понедељак, 30. мај 2016.

Tart sa čokoladom i jagodama



Bez puno teksta kada je u pitanju omiljeni spoj jagoda i čokolade, nadam se da su dovoljne fotkice i recept.:) Ko je za još jedno parčence, prvi put, drugiiiii put.... ?:)))

Tart sa čokoladom i jagodama


Kora250 g mlevenog integralnog keksa, 100 g maslaca, 2 kašike šećera, 1 ravna kašičica cimeta 

Fil: 250 ml slatke pavlake, 200 g crne čokolade (70%), kockica putera, 1-2 kašike likera od čokolade, 300 g jagoda ili drugog voća po želji

Priprema:

Pomešajte mleveni keks, cimet, šećer i rastopljeni maslac. Tako pripremljenu smesu dobro utisnite u podmazan kalup za tart i pecite desetak minuta na 180 C. Ostavite da se potpuno ohladi a zatim polako prebacite na ravan tanjir i napunite kremom.


Zagrejte slatku pavlaku sa malo putera. Kad provri pomerite sa ringle, dodajte kockice izlomljene čokolade i liker. Sve lagano izmešajte da se fino sjedini i ostavite da se prohladi.

Pripremljenu kremu ravnomerno rasporedite preko kore od keksa, a zatim dodajte sveže voće po želji (jagode, maline, ribizle i dr.). Na kraju pospite rendanom čokoladom, listićima badema ili seckanim pečenim lešnicima.

Napomena: ako tart nećete odmah poslužiti, voće možete preliti crvenim prelivom (napravljenim prema uputstvu iz kesice) i izgledaće vrlo lepo.:) 


Recept je iz prošlogodišnjeg junskog izdanja magazina MEZZE.:)

субота, 28. мај 2016.

Grisine sa pivom... gric, gric:)



Kad smo pre nekog vremena radili promociju crnog piva, od proizvođača smo dobili karton proizvoda za potrebe snimanja (i degustacije:), pa je trebalo smisliti kako ga potrošiti.:) Sećate se da smo već pravili Bavarske perece sa pivom, a posebno je dobro došlo u receptu za Sočnu piletinu u crnom pivu (iz magazina MEZZE).

Ovog puta pivo je poslužilo za krckave grisine sa susamom i kikirikijem.:) Napravite turu ovih grickalica i odaberite par dobrih naslova za opušteno filmsko popodne, želim vam prijatan vikend!:))


Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 1 žumance, 2 dl ulja, 2 dl crnog piva, oko 100 g susama ili pečenog mlevenog kikirikija + 1 belance za premazivanje

Priprema: 

U dubljoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so (možete dodati i kašičicu omiljenih suvih začina, mlevenu papriku, origano, kim i dr.). Dodajte žumance, ulje i pivo i zamesite glatko testo, po potrebi dodajte još malo brašna. Oblikujte lopticu i ostavite da odmara desetak minuta.


Testo rastanjite u pravougaonu koru i premažite blago umućenim belancetom. Obilato pospite pečenim mlevenim kikirikijem ili susamom, može i naribanim kačkavaljem ako želite. Isecite na trakice širine oko 1,5 cm i svaku spiralno uvijte oko ose. Možete praviti duže ili kraće štapiće.

Poređajte ih na pleh preko papira za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. Zatim prebacite na ravan tanjir da se malo prohlade. Možete ih praviti i u posnoj varijanti, bez jajeta, u tom slučaju testo samo premažite vodom da bi se semenke bolje zalepile.  Prijatno grickanje!:)


Ovog leta se planira početak radova na uređenju centralnog gradskog trga, ukloniće se parking pored Robne kuće, postojeća fontana biće premeštena u parkić na Hisaru, čak će i Toma Zdravković dobiti novo mesto. Sudeći po planovima, bojim se da će biti previše betona a premalo zelenila. Preostaje nam jedino da sačekamo i nadam se da će lepo izgledati kad se sve završi... do tada, par fotkica za arhivu.:)

(panorama Leskovca)


        (cvetni kutak na terasi:)

(divan dan za fotkanje:)


недеља, 22. мај 2016.

Čokoladni venac sa bananama


Jedan čokoladni venac sa bananama da malo zasladimo nedeljno popodne. Uživajte u vikendu i lepo odmorite!:))

P.S. ako želite, napišite šta se fino gleda ili čita ovih dana, preporuke za neki dobar film ili knjigu.:)))


Sastojci: 250 g brašna, 100 g šećera, 2 pasirane zrele banane, 2 jajeta, 75 ml ulja, 75 ml slatke pavlake ili mleka, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika kakao praha, 1 uvrh puna kašika nutele

Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja, seckani lešnici za posipanje

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Banane usitnite u blenderu ili ispasirajte viljuškom u fini pire. Dodajte ulje, slatku pavlaku i blago umućena jaja, pa sve sjedinite sa prethodnom smesom. Na kraju umešajte kakao i veeeliku kašiku nutele.:)


Kalup za venac premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte pripremljenu smesu do 2/3 kalupa. 
Pecite na 180 C oko 40 minuta i proverite štapićem da li je sredina pečena. Kad se ivice testa odvoje od kalupa, kuglof je gotov. Sačekajte par minuta da se ohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo preokrenite na tanjir. 

Kad se kuglof potpuno ohladi prelijte glazurom od čokolade i pospite seckanim pečenim lešnicima. Za glazuru rastopite čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja kako bi dobila divan sjaj.:)


среда, 11. мај 2016.

Pužići sa spanaćem i sirom (foto priprema)



Za dobro jutro i lep početak dana!:) Recept je iz martovskog izdanja magazina MEZZE, dopunjen detaljnim fotografijama pripreme na blogu, ako želite odšampajte receptić i zasucite odmah rukave.:))

Pužići sa spanaćem i sirom
 
Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl mleka, 2 dl kiselog mleka, 1 dl ulja + 100 g masti za premazivanje, 1 jaje,  susam za posipanje

Fil300 g svežeg sira, 300 g spanaća, 1 kašika milerama, 1 jaje, malo soli

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom brašna i šećera. Sačekajte par minuta da se kvasac aktivira.


U dublju posudu stavite prosejano brašno, dodajte so, pripremljeni kvasac, obično i kiselo mleko, ulje. Zamesite glatko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna ili mleka. Testo  pokrijte i ostavite da odmara dok se ne udvostruči (oko pola sata).


Zatim, testo podelite na 6 delova i oblikujte jufkice.



Dok se testo odmara, pripremite fil: spanać operite i sitno iseckajte. Ulupajte viljuškom jedno jaje, dodajte izmrvljeni sir, seckani spanać, mileram i malo soli po ukusu. 


Svaku lopticu razvijte u krug, premažite rastopljenom mašću i razvucite još malo rukom da što više rastanjite testo.


Na jedan kraj testa stavite 2-3 kašike fila i zamotajte kao rolat.


A nakon toga, rolatić zavijte u obliku puža. Poređajte pužiće na pleh preko papira za pečenje i ostavite još 15 minuta da rastu dok se rerna zagreje.


Pre pečenja, pužiće premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite na 200 C oko 30 minuta sve dok pužići ne budu fino rumeni. Poslužite tople pužiće i uživajte u ukusnom pecivu. Prijatno!:)


Napomena: pužiće možete filovati i sa sirom, mlevenim mesom, šunkicom, pečurkama itd.

Jeste li već odštampali receptić, kliknite ovde.:)

четвртак, 05. мај 2016.

Kod Gage u kujni


Možda nas vreme nije baš poslužilo za vreme praznika, ali nadam se da se ste lepo odmorili i isprobali neke nove receptiće.:) A kako na gastro blogovima ne manjka inspiracije, zaputićemo se odmah kod Gage u kujnu i pogledati šta se sve fino tamo kuva, a sve u okviru dobro poznate blogerske igrice FBI rukavice.

Gaga za sebe, u šali, voli da kaže da je odložila dirignetski štapić, zamenila ga varjačom i razmahala se po kuhinji, i to je prvo što ćete pročitati kada otvorite stranice njenog bloga.:) A tamo sve vrca od čarolije ukusa i mirisa, divnih boja i kombinacija sa puno svežeg povrća, nećete ni primetiti da nema mesa, a nije ni ni potrebno.:)

Ovo je bio moj izbor posle dvomesečnog istraživanja Gagine kujne (linkovi do recepata su u naslovima iznad slika:).

Gözleme sa sirom


Veoma su nam se dopale ove tanke pitice sa filom od sira (u originalu su još punjene sa spanaćem:). Nešto poput tortilja, samo preklopljenih i punjenih, vrlo brzo se pripremaju i odličan su lagan i ukusan doručak - toplo ih preporučujem za probu!:)


Verujem da bi bile fantastične i sa drugim nadevom, svakako ću ih ponovo praviti.:)))


Zapečena palenta


Šef baš nije ljubitelj ovakvih kombinacija, ali ja sam uživala.:) Volim što su svi Gagini recepti lepo i precizno objašnjeni, nema tu puno komplikovanja i zapravo shvatite da su najbolje jednostavne stvari. Ovo je jelo koje ću praviti još puno puta, zapravo jedva čekam da ga ponovo pripremim!:))



Mogu komotno reći - patlidžan u svom najboljem izdanju!:) Malo ulja, pa malo sosa od paradajza, pa još kriškica sira odgore, i onda u sve u rernu da se fino rastopi... a i vi isto od miline kada ih probate.:)))

 Karfiol pizza


Ne mora se uvek praviti testo od kvasca i brašna, može neki put i od karfiola.:) Pa onda redom dodajete malo grilovanog povrća i sira, pa malo začina ili šta se već nađe u frižideru. A zatim pravac u rernu dok ne postane hrskavo i fino - prste da poližete!:))

 Pogačice "koliko-toliko"


Divan klasik, omiljen i strašnooo "zarazan" - zato oprez ako ih budete pravili, nećete ni primetiti kada nestanu iz činijice.:) Nego, vi napravite odmah lepo duplu meru, tako će potrajati bar malkice duže, recimo dok otkuckate novi post za blog.:D

Zalepljeni poljupci


I za kraj nešto slatko i skroz romantično - poljupci od puslica (pa vi sada budite karakter i poručkajte  jednu - dve:). Kod mene su u maloj varijaciji, orahe sam "zalepila" na puslice i poprskala ih malo sa čokoladom - mmm, samo se tope i divno krckaju.:)

U planu za pravljenje je bio još i Mont Blanc ali neka ostane za neki naredni put.:) Draga Gago, puno hvala na svim divnim receptima i inspiraciji, svakako dolazim po repete!:))