недеља, 29. новембар 2015.

Posna pita (sa makom i orasima)


Ko je za kolačić?:) Ovo je nešto poput omiljene Žerbo pite, samo u posnoj varijanti (bez mleka i jaja), tako da je slobodno možete praviti u dane posta. Recept je iz posebnog izdanja Čarobnog lonca - Kolači za slave (broj 134) gde možete pronaći još puno lepih receptića za posne i masne slavske kolače.:)

Posna pita (sa orasima i makom)


Sastojci: 500 g brašna, 250 ml kisele vode, 75 ml ulja, 2 kašike šećera, 25 g svežeg kvasca

Fil od oraha: 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, pekmez od kajsija

Fila od maka: 250 g mlevenog maka, 250 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, malo naribane korice limuna, pekmez od višanja ili šljiva

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode, dodati kašičicu šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Izmešati brašno i šećer, dodati pripremljeni kvasac, kiselu vodu i ulje, pa zamesiti testo (dodati još malo brašna ako je potrebno). Ostaviti da odmara 30 minuta.


Testo podeliti na 3 dela i oblikovati jufke. Svaku razviti u pravougaonu koru, pa uz pomoć oklagije preneti na podmazan pleh od rerne. Koru premazati pekmezom i posuti filom od oraha ili maka (može pola-pola). Razviti drugu koru i ponoviti postupak. Poslednju koru ne treba premazivati filom, već samo malo izbockati viljuškom. Peći na 200 C oko 30 minuta. 

Ohlađenu pitu iseći na štanglice i posuti šećerom u prahu (možete koristiti i čipkasti papir i preko njega posipati šećer da biste dobili lepu dekoraciju). Ako želite, kolačiće sa orasima možete premazati pekmezom i posuti seckanim ili mlevenim orasima, izgledaće vrlo lepo.:)


Napomena: ovo je vrlo izdašan kolač, tako da možete prepoloviti sastojke za fil i pola pite napraviti sa makom, a pola sa orasima. Pita je sve ukusnija što duže stoji.:)



четвртак, 26. новембар 2015.

U gostima kod Ave dulcis


Prilično kasnim sa ovim postom koji je trebao da bude objavljen još prošlog meseca, nadam se da mi Tamara neće zameriti.:) Svi recepti su isprobani u okviru blogerske igrice FBI rukavice koju je osmilila naša Maja, a ovog puta predmet naše kulinarske istrage bili su recepti sa divnog bloga
Ave dulcis. Ono što će vas oduševiti već prilikom prve posete Tamarinom blogu su prekrasne fotografije i recepti prezentovani sa puno mašte i zanimljivih detalja, tako da se jednostavno morate zaljubiti u njih.:)

Focaccia sa krompirom


Ova pogača će se definitvno praviti još puno puta u našoj kuhinji.:) Testo je divno mekano i ukusno, čak i posle nekoliko dana, a poseban šmek mu daju krupna zrnca morske soli i ruzmarin. Tople preporuke za ovaj fini recept.


Slani mafini


Svi Tamarini recepti su fini i precizni, tako da ni ovi slani mafini nisu izuzetak. Uživali smo u toplim zalogajčićima sa daškom Mediterana (masline, origano, feta itd.), baš su nam se dopali. Ako vas zanima kako ih napraviti, brzo do bloga da pogledate receptić.


Mafini sa doručak


Iza ovog jednostavnog naziva krije se raskošan desertić sa divnom aromom lešnika, krušaka i toplom čokoladom u sredini. Ne previše sladak, već baš koliko treba, kolačić koji ćete zavoleti na prvi zalogaj, idealan za doručak ili slatku užinu.


Definitvno zaslužuje da se isproba (više puta), ma nešto fantastično!:)))


Savršeni keksi za doručak


Na Tamarinom blogu možete pronaći dosta zdravijih recepata, ovi keksići su jedan od njih. Ko bi rekao da se od zrele banane, ovsenih pahuljica, malo meda i crne čokolade mogu napraviti tako ukusne grickalice. Zabeležite svakako recept za ove ukusne i zdrave keksiće.



Žao mi je što nisam stigla da isprobam više recepata, dopali su mi se i kuglofići sa belom čokoladom i limunom, čokoladno mleko na štapićučokoladna torta bez glutena kao i mini pite sa čokoladom i malinama. Ali eto dobrog razloga da ponovo skoknem do Tamarinog bloga.:)

P.S. I zamalo da zaboravim, ova fina rolada sa zanimljivim printom je takođe napravljena po Tamarinom receptu.:))

Rolada sa dekoriranim biskvitom


недеља, 22. новембар 2015.

Gratinirana piletina sa krompirom



Predlog za ukusan i brz nedeljni ručak, a sve pripremljeno u jednom tiganju (što odmah znači manje posuđa za pranje:). Uživajte u vikendu i lepo se ušuškajte (najbolje uz neku dobru knjigu ili film), a ako baš morate da izađete onda se samo dobro utoplite da vas hladan zimski vetar ne oduuuuva!:D

Recept koji je poslužio kao inspiracija :)

Gratinirana piletina sa krompirom


Sastojci: 2 pileća bataka sa pribatacima (ili neki drugi deo piletine), 1 crni luk, 1 češanj belog luka, oko 500 g krompira, 2 dl mleka, parmezan, so, biber u zrnu, lovorov list, začinsko bilje po želji (ruzmarin, peršun, timijan i dr.)

Priprema:

Piletinu posoliti i pobiberiti sa svih strana (dodati i malo mlevene paprike po želji) i staviti na zagrejano ulje tako da kožica bude okrenuta dole. Dodati nekoliko zrna bibera, list lovora i začinsko bilje po želji, pa sve pržiti desetak minuta sa obe strane da meso dobije finu koricu. Zatim, izvaditi na tanjir i ostaviti na stranu.


Krompir oljuštiti i iseći na vrlo fine listiće, kao za čips. Isprati pod mlazom hladne vode, posoliti i izmešati (ako treba duže stoji, ostavite ga u hladnoj vodi).


Na ulju na kome se pržilo meso propžiti sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodati češanj belog luka i pustiti samo malo da zamiriše. Dodati krompir, preliti mlekom i posuti parmezanom po želji.

Preko krompira rasporediti piletinu, pa zatim sve staviti u rernu da se peče oko 30-40 minuta (dok krompir i meso ne omekšaju). Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.

Prijatno!:) 

недеља, 15. новембар 2015.

Požunske kiflice


Danas je dan za recept isproban iz Velikog narodnog kuvara u okviru blogerske igrice Patin petnaesti, koju je osmislila naša draga Milkica. Ovog puta pravimo ukusne Požunske kiflice (originalni recept možete videti na slici ispod), jedan od onih finih recepata koje su pravile naše bake.:)


Požunske kiflice

Sastojci: 500 g brašna, 200 g maslaca, 60 g šećera, 3 žumanceta, 1 celo jaje, 1/2 kašičice soli, oko 1 dl mleka, 20 g svežeg kvasca

Fil: 200 g mlevenih oraha, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 75 ml vode, korica limuna, malo ruma, suvo grožđe po želji

Priprema:

U prosejano brašno dodati šećer, so, žumanca + 1 celo jaje, maslac i mleko u kome smo prethodno razmutili kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da odmara desetak minuta. 

U međuvremenu, napraviti fil: skuvati sirup od šećera i vode, pa preliti preko mlevenih oraha. Dodati malo naribane limunove korice, kašiku ruma i suvo grožđe po želji. Ostaviti da se malo prohladi. 


Testo rastanjiti i iseći na kvadrate. Na svaki kvadratić staviti po malo fila i zaviti kiflicu (po dijagonali). Poređati ih u pleh i peći na 180 C oko 20 minuta (paziti da kiflice samo malo zarumene po obodu). Prebaciti ih zatim na tanjir i posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.

Napomena: od ove mere izađu dva pleha kiflica (oko 60 komada). Kiflice se mogu čuvati u zatvorenoj kutiji. A mogu se i ovako motati, pogledajte divan Vesnin recept za Prezburške kiflice.:)


Utisci: kiflice su veoma izdašne i brzo se i lako naprave. Držala sam se originalnog recepta što se tiče motanja, sekla sam ih na kvadrate i uvijala u kiflice. Učinilo mi se da će biti puno fila, pa sam malkice smanjila količinu oraha, ali ostalo mi je opet par kašika. To nije toliko strašno jer je fil ukusan (dodala sam i malo ruma:).

Kiflice nisam premazivala pre pečenja, a kad su se ispekle posula sam ih obilno prah šećerom. Pravo uživanje u za nedeljno popodne uz šoljicu čaja, toplo ih preporučujem.

Prijatno grickanje!:)


недеља, 08. новембар 2015.

Pletenica sa čvarcima



Danas je pravi prolećni dan, doduše malo je prohladno, ali toplije nego što smo navikli u ovo doba godine. Pravo vreme za jedan ovakv receptić.:) Ako vam je možda ostalo nešto čvaraka po kesicicama u frižideru, iskoristite ih da napravite ovu ukusnu pletenicu već danas i iznenadite svoje ukućane. Dragi moji, želim vam ugodno nedeljno popodne, lepo se ušuškajte i provedite dan uz neki zanimljiv film, dobru knjigu ili čak možda igricu na netu.:)

 Recept je objavljenu novembarskom broju magazina MEZZE prošle godine.:)


Pletenica sa čvarcima


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 100 g masti, oko 2,5 dl mleka, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 200-300 g sitnijih čvaraka

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa malo šećera i brašna. Ostavite na toplom dok ne ispuni šolju. U dubljoj posudi izmešajte brašno i so, dodajte mast, jedno jaje i pripremljeni kvasac, pa sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Pokrijte i ostavite da odmara oko polo sata.


Testo rastanjite u pravougaonu koru debljine 1 cm. Premažite tankim slojem masti i pospite sitnim čvarcima. Ako su čvarci krupniji, možte ih prethodno samleti na mašini za meso. 

Testo zavijte u rolat, pa zatim isecite oštrim nožem po sredini celom dužinom ali ostavite malo neisečenog testa na jednom kraju. Prebacite naizmenično krajeve testa i oblikujte pletenicu. Pažljivo je prebacite u pleh i ostavite da odmara još 15-tak minuta dok se rerna zagreje.


Pletenicu pre pečenja premažite umućenim jajetom. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Možda će biti potrebno da stavite papir odgore da ne izgori previše, proverite na polovini pečenja da li je potrebno. Ostavite da se malo prohladi u plehu pre nego što je prebacite na tanjir.


четвртак, 05. новембар 2015.

Nešto novo i ukusno... na kisocima.:)



Ako ste se možda pitali gde sam nestala u poslednje vreme i zašto ređe objavljujem postove na blogu, odgovor je upravo pred vama.:) Nešto se fino kuvalo, krčkalo, mesilo i mutilo, pa malo probalo i mrvicu začinilo, a onda na kraju "ispeklo" da sve bude fino rumeno i ukusno - Mica mlada kuvarica je novi kulinarski magazin koji će izlaziti svakog drugog meseca i moći ćete da ga nabavite kod vašeg omiljenog prodavca štampe (znate, onog koji vam uvek poželi dobro jutro:).

U malom formatu da bude zgodan da se stavi u ruksak ili tašnu, prelista u pauzi ili uz kaficu, pa onda isproba nešto što vam se dopalo. U gostima kod Mice kuvarice su ovog puta Nale, Vera i moja malenkost, potražite nas na kisocima i pogledajte šta smo vam fino pripremile u ovom broju.:)


(na slici: Stromboli, ljuta krilca sa kikirikijem, mesna rolada sa jabukama, predlog za svečani porodični ručak, fina torta sa višnjama i jesenji tart)
 
Dopuna: magazin će moći da se nabavi i u HR, ali tek za dva meseca kada se budu slali primerci za EU. Meni je ostalo još par komada, pa ako želite možete mi poslati adresu na sledeći mejl:  mignonne-le@hotmail.com i potrudiću se da jedan broj što pre stigne do vas.:)