Da sačuvamo ukuse leta u teglicama - ako možda još niste pravili slatko od lubenica, sada je pravo vreme za takav poduhvat. Sami sastojci nisu skupi, jedino što će vam trebati nešto više vremena za pripremu u odnosu na drugo voće. Sledi detaljan postupak u slikama.:))
Slatko
od lubenice (kuglice)
Sastojci: 1
kg kora od lubenice debljine 1-1,5 cm, 1
kg šećera, 1
limun, nekoliko
listića lezetre
Priprema:
Za
pripremu slatka najbolje je odabrati lubenicu sa debljom korom. Isecite
lubenicu na kriške, crveni deo iskoristite za jelo, oljuštite zelenu koru a
sačuvajte beli deo. Možete ostaviti i malo crvenog dela ako želite da slatko
bude dvobojno. Na 1 kg očišćenih kuglica lubenice stavlja se 1 kg šećera.
Slatko će posebno lepo izgledati ako izvadite kuglice
specijalnim nožićem. Kuglice stavite u dublju šerpu i prelijte vrućom vodom, a
kad provri kuvajte par minuta. Zatim prospite tu vodu, sipajte ponovo vruću i
postupak ponovite 6-8 puta. Sa svakom novom turom kuglice lubenice će menjati
boju i na kraju će postati skoro prozirne.
Na kraju kuglice pospite šećerom i sipajte oko 1,5 čašu vode. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 40 minuta, a pri kraju kuvanja dodajte i kolutiće isečenog neprskanog limuna. Kad je slatko dobilo lepu gustinu meda, pomerite sa ringle i ubacite 2-3 listića lezetre radi lepše arome. Pokrijte slatko vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
Pripremite suve i čiste tegle, sipajte slatko i u svaku teglu ubacite po kolutić-dva limuna (listiće lezetre možete izvaditi). Stavite poklopce i čuvajte na suvom i hladnom mestu. Ovako pripremljeno slatko može se čuvati do godinu dana. Uživajte!:)
Slatko do lubenice (kockice)
Ako se možda odlučite za kockice, postupak je potpuno isti, samo što će se umesto kuglica, kora iseći na kockice. Kriškice će izgledati posebno dekorativno ako koristite rebrasti nožić za seckanje.:)
Receptić je iz prošlogodišnjeg izdanja magazina Plezir.:)