Nas zadatak ovog meseca u okviru blogerske igrice KuVarijacije bio je da napravimo tradicionalnu Rapsku tortu prema receptu nase drage prijateljice sa Coolinarike Umag-0280. Torta koja izgleda poptpuno drugacije od svih onih koje smo navikli da vidimo, u obliku je interesantnog puza i sa bogatim filom od badema i finom aromom limunove i pomorandzine korice...ajme, divote!;)))
Sastojci (originalni recept): 200 g brasna, 2 kasike secera, 2 kasike masti, 2 jajeta, 2 kasike vode
Fil: 500 g badema, 500 g secera, 6 kasika maraskina, 1/2 limunove korice, 1/2 pomorandzine korice, 3 jajeta
Priprema:
Izmesati brasno i secer, dodati otopljenu mast ili margarin, razmucena jaja i malo vode, pa zamesiti cvrsto trsto kao za rezance, po potrebi dodati jos brasna (dodala sam jos oko 100 g). Zamotati u foliju i ostaviti u frizider da stoji 30-tak minuta.
Testo podeliti na dva dela, jedan razviti sto tanje u oblik kruga (meni je precnik bio oko 33 cm) i pazljivo ga preneti na pleh od rerne koji je oblozen masnim papirom. Tockicem (radlom) iseci oblik puza pocevsi od sredine, tako da krugovi budu siroki oko 5-6 cm. Malo ih razdvojiti rukom da se ne dodiruju (odlican savet koji sam pronasla u jos jednom receptu za ovu torticu by Lilly-cool na Coolinarici).
Za nadev izmesati mlevene, ociscene bademe i secer, dodati liker, naribanu koricu limuna i pomorandze i na kraju jaja. Sve lepo izmesati i izjedanciti smesu. Umesto maraskina kako stoji u originalnom receptu stavila sam par kasika likera od pomorandze.;))
Nadev pazljivo rasporediti preko spirale od testa ali paziti da ostane malo slobodnog prostora na krajevima. Preostalo testo tanko razviti i iseci na dugacke trakice sirine oko 2 cm. Rubove "puza" premazati hladnom vodom, pa svuda okolo praviti karnerice od trakica testa (poceti od sredine).
Moram priznati da pravljenjenje ovih karnerica nije islo bas tako glatko kao sto sam videla na snimku prilozenom ispod originalnog recepta, za to treba imati malo vise prakse...ali je na kraju posao ipak bio zavrsen, doduse uz izvesno gundjanje.;))
U originalnom receptu je navedeno da se torta pece 30-40 minuta na 100 C, ali kako mi je i posle 30-tak minuta delovala kao da se nece bas tako skoro ispeci, pojacala sam temperatutu na 175 C i tako se pekla jos narednih 20-tak minuta...mozda je to i do moje rerne, pa eto samo da mozete da uporedite. Jos nesto vazno, potrudite se da DOBRO zalepite karnerice, da vam se ne bi desilo, kao kod mene, da fil pocne da curi...ali to se posle ipak ne primeti toliko kad se ohladi.;)))
Kad se tortica ispekla i ohladila, pazljivo je prebacite na tanjir i obilno pospite secerom u prahu zamirisanim vanilom, i konacni rezultat je izgledao ovako....uzivajte!;)))
Sastojci (originalni recept): 200 g brasna, 2 kasike secera, 2 kasike masti, 2 jajeta, 2 kasike vode
Fil: 500 g badema, 500 g secera, 6 kasika maraskina, 1/2 limunove korice, 1/2 pomorandzine korice, 3 jajeta
Priprema:
Izmesati brasno i secer, dodati otopljenu mast ili margarin, razmucena jaja i malo vode, pa zamesiti cvrsto trsto kao za rezance, po potrebi dodati jos brasna (dodala sam jos oko 100 g). Zamotati u foliju i ostaviti u frizider da stoji 30-tak minuta.
Testo podeliti na dva dela, jedan razviti sto tanje u oblik kruga (meni je precnik bio oko 33 cm) i pazljivo ga preneti na pleh od rerne koji je oblozen masnim papirom. Tockicem (radlom) iseci oblik puza pocevsi od sredine, tako da krugovi budu siroki oko 5-6 cm. Malo ih razdvojiti rukom da se ne dodiruju (odlican savet koji sam pronasla u jos jednom receptu za ovu torticu by Lilly-cool na Coolinarici).
Za nadev izmesati mlevene, ociscene bademe i secer, dodati liker, naribanu koricu limuna i pomorandze i na kraju jaja. Sve lepo izmesati i izjedanciti smesu. Umesto maraskina kako stoji u originalnom receptu stavila sam par kasika likera od pomorandze.;))
Nadev pazljivo rasporediti preko spirale od testa ali paziti da ostane malo slobodnog prostora na krajevima. Preostalo testo tanko razviti i iseci na dugacke trakice sirine oko 2 cm. Rubove "puza" premazati hladnom vodom, pa svuda okolo praviti karnerice od trakica testa (poceti od sredine).
Moram priznati da pravljenjenje ovih karnerica nije islo bas tako glatko kao sto sam videla na snimku prilozenom ispod originalnog recepta, za to treba imati malo vise prakse...ali je na kraju posao ipak bio zavrsen, doduse uz izvesno gundjanje.;))
U originalnom receptu je navedeno da se torta pece 30-40 minuta na 100 C, ali kako mi je i posle 30-tak minuta delovala kao da se nece bas tako skoro ispeci, pojacala sam temperatutu na 175 C i tako se pekla jos narednih 20-tak minuta...mozda je to i do moje rerne, pa eto samo da mozete da uporedite. Jos nesto vazno, potrudite se da DOBRO zalepite karnerice, da vam se ne bi desilo, kao kod mene, da fil pocne da curi...ali to se posle ipak ne primeti toliko kad se ohladi.;)))
Kad se tortica ispekla i ohladila, pazljivo je prebacite na tanjir i obilno pospite secerom u prahu zamirisanim vanilom, i konacni rezultat je izgledao ovako....uzivajte!;)))