петак, 10. јануар 2014.

Party posluženje iz Vanjine kuhinje


Kako je lepo kad vam dođu gosti na blog, pa još nešto fino pripreme a vi onda ne morate ništa da fotkate, već samo uživate. Pošto su vam se prošlog puta dopali Vanjini recepti, danas je ponovo sa nama i zaista se potrudila da nas ugosti kraljevski, pripremila je čak šest recepata koje ćete moći da pročitate u dva posta.

Iako je prvobitna zamisao bila da ih objavimo sve zajedno, posle kraćeg dogovaranja odlučile smo se da recepte razvrstamo u dva posta zbog bolje preglednosti, tako da svakako pogledajte receptiće koje smo postavile i ovde.:) Znam da kuhinjicu ostavljam u sigurnim rukama.:)

       

"Sa velikim zadovoljstvom opet gostujem kod Lane. Sad sam to sa nestrpljenjem očekivala. U ovom postu ćete naći recepte koje do sad niste probali ( to »kažem« zbog toga jer ih nisam našla do sad na netu). Posebno ističem Majkinu salatu, svi prave rusku ili francusku na neki drugi način, ova je posebna, ne znam možda zbog ukusa, možda zbog toga što je pravi moja majka.

Tu je i jedno tursko pecivo,koje je mnogo dobro, može da se koristi kako hoćete. Ima i jedno predjelo koje mnogo dobro prolazi kod djece - PROVJERENO.

Ah,da,zamalo da zaboravim HLJEB XIX VIJEKA ,još jedna delicija koja je oduševila mog dragog. A zašto se zove tako, obratite pažnju dok se bude pekao i sir topio… na šta vas podsjeća?!? I mene isto… moža je zato dobio takav naziv.

Uživajte, ja sam uživala pripremajući se za Vas. Pozdrav od mene do sledećeg puta.… ili je možda bolje ovako da završim: "završih, da pročitam, strepim..."  Tatjanino pismo Onjeginu, A.S.Puškin ."

HLJEB ZA XIX VIJEK


POTREBNO JE: 425 g brašna, 1 prašak za pecivo, 200 ml vode, malo soli.

PRIPREMA:

Zamijesiti tijesto. Zatim dodati 100-150 g rendanog sira (čedar, trapist, edamer…) šta volite…
100-150g seckane praške šunke, sjeckanog vlasca ili bazilike-bosiljka. Ja koristim bosiljak.
Spojiti sa tijestom. Formirati loptu. Vlažnom rukom preći preko tijesta i posuti rendanim sirom.
Peći 35' na 200 C.

PREPORUKA: Odlično ide uz salatu Caprese.
  


MAJKINA  FRANCUSKA SALATA 


Ovu salatu pravi moja majka više od 30 godina. I poznata je pod tim nazivom MAJKINA salata. I ja je pravim već 10 godina u mojoj kuhinji - povremeno. Ove godine je bila apsolutni hit na novogodišnjoj trpezi - gosti su bili oduševljeni, a najviše od svih moj dragi muž - prvi put je probao sad i oduševio se. Salata se pravi brzo i jednostavno.

POTREBNO JE: 5 kuvanih jaja, 2-3 šolje riže, 1 tegla majoneza, 5-6 kisjelih krastavaca, konzerva – dvije tunjevine 

Sastojci su napisani OVAKO, možda neko voli da doda više krastavaca ili tunjevine. Uostalom vidjećete kad probate.

Kod sastojaka je jako važno da nije previše sitno isjeckano ,a opet ne smije biti ni prekrupno. I ne smije se puno miješati. Rižu skuvati, dobro ocijediti i dodavati sastojke. Ohladiti i uživati. Odlična je uz svinjsko pečenje.



LISNATO TIJESTO SA HRENOVKAMA


POTREBNO JE: 1 list lisnatog tijesta, 4 hrenovke, 1 jaje za premazivanje tijesta

PRIPREMA:

Razvaljati lisnato u dužini hrenovke. Na jednom dijelu tijesta poredjati hrenovke, praviti razmak izmedju njih od 2cm. Razmake premazati jajetom. Drugom polovinom tijesta prekriti hrenovke i pritisnuti malo rukom izmedju razmaka. Staviti u zamrzivač na 10 minuta. Zatim, rezati komade debljine prsta, premazati jajem i peći 15' na 200 C.


p.s.meni samo preostaje da se Vanji najlepše zahvalim na gostovanju i na svim divnim receptima koje je pripremila, nadam da će vam se dopasti i da ćete po nešto isprobati, ja sigurno hoću.:) Uskoro se, nadam se, čitamo i na Vanjinom blogu!:))))

10 коментара:

  1. Meni je ovo prava zaraza. Ne umem da stanem. Super izgleda :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo, meni se isto sve svidja i jedva cekam da isprobam hlepcic za 21. vek, izgleda mi jako fino, za salatu verujem Vanji na rec, a te lisnate grickalice su uvek dobrodosle.:))

      Избриши
  2. Ova francuska me skroz zaintrigirala... pašće uskoro ispobavanje! :D

    ОдговориИзбриши
  3. Hrenovke su fora, mislim da ni jedno dijete ne bi ostalo ravnodušno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas su zgodne i izgledaju vrlo dekorativno, mislim da ni malo stariji ne bi mogli da im odole.:))

      Избриши
  4. oduševljena :) i šta je još potrebno reći?!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala,Snjezana. Puno pozdrava Vam saljem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala svima na lepim komentarima, a posebno mojoj dragoj gosci na predivnim recepticima i gostovanju, nadam se da cemo uskoro citati receptice i na njenom blogu... do tada, mozes ih uvek ovde objavljivati.:)))

      Избриши
  6. Sve Vas pozdravljam i zahvaljujem na lijepim komentarima.

    ОдговориИзбриши