topi vremenom ilimože stajati duže?
ОдговориИзбришиDraga Dijana, hvala Vam na lepim recima.:) Korica od belanaca je najlepsa prvog dana, tada je mekana i vazdusasta, dok naradnog dana vec malo izgubi na volumenu... ako zelite da duze traje, trebalo bi je nesto duze peci/susiti kako bi se izvukla vlaga iz belanaca i kako bi postala hrskava poput puslica.:) p.s. mozda bi bilo dobro napraviti mali eksperiment sa piticama pre vazanog dogadjaja, cisto da bi se izbegla iznenadjenja.:) Svako dobro i veliki pozdrav!:)
Избриши