субота, 23. април 2016.

Uskršnji zeka kolač


Ovo je jedna lepa ideja koja često kruži Pinterestom, mekano biskvitno testo sa interesantnim motivom u sredini. Umesto zečića u preseku se mogu naći zvezdice (za Božić), srca (za Valentinovo) ili bilo koiji drugi motiv koji vam padne na pamet. Možete čak napraviti i kontrast, tako da žuti motiv bude u sredini a tamno testo okolo, izgledaće vrlo lepo kao na ovoj slici.:)

Uskršnji zeka kolač


Sastojci: 6 jaja, 180 g šećera, 100 ml mleka, 100 ml ulja, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo naribane korice limuna ili pomorandže + 1,5 kašika kakaa (za braon koru), 1 kašika ruma

Priprema: 

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna ili pomorandže. Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).

U jednu trećinu smese umešajte kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3 smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.


Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).

Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga. Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. 

Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir. Pospite šećerom u prahu i isecite na šnitice između zeka.:)

Predlog: braon korica koja je preostala može se iskoristiti za pravljenje čokoladnih jaja.


петак, 15. април 2016.

Uskršnji kolačići


Malo slatke inspiracije za nastupajuće uskršnje praznike, ali i za neke posebne i svečane prilike. Do Uskrsa je ostalo još dve nedelje, tako da imate dovoljno vremena da nabavite sve sastojke.:) Možda ćete neke recepte prepoznati iz prošlogodišnjeg izdanja magazina MEZZE, a evo ih sada po prvi put i na blogu.:)



Korpice sa drškom  (ukusne i dekorativne, baš kao prave korpice:)


Za 30 korpica: 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 1 kašičica kakao praha, 1 kašika pekmeza po želji, 30 g čokolade, 30 g maslaca ili margarina

Dekoracija: oko 100 g čokolade, seckane žele bombone, cvetići i sl.

Priprema:

Izmešajte mlevene orahe i šećer u prahu, dodajte kakao, kašiku pekmeza, komadić maslaca i rastopljenu čokoladu. Sve fino izmešajte i napravite 30 kuglica veličine krupnijeg zrna grožđa.


Korpice je najlakše oblikovati uz pomoć male metalne modlice. U modlicu stavite najpre papirnatu korpicu i utisnite jednu kuglicu smese tako se obloži cela korpica. Zatim preokrenite modlicu i skinite papirić, kolačić malo stisnite po sredini da dobije izgled prave korpice. A sada napravite još korpica od preostale smese.:)


Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i stavite je u fišek napravljen od masnog papira. Na celofanu ili na masnom papiru “nacrtajte” čokoladne drškice i ostavite ih da se potpuno ohlade i stegnu. Zatim rastopljenom čokoladom našarajte i obod korpica, pa na kraju stavite drškice. 

Korpice možete napunite ganaš kremom, seckanim žele bombonama ili  bombonicama u obliku jaja, ako dodate i neki cvetić izgledaće vrlo lepo na tanjiru sa sitnim kolačima.:)



Čokoladna jaja (vrlooo ukusni kolačići, sa rumom:)


Sastojci: 150 g mlevenog keksa (ili ostaci biskvitnog testa ), 1-2 kašike ruma, 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 50 g mlevenih oraha ili lešnika

Glazura od čokolade: 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Ako vam je možda preostalo malo biskvitnog testa (pravili ste rolat ili tortu, pa isekli krajeve), jednostavno ih prelijte sa rumom i izmrvite. Umesto toga možete koristiti i mleveni keks. Dodajte još i maslac sobne temperature, šećer u prahu i mlevene orahe ili lešnike. Sve fino sjedinite i oblikujte ovalne kolačiće. Ostavite ih da se malo rashlade, a zatim ih prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite šećernim mrvicama i cvetićima.:)


Šargarepice (pssst, ko bi rekao da su sa šargarepom:)


Sastojci: 500 g šargarepe, 250 g šećera, kora i sok jedne manje pomorandže, sok od 1/2 limuna + kristal šećer, žele bombone za dekoraciju

Priprema:

Šargarepu oljuštite i fino narendajte (kao jabuke), pospite kristal šećerom i sipajte oko 50 ml vode. Kuvajte na srednjoj temperature oko 30-40 minuta dok skoro sva tečnost ne ispari. Pri kraju kuvanja dodajte sok i naribanu koricu pomorandže i sok od pola limuna. Kuvajte još desetak minuta i isključite, ostavite na ringli dok se potpuno ne ohladi.

Ruke nakvasite i oblikujte šargarepice ili napravite kuglice. Uvaljajte ih u kristal šećer, a od žele bombina napravite listića. Kolačiće ostavite da se malo prosuše na vazduhu, a zatim ih stavite u papirnate korpice.

inspiracija za receptić:)


Na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom (u sredini) i Čokoladne praline sa kafom (sasvim levo:), a u sledećem postu sledi recept za Uskršnji zeka kolač u pozadini.:))


недеља, 10. април 2016.

Bavarske perece sa pivom


Nedavno sam pravila jedan recept sa crnim pivom (recept uskoro u novom broju magazina MEZZE:), pa kako mi se dopala kombinacija, rešila sam da isprobam i neko pecivo sa njim, tako su nastale ove perece.:) Zbog crnog piva testo dobije finu tamniju boju a i ukus je obogaćen lepom aromom. Nadam se da će vam se dopasti i da ćete ih isprobati, želim vam prijatan vikend!:)

Bavarske perece sa crnim pivom


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl crnog piva, 50 ml ulja, 1 jaje za premazivanje, susam ili kim

Za kuvanje: 1,5 l vode, 1 puna kašika sode bikarbone

Priprema:

 Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

U dubljoj posudi izmešati, brašno, so, ulje, pivo i pripremljeni kvasac. Zamesiti glatko testo i ostaviti da odmara oko 30 minuta, a može i duže da se udvostruči.


Testo podeliti na 10 delova i svaki rastanjiti u valjak dužine 30-35 cm. Oblikovati perece kao na slici. Zagrejati 1,5 l vode i kad provri dodati punu kašiku sode bikarbone. Perece pažljivo spuštati u kipuću vodu i izvaditi rupičastom kašikom čim isplivaju. Izvaditi ih na kuhinjski papir da se malo ocede, a zatim poređati na pleh preko papira za pečenje.

Perece premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom. Peći na 200 C oko 20-25 minuta da fino porumene. Poslužiti ih tople za doručak ili večeru.:) Prijatno grickanje!


понедељак, 4. април 2016.

Shakshuka (Šakšuka)



Već neko vreme ovo jelo je pravi hit na internetu, nije ni čudo s obzirom na to koliko je ukusno i jednostavno za pripremu.:) Vrlo zastupljeno u zemljama Magreba, ukusom možda najviše podseća na naš bećarac, samo je pikantnije zbog začina. Veoma je sito i može biti već vaš sutrašnji doručak.;)

Shakshuka


Sastojci (za 2 osobe): 1 manji crni luk, 1 crvena paprika, 200 g paradajz pelata, 1 češanj belog luka, so, biber, malo ljute mlevene paprike, kim, 2 jaja, peršunovo list

Priprema:

Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk. Zatim dodajte kockice paprike i propržite još par minuta. Dodajte paradajz pelat iseckan na kockice i dinstajte dok se sos ne zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu, možete dodati malo ljute mlevene paprike i kim ako volite.

Kašikom napravite udubljenja u paradajz sosu i razbijte po jedno jaje. Poklopite i dinstajte još desetak minuta dok jaja ne budu gotova. Sve pospite seckanim peršunom i odmah poslužite dok je fino toplo toplo uz prepečeni hleb.

Prijatno!:)

(recept je objavljen u magazinu Mica kuvarica)

Sutra na kisocima potražite novi broj Hrono kuvara sa puno lepih ideja za pripremu posnih jela sa ribom. U ovom broju gostuju drage koleginice blogerice VanjaAleksandra i još jedna Vanja, pročitajte kakve su divne recepte za večeru pripremile. :)