U mojoj sveščici sa receptima ova pogača je zapisana kao Pelina lisnata pogača. Prvi put sam je probala u gostima kod naše rođake Pele u Novom Sadu, pre jedno dvadesetak godina, pa otuda taj naziv pošto je Pela uvek bila poznata kao vrsna kuvarica.:)
Recept je veoma omiljen u našoj kući i prvobitna verzija pogače je dugo izgledala ovako. Vrlo je ukusna i lepo naraste, pa se može seći na krupnije kocke i poslužiti kao toplo predjelo kada imate neke goste.:)
Međutim, želela sam da je ovog puta napravim drugačije, pa je zato dobila i brojčicu 2. uz naziv. Mogu vam reći da mi se ova verzija možda čak i najviše dopala, pa ako imate vremena ovih dana, najtoplije vam preporučujem da isprobate.:))
Sastojci: 750 g mekog brašna, 40 g svežeg kvasca, 1,5 kašičica soli, 2 kašike ulja, 2 jaja, 2,5 dl mleka, 1 dl mineralne vode
Za premazivanje i nadev: 250 g maslaca ili margarina, 100 g pancete ili šunke, 1 jaje za premazivanje, susam
Priprema:
Kvasac razmutiti u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju.
Izmešati brašno, pripremljeni kvasac, dodati ulje i jaja, pa sa mlakim mlekom i mineralnom vodom zamesiti srednje mekano testo.
Razviti koru 30×30 cm, premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature) i posuti kockicama sitno seckane šunke ili pancete. Zaviti u rolnu, pokriti i ostaviti da odmara 10 minuta (prvi red slika 1.)
Testo ponovo razviti, premazati maslacem i posuti sa još malo seckane pancete. Zaviti u rolnu, ali ovog puta u suprotnom smeru od prvog puta (drugi red slika 2.). Ostaviti da testo odmara još 10 minuta.
Ponoviti ceo postupak da potrošimo preostali maslac i kockice pancete. Testo ponovo zamotati kao prvi put i ostaviti da još malo odmara (treći red slika 3.)
Četvrti put testo razviti u dugačak pravougaonik (dužine 60 cm i širine oko 25 cm, zamotati u rolat i iseći na šnite debljine oko 1,5-2 cm (meni je ispalo 22 komada). Dublji kalup za pečenje premazati maslacem i ređati šnitice tako da se preklapaju donjim redom. Složiti tri reda (kao na slici), premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
Staviti u hladnu rernu i peći na 200 C oko 45 minuta, po potrebi pokriti papirom da ne izgore previše. Šnitice sam ređala u keramičku posudu, pa zato nisam mogla da je odmah stavim u zagrejanu rernu da ne bi pukla.
Ukoliko pravite u nekom drugom kalupu, testo možete prethodno ostaviti da odmara 30-tak minuta, pa onda staviti u zagrejanu rernu i peći 30-tak minuta dok fino ne zarumeni.:)
Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je, koja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:)
I ajde budi sad na dijeti :)))))
ОдговориИзбришиSavrsena, listic do listica, a zuta kao dukat. Ostavi mi jedno parcence :)))
:))) Sta tek da kazem za tvoj domaci burek!:))) Nego, moze razmena, saljem ti ceo tanjiric u zamenu za 1/4 onog finog bureka.:)))))
ИзбришиAaaaa, sto mi to radis? Prelepa pogača, odmah u omiljene:))) KISS
ОдговориИзбришиNalence, ovo je nesto bas k’o za tebe... ljuuubac!:)))
ИзбришиWow! This looks amazing!
ОдговориИзбришиThank you, Iliana.:)))
ИзбришиPrelijepo na sva tri načina. Po mom ukusu... fantastično... sad cu da je zapišem na onu jednu moju karticu... a kartice su samo za SUPER RECEPTE... POZDRAAAAAV...
ОдговориИзбриши:)) Ma, znala sam da ce ti se dopasti, hihihi... sada moras isprobati sva tri nacina.:))) p.s. kartice su prava stvar za sve foodije...hvalaaa ti puno!:))) cmook
Избришиdivni pužići Lanice,uredni,savršeni... a i ukus neizostavan ! čisto uživanje na tvojim stranicama !
ОдговориИзбришиpozzzzz
Hvala puno draga Danka, volim isto da posetim tvoje stranice, nazalost ne uspevam da ostavim komentar jer ne prihvata profile koji nisu registrovani na Google +, tako da mogu samo da im se divim iz daleka... puno poljubaca!:)))
Избришиmjenjala sam neke parametre,valjda će se sada moći staviti komentar.hvala ti na ukazanoj grešci.veliki zagrljaj ti šaljem !
ИзбришиIsprobano, sada sve funkcionise...puno te ljubim!:))) p.s. ako primetis da fali neki kolacic, znaces vec ko se motao na blogu...:D
ИзбришиUh, pogača je po mom ukusu jer lisnato testo baš volim! Sviđa mi se ovo seckanje i ređanje, posle samo odlomiš po želji parčiće! :)))
ОдговориИзбришиMeni se najvise svijaju ti hrskavi parcici, na ovaj nacin ih bas puuuno izadje.:)))
ИзбришиJako se lijepo razlistala i i zgleda i više nego primamljivo.
ОдговориИзбришиNadam se da cu vas namamiti da isprobate, hihihi..:))) kiss
ИзбришиSlazem se sa Ljiljom - nemoguce je biti na dijeti sa ovom pogacom... Fenomenalno izgleda!
ОдговориИзбриши:)) Za sniticu ili dve uvek ima mesta, a najbolje je podliti sa komsilukom... onda nam ne treba dijeta.:))
ИзбришиMajstorski, prekrasno mi izgleda, pogača zavodnica.
ОдговориИзбришиHvala Dunja, drago mi je da te vidim... saljem ti puno lepih pozdrava i radujem se nekom novom recepticu od tebe!:))
Избришиnema reci,toliko sam sada ogladnela da bih pola pleha pojela(bez obzira što dugooo već ne jedem belo brašno)
ОдговориИзбришиMoze se napraviti i sa integralnim, bice jos lepsa... pa posuti sa malo mesanih semenki odgore, milina.:)))
ИзбришиUyyy que rico !!!! que pinta !!!! con gusto saborearía un poco ya.... besos
ОдговориИзбришиGracias, buen dia y muchos besos para ti...!:)))
ИзбришиUmirem sto puta dnevno :-D Kad god dođem na tvoj blog. Evo, sad čitam ovo mami u pola dva jer ne mogu da prestanem da gledam ovu lepotu!
ОдговориИзбриши:))) Moraces jednom da napravis mami i Misi, to je bas receptic koji bi im se svideo.:)))
ИзбришиSviđa se i meni ovo seckanje i ređanje a lisnate pogače obožavam. Divne slike.
ОдговориИзбришиHvala Zorice, volim ovo testo i vrlo je zahvalno za razno oblikovanje, mislim da bi ti majstorski sve napravila.:)))
ИзбришиJako lepo uradjena I fotografisana
ОдговориИзбришиHvala Dzoli, saljem lepe pozdrave na drugi kraj sveta!:))))
ИзбришиLana, prelepa ti je pogača! Jako mi se svidja ovaj način redjanja rolatića, em je dekorativna em je sigurna sam, i jako ukusna!
ОдговориИзбришиSuzy, ovo je bas receptic k’o za tebe.:))) cmook...
ИзбришиSamo mogu da ti kažem da je prava sreća što sam ovu mirisnu lepoticu videla pred ručak, inače... :-) Propast pogača to treba da stoji u naslovu recepta :-)
ОдговориИзбриши:)))) hihihi, da znas da mi trebala da ispravim naslov....:D kiss
ИзбришиAjme meni, tako se je krasno razlistala da sam pomislila kako je riječ o lisnatom tijestu. A da mamiiiiii, mami itekako.
ОдговориИзбришиMozda bi mogla da prodje kao neka vrsta lisnatog testa, verujem da bi i kiflice fino ispale.:)))
ИзбришиI meni se ucinilo kao da je od lisnatog testa ( sto u neku ruku i jeste). Svidja mi se tvoja naredjana verzija ali i mogucnost da je slozis na toliko puno nacina. Pravi nedeljni "treat" sto bi rekli moji sugradjani;)))))
ОдговориИзбришиHvala Jelena, receptic je vrlo zahvalan i moze se bas lepo igrati sa njim... kad bi tamo tvojima napravila, posle bi ti stalno trazili receptic.:))))
ИзбришиLanice ja kada ugledam ovakvu divotu,odmah mi krene volje da ju isprobam,ali odmah..prekrasna je zbilja svaka čast!
ОдговориИзбришиNelyce, ovo bi se sigurno dopalo i tvojima, brzo se sve napravi i super je za grickanje u onoj tvojoj lepoj basti.:)))
ИзбришиI meni se ucinilo da je lisnato testo u pitanju :) Dopada mi se punjenje sa sirom, mada i prva verzija fino izgleda :)
ОдговориИзбришиStvarno se moze igrati sa ovim testom, mozda jos neka lepa ideja padne na pamet.... stvarno bih volela da jos neko isproba.:))) bisouuus...
ИзбришиLano, pa ti hoćeš da nas ubiješ! :) Predivno izgleda, dekorativna i ne mogu ni da zamislim koliko ukusna. Divna, kao i uvijek! :*
ОдговориИзбриши:)) Milice, ovo je bas receptic za tebe, da vas tamo gore na severu fino ugreje.:))) pozdravcek....
ИзбришиSamo da javim da pogaca treba da se ubaci u rernu... haha....pozdrav.
ОдговориИзбриши:)))) Da cekamo onda ispred rerne dok se ispece, hihihi.... ;)))))
ИзбришиUbijaš me sa ovim divnim pogačama. Ovo obavezno isprobavam.
ОдговориИзбришиBice mi drago ako isprobas receptic, ti si majstorica za fine pogace.:))
ИзбришиPogača je predivna...ukusom...izgledom. Hvala na receptu. Odusevljeni smo... Mozes da vidis slikice kod mene....jejeje...pozzz
ОдговориИзбриши:))) Ne samo da sam videla slicice, nego sam sam vec pocela da grickam i ekran.... suuuper je uspela, sad bih se iz ovih stopa teleportirala kod vas!:))))
ИзбришиJa ne znam da li bih smela da sa ovom pogačom budem u istoj prostoriji..stvarno!
ОдговориИзбришиNamamila si me i kocka je bačena!;)
:))) Nadam se da ce se dopasti tebi i tvojima.:))))
ИзбришиKako dobro izgleda ! Lana ova pogača je super, sviđa mi se način pripreme i kako na kraju izgleda, a kako je tek ukusna mogu sada samo zamisliti, ......., jao ne znam da se pored ove pogače netko može kontrolirati :)
ОдговориИзбриши:))) Mozda je najbolje raditiod pola mere, onda budes u manjem iskusenju, hihhi..:)))
Избришиostala sam bez riječi..samo otvorenih usta: blejim i naslađujem se :)
ОдговориИзбришиpredivno
Ajme kako ovo super izgleda, mora na isprobavanje. Hvala ti za cijeli postupak!
ОдговориИзбришиDraga Ingrid, mozes je praviti na razlicite nacine u zavisnosti od prilike, a brzo se napravi i vrlo je ukusna za grickanje.:))
ИзбришиSada krecem da pravim .Stavicu sliku
ОдговориИзбришиUkusna hrskava a lista se.Nisam znala ovde da postavim sliku, ali postavila sam je na fejzbuk Tatjana Jovanovic Vusovic.Hvala na predivnom receptu.
ОдговориИзбришиDraga Tanja, hvala puno na isprobavanju i na javljanju, oprostite sto odgovor kasni, desi mi se da ne primetim odmah nove komentare ispod postova koji su ranije objavljeni, sad cu virnuti na FB.:)) Puno pozdrava!:)))
ИзбришиWow, fenomenalna je! Ja samo imam jedno pitanje - zadnji put kada se razvije, da li se i onda premaze puterom ili se na ' suvo' zarola?
ОдговориИзбришиHvala - pravim je za vikend!
Draga Ana, nisam je premazivala na kraju, samo sam je zamotala u rolatic, ali ne smeta ni ako je se prethodno malo premaze.:)) p.s. nadam se da je pogaca fino uspela.:))) Puno pozdrava!
ИзбришиDanas sam ih pravila u obliku pogače, staviću ovih dana na blog pa pogledaj.Veliko ti hvala na super odličnom testu.
ОдговориИзбришиSuper, jedva cekam da vidim... saljem poljupce!:))
ИзбришиThis was looking so freaking good that I had google translate the whole page for me. With a little imagination I was able to decipher the recipe and guess whats on the menu tomorrow :)
ОдговориИзбришиConsider your blog bookmarked - I'll be watching from now on!
Keep up the amazing work of letting me peek into your kitchen - I love it :)
Kudos from Germany!
Thank you for your lovely comments, I hope that it turned out well... you‘re always welcome.:))) Best regards from Serbia!:))
ИзбришиOooo,prekrasna odmah je pravim.
ОдговориИзбришиKako se samo lepo razlustala pa porumenela,
Hvala i Bravo
CESTITAM NOVU 2019.SA DRECOM I ZDRAVLHEM U NJOJ.
ZIVELU😘😘😘
Hvala puno na svim lepim zeljama, srecni praznici i sve najlepse u Novoj!:)))*
Избриши