уторак, 8. новембар 2011.

Bajadera


Recept za bajaderu mi je posebno drag i sada ga prvi put objavljujem u celosti.:) Verujem da svako od vas ima svoj omiljeni receptic po kome ga najradije pravi, a ovo je nas porodicni recept koji sada delim sa vama. Mama je bila pravi majstor da napravi ove fine stanglice, a treba biti narocito pazljiv prilikom kuvanja sirupa jer je najvaznije postici pravu gustinu, poput meda.:)

Bajadera


Sastojci: 500 g secera, 1,5 dl vode, 200 g mlevenog keksa, 150 g mlevenih oraha, 250 g margarina, 100 g cokolade

Glazura: 100 g cokolade, 3 kasike ulja

Priprema:

U posudu staviti secer i vodu, zagrejati i kad provri kuvati 4-5 minuta. Secerni sirup bi trebao da ima gustinu meda. Pomeriti sa ringle, staviti ceo margarin (ili cak maslac, ako vise volite;)) i mesati dok se potpuno ne istopi. Dodati prethodno samlevene orahe i keks u vruc sirup. Izjednaciti smesu (ako je suvise gusta, dodati 1-2 kaf.kasicice vruce vode i promesati).

Smesu podeliti na dva jednaka dela, pa u jednu polovinu dodati cokoladu. Dobro izmesati i cokoladni deo podeliti jos na dva dela (mozete izmeriti na vagici ili odmeriti tj. izbrojati kasike;)).

Manji kalup (16 x 26 cm) obloziti masnim papirom i staviti prvi sloj cokoladne smese. Poravnati lepo nozem pa odgore rasporediti celu svetlu smesu. Poravnati jos jednom, pa staviti drugi deo cokoladne smese. Izravnati i ostaviti da se bajadera ohladi.


Bajaderu mozete napraviti i na klasican nacin, samo sa dva jednaka sloja tako sto cete prvo sipati cokoladnu smesu, pa preko nje rasporediti svetlu smesu, a na kraju sve preliti glazurom od cokolade. To je cak jednostavnije jer ne morate odmeravati jednake delove cokoladne smese.:)


Za glazuru: rastopiti na tihoj vatri ili na pari cokoladu sa malo ulja, pa preliti preko ohladjene bajadere. Sacekati da se glazura potpuno stegne i ostrim nozem seci na manje snite, recimo duzine 5 cm (slobodno koristite lenjir da bi sve stanglice bile podjednake duzine;))... a onda uzivajte u slatkim zalogajcicima!:))


17 коментара:

  1. Jako ti je lepa.Probam obavezno,jer znam kakvi su tvoji recepti.Kazi mi samo koja je tvoja velicina pleha,jer su ti lepe debljine?Hvala ti punooo.I urmice su mi se uvek svidjale,ali ih jos nisam probala.Sada cu i to.Ma sve redom koje si postavila.A zrna kafe,su ti zakon!!Ma sve sto radis je SAVRSENO!!!Veliki pozz:))

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Majo!:) evo, sad sam dopunila recept a pre toga sam isla da izmerim kalup, dimenzije su 16 x 26 cm, a u njemu isto pravim i Marcipan stanglice.:) puno te pozdravljam!
    p.s. javi posle kako je uspela...;)))

    ОдговориИзбриши
  3. DIVNA SI!!!!Hvala ti punooo!!Videces,pravim uskoro,mozda i sve sto si postavila!!:)))Ja vec osmislila sta cu da pravim,ali znam da cu i pored onog sto sam isplanirala,praviti i ove tvoje.:))

    ОдговориИзбриши
  4. :)))) Vaaaazi, javi ako treba neka pomoc, hihih...;D kiss

    ОдговориИзбриши
  5. nemam riječi koliko je ova bajadera lijepo izvedena!

    ОдговориИзбриши
  6. Divna bajaderica!
    Ako mogu da predložim da crni deo delis ne po pola nego malo u korist donje smese pošto ti odozgo ide glazura. Onda će slojevi biti jednake debljine. Nisam zakeralo, znaš me, nego mi pade na pamet.
    Kod mene su to dva sloja, mrzi me da se igram tom masom. :))))

    ОдговориИзбриши
  7. Bajadere izgledaju famozno! Tako si ih pedantno izrezala da se čokoladna glazura ni malo ne poremeti...

    ОдговориИзбриши
  8. Bajaderu obožavam , kupovna, domaća, važno je da je bajadera. Ova tvoja me posebno privukla jer si je odlično napravila i jako lijepo izgleda. Recept ću zabilježiti, ali ću orahe zamjeniti bademima. I brzo isprobavam ! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Divno ti je uspela.Ja se jos ucim,jer bajaderu posebno volim.Ima je ovde za kupiti iz uvoza ali je skupa kao d aima zlata u njoj;)

    ОдговориИзбриши
  10. Moji omiljeni sitni kolaci.Probala sam vecinu tvojih recepata za kolacice i svi su ti SAVRSENI!

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala cure!:)) Taci, da znas da bi moglo tako, ove slojeve cesto samo podelim odakativno, pa nekada mozda prevagne malkice vise na jednu stranu, hihihi.;)))
    @ Branka, mislim da ce sa bademima biti fenomenalno!;))
    @ Dzoli, ti bi tamo kod tebe mogla napraviti biznis sa domacom bajaderom, zamisli kako bi to tek dobro islo.;))
    @ Irena, hvala ti puno!;))

    ОдговориИзбриши
  12. Ja ne bih da pricam...ddddd...moze koje parcence meni:))))
    Prefino!

    ОдговориИзбриши
  13. Bas pred sobom imam bakin recept za bajadere jer sam razmisljala da ga pripremim ovih dana. A sad citam tvoj recept i mislim si jesu li se mozda nase bake znale! Jer u mojem je receptu margarina upola manje, secera je manje za 10 deka a sve ostalo je isto :). I sjecam se okusa, predivan je!
    Fotografije su su ti bas lijepe i mmmm tako bih ih sada jela :)

    Nego ja sad razmisljam kakve bi one bile s mljevenim ljesnjacima jer je bajadera u originalu radjena s njima.

    ОдговориИзбриши
  14. Ovaj receptić uvijek dobro dođe i baš dobro da si ga objavila.

    ОдговориИзбриши
  15. @ Nale, evo saljeeeem odmah brzom postom!;)))
    @ Mare, verujem da bi sa lesnicima bile jos bolje, a sta znas mozda su nase bake negde zajedno pijuckale kaficu i razmenjivale receptice, hihih... moracu jednom da isporbam po tvom receptu sa manje secera i margarina.;))
    @ Dilajla, bice mi drago ako nekome fino posluzi.;))

    ОдговориИзбриши