Jednostavan i brzi slatkis za prve jesenje dane, jabuke sa "srcem" od meke karamele, uskuskane u kaputic od lisnatog testa. Verujem da bi kombinacija sa kruskama bila isto tako fina, jos ako se sve posluzi uz kuglicu sladoleda od vanile, mmmmm... divota!
Inspiraciju za recept sam pronasla ovde, malo sam pojednostavila postupak pripreme, ali vi slobodno mozete napraviti kako vam vise odgovara. Posto sam za desert iskoristila samo pola lisnatog testa, od druge polovine mozete ispeci jedan mini tart... bon appetit!:)
Sastojci (za 3 osobe): 3 manje jabuke, 3 karamele, 250 g lisnatog testa, 2 kasike secera, 1 ravna kasicica cimeta, malo limunovog soka, 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Jabuke oljustiti i pazljivo izdubiti sredinu, ali ne sasvim do kraja (ostaviti drskicu). Jabuke premazati limunovim sokom i uvaljati ih u mesavinu secera i cimeta. U sredinu svake izdubljene jabuke staviti po kockicu karamel bombone.
Lisnato testo tanko razviti i iseci na trakice sirine 1 cm. Trakice zamotati oko svake jabuke, ali tako da se malo preklapaju. Naparaviti i par listica od testa i nozem utisnuti sare, pa staviti na vrh svake jabuke.
Trakice testa dobro pristisnuti da se ne bi odmotale preilikom pecenja. Premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Gotove jabuke posuti secerom u prahu i posluziti jos tople uz kuglicu sladoleda od vanile.:)
Mini tart od lisnatog testa
Od druge polovine lisnatog testa napraviti mini tart, recimo ovako: testo malo rastanjiti u cetvrtasti oblik. Iseci par trakica testa i rasporediti ih duz ivica (ostaviti par trakica kasnije za mrezu), zalepiti ih uz pomoc umucenog jajeta. Umutiti par kasika kisele pavlake sa jednim jajetom i sipati preko sredine testa, lepo rasporediti po celoj povrsini.
Preko toga staviti trakice koje smo sacuvali, tako da formiraju mrezu. U svaku kockicu naizmenicno redjati po krisku paradajza, pancete, kolutic paprike, pecurke ili neki drugi nadev po zelji. Ivice testa premazati umucenim jajetom i posuti sa malo susama. Peci u dobro zagrejanoj rerni oko 20-30 minuta... prijatno!:)
Odlične su mi i slana i slatka poslastica, lisnato tijesto inače volim i super mi je za pripremiti nešto ovakvo. Jabuke su mi posebno interesantne, sa ovim punjenjem vjerujem da nadaleko mirišu. Krasno je sve Lana !
ОдговориИзбришиSve izgleda prelepo!!!
ОдговориИзбришиSuper kreacija! Želim čimprej isprobat!
ОдговориИзбришиLep pozdrav, Lu
baš zgodna ideja ovo s karamelom u srcu jabuke...
ОдговориИзбришиvrlo brz desert, ne znam zašto sam mislila da jabuke moraju biti poširane za ovu vrstu deserta!
Stvarno oduševljavaš,ova jabuka mi je posebno divna sa karamelom u sredini,baš krasan desert,a i ovaj slani prijedlog mi se jako sviđa:)
ОдговориИзбришиOve jabuke zbilja prekrasno izgledaju, svaka čast :)
ОдговориИзбришиOve jabuke su mi super jer obožavam karamele i ideja je više nego odlična! A i tart izgleda tako primamljivo.
ОдговориИзбришиKako su efektne ove jabučice, divno izgledaju!! Znači, slani tart za ručak, a jabuke u tijestu za desert, ma odlično!:)
ОдговориИзбришиStvarno jako dekorativno!
ОдговориИзбришиMogu zamisliti kada se ta karamela rastopi u sredini kako je dobro!
Lepše od originala!Bravo Lanice!
ОдговориИзбришиPravila sam nešto slično, ali ni približno tako dekorativno kao ove tvoje jabuke. Moje su bile punjene orasima i šećerom, ali punjenje karamelom mora da je carskog ukusa! Prelepo!
ОдговориИзбришиmeni se i jedna i druga verzija čini odličnom, vjerujem da bi i sa kruškama ovo bilo fino
ОдговориИзбриши