недеља, 24. децембар 2023.

Novogodišnji venac


Evo, posle duuuuge pauze jednog lepog receptića na blogu!:) Recept je pre par godina napravljen za potrebe časopisa Bakina peciva i mislim da je upravo sada pravo vreme da ga izvučemo iz arhive jer će vam sigurno poslužiti kao fina ideja za nastupajuće praznike.:)

Inspiracija je sa divnog youtube kanala Nat Ura, toplo preporučujem da pogledate sve njene kreacije!:)

Sastojci: 275 g svežeg lisnatog testa, 250 g krem sira, 100g tanko isečene pizza šunke, 100 g naribanog kačkavalja, 200 g kisele pavlake, 1 barena šaregarepa (za dekoraciju), 2-3 kašike seckanih zelenih maslina, 1 sveža crvena paprika (za mašnu), mirođija

Priprema:

Lisnato testo razmotati ili rastanjiti u pravougaonu koru. Premazati sa 2-3 kašike krem sira, pa preko toga rasporediti listove šunke i naribani kačkavalj. Sve lepo zamotati u rolat, pa iseći na parčiće dužine oko 4 cm.


Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje, pa uz ivicu poređati isečene parčiće. Ređati ih jedan pored drugog, ostavljajući mali razmak između njih jer će narasti prilikom pečenja. 

Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Izvaditi kalup iz rerne i sačekati da se venac potpuno ohladi, pa ga pažljivo prebaciti na ravan tanjir.

Umutiti preostali krem sir sa kiselom pavlakom i staviti u dresir vrećicu sa širokim nastavkom. Istisnuti "ružice" preko ohlađenog testa, pa sve dekorisati kolutićima barene šargarepe i seckanim maslinama. Tu i tamo staviti po grančicu mirođije ili peršuna.:)


Na kraju, iseći crvenu papriku na trouglove i postaviti ih tako da formiraju mašnu. Venac je najbolje napraviti istog dana kada će se služiti i čuvati ga na hladnom do posluženja.:)

Bon appetit i srećni praznici!:))


(recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)

уторак, 4. април 2023.

Uskršnja preletenica

Jedna lepa ideja za nastupajuće uskršnje praznike - pletenica sa kockicama hrskave slanine, laka za pripremu i veoma ukusna, biće posebno svečani dodatak vašem prazničnom stolu!:)


Uskršnja pletenica

Sastojci: 600 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 100 g masti, 1 celo jaje, 1 šolja mleka (200 ml), 1 šolja jogurta, 1 žumance za premazivanje

Nadev: 100 g sitno seckane slanine ili šunke, 1 puna kašika masti za premazivanje kore


Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna, pa sačekati da se kvasac aktivira.

Pomešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, umućenu mast, jaje, jogurt i sa toplim mlekom zamesiti glatko testo. Ako je potrebno može se dodati još malo brašna ili mleka. Testo pokriti i ostaviti da odmara pola sata dok se ne udvostruči.

Pošto se testo odmorilo, rastanjiti ga u koru i celu površinu premazati mašću sobne temperature. Koru posuti sitno seckanom slaninom (može se prethodno malo prepeći da dobije lepšu aromu). 

Testo zamotati u rolat, pa iseći po dužini (ali ostaviti spojeno na jednom kraju). Isečene rolatiće okrenuti na gore i uplesti kao pletenicu. Sve pažljivo je prebaciti u pleh za pečenje i ostaviti da još malo raste dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, pletenicu premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i peći na 200 C oko 35 minuta da se lepo ispeče i zarumeni zarumeni. Prijatno grickanje!:)


среда, 29. март 2023.

Prolećne korpice sa voćem

 



Nadam se da će vam ove korpice izmamiti osmeh, lako se spremaju i vrlo lepo izgledaju na tanjiru - pravi prolećni slatkiš!:). Mogu se kombinovati sa raznim sezonskim voćem, a koliko sam videla, kalupići će moći da se nabave u Lidlovim prodavnicama od ponedeljka.:)

Prolećne korpice sa voćem

Za korpice su nam potrebni sledeći sastojci: 

2 veća jajeta, 150 g šećera, 170 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 60 ml ulja (1 mala kafena šoljica), 60 ml mleka, malo naribane limunove korice

Fil: 200 ml slatke pavlake, sezonsko voće ili voće iz kompota po izboru1 kesica prozirnog preliva za torte (DrOetker)

Priprema:

U dublju posudu staviti cela jaja i mutiti ih sa zajedno šećerom dok ne postanu penasta i bele boje. dodati zatim tečne sastojke (ulje i mleko), a na kraju umešati brašno koje je prethodno pomešano sa praškom za pecivo. Sve lagano izmešati i dodati malo naribane korice neprskanog limuna ili par kapi arome limuna.


Kalupiće za korpice premazati sa malo rastopljenog putera i posuti brašnom. Poređati ih na pleh radi lakšeg prenošenja. Korpice napuniti pripremljenom smesom (dovoljna je za 6 korpica) i staviti ih u prethodno zagrejanu rernu da se peku. Peći ih na 180 C oko 20-25 minuta.

Pečene korpice je vrlo lako izvaditi iz kalupića, preokrenuti ih i ostaviti da se potpuno ohlade.
Možete ih napuniti vanil kremom ili umućenom slatkom pavlakom u koju ste dodali malo naribane korice limuna zbog lepše arome.:)

Preko fila rasporediti seckano sezonsko voće ili iz kompota, pa ga lagano premazati prozirnim prelivom za torte (napravljenim prema uputstvu sa kesice). Korpice su najlepše ako ih odmah poslužite - bon appetit!:))


петак, 13. јануар 2023.

Tunel torta sa višnjama

 

Slatkiš koji možete komotno poslužiti "kad nam se jede nešto slatko" a oduševićete i goste ako ga izneste na sto na kraju svečanog ručka.:)


Tunel torta sa višnjama

Sastojci (kora): 4 jajeta, 100 g šećera, 80 g brašna, 20 g gustina (skrobnog brašna), 2,5 kašike kakao praha, ½ kašičice prška za pecivo

Fil sa višnjama: 300 g očišćenih višanja, 2 kašike šećera, 1 kesica pudinga od vanile, 100 ml soka od višanja ili vode

Beli fil: 200 ml slatke pavlake, 100 g kisele pavlake, 1-2 kašike šećera u prahu, 1 kesica šlag fixa

Priprema:

Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šecer i jedno po jedno žumance. Izmešati brašno, gustini prosejani kakao sa praškom za pecivo, pa svelagano sjediniti sa umućenim jajima. Smesu sipati u veliki pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje. Koru peći na 200 C oko 15minuta. Gotovu koru prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Kad se kora ohladi, izmeriti koliko je potrebno da se obloži kalup za srneća leđa i iskrojiti koru. Kalup prethodno obložiti folijom, pa staviti isečenu koru a preostali deo sačuvati za "poklopac".

Pripremiti fil sa visnjama: razmutiti puding u malo hladne vode, pa izmešati sa višnjama i šećerom. Sve kratko prokuvati i ohladiti. Prohlađeni fil rasporediti preko kore u kalupu.

Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i šlag fix, pa sve fino izmešati. Umućenu kremu rasporediti preko višanja i lepo izravnati (odvojiti par kašika kreme na stranu za dekoraciju). Vratiti tortu u zamrzivač i ostaviti da se dobro rashladi.

Od preostale kore iseci "poklopac" po meri i staviti preko kreme, pa sve vratiti u zamrzivač da se još malo rashladi. Na kraju, rolat pažljivo preokrenuti na tanjir za serviranje i dekorisati preostalim šlagom i celim višnjama, te listićima mente. Uživajte!:)



Follow my blog with Bloglovin :)

петак, 6. јануар 2023.

Venac sa kandiranim narandžama

 


Dragi moji, hvala puno na svim lepim komentarima i novogodišnjim željama koje ste mi napisali proteklih dana ispod receptića.:) Sve sam ih pročitala, ali ne mogu vam trenutno odgovoriti direktno ispod postova jer me blogger platforma ne registruje kao autora sajta.

Pre nekog vremena, kompjuter je bio na kompletnom servisu i po povratku sam morala ponovo da se registrujem na sve omiljene stranice i platforme (a znate kako je veselo kada morate da se prisetite svih lozinki ili da napravite nove:).

Još uvek mogu da kuckam recepte (iz backgrounda:), ali ne mogu da povežem te dve stranice (onu koju vi vidite i onu "radnu" na kojoj postavljam tekstove i fotke). Dok se ne reši i taj blogproblemčić, stiže jedan lepi receptić uoči Božića uz najlepše želje svima koji sutra slave da provedu radosno praznike u miru i sa onima koje vole!:)

Venac sa kandiranim narandžama 

(originalni receptić)

Sastojci: 500 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 80 g šećera,80 g putera, 2 jajeta, oko 125 ml mleka + 125 ml jogurta, naribana korice narandže + 50 g kandirane korice narandže, manja teglica pekmeza od kajsija

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

Pomešati brašno, šećer i so, dodati rastopljeni puter, nadošli kvasac, 1 jaje + 1 belance, malo naribane korice pomorandže i sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Ako je potrebno dodati još malo mleka ili brašna. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.

Okrugli kalup prečnika 24-26 cm podmazati puterom i posuti sa malo brašna.

Testo koje je lepo naraslo, podeliti na 10 delova (8 ili 9 loptica + 1 veći deo za trouglove). Svaku lopticu malo rastanjiti na dlanu, pa na sredinu staviti punu kašičicu pekmeza od kajsija i skupiti krajeve testa. Tako oblikovane loptice poređati uz ivicu kalupa jednu pored druge.

Preostalo testo rastanjiti u pravougaonu koru i točkićem iseći 9 jednakih trouglova. Trouglove postaviti preko loptica, a krajeve testa podvući ispod njih da se ne pomere prilikom pečenja. Testo pokriti i ostaviti da odmara još pola sata dok se rerna zagreje.


Pre pečenja, venac premazati umućenim žumancetom i posuti kandiranom koricom narandže. Peći na 200 C oko 35-40 minuta da se lepo ispeče i zarumeni. Još topao venac, po želji premazati medom ili zagrejanim pekmezom od kajsija da dobije poseban sjaj. Poslužiti uz belu kafu za božićni doručak.:) Prijatno!:)

Ideja: u originalnm receptu loptice se filuju čokoladom, a vi možete koristiti omiljeni čoko namaz, puding kremu ili pekmez po želji.:)