Ovaj recept je litvanskog porekla i u originalu se zove Kibinai, radi se zapravo o malenim paketićima testa, specifičnog oblika, poput školjkica, koje se pune mlevenim mesom i lukom. To je tradicionalna hrana Karaita, litvanske manjinske grupe, i vrlo je popularna kao brza hrana, ne samo u ovoj zemlji, več i širom regiona.
Na netu sam pronašla video i recept, tako da možete pogledati kako se pripremaju ovi maleni paketići. Pošto su zaista vrlo izdašni, ovde ću napisati samo sastojke za pola mere, ali ih možete slobodno napraviti i veće po želji (ovo je bila mini varijanta:). U originalnom receptu, testo se filuje sa svežim mesom, samo što je meni nekako lepše kada ga prethodno propržim, tako da je to jedina izmena koju sam napravila... nadam se da će vam se svideti.:)
Sastojci: 500 g brašna, 225g margarina, 1 kašičica soli, 2 jaja, 1 dl kisele
pavlake
Nadev:
400 g mlevenog mesa, 1 veći crni luk, so, biber
Priprema:
Izmešajte
brašno, so i margarin, dodajte jaja i kiselu pavlaku, pa zamesite prhko testo. Zamotajte
u foliju i ostavitie30 minuta na hladnom. Za to vreme, pripremite nadev: na
malo ulja propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i sve dinstajte 20-tak
minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
Testo
razvijte tanko i većom modlom izvadite krugove. Na sredinu svakog kruga stavite
po kašičicu fila, približite krajeve
testa ali tako da se skupe odgore. Ivice testa savijajte malo po malo, sve dok
se napravi fini porub čitavom dužinom.
Pripremljene paketiće poredjajte na
podmazan pleh za pečenje i premažite umućenim jajetom. Pecite u prethodno
zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta.
Ovo divno izgleda, moracu da probam.
ОдговориИзбришиJarmila, nadam se da ce ti se svideti, ove "skoljkice" bas nekako pasu zimi.:))
ИзбришиVrijeme je ručka i mislim da bi mi ove piroške baš pasale, divno :)))
ОдговориИзбришиAnja, slazem se potpuno, da spakujem par komada i posaljem brzom postom, mozda stignu do vecere?:)))
ИзбришиKrasne slike i vjerujem da je ukusno...probat ću!
ОдговориИзбришиIngrid, bice mi drago ako ih isprobas, ovo testo je vrlo prhko tako da su fine i ako ostanu za kasnije.:))
ИзбришиJa kupih kartu za Leskovac i evo me na ručku!:-) kako da ti verujem na reč da je sve to tako ukusno?:-) Za put ću da pravim ove piroške, ostaviću ti da probate:-)
ОдговориИзбришиVesna, evo cekamo te, vec je trebao da stigne bus... nadam se da ne pravis jos uvek piroske?;)))
ИзбришиDal se piroske s mesom mogu kuvati?
ОдговориИзбришиDraga Marijana, ja ih nisam kuvala i bojim se da bi se testo raspalo jer sadrži dosta masnoće. Možda bi mogli da se naprave od testa za rezance (samo brašno, jaja i malkice vode), kao recimo torteline, verujem da bi onda fino ispale.:)
Избриши