уторак, 28. фебруар 2017.

Turske pitice


Da zaokružimo serijal naših predloga za doručak, poslednji receptić u nizu su upravo turske pitice (ideja potiče sa jednog turskog bloga, pa sam ih zato tako nazvala:). Štos je u motanju kora, pa pitice budu veoma interesantnog oblika, hrskave i fine, pogledajte receptić u nastavku:

Sastojci: 500 g tankih kora, oko 150 ml ulja i 150 ml mineralne vode, 1 jaje za premazivanje, susam 

Nadev: 300 g svežeg sira, 300 g spanaća, 2 jajeta, 2 kašike pavlake, malo soli

Priprema:

Pripremite prvo nadev, izgnječite sir a spanać sitno iseckajte. Dodajte kiselu pavlaku, umućena jaja i malo soli po ukusu. Pitice možete filovati i samo sa sirom, mlevenim mesom, pečurkama i dr.

Na radnu površinu stavite jednu koru i poprskajte mešavinom ulja i mineralne vode (2-3 kašike biće dovoljno). Zatim skupite koru na sredini i počnite da uvrćete u smeru kazaljke na satu dok se ne skupe svi krajevi (kao na slici).


Na sredinu stavite kašiku-dve fila, pa krajeve koji su slobodni preklopite preko fila i sve lepo ušuškajte. Zatim celu piticu preokrenite na drugu stranu, tako da strana koja je bila na stolu sada dođe gore. Poređajte pitice na pleh i premažite umućenim jajetom, po želji pospite susamom. Pecite ih na 200 C oko 20-30 minuta da postanu fino hrskave. Prijatno grickanje!:)


понедељак, 27. фебруар 2017.

Stromboli


Odlično za doručak ili kada se najave gosti, možete čak i zamrznuti pripremljene veknice pa ih samo zagrejati po potrebi.

Sastojci (za testo): 500 g brašna, pola kockice svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 3 kašike ulja, 1 šolja mlake vode + 1 jaje za premazivanje

Nadev: šunka, kačkavalj, pečurke, sos od paradajza, začini (origano, peršun i dr.)

 Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa malo šećera i brašna, sačekati da ispuni šolju. Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i mlaku vodu koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Pokriti i ostavite da odmara oko pola sata.


Testo razviti u pravougaonu koru i premazati sosom od paradajza. Zatim staviti listiće šunke, naribani kačkavalj, seckane šampinjone i sve posuti origanom i peršunom. Testo zaviti u rolat a krajeve malo preklopiti prema unutra da fil ne iscuri prilikom pečenja.

Premazati umućenim jajetom i zaseći ukoso na par mesta. Peći na 200 C oko 30-40 minuta. Poslužiti toplo za doručak, a može se poneti na izlet.:)

Napomena: ovo je u osnovi testo za pizzu, ali može se praviti i sa bilo kojim drugim testom po želji (sa jogurtom, jajima itd.). Za nadev slobodno koristite šta nađete u frižideru, odlično je i sa kulenom, kobasicama, paprikama i dr.

субота, 25. фебруар 2017.

Kobasice u testu


Brzo, ukusno i jednostavno za pripremu - kobasice u testu, pa sve zapečeno u rerni! Mmmm, zvuči dobro!;)))

Sastojci: 150 g brašna, 150 ml mleka, 150 ml kisele pavlake, 2-3 jaja, 1 ravna kašičica soli, 1/2 kašičice praška za pecivo + 200 g kobasica (roštilj, dimljenih ili svežih)

Priprema: 

Umutiti jaja, dodati mleko, kiselu pavlaku, brašno pomešano sa praškom za pecivo i so. Ostaviti na stranu da malo odstoji (smesa bi trebala da bude gusta kao za palačinke). 

Kobasice propržiti na zagrejanom ulju da fino zarumene sa svih strana. Preko njih sipati pripremljenu smesu i staviti u rernu da se peče još 20-tak minuta. Poslužiti toplo kao zimski doručak a može biti i odličan ručak. Bon appétit!:)


Pekarski krompir sa kobasicama

Evo još jednog predloga sa kobasicama (roštiljske su pomalo ljutkaste, ali možete praviti sa bilo kojim kobasicama po želji). Prvo oljuštite par krompira, isecite na kockice i skuvajte u slanoj vodi.
Veći crni luk isecite na rebarca ili kockice i propržite na ulju/masti da postane staklast.

Dodajte oceđeni kuvani krompir i pomešajte ga sa lukom. Možete malo i izgnječiti krompir ako želite. Dodajte kašičicu-dve mlevene začinske paprike i malo soli ako je potrebno. Sve lagano izmešajte, odgore stavite kobasice i pecite u rerni 15-20 minuta. Poslužite toplo, prijatnoo!:)



петак, 24. фебруар 2017.

Libum


Sasvim jednostavni za pripremu i vro ukusni hlepčići sa sirom. U antičkom Rimu koristili su ih kao obredne hlepčiće i ponudu bogovima. Za njihovu pripremu dovoljno je svega par sastojaka koje uglavnom imamo u kući, tako da se već za pola sata mogu se naći na vašem stolu.:)

Libum - hlepčići iz Pompeje
(originalni recept by Laka kuharica )


Sastojci: 400 g mekog sira (rikota), 100 g pšeničnog ili integralnog brašna, 1 jaje, malo soli (po ukusu)

Priprema:

Izmešati sir, brašno i jaje, dodati soli po ukusu. Izjednačiti smesu i vlažnim rukama oblikovati loptice.
Blago ih pritisnuti da dobiju oblik pogačica i poređati ih na pleh preko papira za pečenje. Nije potrebno premazivati hlepčiće i mogu se odmah peći.

Rernu možete prethodno zagrejati na 200 C, a hlepčiće pecite oko 20 minuta da fino zarumene. Možete ih poslužiti za doručak uz neki namaz po želji.:)


Napomena: u testo za hlepčiće možete dodati seckane masline ili začinsko bilje po želji, a posebno će biti dekorativni ako u svaki utisnite po listić svežeg lovora. Umesto malih pogačica možete oblikovati i veću lepinju, samo u tom slučaju malo produžite vreme pečenja. Prijatno!:))


четвртак, 23. фебруар 2017.

Recepti sa preporukom



Za danasnji post izdvojila sam tri recepta za topla i mirisna peciva dragih koleginica blogerica, kao preporuku za doručak, koji se prilično odomaćili u našoj kuhinji. Recepte možete pročitati na linkovima ispod naslova, a nadam se da ćemo ovih dana zaokružiti ceo serijal sa još nekim ukusnim receptima.:)

Hleb sa sušenim paradajzom


Ovaj hlepčić interesantnog oblika može biti odlično posluženje u svečanim prilikama ili za opušteni, kasni doručak vikendom kada imamo više vremena za pripremu. Podjednako je ukusan i sa maslinama, pestom, slaninicom (sigurna sam da ćete još nešto fino smisliti:)... sve preporuke!:)



Pull apart hleb sa začinima 
(po Zoricinom receptu)


Ovaj hlepčić je toliko divan i u slatkoj i u slanoj varijanti, možete ga kombinovati sa šunkom, sirom, začinima, isprobajte obavezno i slatku varijantu sa cimetom. Uz šoljicu bele kafe ništa drugo ne treba, tople preporuke!:))


Vulkan pecivo
(po Tanjinom receptu)


Ako još niste pravili ovo pecivo, onda što pre isprobajte ove malene paketiće sa ukusnim nadevom. Mislim da sada nemate dilemu šta napraviti za sutrašnji doručak?:))


уторак, 14. фебруар 2017.

Ideje za (hrono) doručak


Bez obzira da li se pridržavate pravila hrono ishrane ili ne, uvek je lepo započeti dan ukusnim i hranljivim obrokom. Evo nekoliko predloga za ukusan doručak kojim ćete napuniti baterije i koji će vas držati sitim sve do narednog obroka.;)

Doručak za gurmane 
(pecivo po izboru + slaninica + sveže povrće:)


Ovo je jedan brzinski ali zasitan doručak.:) Napravite recimo mafine od ječmenog, raženog ili spelt brašna (može se kombinovati), dodajte malo praška za pecivo, kašiku-dve ulja, jedno jaje i vode (testo treba da bude gušće nego za palačinke). Dodajte i razne semenke, seckane masline, sušeni pradajz ili drugo povrće po želji, mafini će biti posebno ukusni i fini!

Slaninu isecite na tanke šnite i poređajte na pleh preko papira za pečenje, pa pecite desetak minuta u zagrejanoj  rerni da postane hrskava. Kao prilog možete poslužiti razne namaze (ajvar, meldzano, humus i dr.) i svežu sezonsku salatu, recimo mladi luk, paradajz, rotkvice, zelenu salatu. Prijatno!:)


Viva Italia!:)
(hrskavi zalogajčići, sendviči, bruskete...)


Još jedan doručak koji ćete brzo i lako pripremiti! Ako vam je preostao hleb od prethodnog dana, jednostavno ga isecite na šnite, istostirajte i napraviti ukusne tople sendviče ili bruskete.

Jeste li već pravili pizzu od starog hleba?:) Obavezno isprobajte - isecite hrono helepčiće i poređajte ih na pleh jedan pored drugog, poprskajte sa malo ulja, prelijte domaćim sosom od paradajza a odgore poređajte šunku, povrće, kolutiće mocarele, masline i sl. Sve pospite začinima po želji i uživajte kad se ispeče!:)))


Orijentalni doručak
(inspirisano istočnjačkom kuhinjom:)


Možda nešto zahtevniji jelovnik, ali s obzirom da se sve može pripremiti uveče neće ujutru oduzeti puno vremena dok se zagreje. Ako volite kuhinju Bliskog Istoka, punu divnih boja i ukusa, onda će vam se svakako dopasti ćuftice od leblebija a možete napraviti i ukusan gulaš od leblebija. :)

Pa, moram priznati da i nije tako loš taj hrono doručak!:))))

недеља, 12. фебруар 2017.

Čvorići za doručak


Več odavno imam želju da na jedno mesto skupim odabrane receptiće za doručak.:) Većina njih se već nalazi na blogu pod tagom doručak, a u narednom periodu moći ćete da pročitate sledeće recepte ovim redom:

1. Čvorići sa slaninom (pravimo ih već danas:)
2. Ideje za ukusan hrono doručak
3. Isprobani recepti koleginica blogerica
4. Hlepčići iz Pompeje
5. Kobasice u testu
6. Stromboli
7. Turske pitice

Čvorići sa slaninom


Ovu lepu ideju sam jednom prilikom videla na netu, žao mi je što nemam sačuvan link, tako da sam improvizovala sa već poznatim testom a vi slobodno napravite po vašem omiljenom receptu.:)

Sastojci (za 10-12 komada): 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja (75 ml), oko 2 dl mleka ili vode, 2 kašike ajvara, 10-12 šnitica slanine

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa malo šećera i brašna. U dubljoj posudi izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i ajvar, pa sa mlakim mlekom ili vodom zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.


Testo podeliti na 10-12 delova i oblikovati loptice. Svaku rastanjiti kao štapić, staviti po jednu šniti slanine i napraviti čvoriće. Poređati na pleh i ostaviti da odmaraju još malo dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati mešavinom ulja i vode i peći na 200 C oko 30 minuta. Prijatno!:))


Recept za čvoriće objavljen je u online izdanju magazina Plezir.:)

недеља, 5. фебруар 2017.

Croque Monsieur


Ovog puta nešto brzo, krckavo i ukusno za kasni doručak nedeljom (ili brzi radnim danima:). U ove tople francuske sendviče zaljubićete se na prvi zalogaj i sigurna sam da ste isprobali barem neku sličnu verziju. U nastavku pročitajte kako ih najednostavnije napraviti.:)

Croque Monsieur


Sastojci: 8 kriški integralnog hleba, 200 g praške šunke, 100 g kačkavalja 

Bešamel umak: 2 dl pavlake za kuvanje ili mleka, 1 kašika integralnog  brašna, komadić putera, so, biber

Priprema:

Na malo maslaca kratko propržiti kašiku brašna. Dodati pavlaku za kuvanje i sve fino razmutiti da nema grudvica. Kuvati 2-3 minuta da se umak zgusne. Dodati vrlo malo soli i bibera po ukusu.


Na pleh za pečenje poređati kriške hleba, rasporediti šunku i sir, pa na svaki komad staviti po kašiku bešamel umaka. Pokriti drugom kriškom hleba, staviti još jednu kašiku bešamela odgore i posuti naribanim sirom. Sve kratko zapeći u rerni da se sir rastopi a hleb postane fino hrskav. Poslužiti toplo za doručak.



 Još malo "krckavih"  predloga za dobro jutro i ukusan početak dana (linkovi su ispod slike):