субота, 29. октобар 2016.

Ragu čorbica sa paškanatom

 

Jedna topla i fina čorbica puuuna ukusnog povrća sa kockicama mesa koja posebno prija zimi dok napolju fijuče ledeni vetar (taman kako su najavili ovih dana:). Ako volite, slobodno dodajte i malo ljute papričice koja će vas momentalno fino ugrejati. Recept šaljem kao ulaznicu našoj dragoj Zorici, koja je kao temu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je, odabrala upravo paškanat.:)

Ragu čorbica sa paškanatom


Sastojci: 300 g teletine od buta, 1 crni luk, 1/2 praziluka, 1 šargarepa, 1 paškanat, 1 čen belog luka, 1 kašika paradajz pirea, list celera, so, biber u zrnu, list lovora, peršunovo lišće

Priprema:

Meso iseći na kockice i propržiti na zagrejanom ulju da fino zarumeni sa svih strana. Crni luk iseći na kockice i propržiti zajedno sa mesom. Dodati praziluk isečen ukoso, beli luk i kolutiće paškanata i šargarepe. Dodati i sve ostale začine po ukusu i sipati 1,2 l vode. Kuvati na laganoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju, oko 1,5 h. Probati čorbicu i po potrebi doterati ukus. Pre služenja posuti seckanim peršunom i servirati toplo.:)

Prijatno!:)

Napomena: u čorbicu možete dodati i jedan-dva sveža paradajza koje ćete pri kraju kuvanja ispasirati ili jednostavno sipajte malo soka od paradajza po ukusu.


четвртак, 20. октобар 2016.

Limun keksići


Sasvim jednostavni keksići koji vas, uz malo mašte, mogu osvojiti novim i zanimljivim ukusima. Ovo bi bio neki osnovni recept, a vi slobodno pustite mašti na volju i poigrajte se sastojcima (za inspiraciju pogledajte napomene na kraju recepta:).

Keksići sa limunom


Sastojci: 250 g brašna, 75 g šećera, 125 g maslaca, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 jaje, naribana korica i sok od pola limuna

Priprema:

U dubljoj posudi izmešajte brašno, šećer, so, prašak za pecivo, dodajte kockice maslaca sobne temperature, jaje i naribanu koricu i sok limuna. Sve sastojke sjedinite u glatko testo, zamotajte u foliju i ostavite pola sata u frižideru.


Nakon odmaranja, testo rastanjite i modlicom izvadite keksiće. Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite na 180 C oko 15 minuta tek toliko da ivice blago porumene.

Sačekajte par minuta da se keksići malo prohlade u plehu, pa ih izvadite na tanjir i pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom.  Kad se ohlade, keksiće slobodno možete premestiti i čuvati u zatvorenoj kutiji desetak dana (ako ostanu:)).

Prijatno grickanje!:)


Napomena: probajte da jedan deo brašna zamenite kokosom, gustinom ili kukuruznim brašnom (jedna trećina biće sasvim dovoljna), sve ostalo uradite po receptu.

Keksići će dobiti posebno zanimljivu notu ako u testo dodate kašičicu maka ili malo cimeta, a biće vrlo fini ako ih oplemenite seckanim suvim voćem, recimo suvim kajsijama.

Pečene keksiće možete premazati i glazurom od limuna, jednostavno umutite šećer u prahu sa limunovim sokom i malo vruće vode do želje gustine i premažite keksiće, možete ih posuti i šećernim perlicama po želji.:)

недеља, 16. октобар 2016.

Slatka kolekcija 5.



Dragi moji, posle skoro dve godine pauze stiže peti nastavak sitnih kolača.:) Ovde su skupljeni svi receptići koji su u međuvremenu objavljeni na blogu, kao i neki fini kolačići napravljeni po receptima dragih koleginica blogerica. Nadam se da ćete uživati u njihovom isprobavanju (i degustaciji:) i da će poslužiti kao lepa inspiracija za predstojeće praznike.:)

 1. Kocke od lešnika
 2. Rum kockice sa kafom
 3. Limun štanglice
 4. Poljupci od kafe
 5. Korpice sa drškom
 6. Šah rolat
 7. Čokoladni tartufi
 8. Korpice od bele čokolade
 9. Šubarice sa orasima
10. Kesten štangle
11. Snikers bombice
12. Praline sa bundevom
13. Šargarepice
14. Salamice od šljiva (recept u nastavku:)
15. Karamel kokos rolat
16. Posni grilijaš
17. Praline od suvih šljiva
18. Cheesecake kockice
19. Praline sa jagodama
20. Bela lađa štanglice

Prethodne zbirke kolačića možete pronaći na linkovima ispod, tako da vam je sada uvek dostupno tačno 100 receptića za sitne kolače:

Slatka kolekcija 1.
Slatka kolekcija 2.
Slatka kolekcija 3.
Slatka kolekcija 4.


Salamice od suvih šljiva



 Sastojci: 300 g suvih šljiva, 100 g crne čokolade, 100 g seckanih oraha (lešnika ili badema), malo ruma

Priprema:

Suve šljive preliti rumom i ostaviti da malo odstoje, zatim ih usitniti u blenderu. Rastopiti čokoladu na laganoj temperaturi, pa preliti preko šljiva. Dodati seckane orahe i sve fino izjednačiti. 

Sačekati da se smesa malo prohladi i oblikovati salamicu, uvaljati u šećer u prahu i zamotati u celofan. Ostaviti barem jedan dan u frižideru i sutradan seći na tanke šnitice.

Napomena: od iste smese mogu se napraviti i bombice i preliti čokoladnom glazurom.



понедељак, 10. октобар 2016.

Štrudlice sa jabukama



Listala sam malo receptiće i našla ove pitice koje sam radila za jedno lepo gostovanje kod drage koleginice blogerice Emine (Art on my way), pa da se podsetimo jer su zaista fine a najlepše ih je napraviti upravo sa jesenjim jabukama.:)

Štrudlica sa jabukama

Sastojci: 250 g lisnatog testa, oko 300 g jabuka, 50 g brusnica, 50 g maslaca, malo ruma, par kašika šećera, 1 kašičica cimeta, sok od ½ limuna, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Jabuke oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Suve brusnice prelijte sa par kašika ruma i ostavite ih da malo odstoje. Kockice jabuka proprskajte  sokom od limuna, pospite šećerom  i kratko prodinstajte na maslacu da fino omekšaju. Sklonite ih zatim na stranu i ostavite da se prohlade. Ne zaboravite da dodate i malo cimeta.:)


Lisnato testo rastanjite u pravougaonu koru i duž jedne ivice rasporedite nadev od jabuka (možete napraviti i dve manje strudlice ako vam je lakše). Zamotajte štrudlu i pritisnite oba kraja testa da fil ne bi iscurio prilikom pečenja.

Možete napraviti i ukrasne trakice od preostalog dela lisnatog testa i zalepiti ih preko štrudle uz malo hladne vode.  Zatim, celu štrudlicu premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 C oko 20-30 minuta dok fino ne porumeni.

Sačekajte da se štrudla malo prohladi, pospite šećerom u prahu i isecite na lepe šnitice. Možete poslužiti uz karamel sos.

Mini tart tatin 


 Sastojci: 250 g lisnatog testa,  2-3 kašike šećera, 1 kašičica cimeta, 3-4 lepe jabuke, 50 g maslaca, 50 g šećera

Za sirup: 2 dl vode, 2 kašike šećera, sok od ½ limuna

Priprema:

Jabuke oljuštite i isecite na kriške debljine 0,5 cm. Prelijte ih sokom od limuna i kratko kuvajte u sirupu od šećera i vode, tek toliko da malo omekšaju. Zatim ih zvadite na tanjir i ostavite da se ohlade. 

Na tihoj vatri karamelizirajte 50 g šećera, pa dodajte maslac i mešajte dok se sve zajedno ne rastopi. U kalup za mafine sipajte po kašiku karamela, a preko njega rasporedite 2-3 kriškice jabuka.


Lisnato testo tanko razvijte u pravougaonu koru. Pospite  šećerom i cimetom i zarolajte u rolatić. Isecite na parčiće širine 2-3 cm i okrenite presečenom stranom na gore. Svaki komadić rastanjite malo u krug tako da se napravi okrugli „poklopčić“  kojim ćemo ušuškati jabuke.


Preko jabuka stavite „poklopčiće“ od lisnatog testa i dobro pritisnite ivice svuda oko jabuka. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 C oko 15 minuta. Izvadite pleh i sačekajte 2-3 minuta, pa pažljivo preokrenite na ravan tanjir. Ako se neka korpica zalepila, samo je malo odvojite nožem od ivica i namestite ponovo voćkice ako je neka ostala u kalupu.


Sačekajte da se korpice malo prohlade, dekorišite ih listićima sveže mente i poslužite kao slatke zalogajčiće uz popodnevnu šoljicu čaja ili kafe.:)

субота, 08. октобар 2016.

Slatkiši od bundeve:)


Za sve ljubitelje jesenjih kolačića koji mirišu na tolu jesen, cimet, orahe i bundevu. Napravite topli frape, odaberite omiljeni film i ušukajte se ispod pokrivača, posle ručka isecite šniticu rolata ili se zasladite se pralinama od bundeve uz kaficu... želim vam divan vikend!:)

Recepti su iz zimskog dvobroja magazina MEZZE.:)

Frape od bundeve


Sastojci: ½ čaše pirea od bundeve, 2 dl mleka, malo kuvane kafe, šećer po ukusu, slatka pavlaka za dekoraciju, cimet

Priprema:

U blender stavite pire od bundeve i sipajte toplo ili hladno mleko u zavisnosti kakav napitak volite. Dodajte šećer po ukusu i mrvicu cimeta, pa sve fino izmiksajte. Sipajte u visoke čaše i dopunite kuvanom crnom kafom po želji (ne treba mešati). Na kraju ukrasite ulupanom slatkom pavlakom  i poslužite uz omiljeni keksić.


 Rolat od bundeve




Sastojci: 100 g brašna, 2 kašičice cimeta, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, malo muskatnog oraščića, 3 jaja, 150 g šećera, 150 g pasirane bundeve, 150 g seckanih oraha

Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 dl kisele pavlake, 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i muskatni oraščić. Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte pasiranu bundevu i na kraju pažljivo umešajte brašno sa začinima. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pospite seckanim orasima. Pecite na 180 C oko 20 minuta. Izvadite koru iz rerne i prebacite na vlažnu krpu, pa zamotajte rolat. Ostavite da se ohladi.

Umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte šećer po ukusu. Na kraju pažljivo umešajte kiselu pavlaku i sve lepo izjednačite.

Kad se rolat potpuno ohladi, razmotajte ga i nafilujte pripremljenim filom. Ponovo zavijte rolat i pospite šećerom u prahu.



Praline od bundeve i bele čokolade



Sastojci: 100 g pasirane bundeve, 150 g Spekulas keksića, 50 g krem sira, 1 kašičica cimeta

Glazura: 200 g bele čokolade, 5-6 kašika ulja

Priprema:

Spekulas keksiće sameljite u fini prah. Budevu ispecite u rerni i ispasirajte da napravite pire. Pomešajte pasiranu bundevu,  krem sir, cimet i mleveni keks. Izjednačite smesu i stavite u frižider da se malo stegne. Oblikujte bombice i dobro ih rashladite, možete ih i zamrznuti.

Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi sa malo ulja uz neprestano mešanje da se ne bi napravile grudvice. Spuštajte po jednu bombicu u glazuru, pa izvadite na papir za pečenje ili celofan i pospite mešavinom mlevenog keksa i cimeta. Kad prelijte sve bombice, stavite ih papirnate korpice i čuvajte na hladnom do služenja.


среда, 05. октобар 2016.

Pita od šljiva


Nedavno sam na FB-u, u grupi Lepi Brka, gastronomad, videla recept koji je postavio jedan od korisnika i sve lepo dokumentovao fotografijama pripreme. Pita mi se veoma dopala i kako sam imala pola pakovanja kora i 10-15 šljiva koje su preostale u tanjiru (pa sam ih samo premeštala:), rešila sam da napravim pitu i ovim putem se najlepše zahvaljujem autoru na divnom receptu.:)

Pita od šljiva
(po receptu Vladimira Stupara)

Sastojci: 500 g tankih kora, 4 jaja, 1 čaša (od 2 dl) jogurta, 1 čaša griza, 2 čaše šećera, 1 čaša ulja, 1 prašak za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 100 g mlevenih oraha, 25 komada šljiva

Priprema:
Prvo napraviti preliv za kore. Umutiti jaja, dodati šećer, jogurt, ulje, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Ređati po tri kore jednu preko druge, a svaku premazati prelivom (može se staviti po 1 kutlača preliva i onda dugačkim nožem rasporediti po celoj površini).


Treću koru takođe premazati prelivom, pa duž jedne ivice posuti malo mlevenih oraha (može i mlevenog keksa ili prezle). Šljive preseći na pola po dužini i izvaditi koštice, a zatim ih poređati preko oraha jednu pored druge presečenom stranom na dole (za jednu koru dovoljno je 5 šljiva tj. 10 polutki). Malo cimeta i vanilin šećera daće voćkicama posebno lepu aromu.:)

Pažljivo zaviti rolat i prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način napraviti još 4 rolata (meni je ostalo desetak kora, sasvim dovoljno da se naprave tri rolatića:).


Svaki rolat zaseći nožem na par mesta kako bi se kasnije lakše isekli parčići. Rolate premazati preostalim prelivom i ostaviti da stoje dok se rerna zagreje. Vladimir napominje da rolati treba da odstoje 2h pre pečenja, pa ga možete poslušati.:)

Pitu peći na 200 C oko 30 minuta. Sačekati da se malo prohladi, a zatim iseći na šnite. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Napomena: autor napominje da se na isti način može napraviti i pita od višanja, smokvi, kajsija i drugog voća. S obzirom da sam ovu pitu ranije pravila u kombinaciji sa trešnjama, mogu samo da potvrdim da je odlična. Isto je tako je fina i sa slatkim sirom zamirisanim vanilom i koricom limuna, kao i u slanoj varijanti (samo bez šećera).


Nedavno sam otkrila i jedan novi ukus čaja koji mi se veoma dopao i mislim da bi se odlično uklopio uz ovu pitu sa šljivama. Ovo nije sponzorisani post, ali rado ću preporučiti nešto ako je dobro, pogotovo što su najavili i zahlađenje ovih dana i prve pahuljice:)

Ako možda još niste probali čaj od šljiva sa cimetom i rumom (može se nabaviti u Idei), toplo ga preporučujem.:))

недеља, 02. октобар 2016.

Tart od bundeve i tikvica



Jedno lagano jesenje predjelo za sve ljubitelje bundeve, veoma blagog ukusa i u zavisnosti od toga kog povrća više stavite, preovladeće upravo slatkasta ili slana kombinacija.:)

Sastojci (za testo): 200 g brašna, 100 g putera, 100 g sira, 1 jaje, malo soli, hladno mleko po potrebi

Nadev: 1 kriška bundeve, 1 manja tikvica, 200 g krem sira, 2 dl pavlake, 1 jaje, so, biber

Priprema:

Napravite prhko testo od brašna, putera, malo soli i izmrvljenog sira, dodajte jedno jaje i mleko. Testo zamotajte u foliju i stavite u frižider 30 minuta.


Za to vreme isecite bundevu na kockice a tikvicu na kolutiće. Pomešajte krem sir, pavlaku i jedno jaje. Posolite i pobiberite po ukusu. 

Testo rastanjite i obložite kalup za pečenje. Premažite pripremljenim filom od sira, a preko toga rasporedite iseckano povrće.


Sve prelijte sa malo ulja, pospite peršunom i stavite u rernu da se peče na 200 C oko 30 minuta. Kad se tart ispekao, iseckajte na šnite ili trougliće i poslužite toplo.:)

Napomena: tart je veoma blagog i neutralnog ukusa, tako da mu fino pašu i prepečene kockice slaninice na vrhu, slobodno ih dodajte po želji. Prijatno grickanje!:)