петак, 27. јун 2014.

U gostima kod Suzyce


Ostalo je još par dana do kraja blogerske igrice FBI rukavicekoju je osmislila naša  Maja, u okviru koje istražujemo izabrani blog, verujem da su pravila već svima dobro poznata.:). Predmet naše blogerske "istrage", prethodna dva meseca, bio je blog naše drage koleginice Suzane - Taste od life.

A blog baš onako pravi domaćinski, sa divnim receptima i fotografijama, pa vam se nekako baš i ne žuri kada ga otvorite, nego listate natenane stranicu po stranicu i uživate. Sve je lepo i precizno objašenjeno, uslikan je svaki korak pripreme i ne možete nikako pogrešiti bilo šta da izaberete za probu. A najradije bih sve isprobala, i to redom.:)

Za recepte kliknite na naslov iznad slike.:)

Hleb sa sušenim čeri paradajzom


Ovaj hlepčić mi se veoma dopao, pa ću napraviti izuzetak i otkuckati recept za njega ovde na blogu kako bi mi bio uvek pri ruci.:) Hlepčić je vrlo ukusan i može se praviti sa raznim dodacima, evo kako je kod nas izgledao:

Sastojci: oko 500 g brašna, 1 kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, 6 kašika ulja, oko 2,5 dl vode + 1 jaje za premazivanje

Fil: seckana panceta i kobasica, vezica mladog luka, sveže začinsko bilje i još po želji sušeni paradajz, masline, itd.

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti pola sata da naraste.


Testo podeliti na 4 dela i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti i premazati sa malo ulja, pa naslagati jednu preko druge (poslednju ne treba premazivati). Testo ostaviti da odmora 10-tak minuta a zatim razviti u pravougaonu koru.


Preko kore posuti sitno seckanu pancetu, kobasicu i mladi luk. Možete dodati i sušeni paradajz iz ulja ili seckane masline. Na kraju pospite svežim začinskim bilje i zamotajte kao rolat. Prebacite na pleh, pa zatim oštrim nožem duboko zasecite po sredini i krajeve malo savijte da dobijete izgled osmice.

Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Veoma je ukusno i hrskavo... prijatno grickanje.:)


Ćuftice u paradajz sosu


Verujem da ovu kombinaciju svo volimo, to je jedno od onih divnih domaćih jela koje nas vraćaju u detinjstvo. Ćuftice u ukusnom sosu od paradajza sa kremastim pire krompirom, svakako se vredi podsetiti (više puta:).

Tikvice sa sirom i susamom


Tikvice baš volimo i često ih spremamo, zapravo celog leta sve dok traje sezona. Međutim, ova kombinacija sa sirom  i susamom je bila nešto novo što nisam ranije probala. Vrlo je lagano za pripremu i ukusno, a naročito prija kad je napolju toplo jer nekako baš fino rashladi. Kombinacija možda neobična, ali svakako vrlo fina i preporučujem za probu.:)

Posni lisnati štapići


 Odlični!:))) Toliko su bili fini da mi je žao što sam ih pravila samo od pola mere, ali sledeći put obavezno cela mera.:) Nekoliko trakica testa sam iskoristila da obmotam parčiće hrenovki, pa su ispali simpatični party zalogajčići. Grickali smo ih sa uživanjem i sigurno ću ih ponovo praviti, tati su se naročito  dopali.:)


Ledene kocke


Jedan od onih finih kolača koje svi volimo, nisam ih dugo pravila i sada je bila zgodna prilika da se malo podsetimo. Dopalo mi se što krema ima diskretnu aromu limuna, dodala sam sasvim malo naribane korice limuna umesto ekstrakta, a kreme zaista puuuuno izađe (to je uvek najlepši deo kolača:). Jedan deo sam isekla na kocke i stavila u zamrzivač, bile su isto tako odlične i kad su se odmrzle.

Draga Suzy, hvala ti puno na svim divnim receptima, neki su me vratili u detinjstvo, drugi naučili nešto novo, obogatila sam svoju kuhinju novim ukusima i mirisima, hvala ti na svemi tome, na lepoj inspiraciji.:)


Još par receptića iz Suzycine kuhinje koje sam isprobala ranije i svaki od njih vam najtoplije preporučujem, linkovi su ispod slika.


1. Mladenčići
2. Posni lisnati štapići
3. Posne kiflice sa bundevom
4. Posna salata od praziluka i krompira

недеља, 22. јун 2014.

Hrskavo i pikantno - 2.deo


Sve na jednom mestu - ideje za uvek omiljenu i ukusnu pizzu, krckavu i pikantnu, sa puno povrća i malo šunkice da fino zamiriše, i naravno dosta naribanog sira odgore koji mora fino da se rastopi i lepo raaaazvlači. Vama jedino preostaje da izaberete pravi recept za klasičnu ili preklopljenu pizzu, sa podlogom od testa ili lepinje, zarolanu, rustična ili mini, za jednu, dve osobe ili možda veoma gladnu ekipu.:)))

Pizza od lepinje


Dopala mi se ova ideja koju je Rudolf pokazao u jednoj od emisija 24 kitchen.:) Umesto klasičnog testa, kao podloga za pizzu može odlično poslužiti gotova lepinja (ona veća, poput hleba:).

Sastojci: 1 veća lepinja, malo šunkice, sira, par maslina, 1 crvena paprika

Pire od paradajza: 1 crni luk, 1 čen belog luka, 1 konzerva pelata, 1 ravna kašičica soli, malo šećera, mleveni biber

Priprema:

Presecite horizontalno lepinju tako da dobijete dve polovine. Svaku polovinu premažite sa malo pirea od paradajza a odgore rasporedite fil po želji (malo šunkice, sira, po koja maslinka i seckana paprika).

Pire od paradajza: na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Dodati 1 čen belog luka i propržiiti da fino zamiriše. Paradajz pelat (iz konzerve) iseckati na kockice i dinstati zajedno sa lukom dok polovina tečnosti ne ispari, oko desetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati i mrvicu šećera.

Sve prelijte sa malo ulja i zapecite u prethodno zagrejanoj rerni, 10-15 minuta biće sasvim dovoljno da se sir lepo rastopi odgore. Voilà... sve je vrlo brzo gotovo i možete je odmah poslužiti. Uživajte!:)


Klasična pizza (za veoma gladno društvo:)


Sastojci za testo (za veliki pleh od rerne)500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 3-4 kašike ulja, oko 250 ml vode

Nadev: pire od paradajza, šunkica, slanina, kačkavalj, šampinjoni, 2 paradajza, 1 paprika, origano, malo ulja

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju. Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati malo ulja i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.

Testo fino rastanjiti i obložiti podmazan pleh od rerne. Premazati pireom od paradajza i posuti trakicama šunke i slanine. Paradajz iseći na tanke šnitice, papriku na kolutiće a šampinjone na listiće, pa sve lepo rasporediti odgore. Naribati dosta kačkavalja, posuti origanom i preliti sa vrlo malo ulja.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Na pola pečenja, po želji razbiti i jedno jaje odgore, pa vratiti u rernu da se sve fino ispeče. Poslužiti toplooo, prijatno!:)


Calzone - preklopljena pizza


Calzone je zapravo preklopljena pizza, pravi se na potpuno isti način kao i obična pizza samo što je na kraju preklopimo i tako ispečemo. Možemo koristiti omiljeni recept za testo, recimo iz prvog recepta, pa ćemo tako napravljeno testo podeliti na 4-5 delova i oblikovati loptice.

Ostavimo da testo još malo odmara, pa zatim svaku lopticu rastanjimo u krug. Premažemo sa malo pirea od paradajza i stavimo fil po želji. Preklopimo na pola i krajeve malkice zavrnemo da nam fil ne iscuri tokom pečenja. Testo možemo, ali i ne moramo, premazati sa malo mleka i posuti krupnom morskom solju i naribanim sirom.


Sada u rernu da se sve fino ispeče, na 200 c oko 30 minuta. Poslužiti odmah kad se ispeku... rpijatno grickanje!:))


Još malo "krckave" inspiracije... da nešto gricnete do narednog posta.:)


1. Pizza od hleba
2. Calzone rolat
3. Turske pide


4. Rustični tart sa piletinom
5. Baguette bruskete
6. Mini pizze

четвртак, 19. јун 2014.

Panzanella na grčki način



Kratki predah od grickalica (sa njima ćemo nastaviti naredni put:) ali zato u ovom postu pregršt lepih ideja za ukusne i brze letnje salate.:) Predlog za današnji ručak je jedna lagana salata nastala kao spoj italijanske salate Panzanella (najčešće u kombinaciji paradajz, luk i prepečeni komadići hleba) i grčke salate (krastavci, paradajz, masline, luk itd.). Možete slobodno nešto dodati ili izmeniti i napraviti salatu baš po vašem ukusu.:)

Sastojci: 1 zelena salata, 1 krastavac, 1 manji ljubičasti luk, grančica cherry paradajza, masline, prepečene kockice hleba, limunov sok, maslinovo ulje, so, biber, sveže začinsko bilje

Priprema:

Hleb isecite na kockice, prelijte sa malo ulja i ispecite u rerni da zarumeni. Pecite 20-tak minuta na 150 C i povremeno promešajte.

Zelenu salatu operite i iseckajte na manje listiće. Krastavac ukrasno oljuštite, presecite na pola i kašičicom izvadite sredinu, pa naseckajte na šnitice. Paradajz operite i prepolovite, a luk isecite na kolutiće i razdvojite ih. Sve pažljivo izmešajte, prelijte sa maslinovim uljem i limunovim sokom, posolite i pobiberite po ukusu.

 Na kraju dodajte kockice prepečenog hleba i masline. Pospite sitno seckanim začinskim biljem po želji (bosiljak, oregano, peršun i sl.) i odmah poslužite.

Prijatno!:))


Za letnju inspiraciju prelistajte i mini izdanje magazina MEZZE  jer ćete u ovom broju pronaći puno lepih recepata za ukusne salate koje se mogu poslužiti kao kompletan obrok.:)


Možda vam zatreba još koji receptić, virnite na linkove ispod slike (iščeprkani iz arhive:):


1. Salata sa bundevom i spanaćem
2. Cezar salata
3. Egzotična salata sa piletinom

субота, 14. јун 2014.

Hrskavo i pikantno - 1.deo


Ako ste rešili da narednih meseca dana, koliko traje navijačka- fudbalska euforija, provedete ispred malih ekrana i bodrite omiljenu reprezentaciju, onda će ovi slani zalogajčići i te kako dobro doći. Čak i ako niste ljubitelji fudbala, verujem da će ovi pikantni i hrskavi slaniši prijati u dugim letnjim večerima uz dobro rashlađeno pivo i odabranu ekipu. Želim vam svima prijatan vikend!:)

Bombice sa slaninom


Ideja za ove bombice je potekla sa neta, možda ste ih već zapazilu u nekoj od brojnih varijanti, a nama su se baš ovakve najviše dopale (kao osnovni recept odlično je poslužilo testo za pizzu:).

Sastojci: 300 g brašna, 15 g kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 kašika ulja, oko 2 dl vode + 150 g kačkavalja, 150 g tanko sečene slanine

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa malo šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira.

U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i ulje, dodajte pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom zamesite testo kao za pizzu. Pokrijte i ostavite 15-tak minuta da odmara.


Isecite sir na kockice. Testo oblikujte u manje kugle i u sredinu svake stavite po kockicu kačkavalja. Paketić zamotajte u slaninicu i pričvrstite čačkalicom. Pržite kratko u dubokom ulju da lepo zarumene sa svih strana. Testo će prilikom prženja dosta narasti, pa neka trakice slanine budu dovoljno dugačke da se ne bi odmotale.  Poslužite ih odmah tople i uživajte.:)


Recepti za bombice i pužiće su objavljeni u prethodnim brojevima magazina MEZZE.

Pužići sa kulenom


Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica mlevene paprike, 100 g maslaca, 100 g krem sira, 1 žumance, malo mleka + 1 belance za premazivanje, oko 100 g seckanog kulena


Priprema:

Izmešajte brašno, prašak za pecivo, so i mlevenu papriku. Dodajte maslac isečen na kockice, žumance, krem sir i malo mleka koliko je potrebno da se zamesi srednje meko testo. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.


Testo zatim tanko razvijte u pravougaonu koru, premažite umućenim belancetom i pospite sitno seckanim kulenom. Isecite na šnitice debljine 1 cm i poređajte u podmazan pleh za pečenje. Pecite u prthodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene. 

Ako želite da napravite sitne grickalice (slika iznad), testo oblikujte u dugačke valjčiće i isecite ukoso nožem ili makazama. Možete dodati i malo kima, susama ili maka u testo da bude interesantnije.:)

Prijatno grickanje!:)



Pica pogačice
(originalni recept)


Sastojci: oko 600 g brašna, 1 kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, 2 dl jogurta, 2 dl mleka, 1,5 dl ulja, 1 jaje 

Nadev: 1 crni luk,1 par tankih roštiljskih kobasica, 100 g pancete, malo seckanog peršuna 

Priprema:


Razmutite kvasac u 1 dl toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira. Za to vreme izmešajte brašno i so, dodajte jogurt, preostalo mleko, ulje, jedno jaje i sa pripremljenim kvascem zamesite srednje meko testo. Dodajte još malo brašna ako je potrebno da se ne lepi za ruke. Ostavite da odmara oko 30 minuta dok se ne udvostruči.


Testo oblikujte u valjak i podelite na 20 delova, rastanjite malo dlanom i poređajte u podmazan pleh.

U međuvremenu pripremite nadev - na malo ulja propžite sitno seckani luk da postane staklast. Sklonite sa ringle i dodajte sitno seckanu roštiljsku kobasicu i pancetu. Sve malo izmešajte i pospite seckanim peršunom.

Na sredinu svake pogačice stavite po kašiku nadeva i malo pritisnite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta da fino zarumeni. Poslužite tople.:)


Recept je sa odličnog turskog bloga Cahide Sultan, a original možete pogledati ovde.:)


Napomena: za  ove pogačice možete napraviti i nadev od mlevenog mesa kao što je u originalnom receptu. Meso prethodno malo propržite na luku i začinite po ukusu. Na kraju pospite sitno seckanim peršunom. Po želi dodajte i malo kima.:)

четвртак, 12. јун 2014.

Letnji đuveč + brzi letnji jelovnik


Verujem da ovaj ručak svi volimo, možda ga ne spremamo baš na isti način (u pitanju su samo nijanse:), ali je uvek ukusan i fin. Ovog puta u letnoj varijanti sa puno svežeg sezonskog povrća i hrskavom piletinom na vrhu. Sledi recept kako se kod nas najčešće pravi.:)

Kako vi najradije pripremete đuveč, šta još volite da stavite (ili izostavite) od povrća... hajde da zajedno podelimo lepe ideje i razmenimo utiske.:)

Letnji đuveč

Sastojci: 1 manje pile, 1 veći crni luk, 2-3 šargarepe, 2 paprike, 2-3 krompira, 2 šoljice pirinča (150 g), so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Pile isecita na manje komade i skuvajte ga u supi sa dosta povrća. Zatim, meso izvadite iz supe i ostavite na stranu dok ne pripremite povrće za djuveč.

Na ulju propržite sitno seckani crni luk, pa kad postane staklast dodajte šargarepu iseckanu na kockice. Za to vreme iseckajte i papriku na kockice (lepo je ako su različite boje), pa kratko propržite sa ostalim povrćem dok ne omekša, po potrebi dodajte malo vode ili supe u kojoj se kuvalo meso.


Na kraju dodajte i kockice krompira, dve šoljice prinča i sipajte vodu ili supu koliko da prekrije povrće. Smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće i pirinač omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte još malo tečnosti ako je potrebno.

Kada se đuveč fino zgusnuo, prebacite ga u činiju za pečenje i odgore lepo rasporedite komade kuvane piletine. Stavite u rernu na 15 minuta da meso dobije lepu koricu. Pospite seckanim peršunom i poslužite toplo. Prijatno!

Napomena: u đuveč možete dodati i drugo povrće po želji (grašak, boraniju, tikvice, patlidžan i dr.). Lepo je kad se doda i malo seckanog paradajza u sezoni, pa dobije lepu crvenu boju i fino osvežava. Može se spremati i sa nekom drugom vrstom mesa, a ukusan je i kad se pripremi samo sa povrćem.:)


Brzzzi letnji jelovnik

Kad su velike vrućine baš nam se i ne boravi tako dugo u kuhinji, evo par ideja za lagani i brzi letnji ručak (linkove možete pronaći ispod slike:).


1. Domaći hleb, namaz od sira i paradajz pečen u rerni (klik:)
2. Salata od celera i praziluka poslužena uz tanke hlepčiće
3. Kroketi od pirinča i spanaća
4. Omlet palačinke sa mladim sirom
5. Zapečene palačinke sa spanaćem
6. Pečeni krompirići ("hasselback")

Naredni put se spremite za neke fine i hrskave zalogajčiće koje možete isprobati dok traje Svetsko prvenstvo u fudbalu.;))

недеља, 08. јун 2014.

Letnji deserti od belanaca


Često se desi da nam preostanu belanca kad pravimo neke kesiće ili sladoled.:) Meni se to redovno dešava a najlakši način da ih što pre potrošimo jeste da napravimo neki lagani desert od njih (leto je dušu dalo za takvu inspiraciju:).

Puslice su možda najjednostavnije a u kombinciji sa voćem mogu zaista biti vrlo lepa letnja poslastica. Nadam se da će vam se ovi nežni "oblačići" svideti, a verujem da i vi isto tako uvek imate neko zgodno rešenje za višak belanca, pa slobodno podelite lepe ideje sa nama.:)


Rolatić od belanaca


Sastojci: 2 belanca, 2 kašike šećera, 1 kašika brašna, na vrh noža praška za pecivo, malo naribane limunove korice

Fil: 1 dl slatke pavlake, 1 kašika šećera u prahu, 1 velika kašika kisele pavlake, 100 g jagoda ili drugog sitnog voća

Priprema:

Umutite belanca u čvrst šam. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera i na kraju pažljivo umešajte brašno sa malo praška za pecivo. Naribajte i malo neprskane limunove korice.

Smesu sipajte u poslastičarsku vrećicu i ravnomerno rasporedite, preko papira za pečenje, na dva mesta tako da dobijete dve kore dimenzija oko 10x15 cm. Možete napraviti i samo jednu koru za manji rolatić (vodite računa da kora ne bude suviše tanka, ovo su mere otprilike za četvrtinu pleha od rerne).


Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 180 C oko 10 minuta, tek da gornja korica blago porumeni. Pre pečenja koricu možete posuti i listićima badema.:)

Gotove korice prebaciti na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zamotati u rolate. Sačekati da se potpuno ohlade, pa tek onda filovati.

Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer po ukusu i na kraju polako umešati dve kašike kisele pavlake. Premazati rolatiće, posuti sitno seckanim voćem i ponovo pažljivo zamotati. Posuti šećerom u prahu i poslužiti, mada je lepše kad se prethodno malo rashladi.:)

Napomena: za veliki rolat (kao pleh od rerne) uvećajte sve sastojke 4 puta.:)


Puslice sa voćem i kremom



Sastojci (za 10-12 puslica): 2 belanca, 100 g šećera, malo limunovog soka

Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera, 1 dl kisele pavlake, sveže voće i seckani pistaći za dekoraciju

Priprema:



Umutite čvrsto belanca u šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju umešajte i malo limunovog soka. Smesu prebacite u špric i na papiru za pečenje oblikujte velike puslice, pa zatim sredinu malo pristisnite kašičicom da se napravi udubljenje (kao na slici).

Zagrejte rernu na 180 C, stavite pleh i smanjite na 100 C a zatim sušite oko 30-40 minuta. Pri kraju pečenja sasvim isključite rernu i ostavite puslice unutra dok se rerna potpuno ne ohladi.


Dok se puslice peku, napravite fil: umutite slatku pavlaku kao šlag, dodajte malo šećera po ukusu i pola čaše kisele pavlake. Sve pažljivo izmešajte i napunite ohlađene korpice od belanaca. Dekorišite jednom jagodicom i pospite seckanim pistaćima. Ako su jagode krupnije, zasecite ih kao lepezu i stavite na vrh, izgledaće vrlo lepo.:)

 Uživajte u ovom laganom desertu celog leta... prijatnoo!:)

Napomena: recepte šaljem kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je ,na temu belanaca,  koju ovog meseca vodi naša Anja sa bloga Sweetheart.:)



Ako vam možda preostanu belanca, evo još par ideja kako ih možete lepo iskoristiti:


1. Rolat sa kupinama
2. Beze torta sa jagodama
3. Puslice od kafe
4. Komisprot
5. Beli minjoni

четвртак, 05. јун 2014.

Uz šoljicu čaja - Jelena (A kingdom for a cake)



Volim kada imam goste na blogu.:))) Pa još kad su gosti tako kreativni i raspoloženi za kuvanje, onda to izgleda upravo ovako - maštovito, raskošno i beskrajno slatko. Zadovoljstvo mi je da vam predstavim Jelenu, autoricu bloga A kingdom for a cakeJelenu sam upoznala pre par meseci, mogu vam reći da je jedna divna, izuzetno pozitivna, prijatna i topla osoba, imala sam osećaj kao da je poznajem odavno a vreme nam je brzo proteklo uz šoljicu razgovora, kaficu i po koji kolačić.

Verujem da ste bar jednom zavirili u Jelenino slatko kraljevsto gde nastaju najfinije poslastice i brižljivo pripremljeno pecivo. Posle samo jedne takve posete ostaćete očarani zauvek toplinom njenih fotkica jedinstvenog stila i imaćete osećaj kao da ste odškrinuli vrata neke divne rustične kuhinje koju je upravo ispunio miris friško ispečenih madlena sa jagodama, slatkih čvorića ili ciabatte ... i poželećete da se tamo brzo iznova vratite.:))

Ovom prilikom želim da se najlepše zahvalim Jeleni na svim divnim receptima koje je podelila sa nama, nadam se da ćete  uživati u slatkom izboru koji nam je pripremila i možda uskoro nešto isprobati.:)


Rabarbara - lešnik tart


Testo:
100 g putera
200g brasna
2 kasike secera
1 jaje

Fil:
1 kasika gustina
120g sitnog secera
300 gr crème fraiche (pavlaka bi valjda bila ok, ti znas bolje )
2 jaja, 1 zumanac
Kesica vanile (burbon ako moze)
50 gr pecenih, krupno seckanih lesnika

Rabarbara:
500 gr rabarbare iscene na sirinu modle
80 gr secera
Kesica vanil secera

Postupak:

Pomesati rabarbaru se secerom sipati u ple, pokriti folijom i peci 10 -15 minuta u rerni na 180C, da rabarbara omeksa a da se ne raspadne. Ostaviti da se ohladi.

Umesiti testo, (prvo puter i brasno dok se ne dobije mrvicasta tekstura, onda secer i jaje) uviti u prozirnu foliju i staviti frizider na sat vremena.

Razviti  koru debljine 5 mm malo vecu od modle koju koristite ( ova je 12cm x30 cm), dobro utisnuti testo na stranice, i vraiti u frizider, ili zamrzivac na desetak minuta. Zagrejati rernu na 180C. Izbosti tersto viljuskom, ostrim nozem izravnati ivice testa, prekriti papirom za pecenje i  dobro napuniti zrnevljem ( pasulj ili pirinac). Peci 10 minuta, izvuci, skloniti papir sa zrnevljem , peci jos 5 minuta onda smaniti temperaturu na 150C.

 Fil: pomesati gustin i secer, dodati pavlaku, onda  blago umucena jaja i vanilu. Sipati fil i peci oko pola sata ili dok se krema ne ispece. Iskljuciti rernu, otvoriti vrata i ostaviti jos 15 minuta. 
Na ohladjen tart naredjati rabarbaru, posuti pecenim lesnicima i pre sluzenja malo naliti sirupom u kome je pecena.


Snikerdoodle


 Sastojci:

350 g brasna
2 kasicice praska za pecivo
190 gr braon secera
225 g putera na sobnoj temperature
2 jaja
1 kasika vanil ekstrata ili secera

Za posipanje:

2 kasike Kristal secera
2 kasicice cimeta
Lanin sladoled za serviranje:)


 Postupak:

Umutiti puter i secer, dodati jaja, mutiti dok se ne napravi fina kompaktna masa, sipati vanilu, pa umesati iskombinovane suve sastojke – brasno i prasak za pecivo.  Testo se moze peci kao mafin, u nekoj modli ili u plehu pa seci na kocke. Kad je sipano, posuti promesanim secerom i cimetom i peci 180C  25 minuta do pola sata.


Ako se pece u modli kao sto je ova za mini krofne, izostaviti posipanje i umesto toga na vruce krofnice namazati cetkicom malo omeksalog putera i zamociti u secer sa cimetom.

Tradicionalno kolac se sluzi topao (podgrejan) sa sladoledom ili  hladnom vanil kremom preko.


p.s. pa vi sada odolite svim ovim delicijama!:))))