субота, 25. април 2015.

U gostima kod Tanje


Danas smo u gostima kod Tanje i istražujemo njen blog Kuhinja zaposlene žene, a sve u okviru blogerske igrice FBI rukavice koju je osmislila naša Maja.;)

Mogu vam reći da sam uživala u isprobavanju Tanjinih receptića, zapravo najradije bih se preselila u njenu kuhinju, jer sve šta sam pravila je bilo veoma ukusno. Svi recepti su napisani precizno i detaljno, sem toga svaki recept ima i opciju za štampanje što uveliko olakšava arhiviranje recepata, a tu je i slikovni indeks za lakše snalaženje po kategorijama.

Toplo vam preporučujem da posetite Tanjin blog, a u nastavku slede fotkice recepata koje sam isprobala, nadam se da vas inspirisati da ih isprobate (recepti su linkovani u naslovima;).




Ovo je nešto što ću definitivno ponovo praviti jer nam se veoma dopalo. Samo testo je divno mekano, a za nadev možete staviti bilo šta po želji, posebno je interesantno ako se nađe malo topljenog sira koji će upotpuniti doživljaj "probuđenog" vulkana.:)


Jedan deo peciva sam napravila na klasičan način, znači umesto kratkotrajnog kuvanja u vodi sa sodom-bikarbonom (kao za bavarsko pecivo), samo sam ih premazala umućenim jajetom i ispekla (slika ispod). Dopala su nam se na oba načina, šefu možda čak i više kao bavarsko pecivo. Toplo ih preporučujem za probu, a recept pogledajte ovde .:)





Ovo je jedna raskošna štrudla, divnog i punog ukusa, sa medom, krupno mlevenim orasima i toplim začinima, poput cimeta i karanfilića. Napravite ovu štrudlu za neku svečanu priliku i čućete samo  uzdahe i mmmmmm.:)


Kod mene je u obliku venca i to je samo malecna izmena koju sam napravila, recept je bez greške i za svaku preporuku. Ako ga budete napravili, uživaćete u svakom zalogaju!



Doboš torta


Odlučila sam se mini verziju jer ovo je prvi put da pravim Doboš tortu.:) Dopala mi se kad sam je videla na Tanjinom blogu (orignalni receptić je Marijin) i odmah sam rekla da ću pokušati da je napravim.:)

Radila sam od pola mere i pekla po tri korice u plehu od rerne, preko nacratnih krugova na papiru za pečenje (dobila sam 9 korica prečnika 20 cm). Sve je dobro i brzo išlo jer su se korice pekle samo po 5-6 minuta, a fil je već bio napravljen ranije.


Jedino sam malo nespretno uradila prelivanje korice sa karamelom, tako da ću još morati da vežbam.:) Koricu sam prvo isekla i poređala trouglice jedan pored drugog, pa sve zajedno prelila (računala sam da ću ih tako lakše iseći). Mislim da je možda ipak bolje raditi preko cele kore jer su se trouglići pomerali, karamel je ispunio sredinu, pa sam svakako morala da ih isečem.

Kod Jelene na blogu možete pronaći par korisnih saveta kako napraviti savršenu glazuru za doboš tortu, možda pomogne.:)


Bakine šapice


Skoro me neki recept nije toliko oduševio kao Bakine šapice.:) Već odavno želim da ih napravim i sada je bila prava prilika. Da vam ne govorim da sam kalupe za šapice kupovala već par puta i svaki put misteriozno nestanu kad se odlučim da ih napravim.:)


Uspela sam nekako da iščeprkam desetak kalupića i nekoliko korpica, pa sam ih pekla u više tura. Kad sledeći put nabavim kalupiće (ili možda uspem da pronađem sve one "stare"), uvezaću ih mašnicom i držati na kuhinjskom stolu.:)))

Divni prhki kolačići za grickanje uz čaj, kafu ili toplu čokoladu, koji će vas podsetiti na toplu bakinu kuhinju, gde je sve bilo lepo i ušuškano - svakako isprobajte ovaj receptić.:)



недеља, 19. април 2015.

Prhke štrudlice sa makom



Jedan od onih finih starinskih recepata iz kuvara naših mama i baka, kada su se najukusniji kolačići pravili od jednostavnih sastojaka. Umesto masti možete koristiti i maslac, ali mast im daje posebnu mekoću i kolačići postaju sve lepši što duže stoje, taman uz šoljicu omiljenog napitka nedeljom popodne.:)

Recept je objavljen u februarskom broju magazina MEZZE.


Prhke štrudlice sa makom


Sastojci: 300 g brašna, 100 g masti ili maslaca, 15 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 dl mleka, prstohvat soli, malo naribane limunove korice

Fil: 300 g mlevenog maka, 300 g šećera, 1 vanilin šećer, oko 1 dl mleka, 2-3 kašike meda, malo suvog grožđa po želji

Priprema:

Kvasac razmutiti u toplom mleku sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom desetak minuta.
Izmešajte brašno i malkice soli, pa razmrvite prstima sa masnoćom da se naprave grudvice. Dodajte pripremljeni kvasc i skupite testo. Ostavite da odmara desetak minuta. Za to vreme napravite fil: izmešajte mak sa šećerom i prelijte vrelim mlekom, pa stavite da se malo prohladi.


Testo podelite na tri dela i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvijte u pravougaonu koru i premažite filom od maka po celoj površini. Poprskajte sa malo meda odgore i pospite suvim grožđem ako volite. Testo preklopite samo jednom na trećinu, pa odgore prebacite drugi deo testa da dobijete uzanu traku.  Napravite još dve iste štrudlice na isti način.


Pažljivo ih prenesite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite mlekom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 minuta. Štrudlice treba da ostanu svetle boje. Kad se malo prohlade isecite ih na šnitice i pospite šećerom u prahu.

Prijatno grickanje!:)


четвртак, 16. април 2015.

Slana torta sa kockicama hleba



Nedavno sam na Pinterestu videla slanu tortu (sa kockicama hleba, sirom i slaninom) i moram priznati da sam se oduševila fotografijama, tako da  sam odmah  poželela da je napravim. Recept je zapravo veoma jednostavan i zgodno je rešenje da se upotrebi višak starog hleba koji se obično uvek nađe u kući. Za dodatke možete iskoristiti sve što pronađete u frižideru, pa ukoliko možda još niste večerali, brzo skoknite do kuhinje i odmah uključite rernu.:)

originalni recept:)


Sastojci: 1 manji stari hleb ili baget (oko 300 g), 6 jaja, 2,5 dl mleka, 100 g dimljene kobasice, 100 g slanine, 100 g kačkavalja, 1 ravna kašičica soli, malo bibera, peršun za posipanje

Priprema:

Slaninu isecite na kockice, jednu polovinu odvojite na stranu a drugu polovinu propržite na malo ulja i zatim ocedite od masnoće. Kobasicu isecite na kolutiće, a kačkavalj krupno narendajte.

Stari hleb ili baget isecite na kockice jednake veličine. Umutite jaja sa viljuškom, dodajte mleko, so i biber, pa sve prelijte preko kockica hleba. Dodajte kockice propržene slanine, kolutiće kobasice i polovinu narendanog sira. Sve fino izmešajte i ostavite pola sata u frižideru da se sastojci povežu (mada možete i odmah peći).


Kalup (prečnika 24 cm ili manji) podmažite sa malo maslaca i sipajte pripremljenu smesu. Blago pritisnite sredinu kašikom da se napravi rub, pa zatim odgore stavite preostali narendani kačkavalj i pospite kockicama slanine koje su ostavljene na stranu.

Pokrijte papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta, zatim sklonite papir i pecite još desetak minuta da sve lepo zarumeni. Kad je sve gotovo, pospite seckanim peršunom po želji i poslužite toplo za doručak ili večeru uz šolju jogurta ili kiselog mleka.

  Prijatno!:)


Napomena: u originalnom receptu pita se peče u nešto manjem kalupu (prečnika 21 cm), pa je zato  nešto višlja. Možete je pripremati i u kalupu za tortu, ali u tom slučaju stavite na dno papir za pečenje kako fil ne bi iscurio tokom pečenja. Sve sastojke možete izmešati i u plastičnoj kesici, pa ostaviti preko noći u frižideru da se bolje povežu. Ako žurite, jednostavno ih izmešajte u kalupu u kome ćete peći i odmah uključite rernu.:)

Za još neke ideje šta napraviti od starog hleba, provirite na ovu stranicu na blogu.:)


недеља, 12. април 2015.

Tirolski kuglof



Dragi moji, srećan vam današnji praznik, lepo provedite Uskrs sa vašim najmilijima.:) Za ovu priliku odabrala sam jedan fini kuglof sa krokantom od lešnika napravljen po Ljubicinom receptu.:) Ako možda provodite dan na svežem vazduhu i uživate u toplom prolećnom suncu, spakujte ovaj kuglofić u izletničku korpu i grickajte ga u hladovini dok čitate omiljenu knjigu... želim vam svima prijatan vikend.:)

Tirolski kuglof 


Sastojci: 500 g mekog brašna, 100 g prah šećera, 100g masla, 1/2 kockice svežeg kvasca, 4 žumanca, snjeg od 1 bjelanka, malo soli, 2 vanilin šećera, kora od jednog limuna, oko 2 dl mljeka, 100 g lešnjaka

Fil: 100 g krokanta od lešnjaka (može se zameniti i kandiranim voćem), marmelada po ukusu

Priprema:

U brašno staviti šećer, otopljeno maslo, lagano umućena jaja, sol, koru limuna, mlevene lješnjake, nadošli kvasac, mlako mlijeko i bjelanjak. Umjesiti tijesto sve dok ne postane fino i glatko, mjesiti dugo oko 15 minuta.


Testo odmah razvaljati i premazati marmeladom, te posuti usitnjenim krokantom. Zarolati i krajeve dobro pritisnuti, staviti u namašćen kalup. Kad se testo udvostruči, peći na 170 C oko 30-40 minuta. Po potrebi pokriti papirom da ne izgori previše tokom pečenja.

Gotov kuglof pažljivo prebaciti na tanjir i ostaviti da se ohladi. Pre služenja posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom. Prijatno!:)



Napomena: za krokant istopite 50 g šećera na laganoj temperaturi kao karamel i dodajte 50 g celih pečenih lešnika. Brzo promešajte i prebacite na nauljeni tanjir. Kad se stegne, sve fino usitnite u avanu ili multipraktiku. 

Za fil sam koristila domaći džem od limuna po Ljubicom receptu.:)


уторак, 7. април 2015.

Uskršnje slatke korpice (III deo)


A sada nešto slatko.:) Ovo je treći i poslednji nastavak našeg uskršnjeg menija koji ste prethodnih dana pratili na blogovima Ja u kuhinji, Milin kuvar, Moje grne i Prstohvat soli. Pouzdano znam da su neki receptići već isprobani (nadam se da su bili ukusni:), a ako ste možda još nešto pravili, obavezno nam "šapnite" utiske.:)

Verujem da već svi znate gde možete preuzeti Uskršnji kuvar, e-knjižicu sa izabranim uskršnjim receptima koja je nastala u saradnji sa Doncafe Ljubitelji kafe i portalom Najbolja mama na svetu.

Želela bih posebno da se zahvalim Marini Lazarević, direktoru AdValue Marketinga, koja je bila naš koordinator sve vreme, strpljivo odgovarala na brojna pitanja i verovala u nas.:)

Za uskršnje slatke korpice potrebni su nam sledeći sastojci:


Sastojci: 250 g brašna, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašičica praška za pecivo, 2 jaja, 2 dl jogurta, 1 dl ulja, naribana korica i sok jedne pomorandže + džem od pomorandže ili kajsija za punjenje

Dekoracija: 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, zelena boja za kolače, cvetići i 

Priprema:

U dubljoj posudi izmešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodajte jogurt, ulje, jaja, sok i koricu neprskane pomorandže. Sve fino sjedinite mikserom.

U kalup za mafine stavite papirnate korpice (možete korisitit i duple korpice ako nemate kalup) i napunite pripremljenom smesom do 2/3 visine. U sredinu svake korpice stavite po kašičicu džema od pomorandže ili kajsija). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 25 minuta. Gotove kolačiće izvadite iz kalupa i ostavite ih da se potpuno ohlade.


Dekoracija

Umutite maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i dodajte par kapljica zelene boje za kolače. Sve fino izjednačite i smesu stavite u špric sa posebnim nastavkom za travu (Wilton broj 233). Ukrasite kolačiće i na vrh stavite cvetiće, leptiriće ili bombonice u obliku uskršnjih jaja. 

Možete čak napraviti malog zeku od umešenog ratluka i šećera u prahu (u odnosu 1:1), deo smese obojite ružičastom nijasnom i napravite mu šapice.:)


(sponzorisani post)

четвртак, 2. април 2015.

Ljubicina svečana pletenica


Recept za ovu pletenicu već neko vreme čeka pravi trenutak za probu.:) Recept sam dobila od moje drage prijateljice Ljubice uz napomenu da ona pravi pletenicu i za Božić i za Uskrs. Testo je veoma mirisno i mekano, podseća malkice na milihbrot ili na brioš peciva. Ukoliko želite da napravite nešto fino i slatko za nedeljni doručak, onda vam toplo preporučujem Ljubicin receptić.

Nedavno sam i kod Ivane na blogu videla divno upleteni Challah hleb sa čokoladom i cimetom koji izgleda vrlo interesantno i zamamno, pogledajte svakako.:)

Ovom prilikom, svim dragim čitaocima i posetiocima bloga koji u nedelju proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik, želim srećan i blagosloven Uskrs!:)



Ljubicina svečana pletenica


Sastojci: 500 g brašna, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 prašak za pecivo (opcionalno), 150 g šećera, 50 g maslaca, 25 ml maslinovog ulja, 50 g mlevenih badema, 60 g kandiranog voća, 50 g grožđica natopljenih u rumu, 4 žumanca, 4 vanil šećera, 1 kašika meda, oko 100 ml vode i 100 ml mleka + 1 žumance za premazivanje


Priprema:
Prosijati brašno i prašak za pecivo skupa, pa u to lagano uljevati mlaku vodu i  mješati stalno kuhačom. Dodavati naizmjenično sol, med, maslac i ulje uz  stalno mješanje.

Istući jaja i šećer pjenasto, dodati u smjesu i mješati kuhačom. Zatim staviti nadošli kvasac i vanil šećer, dodati kandirano voće i grožđice, pa polako dodavati mlako mlijeko. Tjesto mora biti mekano, ne zbijeno, a na kraju ga  izmješamo rukama. Pustiti da se odmara 20 minuta.


Napraviti onoliko traka od tijesta sa koliko znamo plesti pletenice. Tjesto najpre podjeliti na manje kuglice, razvaljati ih i praviti pletenice. Ostaviti tako da odmaraju oko 30 minuta. 

Na kraju, premazati umućenim žumancom sa malo mlijeka i posuti kristal šećerom kristal ili granulama. Peći na 170 C oko 40 minuta. Kad su gotove ukrasiti ih kandiranim trešnjama po želji.



Moji utisci: testo je veoma ukusno i mirisno, divan slatki doručak uz šoljicu tople kafe ili čaja. Napravila sam par malih izmena u odnosu na originalni receptić, pa ću ovde napisati kako sam radila. Testo sam zamesila sa pola kockice svežeg kvasca (u originalu se stavlja celo kvasac), a prašak za pecivo nisam stavljala (testo je fino naraslo).

Stavila sam nešto manje šećera (100 g šećera + 2 vanil šećera) i tri žumanca u testo, dok sam četvrto iskoristila za premazivanje. Kandirano voće nisam dodavala, ali sam zato povećala količinu grožđica, na kraju sam u testo dodala i rum u kome su se grožđice natapale.:)

Želela sam da isprobam kako se pravi pletenica sa 6 traka, pa mi je od velike pomoći bio i video snimak koji sam pronašla na youtubu (slobodno počnite od 1:44 min.). Možete napraviti isto tako lepu pletenicu sa 3 ili 4 trake, a možete oblikovati i male venčiće pa u sredinu staviti jedno uskršnje jaje. Pre pečenja, pletenicu možete posuti komadićima izmrvljene kockice šećera ili listićima badema.


Uskršnja inspiracija

Na linkovima (ispod slike) možda ćete pronaći još neku lepu ideju za uskršnja peciva.:)


1. Uskršnja pletenica (MEZZE, na strani 91-92.)
2. Ptičice od testa
3. Carski venac (sa finim nadevom)
4. Uskršnje pince (Po Brankinom receptu)
5. Lisnata pogača 
6. Uskršnji zečići (po Nadinom receptu)
7. Uskršnji venac (po Snježinom receptu)