Ovo je jedan vrlo fini i lagani recept koji cete lako pripremiti, a mozete kombinovati razlicite nadeve i oblike po zelji. Naime, od ovog testa mozete napraviti male prhke strudlice, svecani kolac ili zanimljive jastucice, ali za koju god da se odlucite varijantu, bice podjednako fino i ukusno.
Do sada sam od ovog testa pravila
svecani kolac , to su zapravo malene ruzice koje se nafiluju, poredjaju jedna pored druge i tako zajedno ispeku. Ceo kolac izgleda bas nekako svecano i mozete ga lepo zamotati , uvezati masnicom i obradovati nekoga za predstojece praznike.))
Predlog broj 2. su "jastucici" koji su vrlo dekorativni i brzo se naprave ako koristite modlicu za pravljenje skoljkica (videcete slike u nastavku).
A ideju da od ovog testa napravim male strudlice dobila sam od moje drage
bugenvileje koja mi je jednom prilikom poslala slican receptic za prhke strudlice koje ona pravi. Ovoga puta sam se malo poigrala sa sastojicima za fil, tako da cete moci da izaberete onaj koji vam najvise prija.;))
Sastojci: 750 g mekog
brasna, 300 g maslaca, 100 g secera, 1 ravna kasicica soli, 35 g svezeg kvasca, oko 2 dl mlakog mleka, 1 jaje, malo naribane limunove korice
Fil 1. : 100 g suvih brusnica, oko 0,5 dl vode, 2 kasike aromaticnog pekmeza od jagoda (ili sipurka)
Fil 2. : 150 g suvih kajsija, oko 1 dl vode, 50 g mlevenih badema, malo secera u prahu, 1-2 kasike ruma ili likera od kajsije
Fil 3. : 150 g mlevenog maka, malo toplog mleka, secer po ukusu, vanilin secer, suvo grozdje
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu da ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca, blago rastopljenog maslaca i ostalih satojaka zamesiti srednje meko testo. Maslac samo zagrejati na niskoj temperaturi da se malo rastopi ali ne sasvim.
U medjuvremenu pripremiti nadeve: brusnice preliti vodom i prokuvati par minuta da malo omeksaju. Brusnice ce potpuno upiti tecnost, pa kad se malo prohlade umesati kasiku ili dve nekog finog domaceg pekmeza po ukusu.
Suve kasjsije iseckati na manje kockice, preliti vodom i isto tako kratko zagrejati da malo omeksaju. Zatim ih samleti u multipraktiku i dodati mlevene badene, secer u prahu i malo ruma radi arome.
Mleveni mak izmesati sa secerom, dodati vanilin secer i sve preliti zagrejanim mlekom. Po zelji mozete dodati i malo suvog grozdja.
Testo podeliti na 3 dela pa svaki posebno razviti u pravougaonu koru dimenzija 20x30 cm otprilike. Premazati filom i zaviti kao rolat. Krajeve rolata prethodno namazati sa malo vode da se bolje zalepe.
Strudlice sloziti na pleh preko masnog papira i ostaviti da odmaraju jos 15 minuta dok se rerna ne zagreje. Peci na 180 C oko 35-40 minuta. Kad se malo prohlade, seci ih na snite i posuti secerom u prahu.... prijatno!;)))
Jastucici sa vocnim filom
Od istog testa se mogu praviti ovi simpaticni jastucici i puniti nadevom po zelji. Ovog puta sam zamesila testo od 1 kg brasna i proporcionalno uvecala sve ostale sastojke. Testo sam zatim podelila na 4 dela, napravila 3 strudlice, a preostalu cetvrtinu sam iskoristila za "jastucice".;))
Razviti testo u tanju koru i modlicom ili casom izvaditi krugove. Na svaki krug staviti po kasicicu fila, preklopiti uz pomoc plasticne modlice (kao na slici) da se dobije oblik skoljke. Ako nemate ovakvu modlicu, ivice testa mozete pritisnuti i viljuskom, a prethodno ih treba samo blago namazati vodom da se krajevi bolje zalepe.
Jastucice ne treba premazivati pre pecenja, samo ih poredjati na pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-tak minuta. Kad se ispeku posuti ih obilno secerom u prahu zamirisanim vanilom.;))