четвртак, 6. јануар 2011.

Pijani saran

Dragi moji, zelim Vam srecno Badnje vece i ovim povodom evo jednog finog receptica koji se moze naci na svecanoj trpezi uoci Bozica uz ostale posne delicije, suvo voce, orahe u medu, pitu od bundeve, kompot od jabuka, suvih sljiva i limuna... budite mi srecni, dobro raspolozeni i u miru proslavite sutrasnji praznik sa Vasima najmilijima.;))

Sastojci: 1 saran tezine 1,5 -2 kg, 2 limuna, 2 sargarepe, vezica persunovog lisca, 2-3 cesnja belog luka, 1,5 dl belog vina, so, biber, ulje

Priprema:

Sarana lepo ocistiti i posoliti spolja i iznutra. Pripremiti nadev: naribati sargarepu, sitno naseckati vezicu persuna i 2-3 cesnja belog luka, sve izmesati i posoliti po ukusu. Ovim nadevom napuniti sarana i staviti ga u dublji pleh u kojem ce se peci.


Na gornjoj strani napraviti zareze pa u svaki udenuti po pola kolutica limuna a mozete i po neki listic belog luka ako volite. Sve preliti uljem, sipati 1,5 dl belog vina i isto toliko vode, prekriti folijom i peci oko 45 minuta na 200 C.

Pri kraju pecenja otkriti foliju i vratiti u rernu da se jos malo pece i lepo zarumeni, nekih 30 minuta odprilike. Posluziti uz kuvani krompir posut seckanim persunom i zacinjen limunovim sokom... prijatno!))


28 коментара:

  1. Bas si nas lepo pocastila ovim receptom.Ja sam slaba po pitanju pripreme ribe i slicnih djakonija, pa ovo dobrododje za u moju svescisu. Draga moja, svako dobro i u miru proslavi Badnje vece. Mir Bozji, Hristos se rodi! Sve najbolje

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Lana,čestitam vam Badnje veče,Hristos se rodi.
    Mi smo takodje pravili Pijanog Šarana,već ga pojeli, a zasladili se rezancima sa makom, i sada ću verovatno da "puknem"....:)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala, cure...srecno Badnje vece i Vama, vaistinu se rodi!;)) Ovog sarana je ranijih godina baka spremala, pa bismo onda obicno kod nje bili na veceri, ali sad su je sustigle godine, pa smo se zamenili...sada je ona kod nas u gostima.;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Srecan Bozic! Predivan ti je saran a limun u zarezima mi je bas bas!

    ОдговориИзбриши
  5. Lepo, ma divno! I riba, i porodicni skup, sve... Nego, je l' to ne bude dole mnogo raskuvano, to meni nikako nije jasno sta se desi sa tolikom tecnoscu? I vala si nasla golemog sarana, ne moz' u sliku da ti stane ;)

    Srecan Bozic tebi i tvojima!

    ОдговориИзбриши
  6. Saran izgleda prava delikatesa, zelim tebi i tvojima ugodne i radosne blagdane!

    ОдговориИзбриши
  7. Jako lijepo, primamljivo, iako ne volim riječnu ribu.
    Hristos se rodi!

    ОдговориИзбриши
  8. na ovaj način ja naviše volim pripremati morsku ribu. sa riječnom još nisam probala ali vjerujem da je super! tebi i tvojoj obitelji želim sretan božić!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo je omiljeno jelo moje bolje polovice:) Odlicno izgleda, a tebi i tvojoj obitelji zelim sretan Bozic!!

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Lana, Sretan Božić i svako dobro tebi i tvojima želim !
    Šaran si jako dobro pripremila, odličan !

    ОдговориИзбриши
  11. Savršeno, i moja mama je pripremala pijanog šarana ali ovaj tvoj djeluje tako svečano:))
    Sretan Božić tebi, tvojima milima i svako dobro vam želim!

    ОдговориИзбриши
  12. Bas interesantan receptic :)
    Srecan Bozic - Hristos se rodi!

    ОдговориИзбриши
  13. Dragi moji, hvala svima na lepim zeljama!;))

    Draga Majo, pola od ove tecnosti ispari, a ono sto ostane se pretvori kao u neki saft, na ovaj nacin pripremljni saran bude nesto izmedju dinstanog i kuvanog i dobije neki fini smek zbog vina, limuna i svih zacina.;))

    ОдговориИзбриши
  14. Srecan Bozic,Hristos se rodi!Sve najbolje.

    ОдговориИзбриши
  15. Moja mama je imala lepu caku za pijanog šarana, a ja sam uvek jela taj prilog umesto ribe jer mi je bio fenomenalan. Ona na luku proprži pirinač, pa doda rendano korenasto povrće i stavi ga ispod šarana, pa tek onda zalije vinom. Kao najlepši pilav u vinu.
    Srećan Božić Lana tebi i tvojoj porodici!

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Majo & Jubistacha, hvala puno!:))

    Draga Jelena, odlicna ideja za pirinac, verujem da sve bude vrlo ukusno, eto to bih mogla da isprobam sledeci put...hvala ti puno!:)))

    ОдговориИзбриши
  17. Prvo srecan Bozic tebi i tvojim namilijima.
    Saran izgleda neopisivo dobro.

    ОдговориИзбриши
  18. Sretan Božić draga Lana!
    Pijani šaran izgelda slasno i vjerujem da je bio zvijezda tvog blagdanskog stola. :)

    ОдговориИзбриши
  19. Hristos se rodi! Pijanog šarana sam praktikovala da pravim za Badnje veče dugo godina i zaista nema lepše ribe :) Sve najbolje Lana :)

    ОдговориИзбриши
  20. Sve najbolje draga moja Mignnone !! Vaši kolači su opet bili na našoj trpezi :-))) ! Nezamenjljivi ste !! VELIKI POZDRAV!! :-)))

    ОдговориИзбриши
  21. Kod nas se obino za Badnjak pravi fiš ili se poha šaran, ali ovo mi se čini kao jedna jako fina opcija za promjenu. Sve najbolje za blagdane! :)

    ОдговориИзбриши
  22. Hvala puno, dragi moji...nadam se da ste i vi isto tako lepo proveli praznike i malo odmorili od svakodnevnih obaveza, verujem da ce biti puno finih novih receptica na Vasim blogovima!;)))

    ОдговориИзбриши
  23. Predivan je,volim ga jako.Ovako i moja majka slicno pravi.Srecan ti Bozic i Hristos se rodi.

    ОдговориИзбриши
  24. Lana, ako zelis, dodji po jednu lepu nagradicu!

    http://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/hvala-za-nagrade.html

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  25. Joj Lana! :)
    I njega sam već davno vidjela, ali ne stignem odmah komentirati, a onda vrijeme proleti i ..... a htjela sam reći, da bih ga baš voljela probati. I možda bi ga moji tako radije pojeli, nego onako prženog na odreske. Zadnji put su oboje frktali nosom, ja sam prošle godine nakon skoro 15 godina i više napravila i jela šarana, a nikad ga ne radim jer moj muž ne voli slatkovodnu ribu, a to je onda kao takvo prihvatila i Timna.
    Fenomenalno izgleda i uvjerena sam da je više nego ukusan.
    Bilježim i javim kad ih nagovorim! :)

    ОдговориИзбриши
  26. Draga Buba, hvala...tebi i tvojima svako dobro zelim!:)))

    Draga Svetlana, hvala na nagradici!;)))

    Draga Tadeja, ako budete nekada pravili, javi mi kako vam se svidelo!;))) p.s. moram ti reci da mi je ipak nekako drazi onaj przeni saran, ali i ovo je fino malo za promenu.;))

    ОдговориИзбриши