Na slici: bele trufle, grilijas korpice, marokanci, crno-beli minjoni, zrna kafe
Nekoliko finih ideja za sitne kolace za nastupajuce praznike ili neku drugu priliku. Recepti su vec ranije objavljeni na Coolinarici, a ovo je samo slatki izbor nekih od omiljenih kolacica. Posebno ce lepo izgledati ako se stave u kutiju, ukrase masnicom i obraduje neko ko vam je drag.;)))
Umutiti penasto maslac sa secerom i dodati kokos. Rastvoriti kafu u zagrejanom konjaku i dodati smesi od kokosa. Oblikovati bombice, rashladiti ih i umakati u glazuru od bele cokolade. Kad se glazura stegne, svaku bombicu poprskati sa malo tamne cokolade.
Zrna kafe
Sastojci: 250 g secera, 0,75 dl vode 125 g margarina, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 90 g cokolade, 1-2 kasicice mlevene kafe
Priprema:
Prokuvati kratko secer sa soljicom vode, kao za bajaderu. Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mesati dok se ne istopi. Dodati zatim ostale sastojke: mlevene orahe, keks, kafu i cokoladu. Izjednaciti smesu. Kad se ohladi oblikovati male kuglice, pa u svaku po sredini utisnuti cackalicom crtu da dobije oblik zrna kafe.
Dobro rashladiti, stavljati u cokoladnu glazuru, vaditi kasicicom i jos jednom po sredini prevuci cackalicom da bi se napravio zarez. Kad se glazura stegne, stavljati u male papirnate korpice.
Crno-beli minjoni
Priprema:
Izmesati sve sastojke da dobijete finu glatku smesu. Po potrebi dodati jos malo secera ili keksa da se ne bi lepila za ruke. Razviti testo debljine 0.5 cm preko povrsine posute secerom u prahu.
Malom okruglom modlicom vaditi pogacice, i spajati po dve finim pekmezom.
Dobro rahladiti pre stavljanja glazure, pa svaku do pola umakati u belu cokoladu i redjati na celofan da se glazura stegne. Posto se bela glazura stegla, ponoviti postupak sa tamnom glazurom i na svaki minjon, pre nego se glazura sasvim stegne, staviti po jedan badem.
Grilijas korpice
Sastojci: 250 g lesnika, 200 g secera, 150 g margarina, 100 g cokolade, 70 g suvog grozdja
Za cokoladne korpice: oko 400 g cokolade, oko 70 malih papirnatih korpica
Priprema:
Nekoliko finih ideja za sitne kolace za nastupajuce praznike ili neku drugu priliku. Recepti su vec ranije objavljeni na Coolinarici, a ovo je samo slatki izbor nekih od omiljenih kolacica. Posebno ce lepo izgledati ako se stave u kutiju, ukrase masnicom i obraduje neko ko vam je drag.;)))
Bele trufle
Sastojci: 150 g maslaca, 150 g secera u prahu, 150 g kokosa, 2 vanilin secera, 2 kasike konjaka (ili ruma), 1 kasicica mlevene kafe
Sastojci: 150 g maslaca, 150 g secera u prahu, 150 g kokosa, 2 vanilin secera, 2 kasike konjaka (ili ruma), 1 kasicica mlevene kafe
Priprema:
Umutiti penasto maslac sa secerom i dodati kokos. Rastvoriti kafu u zagrejanom konjaku i dodati smesi od kokosa. Oblikovati bombice, rashladiti ih i umakati u glazuru od bele cokolade. Kad se glazura stegne, svaku bombicu poprskati sa malo tamne cokolade.
Zrna kafe
Sastojci: 250 g secera, 0,75 dl vode 125 g margarina, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 90 g cokolade, 1-2 kasicice mlevene kafe
Priprema:
Prokuvati kratko secer sa soljicom vode, kao za bajaderu. Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mesati dok se ne istopi. Dodati zatim ostale sastojke: mlevene orahe, keks, kafu i cokoladu. Izjednaciti smesu. Kad se ohladi oblikovati male kuglice, pa u svaku po sredini utisnuti cackalicom crtu da dobije oblik zrna kafe.
Dobro rashladiti, stavljati u cokoladnu glazuru, vaditi kasicicom i jos jednom po sredini prevuci cackalicom da bi se napravio zarez. Kad se glazura stegne, stavljati u male papirnate korpice.
Crno-beli minjoni
Sastojci: 125 g oraha (ili badema), 125 keksa, 150 g secera u prahu, 150 g margarina, malo secernog sirupa
Za premazivanje: aromaticni pekmez od jagoda
Izmesati sve sastojke da dobijete finu glatku smesu. Po potrebi dodati jos malo secera ili keksa da se ne bi lepila za ruke. Razviti testo debljine 0.5 cm preko povrsine posute secerom u prahu.
Malom okruglom modlicom vaditi pogacice, i spajati po dve finim pekmezom.
Dobro rahladiti pre stavljanja glazure, pa svaku do pola umakati u belu cokoladu i redjati na celofan da se glazura stegne. Posto se bela glazura stegla, ponoviti postupak sa tamnom glazurom i na svaki minjon, pre nego se glazura sasvim stegne, staviti po jedan badem.
Jos jedan nacin da se dekorisu ovi kolacici je da se svaki prelije belom glazurom i napravi tresnjica od kandiranog voca.;))
Grilijas korpice
Sastojci: 250 g lesnika, 200 g secera, 150 g margarina, 100 g cokolade, 70 g suvog grozdja
Za cokoladne korpice: oko 400 g cokolade, oko 70 malih papirnatih korpica
Priprema:
Pripremiti prvo grilijas: otopiti secer kao karamel, dodati lesnike, i sve preruciti na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu ili samleti. Odvojiti oko 50 g na stranu za dekoraciju.
Izmesati preostali grilijas, suvo grozdje, margarin i rastopljenu cokoladu. Staviti u frizider da se stegne radi lakseg oblikovanja.
U medjuvremenu napraviti korpice od cokolade: rastopiti cokoladu na tihoj vatri, i cetkicom premazivati unutrasnjost papirnatih korpica. Kad se stegne prvi sloj cokolade, premazati jos jednom rastopljenom cokoladom.
Od grilijas smese praviti male kuglice i svaku stavljati u korpicu od cokolade, ali to je najbolje uciniti dok se drugi sloj jos nije stegao. Tako ce kuglice ostati fino spojene sa korpicom. Na kraju, svaku kuglicu u korpici uvaljati u usitnjeni grilijas koji smo ostavili na stranu. Pazljivo skinuti papirnatu korpicu.
Izmesati preostali grilijas, suvo grozdje, margarin i rastopljenu cokoladu. Staviti u frizider da se stegne radi lakseg oblikovanja.
U medjuvremenu napraviti korpice od cokolade: rastopiti cokoladu na tihoj vatri, i cetkicom premazivati unutrasnjost papirnatih korpica. Kad se stegne prvi sloj cokolade, premazati jos jednom rastopljenom cokoladom.
Od grilijas smese praviti male kuglice i svaku stavljati u korpicu od cokolade, ali to je najbolje uciniti dok se drugi sloj jos nije stegao. Tako ce kuglice ostati fino spojene sa korpicom. Na kraju, svaku kuglicu u korpici uvaljati u usitnjeni grilijas koji smo ostavili na stranu. Pazljivo skinuti papirnatu korpicu.