Konacno da stigne recept za ovu torticu.:)) Ako ste ga mozda cekali i pitali se kada cu objaviti, nemojte mi puno zameriti jer nisam stigla da prebacim slike ranije, tu su jos neki lepi isprobani recepti koje cu postaviti ovih dana cim ugrabim malo vremena i sredim slike u albumu.:)
A sada nesto sa puuuno cokolade... pravila sam jedno mini izdanje torte (precnik je 18 cm) ali od ove mere dobicete 12 lepih snitica, veoma cokoladnih i punog ukusa. Kao inspiracija za fil posluzio mi je odlican Ebbin recept ( Nevena, hvala ti puno;)), s tim sto sam korice malo promenila i napravila ih od belanaca sa cokoladom a u fil sam jos dodala krokant od oraha.
Sastojci (za korice): 2 belanceta, 80 g secera, 1 ravna kasika brasna, 1 kasika kakaa, 1 kasicica sirceta
Fil: 4 jaja, 2 zumanca, 80 g secera, 1 vanilin secer, 200 g cokolade sa vecim procentom kakaa, 60 g maslaca, 5 dl slatke pavlake + 100 g krokanta od oraha
Krokant: 60 g oraha, 40 g secera
Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja, 50 g mlecne cokolade za ukrasavanje, par karameliziranih oraha
Priprema:
Umutiti cvrstu penu od belanaca uz postepeno dodavanje secera. Zatim pazljivo umesati brasno i kakao (ili cokoladu u prahu) i na kraju dodati malo sirceta ili limunovog soka. Smesu staviti u poslasticarsku vrecicu i na plahu oblozenim masnom papiru nacrtati dva kruga precnika 18 cm. Sve staviti u prethodno zagrejanu rernu i susiti korice na 125°C oko 1-1,5 h, kao za beze smesu.
U medjuvremenu, skuvati na pari fil od zumanaca i celih jaja sa secerom i vanilin secerom. Mesati stalno da se ne bi stvorile grudvice a pri kraju kuvanja dodati cokoladu izlomljenu na kockice. Sacekati da se fil malo prohladi, pa umesati maslac i sve lepo izjednaciti (najbolje je da smesa bude mlaka).
Pripremiti krokant od oraha (lesnika ili badema): otopiti 2 kasike secera kao karamel i dodati cele orahe. Smesu zatim izliti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, usitniti u avanu ili blenderu.
Slatku pavlaku umutiti kao slag i pazljivo sjediniti sa ohladjenim filom. Na kraju dodati pripremljeni krokant od oraha i sve lepo izmesati. Fil rasporediti preko korice od belanaca (ostaviti par kasika za premazivanje), odgore staviti drugu koricu, pa celu tortu premazati preostalim filom u tankom sloju. Ostaviti da se dobro rashladi pre stavljanja cokoladne glazure.
Za glazuru: rastopiti na tihoj vatri cokoladu sa nekoliko kasika ulja, pa zatim sve preliti preko ohladjene torte odgore i sa strane. Rastopiti mlecnu cokoladu i na polovini torte "nacrti" izgubljeni put, a drugu polovinu ukrasiti "ruzicama" od umucenog maslaca i cokolade i karamelisanim orasima (ili bademima).
Za karamelisane orahe: rastopiti par kasika secera kao karamel, dodati polovine jezgra oraha, malo promesati da se karamel uhvati sa svih strana, pa ih zatim pomocu dve viljuske izvaditi na nauljeni tanjir. Kada se potpuno ohlade, prebaciti ih na tortu.:)
Draga Lana,rado bih baš sada jedno parčence:))..makar pola od tih 12!torta savršeno izgleda ,mogu da zamislim kakvog je ukusa:))
ОдговориИзбришиZnala sam da će mi poteći voda na usta od tvoje rođendanske torte i sa nestrpljenjem sam je očekivala. Predivna je, tako jednostavna a tako efektna. Savršeno, kako samo ti to umeš!
ОдговориИзбришиJa ne mogu da poverujem u ovu glazuru! Stvarno izgleda nestvarno :) Ni po čemu ne odaje utisak da je rađena kod kuće nego kao da je iz najbolje poslastičarnice :) Torta sama po sebi je takođe, odlična!
ОдговориИзбришиdivna torta :)
ОдговориИзбришиKoja slasna tortica, prava bomba, a i dekoracija joj je prekrasna. Baš rajski receptić :)
ОдговориИзбришиZanimljiva dekoracija za ovu čokoladnu deliciju.
ОдговориИзбришиSad kad sam kliknula na Nevenin recept vidim da je već u omiljenima označen. Lana da li se torta na kraju filuje u plehu sa pomičnim dnom sa sve stranicama da bi držala formu i tako se stisla ili se radi na tacni bez obruča? Ja bi tu i malo ruma dodala ili umesto limuna sok od narandže.
ОдговориИзбришиDivna torta. Tako mi izgleda prefinjeno i elegantno, kao da je potekla iz neke Bečke poslastičarnice. A i ko ne voli čokoladu i to još sa orah krokantom!
ОдговориИзбришиSve pohvale
Miroslav
Fantastična torta, draga! A tek ovaj izgubljeni put!
ОдговориИзбришиPrekrasna torta, ne znam što je ljepše dekoracija ili sadržaj.
ОдговориИзбришиGenijalno. Čokolada, orasi di ćeš bolje.
ОдговориИзбришиStvarno prelepo izgleda, posebno mi se dopadaju ovi karamelizirani orasi!
ОдговориИзбришиovo je baš za čokoholičare, a vjerujem da krokant daje jednu dobru nadopunu. Izvana izgleda predivno ovako ukrašena s izgubljnim putom i djelomično zaglađena.
ОдговориИзбришиTorta je predivna. Jako volimo ovakve cokoladne sa puuuunooo krema... :)
ОдговориИзбришиJake lepo je dekorisana... :)
Savršeno, ali me zbunilo u nazivu "parfe". Parfe torte su mi, iskreno, "bljak", a ovo mi ne liči na parfe kremu već pravu, punu čokoladnu kremu. Ma, super.
ОдговориИзбриши:)) Dragi moji, hvala vam puno, bas me veseli sto vam se svidja... pa, ko ne bi voleo cokoladu, i to jos kad je ima tako puuuno!:))
ОдговориИзбриши@ Jelena, mislila sam se isto da li ce krema biti dovoljno cvrsta i da li ce trebati obruc, ali dodala sam malo maslaca i povecala broj jaja, pa se to sve fino zgusnulo i nije nista curilo sa strane, moze se sasvim lepo nafilovati kao obicna tortica.:))
@ Katarina, mene nekako parfe asocira na kreme koje su onako lagane i vazdusate, dodju nekako "puf-puf" pa otuda taj naziv, mozda i gresim ali nisam znala kakao drugacije da je nazovem jer je nastala kombinacijom vise recepata, eto trazi se neka dobra kuma za ovu torticu koja bi joj dala lepo ime!:)))
Sa zakasnjenjem srecan rodjendan!!!!Tortica a i dekoracija su ti predivni!!!Tako jednostavno a sa ukusom,kao i sve sto dodje od tebe!!!Jos puno lepih postova i receptica ti zelim:))Pozz
ОдговориИзбришиSrećan rodjendan sa zakašnjenjem! Sve, baš sve želje da ti se ostvare, da te život skroz razmazi!
ОдговориИзбришиJa skoro nisam videla ovako lepo ukrašenu tortu, potpuno po mom ukusu: svedeno, otmeno, a ipak i moderno. Ako mi ikada budeš pravila tortu - neka bude ovakva :-) Do tada, pokušaću da iskopiram ideju.
Kako ti ova torta fino izgleda. Baš kao naručena za ljubitelje čokolade. Mislio sam se što mom tati napravti za rođendan (koji se uskoro) i sad znam, tvoju tortu jer on jednostavno obožava čokoladu :)
ОдговориИзбришиDivna baš i više od toga.
ОдговориИзбришиPerfektno izgleda torta, kao sa stranica najboljih poslastičara. Čokoladnu glazuru si tako elegantno uradila, kao uostalom i dekoraciju, svaka čast!
ОдговориИзбришиOvo je torta samo za istinske čokoholičare. A ja to jesam :) Sjajno!
ОдговориИзбришиDrugari, hvala vam na lepim zeljama!:)) Ova tortica je bas pravi komadic za sve cokoljupce, slobodno povecajte mere ako vam bude trebala u vecem izdanju.:))
ОдговориИзбриши@ Opasna, dogovoreno...;)))kiss
@ Medo, nadam se da ce se i tvom tati dopasti ako se mozda odlucis da napravis.:))
krasno dekorirana tortica!!
ОдговориИзбришиJao draga,koja divna torta,ovo je baš za mene kao stvoreno...divno si ju dekorirala,zaista savršeno izgleda..veliki ti pozdrav!
ОдговориИзбришиSavrsena je. Dekoracija, glazura... perfektno.
ОдговориИзбришиSavršenstvo :)
ОдговориИзбришиKonačno i receptić draga! Jako fino izgleda i predobro mi zvuči! Odmah ide u omiljene i na to-do listu :)
ОдговориИзбришиOvo je veličanstvena torta!! Stvarno savršena!
Predivno draga kao i uvjek..
ОдговориИзбришиDrugari, hvala vam svima puno na lepim komentarima!:))) Saljem pregrst lepih pozdrava!:))))
ОдговориИзбришиJa bih ovaj tvoj post nazvala čistim gastro savršenstvom bez mane!!!
ОдговориИзбришиSve pohvale draga!
Lijep pozdrav:)
Prelepo, naprosto prelepo!
ОдговориИзбришиIjao kako ti je lepa ova tortica, ma savrsena. A sastojci cista fantazija.
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши