четвртак, 21. јун 2012.

Sve od tresanja 2.


Drugari,  htela sam da Vam otkuckam jos par laganih recepata sa tresnjama dok jos traje njihova sezona i dok ih mozemo nabaviti.  Posto sam prosle godine, takodje objavila slican post sa receptima posvecenim tresnjama, ovaj post bice obelezen brojem 2. Ovo je ujedno i moja ulaznica za blogersku igricu  Ajme, koliko nas je koju saljem nasoj dragoj Petri sa bloga Thursdayscooking , nadam se da ce Vam recepti fino posluziti.:)

Caj od tresanja


Da, da... dobro ste procitali, mozemo napraviti i vrlo ukusan caj od peteljki tresanja. :) Peteljke treba samo dobro osusiti i staviti u papirnatu vrecicu ili teglu. Kad pozelimo da napravimo fini, aromatican caj, dovoljno je samo staviti saku peteljki od tresanja (ili visanja) u 1 l vruce vode i kasicicu hibuskusa radi lepse boje, pa sve kuvati par minuta. Na kraju dodati malo limuna ili meda po zelji. Moze se piti kad god pozelimo a sem toga dobar je diuretik.

Tartlete sa tresnjama i ribizlama


Sastojci: 175 g brasna, 75 g maslaca, 1 kasika secera, 1 jaje, malo naribane limunove korice, par kasika hladne vode (po potrebi)

Fil: 300 g tresanja, 100 g ribizli, 2-3 kasike secera u prahu, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, dodati malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotati u foliju i staviti na 30 minuta u frizider. Razviti tanko izmedju dva lista masnog papira, iseci vece krugove i obloziti modlice za tartlete (prethodno ih namzati sa malo maslaca).

Tresnje ocistiti od kostica i poredjati preko testa. Posuti secerom u prahu ako zelimo da fil bude sladji i sve preliti sa par kasika slatke pavlake. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 25-30 minuta. Gotove korpice ukrasiti grancicom svezih ribizli.

Na ovaj nacin se mogu brzo napraviti kolaci i od drugih vrsta voca (kajsija, nektarina, krusaka, sljiva i sl.)

Mini mafini sa tresnjama


Sastojci: 2 jaja, 1,5 dl jogurta, 0,75 dl ulja,  75 g secera, 100 g brasna, 100 g griza, 1 kasicica praska za pecivo, 1 kasika kakao praha, oko 200g tresanja (ili visanja) sa peteljkama

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom, dodati jogurt i ulje, a zatim griz, kakao i brasno pomesano sa praskom za pecivo (ako zelimo da kolacici budu svetli, kakao prah mozemo izostaviti). Sjediniti lepo sve sastojke.

U kalup za mini mafine staviti prvo papirnate korpice i napuniti pripremljenom smesom, ali ne sasvim do kraja. U svaku korpicu staviti po jednu celu trenju (ili visnju) tako da peteljka viri napolje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Gotove kolacice posuti secerom u prahu. Ovo je mera za dva pleha mini mafina.:)


Napomena: mozete napraviti i velike mafine (ili ispeci ceo kolac), pa odgore samo posuti ociscenim tresnjama ili visnjama (da se ne bi posle mucili sa kosticama;).

Slatko od tresanja


Sastojci: 1 kg tresanja (crvenih), 1 kg secera, 1 limun

Priprema:

Tresnje ocistiti od kostica i skinuti peteljke. Staviti u serpu za kuvanje slatka i posuti secerom. Voce se moze poredjati i u dva reda, ali neka odgore bude secer. Pokriti i ostaviti par sati (moze i preko cele  noci) dok voce ne pusti sok.

Limun dobro oprati i iseci na kolutice, rasporediti preko tresanja. Slatko kuvati na srednjoj temperaturi oko 40-tak minuta dok se ne dobije lepa gustina sirupa, a voce ne postne prozirno. Ne brinite ako je sirup mozda jos uvek redak, on ce se jos zgusnuti u toku hladjenja. Skinuti penu koja se stvorila na povrsini, a slatko prekriti vlaznom platnenom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Sutradan sipati slatko u ciste tegle i u svaku staviti po jedan-dva kolutica limuna, sve dobro zatvoriti. Cuvati na tamnom i hladnom mestu. Slatko napravljeno na ovaj nacin se moze cuvati par godina, ali ipak je najlepse potrositi ga do sledece sezone tresanja, u roku od godinu dana.:)


Napomena: na potpuno isti nacin se sprema i slatko od visanja (limun se moze izostaviti u tom slucaju). Vrlo je lepo i slatko od belih tresanja, pogledajte kako ga je napravila Taci sa bloga U dzaku brasna, a ako mozda vise volite slatko od zutih tresanja, recept cete pronaci kod Tamare na blogu Ave dulcis.:))

14 коментара:

  1. Hm, nešto sam pogresno kiknula pa sam ostala bez komentara. :) Sve je divno ali čaj od peteljčica me je osvojio. On mi je novina. Moram obavezno da ga probam :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlična kolekcija trešnjastih recepata. Posebno me se dojmio čaj, ne mogu vjerovati da se ova krasna boja dobije od peteljki. Pitice i muffini su isto krasni, a slatko sam imala namjeru raditi ove godine, ali su mi trešnje propale zbog vremenskih uvjeta. Nadam se da ću sljedeće godine imati više sreće.

    ОдговориИзбриши
  3. Kako mi je sve lijepo, tartlete posebno :)))

    ОдговориИзбриши
  4. @ Zoko, mozes isto tako napraviti i caj od visanja, on mi je cak za mrvicu ukusniji. Zapravo, peteljke najvise susim i cuvam zbog kolaca, odlicne su za dekoraciju, kada se recimo prave neke vockice od ratluka onda fino posluze osusene drskice.:))
    @ Tamara, sam caj od peteljki je vrlo blede boje, ali mozes dodati malkice hibiskusa ili kasicicu sipurka radi boje, od visanja ipak ima lepsu nijansu.:))
    @ Anja, hvala ti, tartlete mozes praviti sa bilo kojim vocem, bice isto tako fine i ako se iskombinuje vise vrsta.:))

    ОдговориИзбриши
  5. A ja se mučim da smislim i jedan slatkiš u koji bih gurnula trešnje, a kod tebe sijaset fantastičnih! Verovatno bih ispred sebe stavila teglu slatka, pa red voća, red vode, dok ne vidim dno....Čaj od peteljki trešanja je odličan diuretik i savetuju ga protiv celulita.

    ОдговориИзбриши
  6. Meni se uvek sve svidja kod tebe!!I sve bih vrlo rado probala :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Mene su svi recepti odusevili, ali caj posebno! Nisam imala pojma da se od peteljki moze praviti caj. Mi ove godine nismo imali tresanja, ali visanja je bilo. Sad mi je zao sto nisam sacuvala peteljke...

    ОдговориИзбриши
  8. Obožavam tvoje recepte i fotke. Dođe mi da uletim u monitor:)
    Svaka čast Lana!

    ОдговориИзбриши
  9. Obozavam cajeve od crvenog voca, ali da se moze pripremiti od peteljki tresanja, zaista mi je nesto sasvim novo. Moracu da ga isprobam:)

    ОдговориИзбриши
  10. Prekrasni recepti,za čaj znam jer ga pripremam od peteljki višanja,nažalost kod nas su trešnje već prošle,ali ću si ove recepte svakako pribilježiti:)

    ОдговориИзбриши
  11. Stvarno kreativni i inovativni recepti, posebno čaj.. a jako mi se sviđaju i mafini.

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. s trešnjama se može svašta baš su krasni ovi recepti koje si nam predstavila :)

    ОдговориИзбриши
  13. Trešnje su kod nas već duže kaput, nema više. Ali me zato možeš pozvati na slatko, to mi je slaba točka:))

    ОдговориИзбриши
  14. nis,ma još čula za ovaj čaj s peteljkama a baš mi je zgodan!!
    slatko sam i ja radila samo s žutim trešnjama i jako sam zadovoljna

    ОдговориИзбриши