Divan recept naše drage SmikiStef sa Coolinarike za mekane štrudlice sa filom od maka, lešnika i višanja. Testo se vrlo lako oblikuje, može se zamesiti uveče, nafilovati i ujutru ispeći, a ako baš ne možete da čekate možete ih i odmah peći, biće podjednako fine i ukusne, toplo ih preporučujem!:)
(originalni recept:)
Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 100 g šećera, 100 g maslaca, 3 dl mleka, 2 žumanca, prstohvat soli, naribana korica limuna, 1 jaje za premazivanje
Nadev: 300 g mlevenog maka (oraha, lešnika, rogača itd.), oko 1,5 dl mleka, 150 g šećera, 2 belanca, malo naribane korice limuna, 1 vanilin šećer
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju. U dublju posudu staviti brašno, šećer, dodati rastopljeni maslac, žumanca, pripremljeni kvasac i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo. Podeliti na 4 loptice i ostaviti da malo odmaraju.
Svaku lopticu rastanjiti u pravougaonu koru i premazati pripremljenim filom. Mleveni mak (orahe ili lešnike) preliti vrelim mlekom, dodati šećer, vanilin šećer i malo naribane limunove korice. Kad se malo prohladi dodati belanca umućena u šam. Fil podeliti na 4 dela (ja sam koristila mak i lešnike, a jedna štrudlica je premazana pekmezom od višanja:).
Premazane kore zaviti u študlice i pritisnuti dobro krajeve da se ne odlepe. Poređati u pleh i ostaviti da odmaraju oko pola sata, a mogu i preko cele noći (samo ne u frižideru). Pre pečenja štrudlice premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 40 minuta. Kad se malo prohlade, iseći na šnitice i posuti šećerom u prahu.
Prijatno grickanje!:)