Sastojci:
500 g lignji, 2-3 češnja belog luka, 1 crni luk, 100 g pirinča, 2 dl vode (ili
belog vina),so, biber, malo seckanog peršuna, maslinovo ulje, limun za
dekoraciju
Priprema:
Lignje
očistite i izvadite prozirnu plastiku, a krake sitno iseckajte. Na malo
maslinovog ulja propržite sitno seckani crni i
beli luk, dodajte krakove lignji, pa sve zajedno još kratko
prodinstajte. Dodajte zatim pirinač, sipajte vodu ili belo vino i kuvajte
20-tak minuta dok sve lepo ne omekša.
Očišćene
lignje napunite pripremljenim nadevom od pirinča i zatvorite ih čačkalicom. Na
malo ulja propržite sitno seckani beli luk, dodajte lignje, sipajte malo belog
vina i stavite u rernu da se peku oko 30-tak minuta. Možete ih pokriti folijom
i pre kraj pečenja otkriti da se fino zapeku. Servirajte sa kriškicama limuna.
Zapečene lignje u paradajz sosu
Sastojci:
500 g lignji, 2-3 češnja belog luka, 1 crni luk, 100 g pirinča, 2 dl vode (ili
belog vina),so, biber, malo seckanog peršuna, maslinovo ulje
Sos
od paradajza: 2 cešnja belog luka, 500 g paradajz pelata, so, biber
Priprema:
Pripremite
punjene lignje kao u prethodnom receptu. Lignje očistite i izvadite prozirnu plastiku, a krake sitno iseckajte. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte krakove lignji, pa sve zajedno još kratko prodinstajte.
Dodajte zatim pirinač, sipajte vodu ili belo vino i kuvajte 20-tak minuta dok sve lepo ne omekša. Očišćene lignje napunite pripremljenim nadevom od pirinča i zatvorite ih čačkalicom.
Na
malo ulja propržite sitno seckani beli luk, dodajte paradajz pelat i sve kratko
prokuvajte. Preko sosa poređajte punjene lignje i stavite u rernu da se peku
30-tak minuta. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.
E sad i da imam ovo sve na jednom mestu. Pravac bookmarks :)
ОдговориИзбришиSuper su ti. Ja ih volim samo onako bez punjenja...
ОдговориИзбришиHvala drage moje!:)))
ОдговориИзбришиFantastične punjene lignje! Skoro sam jela u Reci... recimo Lignje na provansalski način... i ovo je mnogo bolji recept, a stavila sam i ja Provansalski začin :)))) Nisam imala pelat, a nameračila se da napravim tog dana pošto-poto, tako da sam stavila pasradajz sok, možda su zbog toga bile i blažeg ukusa.. u svakom slučaju... hvala! ♥
ОдговориИзбриши