понедељак, 3. фебруар 2014.

Kolenica u finom saftu sa slaninom i povrćem


Jedan pravi gurmanski recept za hladne zimske dane, a glavni chef u kuhinji je ovog puta bio tata.:) Ovaj recept je sasvim slučajno nastao, zapravo čak nije bio ni planiran za objavu na blogu, ali je TAKO DOBRO ispao da ga jednostavno moram podeliti sa vama.:)

Sastojci: 1-2 sveže svinjske kolenice (oko 1,5 kg), 800 g crnog luka, 500 g krompira, 200 g mesnate slanine, 4 šargarepe, 2 korena paškanata, 2 korena peršuna, 1 celer, 2-3 lista lovora, 1,5 kašičica soli, 1 kašičica bibera u zrnu, 1 kašičica mlevene slatke paprike, 1 kašičica tucane ljute paprike, oko 3 dl bujona + zelen za supu, ulje ili mast

Priprema:

Kolenicu oprati i staviti u dublji lonac, sipati vodu da je potpuno prekrije. Pre nego što provri, skinuti penu sa površine i dodati zelen za supu (1 crni luk, 2-3 šargarepe, 1 paškanat, 1 peršun, kolutić celera, 2 čena belog luka, 1 krompir). Začiniti po ukusu, dodati so, biber u zrnu i list lovora. Kuvati oko 1 h da meso malo omekša, ali ne sasvim do kraja jer će posle još peći u rerni.


Dok se kolenica kuva, napraviti umak od povrća i slanine. Crni luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Slaninu iseckati na krupnije kocke i propržiti malo sa lukom. Oljuštiti peršun i paškanat, iseckati ih na sitne kockice, dodati i šargarepu isekanu na kolutiće. Celer takođe oljuštiti, iseći na kolutove a zatim na četvrtine, pa dinstati zajedno sa ostalim povrćem.

Na kraju dodati i krompir iseckan na kolutove, a u sezoni se mogu dodati još i sveže paprike. Sve začiniti po ukusu, dodati mlevenu i tucanu papriku i dinstati uz povremeno dolivanje bujona.


Kad je kolenica već napola omekšala, izvaditi je iz supe i staviti preko dinstanog povrća. Preliti sa još malo supe u kojoj se kuvala i staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 40-tak minuta. Meso treba da fino omekša i zarumeni, posle nekog vremena treba proveriti da li je sve mekano i ako treba još malo ispeći.

Kad je meso lepo mekano i odvaja se od kostiju, isecite ga na šnite i servirajte uz povrće sa kojim se pripremalo.

 Prijatno!:)


Par napomena: u prvobitnoj verziji, chef je stavio par listova kupusa preko povrća, pa preko njih kuvanu kolenicu i onda se tako sve zajedno peklo. Međutim, taj kupus nije mnogo uticao na ukus, tako da smo ga izbacili iz konačne verzije.:)

Može se dodati i malo mesa od buta, pa kuvati zajedno sa kolenicom i posle zapeći sa povrćem, bude isto vrlo ukusno i fino.:)

Uz ovakav ručak odlično se slaže Vanjina Belokranjska pogača, recept možete pogledati ovde.:)


26 коментара:

  1. Bravo za šefa, zna on šta je dobro i šta zimi prija! Poljubac za šefa :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo za tatu. Ja sam kolenicu samo dimljenu spremala a sa svežom još nisam baratala. ja bi samo zalila sa malo crnog vina da kuća zamiriša na vino. Meni je svaki ručak koji bilo ko drugi spremi osim mene uvek za 10, ali ovaj je za 20!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala Jelena, prenela sam mu utiske i mislim da mu je bas bilo drago, kaze da vince nikako nece smetati, naprotiv... puno pozdrava od nas.:))

      Избриши
  3. koljenica je mrak!
    svaka čast šefu!!! A belokranjska pogača je pravo dobra :)

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka čast chefu, majstorski je to odradio! A tebi hvala što si podijelila s nama ovu divotu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara, nama se jako svidelo, mislim da je sutradan cak lepse... naravno, ako nije neko veliko drustvo, pa je preostalo.:))

      Избриши
  5. mignone,mignone mignone,zar ne znaš da volim te ja,moja lepa mala sve bih sve bih dala da mogu
    Da zagrizem u ovo sad i odmah!

    ОдговориИзбриши
  6. :)) Kad sledeci put ovo bude za rucak, odmah ti saljem paketic na drugi kraj sveta, a jos bolje da se ti nekako teleportiras do nas, hihihi.... puno te pozdravljam!:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Oh, kako dobro izgleda...Jedva cekam hladnije vrijeme da mogu ukljuciti rernu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozemo da se zamenimo, poslacemo vam malo snega u zamenu za sunce, hihihi...:)))

      Избриши
  8. Svaka čast za majstora. Vidi se odakle je talenat. Izgleda predivno. U zdjeli je sve što ja volim... baš prava delicija. A šta reći za pogaču hahaha... u pravu si baš ide uz ovakvo nešto... pozdrav od nas...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tvoja pogaca super ide uz ovakve receptice, bas su fino isli zajedno, hihihi... veliki pozdrav tebi i tvojima!:)))

      Избриши
  9. jako volim ovakvu hranu, prava divota! comfort food na naš način :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, bas pravi ruckic, onako da fino ugreje kad je napolju minus ispod nule.:)))

      Избриши
  10. U zadnje vrijeme vidim da ima za kupiti koljenica, ali kako nisam imala pojma šta s njom napraviti, nisam ni kupovala. Ovo mora da je savršeno fino, pa ću se idući put odlučiti i kupiti je. Super! Bilježim recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nismo ni mi ranije pravili na ovakav nacin, tata je slucajno uzeo za probu i mislim da cemo ponoviti jos koji put.... javi kako vam se cini ako budes radila.:)))

      Избриши
  11. Uhh ovakav ručak bih uvijek poželjela,krasno je zbilja,koljenice obožavam i često ih pripremamo,sada ću slijedeći puta probati na ovaj način,a i koljenicu imam u zamrzivaču.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, probaj bas jednom na ovaj nacin, nama se jako svidelo... mislim da bi isto tako bilo ukusno sa nekim drugim mesom.:))

      Избриши
  12. Super je ruckic i kod nas je kolenica popularan rucak. Svi je volimo. Slicice izgledaju super primamljivo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, napisi kako ti pravis, jos bolje ako bude neki receptic na blogu... da razmenimo ideje.:)))

      Избриши
  13. Bravo za tatu! Super izgleda. Mi smo je spremali pod pekom i bili oduševljeni!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Citam chefu vase komentare i bas se obradovao... uuh, pod pekom je tek posebno ukusno.:))))

      Избриши