Ovo je jedna lepa ideja koja često kruži Pinterestom, mekano biskvitno testo sa interesantnim motivom u sredini. Umesto zečića u preseku se mogu naći zvezdice (za Božić), srca (za Valentinovo) ili bilo koiji drugi motiv koji vam padne na pamet. Možete čak napraviti i kontrast, tako da žuti motiv bude u sredini a tamno testo okolo, izgledaće vrlo lepo kao na ovoj slici.:)
Uskršnji zeka kolač
Sastojci: 6 jaja, 180 g šećera, 100 ml mleka, 100 ml ulja, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo naribane korice limuna ili pomorandže + 1,5 kašika kakaa (za braon
koru), 1 kašika ruma
Priprema:
Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna ili pomorandže. Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).
U jednu trećinu smese umešajte
kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3
smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.
Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga. Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.
Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir. Pospite šećerom u prahu i isecite na šnitice između zeka.:)
Predlog: braon korica koja je preostala može se iskoristiti za pravljenje čokoladnih jaja.