уторак, 29. новембар 2016.

Snežni kolačići


Danas nas je obradovao prvi sneg, tako je bilo lepo videti krovove pod pokrivačem od nežnih, belih pahuljica. I zato stiže nekoliko "snežnih" receptića za zimsku inspiraciju, a mogli ste ih već ranije pročitati i u magazinu MEZZE.:)

Beze labudići

  
Sastojci: 1 belance, 60 g šećera, malo limunovog soka

Fil: 100 g bele čokolade, 100 g krem sira, 50 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite belance u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte vrlo malo limunovog soka i sve sipajte u špric sa malim okruglim otvorom. Pleh obložite papirom za pečenje i “nacrtajte” krila i vratove labudića. Sve sušite na 100 C oko pola sata, zatim isključite rernu i ostavite da se figurice osuše do kraja (pazite da tanki vratovi ne izgore, pa ih možete izvaditi i ranije iz pleha).


Za kremu umutite krem sir i šećer u prahu, na kraju dodajte rastopljenu belu čokoladu. Sve fino izjednačite i ostavite u frižider da se malo stegne. 

Napunite špric sa kremom i spajajte po dva krila, zatim dodajte vrat a oči nacrtajte čokoladom. Labudiće stavite u papirnate korpice. Najbolje je sve spajati istog dana kada će se služiti, jer dužim stajanjem labudići omekšaju.


Snežni rolatić


Sastojci: 4 belanca, 100 g šećera, 2 kašike brašna, malo limunovog soka, 100 g seckanih lešnika (ili badema) za posipanje

Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike kisele pavlake

Priprema:

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju pažljivo umešajte brašno i dodajte kašičicu limunovog soka. Smesu sipajte u pleh (otprilike na 2/3 pleha od rerne) preko papira za pečenje i pospite sitno seckanim lešnicima. Pecite 15-tak minuta u  zagrejanoj rerni na 180 C da korica blago zarumeni.

Pečenu koricu prebacite na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zamotajte rolat. Kad se ohladi, razvijte koru i premažite filom od slatke pavlake. Ponovo zavijte rolat i ostavite da se dobro rashladi, tako ćete ga kasnije lakše iseći.:)


Za fil umutite slatku pavlaku kao slag, dodajte šećer po ukusu i na kraju umešajte par kašika kisele pavlake. Možete dodati i malo smrznutog bobičastog voća po želji.:)


Minjoni sa voćnim želeom



Sastojci: 4 belanca, 150 g šećera, 125 g maslaca, 170 g brašna, 30 g kokosa, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice

Sirup: 1 kafena šoljica vode (0,75 dl), 1 kafena šoljica šećera , sok od 1 limuna

Žele fil: 2 dl soka od ananasa, 2 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka, 1 kesica želatina u prahu (10 g)

Beli fil: 2 dl slatke pavlake, šećer u prahu po ukusu

Glazura: oko 300 g bele čokolade, 9 kašika ulja

Priprema:

Umutite penasto belanca sa 100 g šećera. U posebnoj posudi izmešajte maslac sa preostalom količinom šećera. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, pa naizmenično sipajte mleko i brašno u umućeni maslac i mutite mikserom. Na kraju dodajte kokos, malo naribane limunove korice i umešajte sneg od belanaca. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne preko papira za pečenje. Pecite na 180 C oko 20-tak minuta.

U medjuvremenu napravite žele – razmutite želatin u prahu sa par kašika hladnog soka. Preostali sok zagrejete, dodajte šećer, limunov sok i na kraju želatin. Promešajte da se želatin rastopi i sklonite sa ringle da se ohladi.

Skuvajte sirup od šećera i vode, pa na kraju dodajte sok od limuna. Ispečenu koricu izvadite iz pleha i poprskajte sirupom. Sačekajte da se potpuno ohladi a zatim isecite na dva dela.

Prvu koricu premažite želeom dok se još polu tečan, pa sačekajte da se stegne. Umutite slatku pavlaku kao slag i premažite preko želea. Preko toga stavite drugu koricu i sve prekrijte folijom. Ostavite u zamrzivač da se dobro rashladi i stegne. Zatim isecite na štanglice i prelijte glazurom od bele čokolade, a odgore možete naribati malo muskatnog oraščića.


Bele trufle


Sastojci: 100 g bele čokolade, 100 g krem sira, 100 g mlevenog keksa, 50 g kokosa, 50 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, malo naribane limunove korice, 1 kašika ruma

Glazura: 200 g bele čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Rastopite belu čokoladu na pari ili na laganoj temperaturi. Izmešajte krem sir sa šećerom u prahu, dodajte rastopljenu čokoladu i redom sve ostale sastojke. Izjednačite smesu i stavite u frižider da se malo stegne. Zatim oblikujte kuglice i prelijte ih glazurom od bele čokolade (ispadne oko 15-tak bombica).

Sve kolačiće čuvajte na hladnom do služenja.:)


недеља, 27. новембар 2016.

Slani rolat sa šunkom


Poslednjih mesec dana na blogu je posebno popularan post sa slanim rolatićima, pa zato evo njegove veće verzije sa detaljnim fotkicama pripreme. Nadam se da će vam pomoći u osmišljavanju vaše praznične trpeze. Rolat možete napraviti dan ranije, a sutradan će biti isto tako mekan i ukusan.:)

Slani rolat sa šunkom

Sastojci (za koru): 100 g maslaca (ili margarina), 100 g brašna, 500 ml mleka, 1/2 kašičice soli, 6 jaja

Nadev: 300 g feta sira (ili nekog drugog punomasnog sira), 300 g šunke, 2-3 kašike kisele pavlake ili krem maslaca, nekoliko kiselih krastavčića (po ukusu)

Dekoracija: 200 g majoneza, 100 g rendanog kačkavalja, kuvana šargarepa, peršunovo lišće

Priprema:

U šerpici sa debljim dnom rastopiti maslac. Dodati brašno i malo promešati, zatim skloniti sa ringle i polako sipati hladno mleko uz neprestano mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Vratiti na ringlu i kuvati još par minuta da zgusne (kao vrlo gusti bešamel sos).

Prebaciti smesu u drugu posudu i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati žumanca, a u drugoj posudi posebno umutiti belanca u čvrst šam. Belanca sjedniti sa kremom i umešati varjačom (ne mutiti više mikserom). 


Sve prebaciti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Tokom pečenja, kora će se možda na par mesta naduvati od vazduha ali će splasnuti kad se ispeče (ne brinite:).

Pečenu koru odvojite nožem od ivica kalupa i pažljivo prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu. Zavijte je u rolat i ostavite da se potpuno ohladi, a  za to vreme možete pripremiti nadev.

Stno iseckajte šunku i krastavčiće, a sir izgnječite viljuškom. Dodajte par kašika kisele pavlake i sve lepo sjedinite. Ako volite možete dodati i dinstane pečurke, kuvana jaja, masline i dr.


Razvijte ohlađenu koru i premažite pripremljenim nadevom. Rasporedite lepo po celoj površini u tankom sloju, a zatim ponovo zamotajte rolat, ovog puta bez kuhinjske krpe.


Rolat prebacite na poslužavnik i isecite krajeve. Premažite ravnomerno majonezom, a odgore raskošno naribajte kačkavalj. Rolat će vrlo lepo izgledati ako ga ukrasite cvetićima od kuvane šargarepe i listićima peršuna. Stavite ga u frižider da se fino rashladi i stegne, a zatim isecite na šnite. Bon appetit!:)


Napomena: na isti način možete napraviti i rolat od spanaća, tako što ćete u smesu za koru dodati skuvani i sitno iseckani spanać. Rolat možete filovati i kuvanom piletinom ako želite, vrlo je ukusan.:)

среда, 23. новембар 2016.

Čokoladna torta sa kuglicama



Jedna vrlo čokoladna tortica, punog ukusa i prava bomb(on)a... da li je možda neko za parčence?:)

Recept je iz arhivskog izdanja magazina MEZZE.:)


Čokoladna torta sa kuglicama (i listićima:)


Sastojci (za koru #18 cm): 2 jaja, 2 kašike šećera, 75 g putera, 75 g čokolade, 2 kašike brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, malo naribane korice pomorandže, rum ako volite:)

Fil: 200 ml slatke pavlake, 150 g čokolade sa 70% kakaoa + čokoladne bombonice za dekoraciju
Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom, dodajte rastopljeni puter, čokoladu, naribanu koricu pomorandže, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju pažljivo umešajte šam od belanaca. Sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20-tak minuta na 180°C. Gotovu koru poprskajte sa par kašika razblaženog ruma.

Umutite slatku pavlaku u šlag a čokoladu rastopite na pari. Sve fino sjedinite i sipajte preko ispečene kore u kalupu. Ostavite par sati u frižideru da se lepo ohladi i stegne. Torticu pažljivo nožem odvojite od ivica kalupa i izvadite na tanjir, a zatim ukrasite čokoladnim bombonicama ili listićima od čokolade.:)

недеља, 20. новембар 2016.

Praznična trpeza - izbor:)


Ako ste, ovih dana, možda u potrazi za svečanim, prazničnim receptima, nadam se da će vam ovaj predlog praznične trpeze biti od pomoći, počevši od toplog i hladnog predjela, preko glavnog jela i najzad slatkiša.:)

Sve recepte možete pogledati na sledećim linkovima:

1. Pileći terin
2. Lisnata pogača 
3. Korpice sa tunjevinom 
4. Punjena teleća prsa
5. Kruna od svinjskog karea
6. Rolada od piletine
7. Truffel torta
8. Reform torta
9. Svečani kolačići

Dragim čitaocima i posetiocima  bloga koji sutra slave Svetog Arahangela Mihaila (Aranđelovdan), želim da lepo proslave slavu u krugu svojih najmilijih i prijatelja.:)

субота, 19. новембар 2016.

Laki obroci - 4 predloga

 
Laki obroci koje ćete brzo napraviti kad ne želite da se dugo zadržite u kuhinji.:) Ukusni i jednostavni predlozi za nastupajući vikend, lepo odmorite i napunite baterije uz neki dobar film ili zanimljivo štivo.:))

Salata od pirinča i kuvanog mesa


Sastojci: 1 šolja pirinča, 1 manji crni luk, 5-6 dl goveđeg ili pilećeg bujona, kuvano meso i šargarepa iz supe, mleveni biber, malo seckanog peršuna

Priprema:

Na malo maslaca i ulja propržiti fino seckani crni luk. Dodati pirinač i polako dolivati supu uz neprestano mešanje, kuvati dok pirinač ne omekša. Kuvano meso i šargarepu iz supe sitno iseckati i pomešati sa pirinčem. Dodati začine po ukusu i posuti seckanim peršunom. Poslužiti toplo ili hladno kao salatu ili prilog za ručak. Prijatno!:)



Namaz od tunjevine


Sastojci: 180 g tunjevine, 100 g krem sira, malo limunovog soka po ukusu, so, biber, seckani peršun ili vlasac

Priprema:

Tunjevinu ocediti od ulja i usitniti u blenderu u fini pire. Dodati krem sir i začine po ukusu. Sve izmešati i servirati kao namaz uz prepečene hlepčiće ili koristiti kao podlugu za sendviče.:)

Predlog za serviranje: napraviti šablon od kartona i od lisnatog testa po šablonu iseći ribice. Nožem napraviti šare, premazati umućenim jajetom a zrno bibera može poslužiti kao oko. Ispeći "ribice" i servirati kao zanimljive zalogajčiće uz namaz od tunjevine.


Kremasta testenina sa tikvicama


Sastojci: 400 g testenine po izboru, 1 tikvica, 2 čena belog luka, 200 ml pavlake za kuvanje, malo soli i bibera, naribani parmezan, bosiljak

Priprema: 

Na zagrejanom ulju propržiti beli luk da fino zamiriše. Tikvicu preseći po dužini, pa iseckati na kolutiće. Kratko dinstati da omekša, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati pavlaku za kuvanje i malo naribanog parmezana.

Skuvati testeninu u posoljenoj vodi, ocediti i pomešati sa pripremljenim prelivom. Poslužiti toplo, a pre serviranja posuti seckanim bosiljkom. Bon appetit!:)



Čorbica od kelerabe

(recept objavljen u casopisu Mica kuvarica:)

Sastojci: 1 veća keleraba, 1 crni luk, 1 šargarepa, 1 krompir, 50 g graška, 1 čen belog luka, 1 kašičica soli, 1 l pilećeg bujona, nekoliko zrna bibera, mirođija, seckani peršun

Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Kelerabu i krompir iseckati na kockice, a šargarepu na  kolutiće. Dodati sev povrće i malu šoljicu graška. Dinstati par minuta da povrće omekša, pa zatim sipati pileću supu (može i od kockice). Začiniti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i sitno seckanu mirođiju. 
 
Kuvati na laganoj temperaturi oko pola sata. Pri kraju kuvanja, razmutiti 1 kašiku brašna u malo hladne vode i sipati u čorbicu. Kuvati još par minuta i pomerite sa ringle. Posuti seckanim peršunom i poslužite toplo.

 

уторак, 15. новембар 2016.

Minjon torta


Kad sam nedavno pregledala sličice, pronašla sam tortu koju sam pravila dragoj prijateljici za jednu posebnu priliku.:) Ovu tortu ne radim često jer se bademi ovde prodaju po neverovatnoj ceni, ali ako budete želeli da napravite finu tortu za neku svečanu priliku, sa ovim receptom ćete oduševiti sve goste.:)

Minjon torta

I kora: 4 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih oraha, 1 ravna kašika brašna

II kora: 4 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih pečenih lešnika, 1 ravna kašika brašna

III kora: 4 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih pečenih badema, 1 ravna kašika brašna

Fil: 12 žumanaca, 12 kašika šećera, 1 vanilin šećer,100 g čokolade, 250 g maslaca

Priprema:

Pripremiti prethodno orahe, lešnike i bademe. Lešnike ispeći u rerni, oljuštiti i samleti, a bademe prvo popariti vrućom vodom, zatim oljuštiti i malo propeći/osušiti u rerni na 100 C, pa tek onda samleti.

Peku se tri korice posebno, a postupak je isti za svaku od njih, Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera, pa pažljivo umešati mlevene orahe i ravnu kašiku brašna. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i poravnati. Peći na 180 C oko 20-25 minuta. Na isti način napraviti još dve kore, jednu sa lešnicima a drugu sa bademima.

(dimenzije četvrtastog pleha su 20x33 cm, a za okruglu tortu prečnik kalupa je 26 cm)


Žumanca umutiti na pari sa šećerom, pa kad se krema fino zgusne umešati izlomljenu čokoladu. Ostaviti da se fil malo prohladi i umešati maslac (može se ostaviti i žuta krema ako više volite:).

Tortu filovati na sledeći način: kora od oraha-fil, kora od badema-fil, kora od lešnika-fil. Na kraju sve dekorisati čokoladom ili šlagom.

Napomena: torta na slici je napravljena od uvećanih mera a dekorisana je ružicama od šlaga i prirodnim cvećem. Za veću (donju) tortu potrebno je duplirati sastojke i peći u velikom plehu od rerne (33x39 cm), dok je za manju tortu dovoljna jedna mera sastojaka.:)


недеља, 13. новембар 2016.

Pogača sa mileramom - recept sa preporukom:)


Ova fina pogača je često na našem stolu, mekana k‘o duša i vrlo jednostvna za pripremu. Pravim je po divnom receptu drage koleginice blogerice sa bloga Astal - kuhinja moje ravnice. U originalu se priprema sa kiselom pavlakom, mada verujem da bi bila ukusna i sa kajmakom ili možda čak sa nadevom od sira. Tople preporuke za ovaj receptić i prijatno nedeljno popodne!:)


Pogača sa mileramom


Sastojci: 600 g brašna, 1/2 paketića svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 100 ml ulja, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 300 ml mleka, 200 g milerama (kisele pavlake ili kajamaka), 100 g maslaca, , susam za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i sačekati dok ispuni šolju. U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i jedno jaje, pa sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da odmara 30 minuta.


Testo podeliti na 4 dela i oblikovati jufkice (loptice). Rastanjiti prvu jufkicu i premazati polovinom maslaca. Zatim rastanjiti drugu koru i staviti je preko prve, pa premazati celom količinom milerama. Preko toga staviti treću koru i premazati preostalim maslacem. Četvrtu koru razviti nešto više, staviti preko treće kore i krajeve podvući tako da obuhvati sve četiri kore.

Prebaciti u okrugli kalup prethodno namazan maslacem. Pogaču ostaviti da odmara još 15-tak minuta dok se rerna zagreje. Zatim je premazati umućenim jajetom i zaseći nožem (samo prvu koru). Posuti susamom, makom ili kimom  po želji. Peći na 200 C oko 30-40 minuta da fino zarumeni.:)



среда, 09. новембар 2016.

Krofne


Ko je za vruće krofne?:)) Taman da se malo ugrejemo po ovom tmurnom i hladnom vremenu. Pravila sam ih prošlog vikenda po divnom receptu sa Emininog bloga Happiness is homemade i najtoplije ih preporučujem za probu. Verujem da većina već ima dobar i provereni recept, ali nekada je lepo isprobati i nešto novo, malkice drugačije. Ovo su baš prave krofne, divno vazdušaste i sa belom crtom na sredini... uspeće vam iz prve!:)

Krofne 


Sastojci: oko 800 g brašna, 40 g svežeg kvasca, 3 kašike šećera, 1 kafena šoljica ulja (75 ml), 1 vanilin šećer, 2 kašike ruma, 1 jaje + 3 žumanca, naribana korica limuna, prstohvat soli, oko 300 ml toplog mleka

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju. Prosejati brašno, dodati šećer, malo soli, ulje, rum, jaja, naribanu koricu limuna i pripremljeni kvasac, pa sa toplim mlekom zamesiti mekše testo koje se ne lepi za ruke. 

Testo pokriti i ostaviti da odmara 40-tak minuta, zatim premesiti i ostaviti da odmara još pola sata dok se ne udvostruči.


Testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i rastanjiti na debljinu od 0,5 cm. Okruglom modlom ili većim čašom izvaditi krugove i poređati ih na kuhinjsku krpu koju smo prethodno posuli sa malo brašna. Pokriti i ostaviti da odmaraju još 15-tak minuta dok se ulje zagreje.

Ulje ne bi trebalo da bude previše vruće, najbolje je neka srednja temperatura za prženje. Spuštati po 2-3 krofne u vruće ulje, prvo ide strana koja je bila okrenuta gore. Poklopiti šerpu kako bi krofne još malo narasle. Čim ulje počne da pucketa (zbog kondenzacije), skloniti poklopac i pažljivo preokrenuti krofne.

Gotove krofne izvaditi rupičastom kašikom i spustiti ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. Pre služenja, krofne se mogu se napuniti pekmezom (uz pomoć šprica) i posuti šećerom u prahu.

Prijatno grickanje!:)))


Napomena: u originalnom receptu koristi se 500 g brašna i 250 ml mleka, međutim dodala sam još malo brašna (zatim i mleka:), tako da sam od ove mere dobila 20-tak lepih i velikih krofni.:)

понедељак, 07. новембар 2016.

Cheesecake kolačići


Da se podsetimo nekih finih receptića iz magazina MEZZE.:) Posle skoro 4 godine lepog virtuelnog druženja, pregršt zanimljivih recepata, gastro putopisa i saveta, verujem da nije bilo više tako jednostavno okupiti ekipu i svakog meseca pripremiti novi broj. Znate da je magazin pravljen s puno ljubavi i entuzijazma svakog člana našeg malog tima, dok je najveći deo posla ipak imao urednički dvojac (Marija i Ana), a kasnije samo Marija. Trebalo je sve nas držati na okupu, osmisliti teme za svaki novi broj, pripremiti sadržaj i uraditi prelom, zatim ispraviti tekstove i postaviti ih na net, redovno ažurirati stranice, odgovarati na pitanja čitalaca i dr.

Bila mi je čast biti deo takvog tima od samog početka, nisam sigurna da li će se ekipa ponovo okupiti nekom prilikom, možda... bilo bi mi drago.:) Do tada sledi par receptića iz februarskog izdanja, možda će zatrebati za praznike koji nam predstoje.:)


Cheesecake bombice


Sastojci: 100 g krem sira, 100 g krem maslaca, 100 g bele čokolade, 40 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 50 g smrznutih malina

Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Izmešajte krem sir i šećer, zatim dodajte rastopljenu belu čokoladu.  Na kraju pažljivo umešajte voće. Izjednačite smesu i ostavite pola sata (može i duže) u frižideru da se stegne. Oblikujte bombice i zamrznite ih. Rastopite čokoladu sa malo ulja i spuštajte smrznute bombice, jednu po jednu.  Bombice ređajte na celofan dok se glazura stegne, a zatim ih prebacite u papirnate korpice. 


Cheesecake kockice


Kora: 200 g integralnog keksa, 70 g putera, 2 kašike šećera

Fil: 250 g krem maslaca, 250 g krem sira, 100 ml slatke pavlake, 70 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 2 jaja

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Rastopite puter na laganoj temperaturi i prelijte preko mlevenog keksa. Sve lepo izmešajte i utisnite u manji pleh (15x25 cm) koji je obložen papirom za pečenje.

Izmešajte krem maslac i krem sir, dodajte slatku pavlaku, šećer i dva blago ulupana jajeta. Izjednačite smesu i sipajte preko kore od keksa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu, a zatim stavite u frižider par sati.

Ohlađeni kolač isecite na kockice i prelijte glazurom od čokolade. Za glazuru rastopite čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi.


Cheesecake u teglicama


Sastojci: 150 g mlevenog keksa, 50 g fino seckanih lešnika, 70 g putera

Fil: 250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake, 2-3 kašike šećera

Preliv: 200 g voća po izboru (višnje, maline, jagode i sl.),  2 kašike šećer, 1 kašike gustina, 100 ml vode

Priprema:

Izmešajte mleveni keks i seckane lešnike, pa prelijte otopljenim puterom. Sve fino izmrvite i rasporedite u 4 teglice, smesu utapkajte kašikom.

Umutite slatku pavlaku kao šlag, dodajte šećr po ukusu i na kraju polako umešajte kiselu pavlaku. Izjednačite smesu, stavite u špric i napunite teglice preko podloge od kesa.

Voće i šećer kuvajte na laganoj temperaturi par minuta. Razmutite gustin u hladnoj vodi i sipajte preko voća. Kuvajte josš par minuta da se umak zgusne. Sačekajte da se malo rashladi, a zatim sipajte preko fila i odmah poslužite.

петак, 04. новембар 2016.

Rafioli


Ove kolačiće sam prvi put pravila pre nekih 7-8 godina po divnom receptu sa Coolinarike. Veoma su mi se dopali, zapravo sve su ukusnji što duže stoje i vrlo su izdašni. Kad sam danas videla fotkice koje je prijateljica podelila na FB-u, setila sam se ovih kolačića i potražila sličice. Toplo ih preporučujem za probu i mislim da je upravo ovaj vikend pravo vreme da ih napravite.:))

Rafioli
(po receptu Male Vjeverice)


Sastojci: 500 g brašna, 120 g šećera, 120 g maslaca, 4 žumanca, 2 dl prošeka, 1 prašak za pecivo (10 g)

Fil: 250 g badema, 4 belanca, 250 g šećera, 2 vanilin šećera, mleveni karanfilić, malo muskatnog orašćica, malo cimeta, naribana korica limuna i pomorandže, 2-3 kašike ruma

Za premazivanje: 1 dl rakije od kajsije, malo vode, kristal šećer

Priprema:

Izmešati brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati maslac sobne temperature, žumanca i prošek. Zamesiti testo i ostaviti da malo odstoji. Dok testo odmara pripremiti nadev,


Bademe preliti vrućom vodom i oljuštiti, zatim ispeći u rerni i fino samleti (bademe možete zameniti orasima ili lešnicima). Belanca umutiti u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati mlevene bademe i sve ostale sastojke po ukusu.


Testo tanko razviti i okruglom modlicom ili čašom izvaditi krugove. Na sredinu svakog kružića staviti po kašičicu fila, preklopiti krajeve i pritisnuti ih viljuškom. Ivice testa se mogu premazati sa malo hladne vode ili umućenim jajetom kako bi se testo bolje zalepilo.


Kolačiće poređati u pleh i peći na 180 C oko 15-20 minuta da ivice blago zarumene. Tople kolačiće premazati rakijom (razblaženom sa malo vode) i posuti kristal šećerom. Kolačići se mogu čuvati u zatvorenoj kutiji.

 Prijatno grickanje!:)



Napomena: od ove mere mi je ostalo dosta fila, tako da sastojke za fil možete smanjiti barem za 1/3... ili ih iskoristite da napravite prhke kiflice, možete čak napuniti i prhke korpice.:) Umesto badema možete staviti orahe ili lešnike, a biće fino i ako iskombinujete orašaste plodove.

Kod Milicze na Coolinarici takođe postoji divan recept za Imotske rafiole, malo se razlikuje od ovog recepta, pogledajte svakako i napravite ove fine kolačiće.:)