субота, 30. новембар 2019.

Mamini kolači 5.


U novom broju na kioscima čeka vas puuuno slatkih receptića da zasladite nastupajuće praznike i saonice Deda Mraza (priprema korak po korak)... ho-ho-ho!:)))


I jedan receptić na blogu posle duuuugo vremena... ove bombice ćete napraviti očas posla!:))

Snežne bombice


Sastojci: 100 g bele čokolade, 100 g krem sira, oko 100 g kokosa + kokos za valjanje bombica

Priprema:

Rastopiti čokoladu na tihoj temperaturi i skloniti na stranu da se malo prohladi. Umešati krem sir u čokoladu i postepeno dodavati kokos sve dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje. Ako je potrebno, smesa se može staviti u frižider na pola sata kako bi se lakše oblikovala. Na kraju, praviti bombice i uvaljati ih kokos... voilà!:)

Varijacije: u sredinu svake bombice možete staviti po jedan pečeni lešnik ili badem, a za svečaniji izgled bombice rashladite i prelijte ih belom čokoladnom glazurom.:)

среда, 13. новембар 2019.

Bakina peciva - broj 10 :)


Jeste li već nabavili Bakinih peciva?:) U novom broju vas čekaju receptići za slatke praznične pogače i još puno finih slaniša koje ćete odmah želeti da isprobate dok napolju fijuuuče košava... idem odmah da se ugrejem!:))) Do kuckanja...


уторак, 10. септембар 2019.

Bakina peciva 9.


Fini jesenji receptići za slana i slatka peciva čekaju vas na kioscima - da vam cela jesen bude topla, ušuškana i mirisna!:))) Čitamo se uskoro...:))


петак, 26. јул 2019.

Mamini kolači (broj 3.)


Red slaniša, pa red slatkiša... ovog puta su na redu poslastice iz Mamine kuhinje. Receptići koji se spremaju brzo i lako, a rashladiće vas samo tako (još se i rimuje:)).

Jeste li već odabrali omiljeni recept za leto... čime se rashlađujete ovih dana, pišite (ako vam nije previše vruće:)) Do kuckanja!:))


(U sledećem postu imaću jednu divnu gošću na blogu i saznaćete na koji kreativan način možete obradovati drage osobe, prijatelje, kolege... čitamo se vrlo brzo!:)

среда, 10. јул 2019.

Bakina peciva - novi broj:)


Jeste li već nabavili novi broj?:)) Puuuno finih receptića čeka da ih isprobate što pre... a mi smo ih upravo danas "ispekli" za vas!:)) Do čitanja.... uživajte u ovoj lepoj nedelji!


субота, 1. јун 2019.

Amaretti i rezultati darivanja:)


Dragi moji, pre svega želim da se zahvalim svima vama koji ste proteklih dana ostavljali lepe komentare na blogu i podelili divna sećanja na omiljene slatkiše iz detinjstva. Uživala sam u svakoj vašoj priči i zamislila mirise tek ispečenih krancli, vrućeg karamela, jabuka, slatkih kiflica.... sve ono što čini magiju lepih uspomena iz detinjstva.:)

Volela bih da mogu podeliti više poklona, ali biće još prilike... ovog puta najviše sreće su imale Mucika, Irenalana i Bezglutenske čarolije (dodala sam još jedan kompletić:). Zamolila bih moje drage dame da mi pošalju podatke kako bi im knjige i kalupići što pre stigli. Možete mi pisati na mejl: mignonne-le@hotmail.com 


AMARETTI

A sada (konačno:)) receptić  za ukusne "oblačiće" od badema i belanaca koji se samo tope. Spremaju se sasvim lako i brzo, a od ove mere izađu skoro dva pleha kolačića. Mislim da bi bili isto tako fini i sa lešnicima, pogotovo ako ih malo našarate rastopljenom čokoladom, uhhh...



Sastojci: 2 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih, blanširanih (i malo proprečenih) badema, 1 ravna kašika brašna, prstohvat soli

Priprema:

Ako koristite bademe u ljusci, potrebno ih je prethodno oljuštiti i kratko prosušiti u rerni. Najjednostavnije je bademe preliti ključalom vodom i ostaviti 5 minuta da stoje, a zatim ih ocediti. Sačekati da se malo prohlade, pa im samo skinuti tanku braon ljusku (to ide prilično brzo). Očišćene bademe raširiti po plehu i sušiti desetak minuta u zagrejanoj rerni na 150 C (okrenuti ih po potrebi).

Kad se bademi prohlade, prebaciti ih u blender ili mlin za kafu, dodati ravnu kašiku brašna i usitniti u što finiji prah (možete ih miksati i sa malo šećera).


Belanca umutiti u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju lagano umešati mlevene bademe i sve sjediniti varjačom. Smesu prebaciti u špric sa većim okruglim otvorom i istisnuti puslice preko papira za pečenje. Špric postaviti uspravno i lagano istisnuti smesu počevši od sredine, bez pomeranja šprica. Ostaviti mali razmak između kolačića kako se ne bi zalepili prilikom pečenja (ako se napravi šiljasti vrh na kolačićima, samo ga lagano pritisnuti na dole mokrim prstom).

Kolačiće više sušiti, nego peći, na 175 C oko 15-20 minuta (bez otvaranja rerne). Tek nakon tog vremena, možete otvoriti rernu i proveritit da li su kolačići dovoljno isušeni. Ako je potrebno vratiti ih još minut-dva u rernu da se peku.

Kolačiće izvaditi iz pleha tek kad se malo prohlade (najlakše ih je špatulicom odvojiti od papira). Ako želite možete ih isprskati rastopljenom čokoladom, a mi smo ih grickali ovako "naturale".:) Ohlađene kolačiće čuvati u zatvorenoj kutiji kako bi ostali fini i hrskavi.

Prijatno grickanje!:)))


субота, 25. мај 2019.

Slatko darivanje :)


Dragi moji, na blogu vas čekaju DVA slatka paketića, u svakom od njih se nalaze lepa knjiga i kalup za kolačiće (sa slike:). Već dugo mi stoje spremni za darivanje samo nikako da ugrabim vremena, pa sam rešila da to bude baš danas. Dovoljno je da mi napišete u komentarima koji je vaš omiljeni kolač iz detinjstva (ako želite možete slobodno podeliti i neko lepo sećanje:), pa ću narednog vikenda odabrati dva srećna dobitnika (a možda konačno i napraviti neki receptić za blog:))).

Neka rok za ostavljanje komentara bude sledeći petak 31.5. a već narednog vikenda saznaćete na koju stranu idu paketići (u obzir dolaze sve četiri strane sveta:)).

(ilustracija sa neta)

A za čitaoce iz regiona, na kioscima vas čekaju MAMINI KOLAČI #2 i puuno slatkih receptića koje ćete napraviti brzo i lako, a možda već neke isprobati i ovog vikenda - uživajte u lepom danu i do skorog čitanja!:))



(malo fotkica iz novog broja:)

петак, 10. мај 2019.

Bakina peciva


Dragi moji, novi broj vas čeka na kioscima, a u njemu red slaniša, pa red slatkiša... za svakoga po receptić! Od sada i nova rubrika sa pecivom iz svih krajeva sveta, krećemo od Francuske!:))


P.S. uskoro vas čeka i jedno lepo darivanje na blogu... čitamo se!:)))

недеља, 21. април 2019.

Uskršnji buncek


Svim dragim prijateljima i posetiocima bloga koji danas slave Uskrs, želim srećan praznik u toplini porodičnog doma uz obilje blagoslova!:) Evo i jednog prigodnog receptića kojim ćete uveličati vašu uskršnju trpezu:

Uskršnji buncek (ili kolenica)


Sastojci: 1 sveža svinjska kolenica (oko 2 kg), 1 veza zeleni za supu (2-3 šargarepe, koren peršuna i paštrmaka, kolutić celera), 2 manja crna luka, 2 čena belog luka, 1 kašičica bibera u zrnu, 1 list lovora, 1 list svežeg kupusa (ako želite), so, oko 2 l vode

Priprema:

Meso stavite na dno većeg lonca i prelijte hladnom vodom tako da ga potpuno prekrije. Kad voda provri, skupite penu sa površine i dodajte povrće kao za supu (2-3 šargarepe, koren peršuna i paštrmaka, kolutić celera, 2 manja crna luka, beli luk) i začine po ukusu. Smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 2h dok meso i povrće ne omekšaju. 

Izvadite skuvano meso i povrće iz supe, a supu procedite i zakuvajte rezance. Meso zasecite poput mreže i prebacite u pleh za pečenje. Dodajte punu kašiku masti ili ulja, pospite biberom u zrnu, dodajte listić-dva lovora i sipajte malo vode u pleh. Stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 30-40 minuta dok ne dobije lepu, rumenu koricu (buncek povremeno prelijte sokom od pečenja i ako je potrebno okrenite da se fino zapeče sa svih strana). Kao prilog možete dodati mlade krompiriće ili poslužiti sa povrćem iz supe.

Bon appétit!:)


Potražite inspiraciju za uskršnje receptiće na blogu pod tagom :USKRS.

субота, 30. март 2019.

Mamini kolači


Dragi moji, radujem se što mogu da vam predstavim novi broj časopisa sa receptima za brze i fine slatkiše.:)) Sve kolačiće možete napraviti bez puno muke i za kratko vreme, sem toga sjajno ćete se zabaviti zajedno sa mališanima u kuhinji jer smo vam, za ovo izdanje, pripremili puno finih uskršnjih receptića... čitamo se ponovo za dva meseca!:)))