Moram vam priznati da sam s nestrpljenjem cekala poslednji dan u mesecu kada objavljujemo recepte i utiske, verujem vec svima dobro poznate igrice za food blogere KuVarijacije . Nas "domaci zadatak" ovog puta bila je Backa pita koju je na Coolinarici objavila korisnica Dubravka56.
Verujem da su i vasi utisci bili isto tako pozitivni i jedva cekam da sutra pogledam sve vase radove, pravila sam je jos pocetkom meseca i ne bi me iznenadilo da je kod nekih bila reprizirana cak i vise puta.:)) Evo, upravo je prosla ponoc i mislim da cu nocas cak sanjati ovu strudlu, dragi moji zelim Vam laku noc... ili dobro jutro, za sve one koji ujutru budu citali ovaj post.:))
Sastojci: 600-750 g brasna, 30 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 1 jaje, 5 kasika ulja, 2 dl mleka, 2 dl vode
Fil: 4 kasike neotopljene masti ili maslaca, 4 kasike secera, 3 zumanca, malo naribane korice limuna, 1 ravna kasicica cimeta, 100 g suvog grozdja
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, pa ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca, soli i ostalih navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo. Mozda ce biti potrebno da se doda jos malkice brasna. Oblikovati jufku, pokriti je i ostaviti da odmara oko 1 h dok ne naraste, mozete je premisiti jos jednom ako zelite.
Za fil: umutiti penasto maslac ili mast sobne temperature, dodati secer, zumanca, malo naribane limunove korice i kasicicu cimeta.
Posle odmaranja, testo razviti u tanku pravougaonu koru i premazati pripremljenim filom. Posuti suvim grozdjem po celoj povrsini, pa sve pazljivo zamotati u rolat. Moze se zamotati sa jedne i sa druge strane, kao kada se pravi pita, pa kad se rolati spoje na sredini samo preseci na pola. Tako cemo odmah dobiti dva mala rolata od kojih cemo kasnije isplesti pletenicu.
Pletenicu prebaciti na pleh preko masnog papira i ostaviti da jos malo odmara dok se rerna ne zagreje. Pre pecenja premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 45-50 minuta. Gotovu strudlu pokriti platnenom salvetom i ostaviti da se malo prohladi.
Pre sluzenja posuti secerom u prahu zamirisanim sa malo vanil secera... prijatno!:))
Utisci: testo je vrlo fino i lako za oblikovanje, dodala sam nesto vise brasna (ukupno 750 g) jer se testo u pocetku lepilo za ruke. Odmaralo se samo sat vremena, nisam ga premesila kao sto pise u receptu, ali je fino naraslo.:)
Posto me je jako podsetilo na Strudlu sa cimetom koju veoma volimo, resila sam da u fil za premazivanje dodam i kasicicu cimeta, a umesto limunovog soka, samo sam naribala malo korice. Stavila sam i nesto manje suvog grozdja, toliko se trenutno zateklo u kuci, ali je bilo sasvim dovoljno tih 100 g.
Eto, to je bilo svega par manjih izmena, mislim da nisu puno promenile osnovni recept jer je strudla zaista fina. Uzivali smo u ovom mekom i mirisnom pecivu i pravicemo je sigurno jos koji put.:))