Jeste li već spremili ručak za danas? Ako još niste počeli da pripremate i seckate, stiže jedan lagani receptić koji ćete napraviti očas posla, pa da odmah krenemo na pos‘o!:)
Valjuščići sa tikvicama
Sastojci: 1 srednja tikvica, 1 veza mladog luka, 2-3 kašike sitnog sira, 1 šolja brašna (otprilike), 1 jaje, malo bibera i soli, seckani peršun, kockice slaninice (može i ne mora:)
Priprema:
Oljuštiti i narendati tikvicu, malo posoliti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Mladi luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Tikvice doooobro ocediti, dodati sir, pripremljeni luk, malo soli i bibera po ukusu, seckani peršun, 1 jaje i brašna koliko je potrebno da se poveže smesa.
Za pikantniji ukus možete dodati i malo slaninice iseckane na kockice, na vrh noža ljute papričice ili kašiku-dve naribanog kačkavalja, a biće fino i sa kuvanom piletinom (može se iskorisiti piletina iz supice).
Valjuške vaditi kašikom i ređati na pleh preko papira za pečenje. Poprskati ih sa malo ulja i staviti u rernu da se peku na 200 C oko 20 minuta. Možete ih pržiti i na ulju, ali biće ukusni i ako ih pečete u rerni.
Predlog za serviranje: napravite umak od grčkog jogurta, sitno seckanog belog luka, dodajte malo soka od limuna, na vrh noža soli i bibera, kašičicu seckanog začinskog bilja (peršun, timijan, nana) i poslužite uz valjuščiće.
Prijatno grickanje!:)))