субота, 27. фебруар 2016.

U gostima kod Petre


Danas smo u gostima kod Petre i isprobavamo recepte sa divnog bloga koji piše Thursdayscooking. Naravno, u pitanju je blogerska igrica FBI rukavice koju je osmislila naša Maja.:)

Moj izbor su ovog puta bili slatki hlepčići (i mafini) koji odlično pašu uz šoljicu toplog čaja, kao popodnevna užina ili slatki doručak. Pa, da krenemo redom (link za svaki receptić se nalazi u naslovu:).





Ovaj mirisni hlepčić je po izboru kućnog žirija jednoglasno zaslužio prvo mesto.:) Sav mekan i limunkast, sa komadićima svežeg limuna u testu i fondan glazurom, tako fino prija uz čaj i osvežava. Sladak baš koliko treba, ne treba ništa menjati, samo napraviti po receptu.:)




Tople preporuke i za ovaj čokoladni hlepčić koji se fino reže (bez mrvljenja) i samo topi dok ga grickate. Odlično bi se složio uz belu kafu i kašičicu nekog finog, domaćeg pekmeza. Zabeležite ga sutra za doručak i kliknite ovde za receptić.;)

Jogurt muffini


A možda biste ipak radije napravili mafine? Znam, teško je odlučiti se samo za jedan recept kad su svi tako fini.:) A ovi su sa komadićima čokolade i divno mirišu na cimet, a tek što su mekaniiii, sem toga verujem da sve sastojke već imate kod kuće... hm, još uvek čitate, brzo po receptić!:)

Paperkoek


Ovaj divni hlepčić trebao je da ima i "kaputić" od tostiranih seckanih oraha. Jednostavno, zaboravila sam da ih stavim jer sam žurila da sve slikam dok još ima dnevnog svetla, a i hlepčići su morali da se pakuju za put.:)

Napravljen je sa integralnim brašnom (kombinacija ječmenog i raženog, pa je zato za mrvicu tamniji od originala), ali ne mogu vam opisati kako divno miriše dok se peče na cimet i med. Treba ga samo nešto duže peći zbog sastava, a zatim još toplog premazati pekmezom od kajsija i posuti seckanim orasima (napomena za sledeći put:)!


Draga Petra, hvala puno na divnim receptima i na uvek lepim komentarima. Za neku narednu priliku volela bih da isprobam još i tortu sa tri čokoladekeksiće sa bademima i čokoladom, Juli pitu a i pašteta od pileće jetre tako mami na probu.:)

субота, 20. фебруар 2016.

Torteline sa sirom i spanaćem


Danas je prilično hladno i oblačno celog jutra, trenutno pada neka kišica i nije baš vreme za šetnju. Prebiram tako po receptićima iz arhive i razmišljam šta bih mogla da objavim, možda neko pecivo, pitu ili grisine sa čvarcima, i onda naletim na torteline sa spanaćem i pomislim da bi baš bilo lepo ponoviti ih za današnji ručak.:)


Ova simpatična ilustracija je delo mlade autorice  Isse Bratinčević i uz njeno odobrenje je objavljujem na blogu, nekako baš paše u ovo kišno popodne.:) Pozivam vas da posetite njenu stranicu ISSA ARTS i uživate u prekrasnim ilustracijama koje pravi s puno ljubavi i mašte.:)


Torteline sa sirom i spanaćem



Testo: 300 g brašna, 3 jaja, malo vode po potrebi

Sastojci (za 3 osobe): 300 g tortelina sa sirom, 300 ml mleka, 100 g topljenog sira (u trouglićima), malo soli i bibera

Fil: 150 g svežeg sira, 100 g spanaća, 1 kašika milerama, malo soli

Priprema:

Zamesite tvrđe testo od brašna i jaja, možete dodati i malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmara barem 1 h (može i duže).


Nakon odmaranja, testo tanko razvijte i nazubljenim točkićem isecite na kvadrate jednake veličine. Napravite fil od svežeg sira i seckanog spanaća, dodajte kašiku milerama da sve fino poveže.

Na svaki kvadratić testa stavite po kašičicu fila. Zatim, svaki kvadratić preklopite da napravite trougao, pa oblikujte torteline oko prsta. Kuvajte ih slanoj vodi par minuta i izvadite rupičastom kašikom čim isplivaju na površinu.


Zagrejte mleko i dodajte topljeni sir (možete kombinovati i više vrsta sira po želji), posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte dok se sir potpuno ne rastopi, a onda prelijte preko skuvanih tortelina.

Odgore naribajte još malo parmezana i pospite seckanim svežim peršunom ili vlascem. Poslužite odmah dok je fino toplo.:)

Prijatno!:)



Napomena: možete napraviti i umak od pečuraka ili mlevenog mesa (npr. bolonjeze) i poslužiti uz torteline sa sirom. Ako vas možda zanima još neki receptić, pogledajte i supicu sa tortelinama ili možda slanu tortu sa tortelinama.:)  Recept je objavljen i u magazinu MEZZE.:)

Dragi moji, želim vam prijatan ručak, ako možda još niste ručali, lepo provedite subotnje popodne i vikend!:))

недеља, 14. фебруар 2016.

Princes krofne sa karamelom

 
Jedan slatki recept da vam ulepša nedeljno popodne.:) Princes krofnice sa prelivom od karamela su bile omiljeni slatkiš koji su mama i baka rado pripremale nedeljom na kraju svečanog ručka. Nekada bi to bila i štrudla sa cimetom ili koh od griza, a baka je posebno volela da napravi i slatkiš od griza u karamel prelivu. Eto, šta god izabrali, želim vam da lepo provedete nedeljno popodne.:))
 
 
Sastojci: 100 ml ulja, 250 ml vode, 170 g oštrog brasna, 5 jaja
 
Fil: 4 žumanca, 5 kašika šećera, 75 g brašna, 75 g gustina, 750 ml mleka, 2 vanilin šećera (ili štapić vanile), 100g maslaca + 200 ml slatke pavlake

Za karamel: 100 g šećera rastopljenog kao karamel

Priprema:
 
Sipati vodu i ulje u šerpu sa debljim dnom i zagrejati da provri. Zatim dodati celu količinu brašna i izmešati da se napravi lopta od testa. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
 
U ohlađenu smesu stvaljati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Smesu prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom i istisnuti "ružice" preko papira za pečenje (ostaviti dovoljno prostora jer će prilično narasti). Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 20-30 minuta. Vrlo je važno ne otvarati rernu za vreme pečenja! 
 
 
Dok se krofnice peku napraviti fil. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i malo hladnog mleka da se sve razmuti. Preostalo mleko zagrejati sa štapićem vanile (ili vanilin šećerom). 
 
Kad mleko provri polako sipati umućena žumanca i uz neprestano mešanje kuvati dok se krem ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil dodati maslac i umućenu slatku pavlaku, pa sve prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom.


 Krofnice preseći na pola i nafilovati pripremljenim kremom. Ako volite da budu posebno kremaste, umutite još 200 ml slatke pavlake u šlag i stavite preko žutog fila. Vratite poklopčiće.:)
 
Rastopite 5-6 kašika šećera kao karamel i kašičicom pažljivo sipajte preko svake krofnice. Možete ih posuti i šećerom u prahu, ako više volite, ili preliti rastopljenom čokoladom.
 
Prijatno grickanje!:)


уторак, 09. фебруар 2016.

Kremasta testenina sa piletinom i brokolijem

 
Jedan fini predlog za ukusan i brzi ručak sa piletinom i brokolijem, a ujedno i ulaznica za blogersku igricu Ajme, koliko nas je . Ovog puta naša draga domaćica je Kata koja od nedavno piše blog simpatičnog naziva Katin špajz, pa zavirite šta se se fino sprema kod nje.:))
 
 
Kremasta testenina sa piletinom i brokolijem
 
 
Sastojci: 500 g testenine po izboru (npr.mašnice), 300 g belog pilećeg mesa, 1 manji brokoli, 1 češanj belog luka, 2 dl pavlake za kuvanje, 50 g parmezana, so, biber, muskatni oraščić
 
Priprema:
 
Piletinu isecite na kockice i propržite na malo ulja da fino porumeni. Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, a zatim ocedite. Brokoli iseckajte na sitnije cvetiće i kratko obarite (5 minuta biće dovoljno).
 
 Na malo ulja propržite sitno seckani beli luk da fino zamiriše. Dodajte brokoli, piletinu i testeninu, pa sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje, pospite naribanim parmezanom i začinite po ukusu. Servirajte toplo uz svežu sezonsku salatu.:) 
 
Bon appétit!:) 


Napomena: ručak možete napraviti i sa karfiolom ili staviti brokoli i karfiol zajedno. Umesto piletine, kao zamena će fino poslužiti i ćuretina, a biće ukusno i ako napravite verziju bez mesa.:)


недеља, 07. фебруар 2016.

Uskoro na kioscima - Hrono kuvar 2.


Sutra izlazi drugi broj Hrono kuvara, a u njemu vas čeka puno lepih receptića koje možete pripremati bez obzira da li se hranite po hrono principima ili ne. U ovom broju gostuju drage koleginice blogerice Sandra Pecić (Ko to tamo), Tanja Leković (Kuhinja zaposlene žene) i Sanja Gostović (Ultimativni sastojak) i zato ne propustite da nabavite primerak na vreme.:)

Za one koje bi želeli da saznaju nešto više o ovom načinu ishrane, preporučujem da posete blog Hrono kuhinja koji piše Ana Ćubela. :)

Primer kombinovanja namirnica i tri jelovnika po hrono principu:

Jelovnik 1.


Doručak: Integralne kajzerice punjene šunkom i sirom + jaje na oko (peku se 10 minuta u rerni)

Ručak: Čorbica od povrća, ćuftice od mlevenog mesa + sveža salata po želji

Večera: Oslić sa limunom pečen u rerni + salata od sitno seckanih prokulica


Jelovnik 2.


Doručak: Integralni hlepčići (izdubljeni kao čamčići i napunjeni nadevom od šunke i jaja, pa kratko zapečeni u rerni)

Ručak: Čorbica od raznog povrća sa slanutkom + obrok salata sa piletinom ili ribom

Večera: Grilovano belo meso sa limunom i maslinama + salata od zelenog povrća


Jelovnik 3.


Doručak: Sendvič (integ. kajzerica, jaje na oko, avokado + malo limuna, so, biber po želji)

Ručak: Šaran pečen u rerni + salata od barenih prokulica začinjena belim lukom i limunom

Večera: Kuvana belanca punjena tunjevinom (+ senf, limun, so, biber), salata od mladog luka


Ako vam se možda gricka nešto slatko, recimo oko 16-17h (pod uslovom da niste na restrikciji:), onda može neka sveža voćka po izboru ili šnitica Kolača od rogača .:) 

Prijatno!:)

уторак, 02. фебруар 2016.

Tart sa slaninom i lukom


Ideja za večeru na brzaka, toplo predjelo ili ukusno posluženje kada nam se iznenada najave gosti. Nadev možete menjati po želji, a kao podloga će odlično poslužiti i lisnato ili pizza testo.:)

Bon appétit!:)


Sastojci (za testo): 150 g brašna, 75 g maslaca, 1 jaje, pola kašičice soli, par kašika hladne vode

Nadev: 300 g crnog luka, 1 ljubičasti luk, 100 g mesnate slanine, crne masline, so, biber, začinsko bilje po želji

Priprema:

U dubljoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte maslac iseckan na kockice. Sve izmrvite prstima da se naprave grudvice. Dodajte jedno jaje da poveže smesu i par kašika hladne vode ako je potrebno. Testo zamotajte u foliju i ostavite 15-20 minuta u frižideru.


Pripremite nadev: crni luk isecite na rebarca i propržite na nalo ulja da postane stklast. Posolite i pobiberite po ukusu. Slaninu isecite na tanke šnitice, a ljubičasti luk na kolutiće.

Rastanjite prhko testo i obložite kalup (stavite prethodno papir za pečenje). Preko testa ravnomerno rasporedite dinstani luk, zatim poređajte šnitice slanine, ljubičasti luk i masline. Pospite seckanim peršunom ili drugim začinskim biljem po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Poslužite toplo.:)


Predlog: umesto prhkog testa, kao podlogu možete koristiti i lisnato testo, testo za pizzu itd. a nadev možete menjati po želji (pečurke, sir, paprike, piletina, šunka, povrće itd.)