Da li možete da zamislite ćuftice koje imaju 100 % identičan ukus kao ćuftice od mesa, a napravljene su od sasvim (ne)običnih sastojaka, kao što su ovsene pahuljice, malo griza, mlevenih oraha i sira?:) Nisam ni ja mogla da zamislim da ćuftice mogu biti tako ukusne, čak se i baka prijatno iznenadila kad ih je probala.
Ovaj recept imam možda desetak godina, pravila sam ih par puta u početku, a onda sam nekako zaboravila na njih, sve dok nedavno slučajno nisam ponovo naišla na njih. Evo malog podsećanja iz arhive i baš me zanimaju vaši utisci ako ih budete pravili.:)
Sastojci: 4 jaja, 8 kašika griza (može 4 kašike griza, ne sasvim punih, i 4 kašike ovsenih pahuljica), 150 g mlevenih oraha, 150 g dimljenog sira ili kačkavalja (može i više), 2-3 čena belog luka, so, biber, malo seckanog peršunovog lišća
Priprema:
Umutiti belanca blago viljuškom, dodati žumanca, griz i ovsene pahuljice, pa ostaviti da stoji oko 1h. Izmešati mlevene orahe i narendani sir, dodati sitno seckani beli luk, jaja sa potopljenim pahuljicama i grizom i začiniti po ukusu. Po želji dodati i sitno seckano peršunovo lišće. Sve fino izmešati.
Oblikovati ćuftice i uvaljati ih u prezlu. Pržiti kratko na vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Zatim, gotove ćuftice poređati u dublji tiganj, sipati malo vode i ulja u odnosu 1:1 (treba da bude do polovine ćuftica). Sve kratko prokuvati još 5 minuta i onda izvaditi na tanjir. Ćuftice poslužiti tople uz neku finu sezonsku salatu ili sos po želji... prijatno!:)))
Ovo je bio moj mali doprinos u januaru i februaru, recepte možete pronaći na sledećim stranama:
1. Mućkalica sa paprikama iz turšije (str.70-71)
2. Bakin Grenadir marš (str.28-35)
3. Punjene lignje na dva načina (str.11-12)
Zanimljivo ovo cu sigurno isprobati bas mi se dopala.
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju, ali neću vjerovati dok sama n eprobam, predobro se poznajem.
ОдговориИзбришиdugo sam već vegetarijanka, tako da mi je ovaj recept potjerao vodu na usta!!!
ОдговориИзбришиFenomenalno :) Ovo probavam pod hitno :))!
ОдговориИзбришиSigurno isprobavam recept,jer mi se jako sviđa,savršeno kao i uvijek od tebe,hvala ti!
ОдговориИзбришиu pravu si! stvarno su 100% neobične i isto toliko dobre!
ОдговориИзбришиajme ovo je vrhunski, i bit će isprobano, jako mi se sviđa!
ОдговориИзбришиOvo je odlično, vrijedi probati. Samo me zanima zašto se još kuhaju u vodi, ako sam dobro skužila?
ОдговориИзбришиNaziv u potpunosti paše, ovo je 100% neobično. Ne mogu vjerovati da ta kombinacija sastojaka daje okus mesa.
ОдговориИзбришиDragi moji, cuftice su zaista neobicne po sastavu i volela bih da mogu da vam docaram njihov kus, ali bice najbolje da sami isprobate i uverite se.;)) Ingrid, cuftice se posle przenja jos kratko prokuvaju u mesavini ulja i vode (1:1) da bi bile fino mekane, mogu se grickati i odmah, ali budu malkice suve, i puuuno su ukusnije posle tog drugog koraka.:))
ОдговориИзбришиOvo je tako zanimljivo da vredi probati, makar izazova radi!
ОдговориИзбришиDivno izgledaju i sigurno su odlične. Pinam!
ОдговориИзбришиPo sastojcima nemogu da zamislim ukus ćuftica ali porečima sam vrlo radoznala i moram da probam. Verujem da su ukusne.
ОдговориИзбришиRecept je bas neobican i volela bih da ga isprobam, odlicno izgleda:)
ОдговориИзбришиOve cuftice su bas za nas koji ne jedemo meso (tj. ne spremamo ga). Probacu pajavljam utiske...
ОдговориИзбришиUistinu neobične ćuftice, posebno ako na kraju dobijemo okus mesa, a mesa nigdje :). Recept je jako zanimljiv, a ćuftice toliko primamnjivo izgledaju da ih jednostavno moram isprobati ! Hvala ti na podsjetniku za Mezze, svaki put jedva dočekam novi broj.
ОдговориИзбришиLana, jako dobro zvuče ove ćufte.
ОдговориИзбриши100% ću da ih probam:)