субота, 27. јун 2015.

Letnje poslastice sa malinama


Nekoliko finih preporuka za lagane letnje deserte sa malinama - uživajte u letu!:)

Tart sa malinama



Lagani voćni tart sa svilenkastom kremom od pavlake i svežim voćem na vrhu - recept pročitajte u junskom broju magazina MEZZE (na str. 88-89).



Panakota sa malinama


Sastojci (za 4 porcije): 2 dl slatke pavlake, 2 dl jogurta, 1 kesica vanilin šećera, 1 kesica želatina u prahu (10 g)

Voćni žele: 200 g malina, 4 kašike šećera, 1 puding od vanile, 1 dl vode

Priprema:

Napraviti prvo žele od malina - maline posuti šećerom, dodati kašiku-dve kašike vode i sve kratko prokuvati. Puding od vanile razmutiti u 1 dl hladne vode, pa sjediniti sa malinama. Kuvati 2 minuta da se žele lepo zgusne, a zatim pomeriti sa ringle. Posudice za panakotu isprati hladnom vodom, pa u svaku sipati po 2 kašike voćnog želea. Ostaviti da se ohladi.

Na laganoj temperaturi zagrejati slatku pavlaku, jogurt i vanilin šećer. Razmutiti želatin sa 4 kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri, a zatim dodati u jogurt. Sve izmešati da se želatin fino rastopi, a zatim sipati preko ohlađenog želea od malina.

Posudice staviti u fižider da se krema stegne. Pre služenja panakotu ukrasiti sa nekoliko svežih malina i listićem mente.:)



 Čokoladne čašice sa malinama


Za čokoladne čašice (6-8 komada): 200 g kvalitetne čokolade sa većim procentom kakao praha + nekoliko manjih plastičnih čašica

Čokoladna parfe krema: 2 jaja, 4 kašike šećera, 100 g čokolade, 30 g maslaca, 250 ml slatke pavlake

Žele od malina: 200 g malina, 4 kašike šećera, 1 puding od vanile, 1 dl vode

Priprema:

Rastopiti čokoladu na laganoj temperaturi a onda uz pomoć ćetkice premazati unutrašnjost plastičnih čašica u dva sloja. Sačekati da se prvi sloj čokolade stegne, pa onda naneti drugi sloj.

Za parfe kremu umutiti jaja sa šećerom i skuvati kremu na pari. Pri kraju kuvanja dodati čokoladu izlomljenu na kockice i komadić maslaca. Sve izmešati da se fino rastopi. Sačekati da se krema malo ohladi, a zatim dodati slatku pavlaku umućenu kao šlag.

Napraviti žele od malina kao u prethodnom receptu za panakotu. Ohlađene čokoladne čašice pažljivo odvojiti od plastike, pa u svaku staviti po kašiku priremljenog želea. Preko toga sipati parfe kremu do vrha i preliti glazurom od čokolade ili jednostavno posuti sa malo kakao praha. Dekorisati svežim malinama i listićima mente. Poslužiti uz kašičice.:)

Napomena: ovaj recept šaljem za nagradni konkurs Menaž čokolade i portala Recepti.com, a i vi možete učestvovati do kraja sutrašnjeg dana tj. nedelje. Više o tome pročitajte ovde.



уторак, 23. јун 2015.

Palačinke od banana



Lagani letnji receptić kad smo raspoloženi za nešto slatko na brzaka.:) Ovo je verzija američkih palačinki, buckastih i malenih u kojima ćete uživati.:)

Sastojci: 220 g brašna, 1 kašika šećera, 1/2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 1 zrela banana, 2 jaja, 2 dl mleka + med ze prelivanje, cimet, maslac za prženje

Priprema:

Izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i dodajte mrvicu soli. U posebnoj posudi izgnječite jednu zrelu bananu u fini pire. Dodajte jaja i sve blago umutite viljuškom. Zatim sipajte mleko i spojite sa brašnom da dobijete glatku smesu bez grudvica. 

Otopite malo maslaca u tiganju. Manjom kutlačom ili kašikom zahvatajte smesu i spuštajte na zagrejani tiganj. Pecite kratko sa jedne i druge strane sve dok ivice blago ne zarumene. Gotove palačinke izvadite na tanjir i poređajte jednu preko druge. Po želji prelijte medom i pospite cimetom, poslužite uz seckano sveže voće. Prijatno!:)

Pogledajte još jedan sjajan recept za "buckaste" palačinke u zdravijoj verziji kod naše drage Milice i nežnu, klasičnu verziju kod naše drage Tanje.:)


Još nekoliko omiljenih receptića sa bananama potražite u aktuelnom broju magazina MEZZE.:)


среда, 17. јун 2015.

Omiljeni recepti sa tikvicama



Par sezonskih receptića sa omiljenim letnjim povrćem, nadam se da će dobro doći u sezoni tikvica.:) Napišite mi kako ih vi najradije pripremate, a možete slobodno podeliti i link za neki ukusni recept sa tikvicama.:)

(Hlepčić sa tikvicama - recept pročitajte u magazinu MEZZE, Gratan sa tikvicama i sirom, Polpete od tikivca)


Gratan sa tikvicama i sirom



Sastojci: 500 g manjih tikvica, 250 g svežeg sira, 3 jaja, 50 g kačkavalja, 2 kašike brašna, malo maslaca, so, biber, sveže začinsko bilje

Priprema:

Tikvice oljuštite i naribajte ili iseckajte na sitne trakice. Malo posolite i ostavite desetak minuta da stoje. Za to vreme ulupajte jaja viljuškom, dodajte izmrvljeni sveži sir, brašno, so, biber i seckano začinsko bilje. Tikvice dobro iscedite i sjednite sa prethodnom smesom.

Kalupiće premažite maslacem i pospite sa malo brašna. Napunite pripremljenom smesom, ali ne sasvim do kraja. Odgore naribajte malo kačkavalja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Poslužite toplo.:)



Polpete od tikvica


Sastojci: 1 veća tikvica, 2 jaja, 75 g brašna, 75 g griza, 1 kašičica soli, ½ kašičice praška za pecivo, 50 g naribanog tvrdog sira

Priprema:

Tikvicu oljuštite, naribajte, malo posolite i ostavite da stoji. Izmešajte umućena jaja sa brašnom i grizom, dodajte so i malo pračka za pecivo. Tikvice dobro iscedite i izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte naribani tvrdi sir (kačkavalj, parmesan i sl.)

Zagrejte ulje u tiganju, pa kašikom zahvatajte po malo smese i spuštajte na vrelo ulje. Pržite ih kratko sa jedne i druge strane dok fino ne zarumene. Polpetice izvadite na kuhinjski papir da upije višak ulja, a zatim ih poslužite tople uz svežu sezonsku salatu.



Recepti su objavljeni u letnjem dvobroju magazina MEZZE prošle godine.:)

петак, 12. јун 2015.

Integralna pizza sa lukom


Dragi moji, možda ste primetili da u poslednje vreme pravim nešto duže pauze između recepata. Razlog su ove vrućine zbog kojih ne spremam tako puno u kuhinji već uglavnom pripremam neke jednostavnije i laganije stvari. Biće uskoro nešto i na tu temu na blogu, a dotle jedan brzi receptić za ukusnu pizzu sa lukom.

Recept šaljem kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je našoj dragoj Maji sa bloga Cooks and Bakes koja nam je ovog meseca zadala luk kao temu!:)


Sastojci: 400 g ludog testa (može i bilo koje omiljeno testo za pizzu), 3 veće glavice crnog luka, masline, so, biber, bosiljak ili origano

Priprema:

Napravite ludo testo po ovom receptu i odvojite otprilike jednu četvrtinu testa (ili već koliko vam je potrebno:). Isecite crni luk na pola, a zatim na tanka rebarca. Propržite na malo ulja dok ne postane staklast. Posolite po ukusu i dodajte malo bibera ako volite.:)

Testo rastanjite i prebacite u pleh, preko  njega ravnomerno rasporedite dinstani luk. Tu i tamo ubacite nekoliko maslina po želji i stavite da se peče na 200 C oko 25-30 minuta. Pre služenja pospite listićima svežeg bosiljka ili origana.

Prijatno grickanje!:)


Ako vam se dopalo ludo testo, sledeći put napravite i ovaj ukusni hlepčić sa maslinama i sirom (slika ispod). Testo rastanjite u pravougaonu koru na 1 cm debljine, pospite seckanim maslinama i komadićima feta sira. Sve zavijte u rolatić i prebacite na pleh, krajeve lepo oblikujte da fil ne iscuri.

Neka hlepčić malo odmara dok se rerna zagreje. Pre pečenja premažite mlekom i zasecite ukoso na par mesta. Pecite oko 30-40 minuta na 200 c dok fino ne zarumeni. Voilà!:)


петак, 05. јун 2015.

Ekleri sa jagodama i vanil kremom



Nedavno sam na Pinterestu videla jednu lepu ideju za eklere sa finom kremom od vanile posute jagodicama. Kako već imam omiljeni recept za eklere (i princes krofne:) iz mamine sveščice, odlučila sam se da testo napravim po tom receptu i iskombinujem sa laganom vanil kremom i svežim voćkicama. Nadam se da će vam poslužiti kao lepa inspiracija i da ćete ih napraviti barem jednom ovog leta.:)

Ekleri sa jagodama i vanil kremom


Sastojci (za testo): 1 dl ulja, 2,5 dl vode, 170 g oštrog brašna, 5 jaja

Fil: 3 žumanca, 4 kašika šećera, 50 g brašna, 50 g gustina (skorbnog brašna), 500 ml mleka, 1 vanilin šećer (ili štapić vanile), 2 dl umućene slatke pavlake + sveže jagode (oko 300 g)


Priprema:

Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruće sipati odjednom celu količnu brašna i ibrzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja).

U medjuvremenu pripremiti fil - umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i par kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku. 

Kremu staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama  i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom ako više volite.:)

(ilustracija sa Pinteresta)

Voćna inspiracija - na linkovima ispod slike možete pronaći još neke omiljene letnje recepte sa crvenim voćem (malinama, višnjama i ribizlama:).


 1. Beze tortica sa malinama i kremom
 2. Štanglice sa malinama
 3. Mini tortice sa musom od malina i limuna
 4. Tart sa malinama (u magazinu MEZZE, na str.88.)
 5. Smuti i sladoled od višanja
 6. Savijača sa višnjama 
 7. Kompot od višanja
 8. Torta sa bademima i višnjama
 9. Fini kolač sa ribizlama
10. Tart sa ribizlama (u novom broju magazina MEZZE, na str.88.)
11. Ledene kockice sa voćem
12. Tartlete sa ribizlama i nektarinama


уторак, 02. јун 2015.

Croque Madame u korpicama



Ako možda još niste probali ovaj ukusni francuski brzi doručak, recept je upravo pred vama.:) Za razliku od Croque Monsieur, grilovanog sendviča sa šunkom, topljenim sirom i bešamelom, postoji i Croque Madame varijacija gde se na vrh dodaje i jedno jaje. Ovog puta napravićemo malu izmenu i servirati ga u korpicama.

Recept je inspirisan Rachel Khoo, simpatičnom britanskom kuvaricom koja je poznata po emisijama Little Paris kitchen, snimljenim u minijaturnoj kuhinji jednog pariskog apartmana tokom njenog boravka u Francuskoj .

Croque Madame u korpicama



Sastojci (za 4 osobe): 4 šnite starog hleba, 4 lista praške šunke, 4 listića kačkavalja, par kašika bešamel sosa, 4 jaja, maslac za premazivanje

Bešamel sos: 2 dl mleka, 1 kašika brašna, malo soli, muskatni oraščić, parmezan po želji

Priprema:

Napravite prvo bešamel sos: na malo maslaca propržite kašiku brašna. Kad fino zamiriše sipajte 2 dl hladnog mleka neprestano mešajući. Posolite po ukusu i narendajte malo muskatnog  orašćića. Kuvajte još par minuta dok se sos ne zgusne. Na kraju po želji dodajte i malo naribanog parmezana.

Kalup za mafine namažite maslacem i obložite šniticom hleba, malo utisnite da dobije oblik korpice. U svaku korpicu stavite po šnitu šunke, malo kačkavalja i odgore razbijte po jedno manje jaje (višak belanceta možete odvojiti u šoljicu pre nego što ga stavite u korpicu). Preko svega stavite po kašiku bešamela, pospite sa malo naribanog sira i zapecite 10-15 minuta u rerni. Poslužite toplo.:)


Možete uvek napraviti i klasični Croque Madame - na jednu krišku hleba stavite šunku, listić sira i kašiku bešamela. Poklopite drugom kriškom hleba i kratko zapecite u rerni ili u tiganju na malo putera. Zatim još stavite veliku kašiku bešamela na vrh sendviča, preko toga jedno jaje na oko i odmah poslužite dok je fino toplo.

 Bon appétit!:)

Recept je objavljenu septembarskom broju magazina MEZZE prošle godine.:)