Verujem da svaka od nas ima bar jedan listic sa ispisanim sastojcima za ove fine kolace, omiljeni recept po kome se uvek sprema. Dobro, mozda nije na papiricu vec je uredno napisan u kuvaru ili tekici (onda barem znate gde da mozete pronaci:).
A kako se obicno desi da taj recept koji trazite uvek misteriozno nestane kad vam je potreban, stavila sam sebi u zadatak da konacno zavedem red medju svim svojim receptima napisanim na papiricima svih mogucih oblika i boja, pa je tako dosao red i na eklere ili ako vise volite princes krofne, jer se mogu praviti po istoj recepturi:
Sastojci: 1 dl ulja, 2,5 dl vode, 170 g ostrog brasna, 5 jaja
Priprema:
Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruce sipati odjednom celu kolicinu brasna i izmesati. Kad se smesa prohladila, dodavati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Staviti u spric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake duzine 5-6 cm. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Bilo bi dobro da se rerna ne otvara za vreme pecenja.
U medjuvremenu pripremiti fil, umutiti zumanca sa secerom, dodati brasno i razmutiti u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa stapicem vanile, kad provri polako sipati umucena zumanca i skuvati krem.
Ispecene eklere preseci na pola, filovati pripremljenim kremom i preliti rastopljenom cokoladom u koju smo dodali malo ulja ili komadic maslaca. A onda pozvati najbolju prijateljicu i posluziti uz popodnevnu soljicu caja.;)))
Evo ja se pozivam sama na kavu :)))
ОдговориИзбришиPrelijepi su
Draga, samo izvoli, evo odmah jedan tanjiric za tebe!;)))
ОдговориИзбришиApsolutno su savrseni i ja ih obozavam :))
ОдговориИзбришиPrekrasni su ti, bas su mi nekako zenski. Radim ih danas za svoje prijateljice.
ОдговориИзбришиfantastični su! priznajem da još nisam radila eklere, ali jako ih volim. bilježim ovaj recept ;)
ОдговориИзбришиobozavam eklere, i cim vidim ove tvoje savrsene primjerke odmah dobijem zelju da ih napravima!!
ОдговориИзбришиIzgledaju bozanstveno!
ОдговориИзбришиizgledaju predivno! ovo moram praviti jer sam ih jednom radili pa nisu uspjeli ovako lijepo, ali su bili preukusni :)
ОдговориИзбришиSavršeni su! Nisam odavno pravila ni princesice a kamo li eklere!
ОдговориИзбришиAl' ti se sija ta cokolada, evo sve mi voda na usta posla... Predivno izgledaju.
ОдговориИзбришиAjme kakvi su zavodljivi! Ludnica! Nikad se nisam uspjela odvažiti raditi eklere! :)
ОдговориИзбришиNikada nisam pravila ove fine kolacice. A tako su fini i ukusni i lagani i svi ih vole.
ОдговориИзбришиMorati ce se raditi nesto po tome pitanju :-)
Izgledaju savrseno u tvojoj izvedbi.
Ja znam gdje mi je omiljeni recept sa detaljnim uputama, eno ga u Dr. Oetker kuharici, ali da se upuštam u pravljenje eklera i princeski, pa baš i ne, da budem iskrena.
ОдговориИзбришиOvi tvoji su fenomenani i još si detaljno prikazala kako izgledaju u pojedinim fazama pripreme.
Negdje sam pročitala da su eclair-i omiljeni kolačići Parižana i da je značenje riječi "eclair" munja (uz neuvjerljivo objašnjenje da nestaju brzinom munje i nešto uvjerljivije da se njihova glazura cakli poput munje).
Čini mi se da je veličina tvojih idealna, jer ne bi trebali biti preveliki da se ne bi mogli pojesti kao slatki snack, niti premaleni pa da se čovjek ne zadovolji sa jednim komadom.
Lana,kako to sve lijepo izgleda u tvojoj izvedbi i slikom i rijecima,lako,mirisljavo ukusno...hvala ti....
ОдговориИзбришиAjme, bas me veseli da su Vam se ovi kolacici svideli, mada moram priznati da ih najcesce radim u obliku princes krofni i sa prelivom od karamelisanog secera...uh, to tek morate probati.;))) Bilo bi mi drago da jednom mozda napravite i po ovom recepticu...;)))
ОдговориИзбришиsavrseni!!:)tako pedantno si ih napravila,kao i sve ostalo sto radis:)ja jos skupljam hrabrosti da ih napravim:)
ОдговориИзбришиKoliko su mi se ekleri dopali jos mi je vise paznju odvukao izgled tih ruzica pored.
ОдговориИзбришиSU OVO EKLERI???MALI EKLERCICI.......EKLERI ILI PRINCES KROFNE???HAHAHHAHAHAHAHAH
ОдговориИзбриши