Slatkiš koji možete komotno poslužiti "kad nam se jede nešto slatko" a oduševićete i goste ako ga izneste na sto na kraju svečanog ručka.:)
Tunel torta sa višnjama
Sastojci (kora): 4 jajeta, 100 g šećera, 80 g brašna, 20 g gustina (skrobnog brašna), 2,5 kašike kakao praha, ½ kašičice prška za pecivo
Fil sa višnjama: 300 g očišćenih višanja, 2 kašike šećera, 1 kesica pudinga od vanile, 100 ml soka od višanja ili vode
Beli fil: 200 ml slatke pavlake, 100 g kisele pavlake, 1-2 kašike šećera u prahu, 1 kesica šlag fixa
Priprema:
Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šecer i jedno po jedno žumance. Izmešati brašno, gustini prosejani kakao sa praškom za pecivo, pa svelagano sjediniti sa umućenim jajima. Smesu sipati u veliki pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje. Koru peći na 200 C oko 15minuta. Gotovu koru prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Kad se kora ohladi, izmeriti koliko je potrebno da se obloži kalup za srneća leđa i iskrojiti koru. Kalup prethodno obložiti folijom, pa staviti isečenu koru a preostali deo sačuvati za "poklopac".
Pripremiti fil sa visnjama: razmutiti puding u malo hladne vode, pa izmešati sa višnjama i šećerom. Sve kratko prokuvati i ohladiti. Prohlađeni fil rasporediti preko kore u kalupu.
Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu, kiselu pavlaku i šlag fix, pa sve fino izmešati. Umućenu kremu rasporediti preko višanja i lepo izravnati (odvojiti par kašika kreme na stranu za dekoraciju). Vratiti tortu u zamrzivač i ostaviti da se dobro rashladi.
Od preostale kore iseci "poklopac" po meri i staviti preko kreme, pa sve vratiti u zamrzivač da se još malo rashladi. Na kraju, rolat pažljivo preokrenuti na tanjir za serviranje i dekorisati preostalim šlagom i celim višnjama, te listićima mente. Uživajte!:)