субота, 24. јул 2010.

Patlidzan sa besamelom



Sastojci: 2 plava patlidzana, 1 veca glavica crnog luka, 1 jaje, seckano persunovo lisce

Za besamel umak: 80 g maslaca, 3 kasike brasna, oko 5 dl mleka, 50 g naribanog kackavalja (vrsta tvrdog zutog sira) ili parmezana, muskatni orascic, malo soli

Za posipanje: 50 g kackavalja, 50 g krusnih mrvica, malo maslaca


Priprema:

Plave patlizane operite, skinite peteljke i presecite uzduzno. Zasecite vise puta ukoso kao mrezu, posolite i ostavite dvadesetak minuta da odstoje okrenuti nadole. Prosusite ih kuhinjskim papirom, pa pazljivo izdubite sredinu i iseckajte na sitne kockice.

Na ulju proprzite sitno seckan crni luk, dodajte kockice patlidzana i jos desetak minuta sve zajedno przite. Posolite i pobiberite po ukusu.


Napravite gusci besamel umak, tako sto cete na maslacu proprziti brasno, sipajte mleko i na kraju dodajte zacine i naribani sir. Besamel umak spojite sa povrcem, dodajte 1 jaje i sitno seckano persunovo lisce. Ovom smesom napunite izdubljene polovine patlidzana i slozite ih u vatrostalnu posudu namazanu maslacem.

Ako vam je preostalo nadeva, rasporedite oko patlidzana. Sve obilno pospite mrvicama hleba koje ste pomesali sa naribanim kackavaljem. Stavite odgore jos koji listic maslaca i zapecite u pecnici dvadesetak minuta...bon appetit.;))

2 коментара:

  1. nikada nisam punila patlidzan samo sa besamelom i sirom....uvek trpam jos po nesto, a ova ideja izgleda bas lepo....nekada ne valja preterivati...

    ОдговориИзбриши