четвртак, 31. јул 2014.

Limun torta



Jedna osvežavajuća tortica koja će vam sigurno ulepšati ove tmurne i kišne dane, baš kao i ova ljupka bubamarica na zaglavlju bloga.:) Recept za ovu laganu i sočnu tortu možete pronaći u aktuelnom broju magazina MEZZE.

Kao inspiracija za kremu poslužio mi je odličan Brankin receptić za sladoled od limuna koji sam već ranije isprobala i ovog puta napravila kao penastu i laganu kremu. Za podlogu sam ispekla klasičan biskvit i natopila ga sirupom od limuna (možete dodati i malo alkohola ako nije namenjeno deci:), na kraju sve dekorišite ulupanom slatkom pavlakom i dodajte par kolutića svežeg limuna. Torticu samo dobro rashladite pre služenja i biće poput pravog sladoleda koji će vas fino osvežiti.

Limun torta

Sastojci (za koru prečnika 18 cm): 1 jaje, 75 g šećera, 75 g brašna, ½ kašičice praška za pecivo, 3 kašike mleka, 1 vanilin šećer, malo naribane limunove korice

Fil: 2 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika gustina, sok i kora jednog velikog limuna, 150 ml mleka, 150 ml slatke pavlake

Sirup: 50 g šećera, 75 ml vode, sok od pola limuna

Dekoracija: 150 ml slatke pavlake, 1 limun

Priprema:

Prvo napravite fil od limuna: žumanca izmešajte sa šećerom i gustinom, dodajte sok i naribanu koricu velikog limuna. Mleko stavite da provri zajedno sa vanillin šećerom, pa pažljivo umešajte žumanca i na laganoj temperaturi skuvajte krem, to će  vrlo brzo biti gotovo.

Ostavite krem na stranu da se potpuno ohladi, a zatim umutite slatku pavlaku u čvrstu penu i postepeno  sjedinite sa ohlađenim kremom. Ostavite u frižider dok pripremate koricu.


Umutite penasto belance, dodajte šećer, zatim žumance, mleko, naribanu koricu limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipajte u okrugli kalupić za tortu prečnika 18 cm koiji je obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 C oko 15-tak minuta.

Skuvajte sirup od šećera sa kafenom šoljicom vode. Sačekajte da se šećer rastopi, a zatim pomerite sa ringle i dodajte sok od pola limuna. Pečenu koru prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi.


Fil ravnomerno rasporedite preko cele kore i sve fino izravnajte. Umutite slatku pavlaku u čvrstu penu i napravite ružice pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom.

 Koricu limuna naizmenično ukrasno zarežite, zatim isecite na kolutiće i presecite na pola. Stavite između pufnica od umućene pavlake. Torticu možete odmah poslužiti, ali je ipak ukusnija ako se prethodno malo rashladi.


"Limunkasta" inspiracija


 Na kraju malo letnje inspiracije za sve ljubitelje limuna u slatkišima:



недеља, 27. јул 2014.

Kremasti sladoled


Kažu da nam pravo leto tek predstoji, sudeći po najavama meteorologa, pa ćemo zanemariti ovo kišno-toplo-sunčano-vetrovito vreme do sada (i to najčešće sve u jednom danu:) i pripremićemo se za nastavak leta uz jedan fini kremasti sladoled po italijanskom receptu.

Sastojci (za osnovnu smesu): 600 ml mleka, 150 ml slatke pavlake, 6 žumanaca, 150 g šećera, štapić vanile, po želji - čokolada, rum, grožđice, lešnici itd.

Priprema:

Zagrejte mleko i slatku pavlaku sa štapićem vanile (odvojite malo hladnog mleka na stranu). U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele i na kraju dodajte hladno mleko koje ste odvojili. Sve pažljivo sipajte u zagrejano mleko na štednjaku i odmah isključite ringlu.

Mešajte neprestano oko dva minuta pazeći da se ne provri (ringla će biti još neko vreme topla) da se ne bi napravile grudvice (ukoliko se to ipak desi, samo procedite kroz cediljku). Smesu zatim prebacite u posudu u kojoj ste mutili žumanca i mutite mikserom još pet minuta da se smesa malo prohladi.

Razdelite u manje posudice i stavite da se hladi, promešajte koji put dok se sladoled ne zamrzne.


Sada možete napraviti omiljenu kombinaciju ukusa i dok se sladoled još ne stegne dodajte po želji:

- 50 g rastopljene čokolade + 50 g mlevenih lešnika (gianduia)
- seckanu čokoladu ili čokoladne mrvice (stracciatella)
- malo ruma i suvog grožđa koje je stajalo potopljeno u rumu (rum-punč)
- istopiti 100 g šećera i dodati 100 g celih pečenih lešnika, sipati na nauljeni tanjir i usitniti kad se ohladi (sa krokantom))
- kašičicu instant kafe
- mlevene bademe, orahe ili pistaće
- kokos i kandirano voće
- sveže voće (pasirano ili seckano)
- med i dr.

Napomena: belanca koja preostanu možete iskoristiti u nekom od sledećih recepata.:)

 na fotografiji: sladoled od čokolade, rum-punča, kafe i stracciatelle (sa čokoladnim mrvicama)

Recept za kremasti sladoled je preuzet iz knjige "Sladoledi" koju je napisala Fernanda Gosetti.:)

Dodatak:

Za sve ljubitelje ove hladne letnje poslastice i za dugo toplo leto koje nam predstoji, pogledajte i ostale receptiće na blogu pod oznakom - SLADOLED , evo samo nekih od njih:


1. Penasti sladoled od jagoda
2. Sladoled od vanile
3. Sladoled u korpici od čokolade
4. Sladoled od kafe
5. Sladoled od višanja

среда, 23. јул 2014.

Ludo testo - integralno:)


Jedan pomalo zaboravljeni receptić koji smo sigurno isprobali nebrojeno puta, pa da se malo podsetimo i izvučemo iz arhive recept za ludo testo.:) Ovog puta je napravljeno u kombinaciji običnog i integralnog brašna, bez jaja, i veoma je ukusno i praktično kad vam zatreba neko fino pecivo ujutru za doručak ili kad vas iznenade gosti.:)

Šta vi najviše volite pravite od ludog testa, podelite još neku lepu ideju sa nama.:)))


Sastojci: 700 g mekog brašna, 300 g integralnog pšeničnog brašna, 25 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 3 dl mleka, 2 dl vode, 2 dl jogurta, 2 dl ulja

Priprema: 

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i malo brašna. Ostavite na toplom dok ne ispuni celu šolju. U dubljoj posudi izmešajte obe vrste brašna, dodajte so, pripremljeni kvasac i redom sve ostale sastojke. Sve fino izmešajte da dobijete mekano testo koje se pomalo lepi za ruke. Dodajte još malo brašna ako je potrebno, ali testa treba da ostane veoma mekano.

Testo premažite uljem, stavite u veću plastičnu kesu i zatvorite. Čuvajte u frižideru i koristite kad god vam zatreba da napravite hlepčiće, kifle, lepinjice, pizzu i dr. Testo možete čuvati do nedelju dana, a verujem da ćete ga potrošiti i ranije.:)

Kiflice i zemičke za doručak


 Odvojite malo testa (iz kese) i oblikujte zemičke i kiflice. Poređajte na pleh i premažite mlekom ili umućenim jajetom. Po želji pospite susamom, zobenim pahuljicama ili makom i ispecite u rerni dok fino ne zarumene. Poslužite ih tople za doručak uz belu kafu i omiljeni džem (recimo od pomorandže) za lep početak dana... bon appétit!:)

Napomena: testo ne mora dugo da odmara, dovoljno je 15-tak minuta u plehu dok se rerna zagreje.


Focaccia od integralnog brašna


Od pripremljenog testa odvojite otprilike trećinu (oko 300 g) i samo rastanjite rukom da popuni ceo pleh (ako koristite pleh za pečenje pizze ne morate ga čak ni podmazivati). Testo lepo utapkajte prstima da se naprave rupice (kao na slici:) i prelijte sa malo maslinovog ulja.


Po želji pospite krupnom morskom solju i izmrvljenim ruzmarinom, pa pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata dok ne dobijete finu i krckavu pogaču. Odlično ide uz namaz od povrća, recimo od svežeg paradajza... prijatnooo!:)


 Pizza od ludog testa


Ako ste barem jednom isprobali ludo testo, onda ste sigurno od njega napravili i pizzu.:) Testo lepo rastanjite, premažite umakom od paradajza i odgore dodajte sve što nađete u frižideru, obavezno naribajte dosta sira da se fino rastopi. Ispecite na brzaka dok ne počne vaš omiljeni film, a onda uživajte... prijatno grickanje!:))

Joša nekoliko ideja za oblike od ludog testa : hlepčići koji mogu poslužiti za pravljenje mini sendviča, mini pizze, pužići, grisine, i sve drugo šta vam padne na pamet.:)


субота, 19. јул 2014.

Beze tortica sa malinama i kremom



Kako smo ovog meseca krenuli sa letnjim poslasticama, nastavićemo dalje tako i posle duže pauze stiže još jedan lagani receptić za osvežavajuću tortu sa malinama, beze (meringue) koricama i finom sladolednom kremom.

Ovog meseca sam imala čast da na poziv koleginica blogerica pripremim jedan recept za novi broj magazina Bakina riznica, pa ako možda još niste stigli da prelistate pogledajte šta se sve fino spremalo ovog leta, možda pronađete receptić baš po vašem ukusu.:)

 
Sastojci (za korice): 2 belanca, 100 g šećera, malo limunov soka

Fil: 2 dl slatke pavlake, 1 dl kisele pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 200 g malina

Priprema:

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Sve pažljivo izmešajte i na kraju dodajte malo limunovog soka. Stavite u vrećicu sa velikim okruglim otvorom.
 
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i na papiru nacrtajte dva kruga promera 18 cm. Unutar obeleženih ivica istisnite belanca iz šprica. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i sušite na 100 C oko 1 h. Zatim isključite rernu i ostavite da se kore potpuno ohlade na plehu.


Napravite kremu: umutite slatku pavlaku kao šlag i dodajte šećer u prahu po ukusu. Na kraju polako umešajte i kiselu pavlaku ali nemojte više mutiti mikserom.

Ohlađene kore odvojite od pleha i prebacite na ravan tanjir. Prvu koricu premažite kremom i pospite malinama (ostavite polovinu za dekoraciju). Odgore stavite drugu koricu i ukrasite preostalim malinama. Pospite šećerom u prahu i rashladite pre služenja.



Još pregršt ukusnih letnjih receptića u najnovijem broju online magazina  Bakina riznica ... zavirite!.))



уторак, 08. јул 2014.

Beze tortica sa krokantom


Tortica sa krckavim krokantom, čokoladom, orasima i slatkom pavlakom koja se samo topi dok je grickate. Dobro je rashladite pre služenja i biće poput najfinijeg sladoleda. Možete je čuvati u zamrzivaču neko određeno vreme i samo iseći šniticu ili dve kada se uželite. Nemojte se zabrinuti zbog dužine recepta, zapravo je vrlo jednostavno napraviti ovu torticu. Recept je sa Coolinarike koji sam davno objavila i malo modifikovala u međuvremenu, pa je bio red da se konačno nađe i na blogu.:)

Sastojci (za beze koricu): 5 belanaca,  250 g šećera,  1 ravna kasika brašna, 1 kašika sirćeta ili malo limunovog soka

Prvi fil: 300 g oraha, 2 dl mleka, naribana korica 1 pomorandže, 8 kasika šećera, 2 vanilin šećera,  100 g čokolade,  125 g maslaca

Drugi fil:  500 ml slatke pavlake, 250 g krokanta od oraha ili lešnika

Krokant: 100 g šećera, 150 g oraha ili lešnika

Dekoracija:  500 ml slatke pavlake,  200 g čokolade za premazivanje beze korica + komadić maslaca

Priprema:

Umutiti čvrstu penu od belanaca uz postepeno dodavanje šecera. Na kraju pažljivo umešati kasiku brašna i sirćeta. Smesu sipati u veliki pleh od rerne koji je obložen masnim papirom. Sušiti na 125 C oko 1,5 sat. 

Kad se korica ohladi preseći je na dva ili na tri dela i premazati rastopljenom čokoladom u koju smo dodali komadić maslaca. Čokoladu možete čak i preskočiti jer se može desiti da ispuca prilikom seckanja ako je torta suviše rashlađena.


Prvi fil: zagrejati mleko sa šećerom i preliti preko mlevenih oraha. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i naribanu koricu jedne pomorandže. Kad se fil ohladi umešati maslac.

Drugi fil: umutiti slatku pavlaku u šlag i dodati malo prah šećera po ukusu (ako želite). Na kraju dodati krokant koji smo prethodno usitnili.

Krokant: rastopiti šećer kao karamel i dodati 125 g celih oraha ili lešnika. Izmešati i prebaciti na tanjir premazan uljem. Kad se ohladi usitniti u avanu.



Filovati na sledeći način: beze korica, fil sa orasima, beze korica, fil sa krokantom, beze korica (može i bez treće korice), šlag. Dobaro rashladiti pre služenja, možete je čak i zamrznuti pa će biti poput sladoleda.

Napomena: ako vam možda treba više parčića torte, koricu isecite na dva dela i nafilujte na isti način, ne morate stavljati treću koricu, već odmah nanesite šlag preko drugog fila.:) 


Još malo letnje inspiracije...:)

Ledene poslastice za duuugo i toplo leto, par receptića iz arhive i jedan u najavi.... uživajte u letu!:)


субота, 05. јул 2014.

Karamel parfe


Sada je pravo vreme za ovakve poslastice, nešto između fine kreme i sladoleda - karamel parfe, veoma je lagan za pripremu i sve što treba da uradite je da ga dobro rashladite pre služenja i zatim uživate u bašti ili na balkonu u toplim letnjim večerima. Tanjire prethodno rashladite pre nego što ga poslužite, pa se neće tako brzo topiti. Potrebni su nam sledeći sastojci:

Sastojci: 4 žumanca, 4 kašike šećera, 2 belance, 2,5 dl slatke pavlake

 Karamel: 100 g šećera, 1 dl slatke pavlake

Priprema:

Prvi napravite karamel: rastopite na tihoj temperaturi 100 g šećera da dobije finu boju svetlog karamela. Dodajte 1 dl slatke pavlake i sve zajedno kratko prokuvajte da se dobije gušći umak. Ostavite na stranu.

Belanca umutite u čvrst šam, a slatku pavlaku umutite kao šlag. Posebno umutite 4 žumanca sa 4 kašike šećera i dodajte pripremljeni karamel. Na kraju pažljivo umešajte umućenu slatku pavlaku i belanca. Sipajte u dublji četvrtasti kalup i ostavite par sati u zamrzivaču da se fino stegne. Kad se parfe dobro rashladio, isecite na šnite i dekorišite figuricama od karamelisanog šećera.


Dekoracija: rastopite 100 g šećera kao karamel, pa kašičicom napravite figurice na foliji koju ste prethodno namazali sa malo ulja. Kad se figurice ohlade i stegnu, mogu se lako odvojiti sa folije.

Receptić je iz aprilskog izdanja magazina MEZZE (2013.).

Još par receptića za sve ljubitelje karamela u poslasticima, naš omiljeni desert je karamel sutlijaš:)


1. Ledeni breg (parfe od griza sa karamel prelivom)
2. Karamel sutlijaš
3. Karamel mus (po Jeleninom receptu)
4. Karamel sladoled
5. Fine karamele

уторак, 01. јул 2014.

KuVarijacije: Majin mlečni desert


Jedan fini i lagani receptić koji nam stiže iz Majine kuhinje Cooks and Bakes. Originalni naziv ove letnje poslastice su Bele mlečne kocke, ali kako je kod mene poslužen u čašama morala sam malkice da modificiram naziv. Recept je isproban u okviru blogerske igrice KuVarijacije koja je namenjena food blogerima sa proštora bivše Juge.

Originalni recept možete pronaći na Majinom blogu, a ovde ću napisati kako sam pravila. Utisci su više nego pozitivni, radi se zapravo o kombinacija mekane i prozračne penice (podseća malo na panakotu) i osvežavajućeg preliva od višanja. Pravila sam pola mere što je bilo dovoljno za tri čaše i 8-9 kolačića.

Podlogu od griza nisam pravila pošto sam želela da serviram malo drugačije, ali mislim da bi ovde možda fino išla i neka tanka korica od belanaca kao podloga za minjone.

p.s. Majo, hvala puno na ovom finom slatkišu, uživali smo!:))


Sastojci: 250 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1/2 kesice želatina u prahu

Preliv od višanja: 250 g višanja, 3 kašike šećera, 200 ml vode, 1/2 kesice želatina u prahu

Priprema:

Razmutiti želatin u prahu sa 2 kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri. Zatim, lagano zagrevati na tihoj temperaturi da se potpuno otopi.

Umutiti slatku pavlaku kao šlag a na pola mućenja dodati šećer i sipati u tankom mlazu rastopljeni želetin. Mutiti još malo mikserom da se sve fino sjedini. Šlag rasporediti u čaše ili sipati u manji, duboki pleh koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Staviti u frižider da se malo rashladi i stegne, a za to vreme pripremiti voćni preliv.


Preliv od višanja - razmutiti želetin sa par kašika hladne vode i ostaviti minut-dva da nabubri. U posudu staviti vodu, višnje i šećer i sve zagrejati da provri. Dodati želetin i kuvati još 2-3 minuta da sve rastopi. Pomeriti sa ringle i sačekati da se malo prohladi i pre nego što počne da se steže preliti preko pripremljene kreme.

Staviti u frižider da se sve lepo rashladi. Poslužiti kao ledenu poslasticu u čašama.:)

Napomena: možete iseći i kockce kao što je Maja radila ili okruglim kalupićem izvaditi pažljivo krugove i servirati kao mini kolačiće.:)

originalni recept:)