Malo ću poraniti i već sada otkuckati nekoliko predloga za ukusan i šareni uskršnji doručak. Možda ćemo sledeće nedelje svi pomalo biti zaokupljeni nekim drugim obavezama, pa ako vam se sviđaju ove ideje sačuvajte post i isprobajte neke od receptića za predstojeće praznike.:)
"Šargarepice"
Sastojci:
200 g kačkavalja, 200 g krem sira, 2 ravne kašičice mlevene začinske paprike,
malo soli i bibera, nekoliko grančica peršuna
Priprema:
Kačkavalj
sitno narendajte i izmešajte sa krem sirom. Dodajte mlevenu papriku da fino
oboji smesu. Posolite i pobiberite po ukusu. Od pripremljene smese oblikujte
valjčiće tako da dobiju oblik šargarepe. Tupom stranom noža napravite par
zareza na površini i na jedan kraj valjčića stavite grančicu peršuna. Ostavite
u frižider da se malo stegnu pre služenja. Poslužite ih kao ukusni namaz za
uskršnji doručak.
Korneti sa celerom
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 1 srednji celer, 2 dl kisele pavlake, limunov sok, so, biber, 1 jaje za premazivanje, susam
Priprema:
Ako nemate odgovarajuće modlice, napravite fišeke od kartona
(ili iskoristite kornete) i obložite ih alu folijom. Lisnato testo tanko
razvijte i točkićem isecite na trake širine 1-1,5 cm. Počnite od vrha i
namotajte trake na modlice tako da se malo preklapaju. Ne morate namotati testo
do kraja, neka budu mali korneti.
Kornete poređajte ih na pleh i premažite umućenim
jajetom. Pospite susamom ili kimom. Pecite na 220 C oko 15 minuta dok ne
porumene. Pečene kornete pažljivo skinite sa modlica i ostavite da se prohlade.
Oljušite celer i naribajte što sitnije. Poprskajte odmah
limunovim sokom da ne potamni. Dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po
ukusu. Sve izmešajte i napunite kornetiće. Pospite seckanim peršunom.
Piknik sendviči na štapićima
Sastojci: 200 g praške
šunke, 200 g
kačkavalja (u tankim listovima), 200 g čeri
paradajza, 1 manja
zelena salata, ½ bageta ili manja veknica
Priprema:
Baget isecite
na šnite debljine 1 cm, a zatim na krupnije kockice. Salatu podelite na listove
i isecite na 2-3 dela. Šunku i kačkavalj preklopite nekoliko puta da dobiju
izgled harmonike. Na dugačke drvene roštilj štapiće ređajte naizmenično kockice
hleba, šunku, sir, zelenu salatu I paradajz. Pokrijte providnom folijom i
čuvajte na hladnom do upotrebe.
Punjena jaja sa cveklom
Sastojci: 4-5 kuvanih jaja, 200 g krem sira, 2 manje kuvane cvekle, 1 kašika rena, so, biber, limunov sok
Priprema:
Obarite jaja i oljuštite ih kad se malo prohlade. Presecite
na pola po dužini i izvadite žumanca (njih možete iskoristiti za neki drugi
recept). Skuvajte cveklu, oljuštite i isecite na kocke. U blender stavite krem
sir, kockice cvekle i ren, pa sve usitnite u fini pire. Posolite i pobiberite
po ukusu, dodajte malo limunovog soka i izmešajte.
U svako izdubljeno belance stavite po kašičicu pripremljene
smese. Pospite seckanim peršunom ili vlašcem i čuvajte na hladnom do
posluženja.
Pilići od kuvanih jaja
Sastojci: 4-5 kuvanih jaja, 1 kašika kisele pavlake, 1 kašičica senfa (ili majoneza), malo limunovog soka, so i biber po ukusu + biber u zrnu i šargarepa za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte jaja, ohladite i pažljivo oljuštite. Presecite ih tako da možete da izvadite žumanca, a da ne oštetite belanca (manji deo poslužiće nam kao kapica, a veći kao telo). Ispasirajte žumanca, dodajte pavlaku, kašičicu senfa (ili majoneza), malo limunovog soka, so i biber po ukusu. Stavite smesu u špric i napunite polovine kuvanih belanaca, a drugu polovinu stavite kao "kapice".
Od sveže šargarepe isecite male trouglove za kljun, a nekoliko kolutića zasecite kao lepezu za nožice. Oči napravite od maslina ili bibera u zrnu. Sve lepo servirajte na tanjiru i čuvajte na hladnom do posluženja.:)
Uskršnji omlet
Sastojci (za 1 porciju): 2 jaja, prstohvat soli, 2-3 kašike mleka
Nadev: mladi sir, mladi luk, seckana zelena salata, so i biber po ukusu
Priprema:
Jaja dobro umutiti žicom ili viljuškom, dodati malo mleka i prstohvat soli. Zagrejati malo ulja u tiganju i sipati pripremljenu smesu. Sačekati par minuta da se napravi korica, pa pažljivo preokrenuti (može i uz pomoć tanjira) i peći još minut da se fino ispeče i sa druge strane.
Prebaciti omlet u tanjir, premazati nadevom od mladog sira i posuti seckanim mladim lukom i trakicama zelene salate. Sve zaviti u rolat i odmah servirati.:)
Ideja: napravite omlet od 5-6 jaja i ispecite ga u manjem plehu u rerni. Pleh treba prethodno dobro zagrejati i poprskati sa malo ulja. U smesu sa jajima možete staviti kašiku-dve seckanog začinskog bilja po želji, soli i bibera po ukusu. Tako pripremljeni omlet isecite na tri trake, premažite nadevom po želji i složite kao tortu. Zatim isecite na kockice i ukrasite čeri paradajzićima i rendanom šargarepom.:)