уторак, 31. март 2015.

Uskršnja trpeza (II deo)


Danas je na redu drugi deo svečane uskršnje trpeze. Prošlog puta smo, kao toplo predjelo, pripremali lisnate paketiće i Korpice sa mekim sirom i pršutom, a kod dragih koleginica blogerica mogli ste pročitati i predloge za ukusnu Vaskršnju pitu, Mesnu veknu sa buđavim sirom i Punjena jajai dobiti ideje kako da prirodno ofarbate uskršnja jaja.:)

Sada ćemo detaljno objasniti kako se priprema Kruna od svinjskog karea za veće društvo (na isti način se pravi i kruna od jagnjećeg mesa). Sve recepte možete pronaći u Uskršnjem kuvaru koji je napravljen u saradnji sa Doncafe Ljubitelji kafe i portalom Najbolja mama na svetu.


Kruna od svinjskog karea


Sastojci (za 10-12 osoba): oko 3,5 kg svinjskog karea sa kostima, so, biber u zrnu, ruzmarin, nekoliko listića lovora, ulje, malo vode

Priprema:

Zamolite vašeg mesara da vam odabere svinjski kare koji ima 14-16 krmenadli (možete uzeti i sa manjim brojem krmenadli, ali onda se teže oblikuje "kruna"). On će vam obično već zaseći meso, a možete to i sami vrlo lako napraviti kod kuće.

Zasecite meso između rebara na vrhu do dubine 3-4 cm i izvadite sredinu tako da oslobodite vrh koske. To isto ponovite sa svakim rebrom (kockice mesa možete posle iskoristite za supu). Zasecite malo svaku krmenadlu i pri dnu da biste lakše oblikovali krug.

 Na ovom linku možete pogledati video kako se oblikuje kruna od mesa.

Meso posolite i pobiberite po ukusu, pa zatim pažljivo savijte u krug tako da rebra budu okrenuta spolja a meso prema unutra. Sve uvežite kuhinjskim koncem i prebacite na pleh za pečenje. Prelijte sa malo ulja, dodajte čašu vode i pospite začinima po želji (izmrvite grančicu ruzmarina, dodajte i nekoliko listića lovora). 

Tako oblikovano meso pecite u zagrejanoj rerni prvih 15 minuta na 250 C, a zatim smanjite temperaturu na 200 C i pokrijte folijom. Pecite narednih sat i po do dva uz povremeno dolivanje vode ako ispari u međuvremenu. Pri kraju pečenja, sklonite foliju i pecite još pola sata da meso fino zarumeni sa svih strana. 

Predlog za serviranje: kao prilog možete poslužiti glaziranu šargarepu i "ružice" od krompira pripremljene na vojvotkin način.:)


Glazirana šargarepa

Mladu šargarepu očistite (ostavite malo zelenog dela na vrhu) i brzo propržite na zagrejanom ulju ili na maslacu. Dodajte kašičicu-dve šećera i sipajte malo vode. Poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte 15 minuta da šargarepa omekša. Možete je naseckati i na kolutiće ako želite.


Vojvotkin krompir

Krompir skuvajte u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte komadić maslaca, dva žumanca i malo mleka, tako da dobijete smesu koja se može istisnuti kroz špric. Sve fino sjedinite i sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom. Na plehu preko papira za pečenje oblikujte ružice od krompirovog testa. Pecite ih desetak minuta u rerni da fino zarumene i poslužite dok su tople.


Recept za Susam pogaču (na slici) možete pogledati ovdea sledeće nedelje kuckamm vam receptić za simptične uskršnje mafine.:)

(sponzorisani post)

недеља, 29. март 2015.

Svečani uskršnji kolači


Malo kolačića za predstojeće uskršnje praznike, neka budu svečani, ukusni i fini, nadam se da će svako pronaći omiljeni receptić za sebe.:)

Recepti za sitne kolače sa slike objavljeni su u oktobarskom broju magazina MEZZE.:)


Čokoladni korneti



Sastojci: 200 g kvalitetne čokolade, 200 g malaca, 150 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, malo ruma, naribana korica limuna, seckani pistaći i papir za pečenje

Priprema:

Na papiru za pečenje nacrtajte deset krugova prečnika 6-7 cm. Isecite krugove, oblikujte male fišeke i zalepite krajeve uz pomoć selotejpa. Čokoladu rastopite na laganoj temperaturi, pa je zatim četkicom pažljivo nanesiti na unutrašnji deo papirnatog korneta. Stavite ih na tanjir a potom u frižider da se čokolada stegne.


Kad se čokolada fino stegla, pažljivo odlepite selotejp i odmotajte papir. Dobićete male čokoladne kornete koje možete napuniti filom po želji (ganaš krema, karamel i sl.)

Krema sa maslacem – umutite maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte kašičicu ruma i malo naribane limunove korice radi lepše arome. Napunite špric sa zvezdastim nastavkom pa zatim ispunite kornete. Na kraju pospite sa malo seckanih pistaća ili lešnika.



Karamel rolatić
(po receptu Nataše Tojage)



Sastojci: 200 g šećera, 125 g maslaca, 4 žumanca, 4 kašike šećera u prahu, 50 kokosa

Fil: 125 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 100 g kokosa

Priprema:

Rastopite šećer kao karamel na laganoj temperaturi. Kad se potpuno otopi i postane staklast pomerite sa ringle, dodajte maslac i promešajte. Posebno umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa pažljivo sipajte u rastopljeni karamel. Vratite na isključenu, ali još uvek toplu ringlu, i mepajte dook ne dobijete gusti krem. Na kraju dodajte kokos i ostavite da se smesa prohladi.

Mlaku smesu rastanjite preko folije u oblik pravougaonika, više u dužinu nego u širinu. Premažite filom i zamotajte u rolatić. Ostavite par sati u frižideru da se lepo stegne, a zatim isecite na tanke šnitice.

Fil: umutite penasto maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Na kraju dodajte kokos i sve fio sjedninite.



 Korpice sa maslacem od kikirikija


Sastojci ( za 10 korpica): 50 g ovsenih pahuljica, 50 g samlevenih lešnika, 2 kašike šećera, 40 g rastopljenog maslaca

Fil: kikiriki maslac, čokolada za glazuru, seckani kikiriki za dekoraciju

Priprema:

Pečene lešnike i ovsene pahuljice sameljite zajedno u fini prah. Dodajte šećer u prahu i rastopljeni puter, pa sjedinite sve sastojke. Oblikujte desetak malih kuglica. U kalupiće za mini mafine stavite papirnate korpice, pa utisnite pripremljene kuglice da dobiju izgled korpice. Stavite u frižider da se malo stegne.

Skinite papiriće, pa gotove korpice napunite maslacem od kikirikija i prelijte čokoladnom glazurom. Pospite sa malo seckanog neslanog kikirikija.

Napomena: recept za domaći kikiriki maslac možete pročitati ovde.



Čupave bombice od čokolade


Sastojci: 250 g čokolade, 100 g oraha (lešnika ili badema), 2 kašike šećera, 2 kašike meda, 4 kašike ruma + oko 200 g čokolade za glazuru

Priprema:

Čokoladu fino naredendajte, dodajte samlevene orahe, šećer, med i na kraju rum. Od ove smese napravite bombice i ostavite ih da se malo prosuše (možete ih staviti i u frižider).

Rastopite čokoladu na laganoj temeperaturi, pa svaku kuglicu provucite viljuškom kroz glazuru da dobije čupavi izgled. Možete staviti malo rastopljene čokolade na dlan (pazite da ne bude prevruća), pa onda kuglicu par puta okrenuti na dlanu da se obloži čokoladom sa svih strana.


Recept za Padobrance od lešnika možete pronaći u e-knjižici Uz šoljicu čaja (na strani 40), a recept za Mak kocke sa slike nalazi se na ovom linku.:)


среда, 25. март 2015.

Korpice sa mekim sirom i pršutom (I deo)



Dragi moji, danas vam predstavljam prvi u nizu prazničnih recepata koji će se, ovih dana, naći na blogu. Recept je iz poklon knjižice Uskršnji kuvar, lepe zbirke uskršnjih ideja i recepata, koju možete prelistati i preuzeti potpuno besplatno. Recepte su za vas ovog puta napravile Ana, Milica, Olivera, Dragana i moja malenkost, u saradnji sa Doncafe Ljubitelji kafe i Najbolja mama na svetu .


Korpice sa mekim sirom i pršutom


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 150 g mekanog punomasnog sira (Brie, Camambert i sl.), 100 g pršute, 2 jaja

Priprema:

Rastanjite lisnato testo i isecite veće krugove tako da odgovaraju kalupićima u kojima će se peći. Obložite kalupiće sa svih strana, malo utisnite ivice testa da se napravi lepa bordura a dno izbockajte viljuškom na nekoliko mesta. Od preostalog testa možete napraviti paketiće.


Sir isecite na kockice i ravnomerno rasporedite u korpice od testa. Pršutu iseckajte na manje komadiće i stavite po nekoliko u svaku korpicu. Ulupajte jaja blago viljuškom, pa sipajte po malo preko fila.

Korpice pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko dvadesetak minuta da fino zarumene. Poslužite tople.

Napomena: ako vam je ostalo testa, samo ga pažljivo skupite (bez mešenja), ponovo razvijte i isecite nekoliko pravougaonika. Na svaki stavite po malo fila, preklopite i poređajte na pleh. Premažite jajetom pre pečenja i po želji pospite susamom. 


Poklon knjižicu sa uskršnjim receptima možete preuzeti na ovom linku, možete je sačuvati u PDF formatu na svom računaru ili odštampati za uspomenu.:)

Nadam se da ćete uživati u isprobavanju recepata, baš kao što smo i mi dok smo ih pripremali, aranžirali, grickali i fotkali.:)


(sponzorisani post)

субота, 21. март 2015.

"Ušuškana" pita od piletine


Recept za "ušuškanu" pitu od piletine iz aktuelnog broja MEZZE magazina (na stranici 25-26.). Ispod tople korice od lisnatog testa krije se mekano pileće meso i povrće u finom, kremastom sosu. Ovo jelo možete podjednako poslužiti kao toplo predjelo i kao glavno jelo. Posebno će lepo izgledati ako napravite male individualne porcije za svakog gosta.:)

Recept je veoma zahvalan za eksperimentisanje, pa tako recimo piletinu možete zameniti ćuretinom, suvim mesom, a možete staviti i kuvano meso iz supe. Izbor povrća se takođe može prilagoditi ukućanima, pečurke u sosu su uvek omiljena kombinacija, a fino se slažu i sa kockicama pančete.:)



Sastojci: 300 g pilećeg belog mesa, 1 crni luk, 150 g brokolija (grašak, šargarepa, pečurke i sl.) + 250 g lisnatog testa, 1 jaje za premazivanje

Bešamel umak: 25 g maslaca, 1 kašika brašna, 2 dl pileće supe, 1 dl mleka, prstohvat soli, biber po ukusu

Priprema:

Belo meso isecite na kockice i posolite po ukusu. Na malo maslaca i ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte kockice piletine i sve zajedno kratko pržite dok meso ne omekša (možete koristiti i ostatke kuvanog mesa iz supe). Brokoli kuvajte u slanoj vodi 5 minuta, a zatim izvadite i sjedinite sa piletinom. Sve prebacite u posudu u kojoj će se peći.

Napravite bešamel umak: na malo maslaca propržite kašiku brašna. Polako sipajte pileću supu (može i od kockice) i mešajte da se ne naprave grudvice. Na kraju dodajte mleko i kuvajte 2-3 minuta da se umak zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu. Prelijte preko piletine i povrća i sve fino izmešajte.


Rastanjite lisnato testo i isecite “poklopac” tako da malkice bude veći od posude za pečenje. Od ostatka testa isecite nekoliko listića i tupom stranom noža napravite zareze.

Ivice kalupa premažite sa umućenim jajetom, pa zatim pažljivo prebacite testo preko pripremljenog fila. Ivice testa dobro pritisnite da se zalepe za kalup. Na sredinu stavite dekoraciju od testa i sve premažite umućenim jajetom. Napravite i mali otvor nožem kako bi para mogla da izlazi. Pecite oko 35 minuta na 200 C sve dok testo lepo ne zarumeni. Poslužite toplo.
                                                                      
Prijatno!:)



уторак, 17. март 2015.

Pašteta od sočiva


Ukusan namaz od sočiva koji vas dugo drži sitim, a priprema se sasvim jednostavo i brzo. Ako kuvate veću količinu sočiva, možda za čorbicu ili varivo, odvojite obavezno jednu šolju sledeći put i isprobajte ovaj namaz (posle ćete ga namerno praviti:).

Pašteta od sočiva

Sastojci: 2 šolje kuvanog sočiva, 1 crni luk, 1 češanj belog luka, 2-3 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber

Priprema:

Sočivo potpiti u hladnu vodu prethodnog dana, najbolje uveče. Sutradan sipati novu vodu i dodati zelen kao za supu (šargarepa, koren peršuna, paštrnak i kolutić celera). Sve kuvati na laganoj temperaturi oko 40-60 minuta da sočivo i povrće fino omkešaju. Zatim, sočivo ocediti (tečnost u kojoj se kuvalo iskoriti za čorbicu) i ostaviti da se prohladi.


Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. U blender staviti sočivo, dodati pripremljeni luk, jedan češanj belog luka, so i biber po ukusu. Sve fino izmiksati da se dobije kremasti namaz. Na kraju dodajte dosta sitno seckanog svežeg peršuna i još malkice ulja ako volite.

Poslužiti kao namaz uz hleb i po želji posuti sitno seckanim ljubičastim ili mladim lukom koji će dati lep kontrast. Tako pripremljenu paštetu možete čuvati u frižideru 3-4 dana. Prijatno!:)

Recept koji je poslužio za inspiraciju:)


недеља, 15. март 2015.

Svečane ružice


Za nedeljno popodne uz šoljicu kafe ili omiljenog čaja - mekane ružice od brioš testa punjene finim domaćim pekmezom. Ružice su pravljene po receptu za Svečani kolač koji sam pre nekoliko godina objavila na Coolinarici. I zaista, ovo je jedno svečano izdanje koje možete napraviti i za uskršnji doručak ili bilo koju drugu sličnu prigodu. Možete čak uvezati ukrasnom trakicom i odneti nekome na poklon.:)


Sastojci: 500 g mekog brašna, 200 g maslaca, 50 g šećera, 1 ravna kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, oko 1,5 dl mlakog mleka, 1 jaje, malo naribane limunove korice + pekmez za filovanje

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešajte prosejano brašno, dodajte šećer, so, pripremljeni kvasac, jedno jaje i omekšali maslac. Naribajte i malo limunove korice, pa sa mlakim mlekom zamesite fino i glatko testo. Dodajte još malo brašna ako treba da se ne lepi za ruke. Pokrijte testo i ostavite da odmara oko pola sata.


Testo podelite na 25 delova i oblikujte loptice veličine kajsije. Svaku lopticu razvijte u krug i na sredinu stavite po kašičicu pekmeza. Preklopite testo na pola i zamotajte kao ružicu (pogledajte slike pripreme). Ivice testa malo izvucite prema spolja da dobiju oblik ružice.

Tako oblikovane ružice ređajte u podmazan kalup (prečnika 24-26 cm) jednu do druge. Ostavite da odmaraju još desetak minuta dok se rerna zagreje. Pecite ih na 200 C oko 30 minuta da fino zarumene (nije ih potrebno premazivati).

(ovako izgledaju prevrnute ružice:)

Gotove ružice pokrijte većim tanjirom i pažljivo preokrenite, pa zatim sve prebacite na tanjir za serviranje, tako će ostati lepo zajedno. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople uz šoljicu bele kafe ili omiljeni čaj.:)

Prijatno grickanje!


Napomena: za filovanje ružica odaberite pekmez koji je gušći da ne bi iscurio prilikom pečenja (ja sam ih filovala pekmezom od bundeve sa aromom narandže). Ružice možete filovati i naribanim jabukama, mlevenim orasima, čokoladom, nutelom, itd.

Od ovog testa možete praviti i školjkice, kiflice ili čak štrudlice.:)



среда, 11. март 2015.

Pikantne paštetice sa kobasicom


Nešto fino, hrskavo i napravljeno na brzaka.:) Zapravo više ideja nego recept, sem toga veoma ukusno - pikantne paštetice od domaćeg lisnatog testa sa ljutom kobasicom. Možete ih napraviti ranije i zamrznuti, tako će vam biti uvek pri ruci kada zatrebaju za večeru, popodnevnu užinu ili kad vam se iznenada najave gosti.:)


Sastojci: 500 g lisnatog testa, 1 par roštiljskih poludimljenih kobasica, 1 jaje za premazivanje, crni susam za posipanje

Priprema:

Lisnato testo tanko razvijte i isecite na pravougaonike. Na svaki stavite po kolutić kobasice i preklopite. Zasecite na par mesta na vrhu i premažite umućenim jajetom. Po želji pospite susamom, makom ili kimom. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta da lepo zarumene.

Paštetice poslužite odmah dok su fino tople uz blagi ili ljuti kečap. Od ove mere dobićete 12-15 komada.

Prijatno grickanje!:)


 Napomena: ako imate vremena, pokušajte da napravite domaće lisnato testo jer će paštetice biti puno ukusnije i lepše će se listati. Lisnato testo nije uopšte teško napraviti, možete ga praviti sa maslacem ili sa margarinom, zamrznuti i korstiti za slane i slatke đakonije kad god vam zatreba.:)


петак, 06. март 2015.

Kadaif


Današnje jutro je osvanulo pod snežnim pokrivačem, zabeleli su krovovi a obližnji parkić izgleda kao iz najlepše bajke. Dan je kao stvoren da se napravi jedan ovakav orijentalni slatkiš - tanki rezanci sa orasima zaliveni medom ili slatkim sirupom.:)

Ukoliko kojim slučajem ne možete da nabavite prave rezance za kadaif (nešto su tanji od rezanca sa supu koje obično koristimo), možete pokušati da ih napravite po ovom receptu

Kadaif


Sastojci: 300 g tankih rezanaca za kadaif, 200 g maslaca, 250 g oraha, 1 vanilin šećer, 50 g suvog grožđa, malo ruma, 500 g šećera, 3 dl vode, pola limuna

Priprema:

Dublju posudu za pečenje premažite rastopljenim maslacem i na dno stavite polovinu tankih rezanaca za kadaif. Rezance prelijte sa par kašika rastopljenog maslaca. 

 Orahe sitno iseckajte i rasporedite preko rezanaca. Po želji dodajte i suvo grožđe koje je prethodno bilo potopljeno u rumu. Odgore rasporedite drugi sloj tankih rezanaca i prelijte preostalim maslacem. Pecite na 180 C oko 30-40 minuta dok rezanci ne dobiju lepu zlatnu boju.


Dok se kadaif peče napravite sirup od šećera i vode. Sirup kuvajte na laganoj temperaturi 15- tak minuta da dobije gustinu meda. Pred kraj kuvanja dodajte kolutiće neprskanog limuna i kuvajte još nekoliko minuta.


Vrućim sirupom polako prelivajte ohlađeni kadaif dok sve ne potrošite. Sačekajte par sati da se fino upije, a onda isecite na kocke i poslužite. Pre služenja kadaif možete posuti seckanim orasima ili samo dekorisati kolutićima limuna iz sirupa.



Dopuna: ljubaznošću moje drage čitateljke Snežane Samardžija, koja mi je prosledila video kako se majstorski prave kadaif rezanci, delim sa vama ovaj link i verujem da će vam biti zanimljivo da pogledate.:))

Recept je objavljen u oktobarskom broju magazina MEZZE, a u njemu možete pronaći još nekoliko finih recepata za turske poslastice.:)


уторак, 03. март 2015.

Hrskavi zalogajčići uz čaj


Ako ste od onih koji se najradije ušuškaju u omiljenu fotelju kad napolju pada kiša, uz šoljicu toplog čaja i neku dobru knjigu, onda je ovo upravo post za vas. Ali pre nego što se odmah zavučete pod toplu dekicu, napravite ove hrskave pitice za grickanje dok listate knjigu.

Recept je iz online zbirke receptića Uz šoljicu čaja koja je, pre nekoliko meseci, predstavljena na blogu. U knjižici se nalazi 15 recepata za slane i slatke zalogajčiće koje možete poslužiti gostima uz omiljenu šoljicu čaja ili kafe.

Bombonice sa spanaćem i sirom


Sastojci: 250 g tankih kora, 250 g svežeg sira, 200 g spanaća, 1 kašika milerama, 1 jaje, ulje ili maslac za premazivanje

Priprema:

Spanać operite i iseckajte na trakice. Izmešajte sa sirom, dodajte jedno jaje i kašiku milerama da se sve fino sjedini. Dodajte i malkice soli ako je potrebno

Kore presecite na tri dela tako da dobijete uzane trake. Na jedan kraj trake stavite po kašičicu fila i zamotajte u rolnicu. Dobro pritisnite krajeve i uvrnite ih kao "bombone". Poređajte na podmazan pleh i premažite sa malo ulja i rastopljenim maslacem. Pecite na 180 C oko 15-20 minuta sve dok pitice blago ne porumene.


Rolnice sa slatkim sirom


Sastojci: 250 g tankih kora, 300 g švapskog sira, 1-2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1 belance, malo naribane korice limuna, suvo grožđe po želji, maslac za premazivanje

Priprema:

Kore presite na pola tako da dobijete dva manja pravougaonika. Rastopite maslac na laganoj temperaturi i poprskajte svaku koru.

Izmešajte sir, šećer i vanilin šećer, dodajte ulupano belance, malo naribane limunove korice i šaku suvog grožđa po želji. Na svaku koru stavite po kašiku fila, preklopite krajeve i zamotaje rolnice. Premažite ih sa preostalim rastopljenim maslacem i pecite na 180 C oko 20 minuta. Pospite ih šećerom u prahu pre služenja.

Prijatno grickanje!:)


Preporuke za čitanje uz šoljicu čaja :

1. Svetlo između okeana (M.L.Stedman) - priča o dobrim ljudima i pogrešnim odlukama, ispričanadirljivo i emotivno. Roman koji nećete tako lako ostaviti iz ruku, tople preporuke.:)
2. Daljina među nama (Megi O‘Farel) - roman o paralelnim životima, vezi među sestrama i pre svega ljubavna priča o dvoje ljudi na različitim krajevima sveta. Hoće li se na kraju ipak sresti, saznajte u nastavku romana.:)
3. Zato što te volim (Gijom Muso) - dirljiva životna priča koja vas uvlači u misteriju već sa prvih stranica i drži u neizvesnosti do samog kraja.
4. Sve što smo prećutali (Mark Levi) - knjiga koja će vam ugrejati dušu i naučiti vas koliko je važno  reći dragim ljudima koliko ih volimo dok ne bude prekasno.

Koje knjige biste vi preporučili, napišite šta vam se dopalo od knjiga koje ste čitali u poslednje vreme?:)