недеља, 27. април 2014.

Kolač sa smokvama


Prošlog puta sam vam obećala recept za jedan fini kolač sa smokvama koje su prethodno bile potopljene u Brankinom sirupu od Earl grey čajaMožete ih napraviti i u sirupu od crnog čaja, dodati malo pomorandžine korice i cimeta, pa će tako smokve pokupiti sve ukuse i daće divnu aromu poslasticama kad ih budete koristili.

Ovo je upravo jedan takav recept, napravite ovaj brzi kolačić i uživajte uz šoljicu omiljenog mirisnog  čaja ili popodnevnu kaficu.:) Ovde možete pogledati originalni recept:)


Sastojci: 100 g suvih smokava, 150 g brašna, prstohvat soli, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 150 ml gustog jogurta, 75 g šećera, 2 kašike ulja, 1 jaje, 50 seckanih badema, 1/2 kašičice cimeta

Mrvice za posipanje: 1 kašika smeđeg šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika seckanih badema, 25 g hladnog maslaca, malo cimeta

Priprema:

Napravite najpre mrvice: izmešajte šećer, brašno, seckane bademe i malo cimeta. Dodajte ohlađeni maslac iseckan na kockice i sve izmešajte viljuškom ili izmrvite prstima da se naprave mrvice. Ostavite ih na stranu.


Za ovaj kolač možete koristiti suve smokve koje su neko vreme stajale u sirupu od čaja i dobile lepu aromu. Za bržu varijantu, suve smokve možete jednostavno preliti sa pola šolje kipuće vode i ostaviti ih da stoje potopljene oko pola sata, a zatim ih sitno iseckajte.


Izmešajte brašno, malo soli, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dodajte šećer, gusti jogurt, ulje i jedno veće jaje. Sve lepo sjedinite. Na kraju dodajte seckane suve smokve, bademe i malo cimeta.

Duguljasti kalupić za hleb obložite papirom za pečenje i sipajte pripremljenu smesu. Pospite mrvicama celu površinu i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče oko 50 minuta na 180 C. Sačekajte da se kolač malo prohladi, pa ga zatim prebacite na žicu i ostavite da se ohladi do kraja.

Isecite na šnitice i poslužite uz šoljicu crnog šaja ili kafe.:)


Napomena: 1/3 brašna možete zameniti integralnim brašnom, a umesto jogurta koristiti sos od jabuka (ili staviti pola-pola).

среда, 23. април 2014.

U gostima kod Branke


Kad dobijete zadatak da u okviru blogerske igrice FBI rukavice, istražite blog kraljice marmelada, naše drage Branke,  Home-made by Bonda već znate da ćete pred sobom imati težak i sladak zadatak u isto vreme.:) Ne samo što je Branka majstorica za fine marmelade, nego svaki put priredi pravo zadovoljstvo našim čulima novim kombinacijama ukusa i mirisa. Svaki njen receptić je pažljivo pripremljen i drugačiji, zapravo mogu već da zamislim sve te slatke teglice kako uredno poređane stoje na kuhinjskim policama.:)

Moj izbor sa Brankinog bloga su bili sledeći recepti i sve vam od srca preporučujem (linkove ćete pronaći iznad svake slike:).

Uskršnja pinca


Krenuću od ovih ukusnih uskršnjih hlepčića koje smo isprobali za vreme praznika. Mekani i mirisni, uživali smo u njima ujutru za doručak uz šoljicu tople bele kafe i finu marmeladu od pomorandži po Brankinom receptu, naravno:).


Uskršnje hlepčiće sam pravila od pola mere i dobila šest mekanih loptica. Na tri sam stavila obruče od papira, a tri su se pekli slobodno i čini mi se da su se hlepčići bez papira nešto bolje ispekli. Volim što su ispali tako fino rumeni i slatkasti, sa lepom aromom pomorandže, limuna i ruma.

Dopao mi se Brankin savet da se kockice šećera izmrve i tako koriste za posipanje umesto krupnog šećera, to ću primeniti i drugi put. Ovi hlepčići su toliko ukusni (podsećaju na milihbrot) i možete ih komotno napraviti za doručak još koji put, nevezano za praznike, tople preporuke za probu.:)


Suve smokve u sirupu od Earl Grey čaja


Ovaj receptić je nešto zaista posebno i ne mogu vam opisati koliko je kuhinja divno mirisala dok se sve kuvalo, jedva čekala da sirup bude gotovo i da isprobamo.:) Kao zamena za Earl Grey čaj odlično je poslužilo par vrećica crnog čaja, dodala sam i malo naribane korice pomorandže, a preostali deo sam isekla na tanke kriškice i pri kraju kuvanja stavila u sirup.

Rezultat je veoma lep i aromatičan kompot a suve smokve su dobile divnu aromu, i planiram da ih iskoristim uskoro za jedan fini receptić.:)



Marmelada od pomorandže i viskija


Omiljena marmelada koja miriše na sunce, more i leto.:) Odavno imam želju da napravim domaću maremeladu od pomorandži, a Brankin blog je pravo mesto za pronađete dobar receptić za nju. Malo je falilo da napravim marmelade od crvenog grejpa, limuna i pomorandže, ali kad sam kod Nataše sa bloga Shacky‘ kitchen videla zlaćanu teglicu sa marmeladom od pomorandže i viskija, izbor je odmah pao na nju.:)

Nešto savršeno za doručak uz domaće lisnato pecivo, uskršnju pincu ili šniticu hleba sa puterom - ako vas zanima receptić, kliknite brzo ovde.:)


Još par predloga šta pripremiti za ukusan doručak na brzaka, preporučujem Brankinu Pitu gužvaru i Pečena jaja na postelji od poriluka, nama se sve jako svidelo.:)



La reine de Sable


Jedna fina čokoladna torta romantičnog imena - Kraljica od Sabe Ovu torticu sam pravila za jednu posebnu priliku kad mi je u gostima bila naša draga Jelena sa bloga A kingdom for a cake. Htela sam napravim nešto drugačije i ukusno, tako da je izbor bao upravo na ovu torticu.:)

Umesto badema sam koristila lešnike i mogu vam reći da sam bila u velikom iskušenju da je probam kad je bila gotova, barem jednu šniticu.:) Torta je punog, bogatog ukusa i obavezno je poslužite uz malo umućene slatke pavlake... uživali smo u ovoj čokoladnoj divoti uz kaficu.:)





Mmmmm, nešto zaista prefinoooledeni limunkasti desert, opisala bih ga kao kombinaciju sladoleda i ukusne penaste kreme. Ima finu gustinu i ne morate ga dugo zamrzavati, zapravo vrlo brzo ga možete poslužiti. 

U tu svrhu odlično su poslužile čokoladne kašičice (kalupići su stigli iz Moje slatke kuhinje i zato draga Nataša, hvala punooo:). Krema od limuna mi se veoma dopala, veoma je lagana i osvežavajuća, tako da je posle nastala i jedna ukusna tortica a recept će biti u nekom narednom postu (vrlo brzo, dok ga ne zaboravim:).


Draga Branka, još jednom veliko hvala na svim divnim receptima koji su obogatili našu kuhinju na najlepši način, definitivno ću ih ponoviti  još puno puta i isprobati neke nove. Ukoliko još niste posetili Brankin blog Home-made by B, onda to svakako brzzzzo učinite!:))

субота, 19. април 2014.

Fine klasične torte


Klasične torte sa puno čokolade, orasima i lešnicima su uvek elegantan i dobar izbor u svakoj prilici. Ove torte nije teško napraviti ukoliko se držite recepta i ne eksperimentišete previše.:)  Mogu se pripremiti dan-dva ranije (čak se preporučuje:), tako da svi sastojci imaju dovoljno vremena da se fino stope i torta će biti veoma ukusna kad je poslužite.

Ukoliko se odlučite za neku od klasičnih torti (po uzoru na bečke poslastičarnice), onda neka to bude Reform, Čemberelen ili Interkontinental torta.:)

Reform torta 



Sastojci za kore: 2x 10 belanaca, 10 kašika šećera, 2 ravne kašike brašna, 250 g mlevenih oraha

Fil: 20 žumanaca, 20 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 150 g čokolade, 300 g maslaca

Glazura: 200 g čokolade, 5-6 kašika ulja

Priprema:
(za pravouganu tortu dimenzije 20 x 32 cm, sa četiri korice)

Umutiti belanaca u čvrst šam i postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera. Na kraju dodati dve ravne kašike brašna i pažljivo umešati mlevene orahe (ne mikserom). Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 munuta.

Na isti način napraviti još jednu koru, pa kad se ohlade svaku preseći na pola tako da se na kraju dobiju četiri korice. Ako želite da torta ima šest korica, svaku veliku koru isecite na tri jednake trake.


Pripremiti fil: umutiti na pari žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom. Pri kraju kuvanja, kad se fil lepo zgusne, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i izmešati da se rastopi. Sačekati da se fil malo prohladi pa umešati maslac i sve fino sjediniti.

Filovati sve četiri korice i ostaviti malo fila za premazivanje odgore i sa strane. Tortu staviti u frižider da se malo rashladi a nakon toga je preliti čokoladnom glazurom.

Glazura: otopiti na tihoj temperaturi čokoladu i ulje, sve fino izmešati i preliti preko rashlađene torte. Dugačkim nožem ravnomerno rasporediti glazuru po celoj površini. Kad se čokolada stegne napraviti ukrasnu "borduru"od umućenog maslaca i čokolade (1:1) uz pomoć šprica sa zvezdastim nastavkom . Torta će lepo izgledati i ako je pospete seckanim ili mlevenim orasima, čokoladnim mrvicama i sl.

Čemberlen torta


Recept za Čemberlen tortu možete pogledati na ovom linku. Ova torta je napravljena u četvrtastom obliku i ukrašena "ogradicom" od čokolade i ružicama od šlaga.

Dekoracija: rastopite 200 g čokolade na laganoj temperaturi a zatim je ravnomerno nanesite preko papira za pečenje. Nemojte baš sasvim tanko razviti, bolje je kad su čokoladne "pločice" malo deblje. Pre nego što se čokolada sasvim ohladi, isecite je na pločice jednake dimenzije tako da odgovaraju visini torte. Kad se čokolada potpuno ohladi, možete ih preneti na tortu.

Tortu premažite filom sa svih strana u tankom sloju, a zatim zalepite pločice tako da se delimično preklapaju. Umutite šlag uz dodatak nes kafe i špricem sa zvezdastim nastavkom napravite ružice na vrhu.:)



Interkontinetal torta


Jedna fina i svečana torta sa ukusom lešnika, čokolade i kafe. Recept možete pročitati ovdeNa fotografiji je torta napravljena od 20 jaja (4 korice - ispeku se dve kore od 10 belanaca u velikom plehu od rerne, pa se zatim podele na pola). Svi sastojci su uvećani za 1/4 u odnosu na originalni recept.



Dekoracija torte - čokoladna glazura:)


Par saveta kako da napravite lepu čokoladnu dekoraciju na torti.:)

1. Toru uvek lepo poravnajte nožem i premažite filom sa svih strana u tankom sloju, a zatim rashladite.
2. Čokoladnu glazuru sipajte uvek na jedno mesto, a zatim je dugačkim nožem ravnomerno rasporedite po celojpovršini.
3. Sačekajte da se glazura potpuno ohladi i stegne pre sledećeg koraka.
4. Kad se čokolada stegne, možete ukrasiti bočne ivice torte - pospite seckanim ili mlevenim orasima, čokoladnim mrvicama, krokantom i sl.
5. Umutite penasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1) da nema grudvica i sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom, pa napravite ukrasnu borduru na ivici torte.
6. Ako želite, možete rastopiti još malo čokolade i sipati u fišek od masnog papira, pa zatim "nacrtati" šare uz ivicu torte, recimo volančiće, izgubljeni put i sl.
7. Torta će vrlo lepo izgledati i ako pospete malo seckanih lešnika uz unutrašnju ivicu torte.:)

(spisak ćemo zajedno dopuniti ukoliko imate nekih pitanjca.:)


среда, 16. април 2014.

Uskršnji jelovnik


Približavaju nam se uskršnji praznici i ako ste, ovih dana, možda u potrazi za prazničnim receptima, odabrala sam nekoliko recepata za svečanu prazničnu trpezu. U nastavku slede ideje šta sve lepo možete pripremiti za uskršnji doručak i kasnije za nedeljni ručak - sve recepte ćete pronaći na linkovima koji su iznad glavne fotografije.:)

Kringel


Ukusna dekorativna pletenica sa nadevom od kačkavalja može biti lep početak uskršnjeg dana. Možete je napraviti i u slatkoj varijanti, a recept za ovaj zanimljiv hlepčić Kringel pogledajte na Majinom blogu Cooks and bakes.


Uskršnji zečići


Jedna lepa ideja za uskršnje zečiće kojima će se, verujem,  najviše obradovati mališani. Možete i njih uključiti u oblikovanje testa i zajedno se sjajno zabaviti u kuhinji.



Napravite im okice od grožđica a za usta stavite dva štapića badema. Kad su gotovi pospite ih šećerom u prahu i uživajte sa vašim mališanima. Ovim zekama sigurno neće moći da odole ni klinci iz komšiluka.:)


Recept za ove simpatične zeka pogledajte kod naše drage Nade na blogu Just good food.




Ako više volite da za uskršnji doručak napravite nešto slatko, onda vam najtoplije preporučujem ovaj mirisni venac po receptu naše drage Snježane sa bloga Vrtaljica, uživaćete sigurno u svakom zalogaju ovog ukusnog doručka i finom nadevu sa jabukama, grožđicama, lešnicima i limunom.:)

Pogledajte još neke od prošlogodišnjih ideja za uskršnji doručak na ovom linku.:)

(uskršnja jaja u korpici su ofarbana prehrabenim bojama iz kesice, a zatim su decoupage tehnikom zalepljeni cvetići sa salvete uz pomoć belanceta - izrezani motiv se postavi na ohlađeno i ofarbano jaje, a zatim se pažljivo preko sličice četkicom nanese blago umućeno belance i ostavi da se osuši.:)

Za svečani uskršnji ručak predlažem vam punjena teleća prsa, roladu od piletine ili jagnjetinu pripremljenu u papiru, možda baš neki od ovih receptića posluži kao lepa inspiracija za Uskrs... prijatno!:)


1. Punjena teleća prsa
2. Rolada od piletine
3. Jagnjetina u škartocu

Za naredni post vam pripremam i recepte za tri svečane praznične torte, pa zato provirite u subotu.:)))

понедељак, 14. април 2014.

Posne boščice



Prhki posni kolačići sa pivom punjeni domaćim pekmezom od šljiva - vrlo ukusni i lagani za pripremu tako da vam toplo savetujem da napravite duplu meru. Recept i kolačiće za probu sam dobila od naše drage komšinice Zoki (domaći naziv im je "džombice"), veoma su mi se svideli pa sam rešila da ih već sutradan napravim.

Nadam se da će se i vama dopasti ovi prhki kolačići i da ćete poželeti da ih što pre isprobate. Mogu fino da stoje par dana u zatvorenoj kutiji, ali to nismo stigli da proverimo.:)


Sastojci (za 20 boščica): 350 g brašna, 1 dl piva (1,5 kaf.šoljica), 1,8 dl ulja (2,5 kaf.šoljice), 1 kašika šećera, prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice

Fil: pekmez od šljiva za filovanje + prah šećer za posipanje

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, so, šećer, dodati naribanu koricu pola limuna i prstohvat soli. Sipati 1,5 kafenu šoljicu piva i 2,5 kafene šoljice ulja, pa sve fino sjediniti da se dobije glatka smesa. Dodati još malo brašna ako je potrebno da se ne lepi za ruke.


Odvajate manje komadiće testa i oblikovati loptice veličine šljive. Svaku lopticu rastanjiti rukom i na sredinu staviti po kašičicu pekmeza. Skupiti krajeve na vrhu tako da izgleda kao mali zavežljaj. Poređati na pleh preko papira za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta da blago zarumene.

Gotove boščice posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom. Od ove mere može se napraviti 20-tak kolačića i svi mogu lepo da stanu u jedan pleh. 

Prijatno grickanje!:)



петак, 11. април 2014.

Korpice sa čokoladom i recepti sa preporukom



Nisam vam odavno kuckala recepte za kolačiće, pa da se malo iskupim spremila sam vam jednu finu slatku kolekciju za predstojeće praznike. Možda će vam se nešto od izabranog svideti, pa ćete poželeti  da napravite za uskršnje praznike.:)

Najpre jedna varijacija za prhke čokoladne korpice koje sam ranije objavila na blogu, zapravo testo je drugačije dok je fil sa orasima veoma ukusan, pa sam rešila da ga ponovo koristim u ovom receptu. Čokoladna kapica od ganaš kreme je završni "touch" i lepa novina koja je ove korpice učinila elegantnim malim zalogajima, savršenim za tea party ili tanjrić sa sitnim kolačima.:)

Korpice sa čokoladom (orasima i rumom)

Sastojci (za korpice): 175 g brašna, 75 g maslaca,  1 kašika šećera u prahu, 1 jaje

Fil (sa orasima): 100 g maslaca, 100 s šećera u prahu, 0,75 dl mleka, 150 g mlevenih oraha, 1 kašika ruma, 50 g otopljene čokolade

Čokoladna krema: 2 dl slatke pavlake, 200 g čokolade, 25 g maslaca

Priprema:

Izmešati brašno i šećer, dodati maslac i jedno jaje. Zamesiti prhko testo, zamotati ga u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru. 

Zatim, testo tanko rastanjiti između dva lista masnog papira i okruglom, nareckanom modlicom izvaditi krugove. Obložiti kalupiće za mini mafine i lepo ih utisnuti (kalupiće ne treba prethodno premazivati). Peći na 180 C oko 15-tak minuta dok blago ne zarumene na ivicama. 



Izvaditi korpice iz kalupa i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Od preostalog testa napraviti korpice na isti način.

Pripremiti čokoladnu kremu: zagrejati slatku pavlaku i maslac i pre nego što provri skloniti sa ringle. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i sve fino izmešati dok se ne rastopi. Ostaviti u frižideru da se malo prohladi i stegne.


Napraviti fil sa orasima: umutiti penasto maslac i šećer u prahu, dodati mlevene orahe, rum i rastopljenu čokoladu. Ovim filom napuniti ohlađene korpice i višak fila izravnati nožem.

Ohlađenu čokoladnu kremu staviti u špric i na svaku korpicu istisnuti male ružice preko fila od oraha. Ukrasiti naribanom čokoladom ili iseći na tanke štapiće. Čuvati na hladnom do posluživanja.

Recept je objavljen u novembarskom izdanju magazina MEZZE (na strani 80).



Još finih kolačića sa preporukom...:)

(sa malim dodacima i slatkim napomenama.:)



Pita od čokolade


Vrlo fina pita od čokolade sa lešnicima po receptu naše drage Nelyce.:) Malo sam je duže pekla i gornji sloje je ispao čupav, ali to nikome nije smetalo, fotkala sam je bez glazure i to tek posle primetila (kad smo pitu već poručkali:).

Napomena: drugi put prvo fotkanje, pa tek onda degustacija, jer dok se okrenete, "modeli" su već nestali sa tanjira!:)))

Nes štanglice


Originalni recept za ove ukusne štanglice je sa Coolinarike od naše drage marijefilakov. Međutim do ovih krasnih štanglica dovela me je zapravo slika kolačića koje je napravila Sanja sa bloga Mojih 300 čuda. Ovde ću napisati recept uz male izmene koje su napravljene u odnosu na original.

Sastojci (za prhke kore): 300 g brašna, 1 kašičica sode-bikarbone, 1 kašika instant kafe (recimo 3u1), 1 ravna kašičica kakaa, 3 kašike šećera, 2 jaja, 150 g maslaca, par kašika hladnog mleka

Bela kora: 4 belanca, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 1 kašika ulja, 1/2 kesice praška za pecivo

Fil: 1 l mleka, 5 kašika brašna, 5 kašika gustina (skorbnog brašna), 1 kašika instant kafe (ili 1 kesica capuccinno praha), 100 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca

Glazura: 250 g bele čokolade, 7-8 kašika ulja

Priprema:

Izmešajte brašno i redom sve sastojke za prahku koru. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru. Zatim podelite na dva dela i ispecite dve kore na poleđini pleha od rerne.

Donju stranu pleha namažite maslacem i pospite sa malo brašna. Stavite jedan deo testa, prekrijte papirom za pečenje i preko paira razvijte koru što tanje na poleđini pleha. Izbockajte malo viljuškom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta (pazite da ne izgori).

Tako isto ispecite i drugu koru, pažljivo odvojite od pleha i ostavite da se potpuno ohlade na stolu.

Napravite sada belu koru: belanca umutite u čvrstu penu, dodajte postupno šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju kašiku ulja. Ispecite u velikom plehu od rerne i ostavite da se ohladi.


U međuvremenu pripremite kremu: izmešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka, pa zatim skuvajte finu kremu sa preostalim mlekom i šećerom. Dodajte 1 kesicu instant kafe (ili više po želji) i kad se krema malo prohladi umešajte maslac.

Filujte sledećim redom: prhka kora - fil - bela kora - fil - prhka kora - tanak sloj fila - glazura

Za glazuru rastopite na laganoj temperaturi čokoladu sa malo ulja i prelijte preko ohlađenog kolača. Kad se glazura malo stegne isecite na štangle dok je kolač još polurashlađen, a zatim svaku ukrasite rastopljenom čokoladom ili pospite ukrasnim perlicama.:)

Rum pločice


Odlične i brzo napravljene rum pločice po receptu  naše drage Irene sa bloga Sweet and salty. Dobro, mogu biti i kockice, već kako vam je zgodnije za seckanje. Najlepše je što se brzo spremaju i što su vrlo, vrlo ukusne, pa ako ih možda još niste isprobali, trk kod Irene po receptić dok ne nestanu.:)))

уторак, 8. април 2014.

Kiflice, štapići, venčići...



I sve od istog testa!:) Možda se neki od vas sećaju receptića za 100 kiflica koji sam objavila na Coolinarici pre skoro šest godina (uh, kako vreme leti:). Recept dugujem mojoj komšinici Zoki, kod koje sam ih prvi put probala, testo je veoma izdašno i zahvalno za oblikovanje, pa se možete do milje volje igrati u kuhinji (pročitajte više u nastavku recepta:).

Ovo nisu klasične i mekane kiflice, više nalikuju nekim prhkim zalogajčićima. Zgodne su kada putujete tako da ih možete napraviti unapred, fine su i posle par dana (mislim, ako preostanu:).



Sastojci: 1,2 kg mekog brašna, 50 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 2 jajeta, 2 dl ulja, 150 g masti, oko 500 ml mleka + 1 jaje za premazivanje, susam ili kim za posipanje

Priprema:

Kvasac prethodno razmutiti u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešati sve sastojke redom, dodati pripremljeni kvasac i zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.


Testo možete oblikovati na nekoliko načina, recimo ako vam je zgodnije možete odvajati komadiće testa (veličine šljive) i praviti kuglice koje će se kasnije oblikovati u kiflice. Ako pravite celu meru računajte na 100 kiflica.:)

Mislim je možda jednostavniji drugi način, testo podelite na 10 loptica i svaku posebno rastanjite u krug. Isecite na 8-12 delova u zavisnosti od toga da li želite veće ili manje kiflice, a zatim ih zamotajte i poređajte u pleh.


Pre pečenja, kiflice premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene.  Prijatno gricanje!:)

Štapići i venčići


Pogledajte šta još možete napraviti od ovog testa - upletene štapiće i venčiće.:) Testo zamesite prema gornjem receptu i podelite na manje loptice. Zatim svaku lopticu rastanjite što više možete u duuugačak štapić i upletite kao pletenicu. Pre pečenja, premažite umućenim jajetom, pospite susamom i još malo posolite odgore ako želite.:)


Ako pletenicu spojite u krug dobićete vrlo lepe venčiće. Možete ih napraviti za Uskrs, vezati ukrasnom trakicom i okačiti na drvce ili postaviti kao uskršnju dekoraciju na stolu.:)


Još puno lepih uskršnjih ideja možete naći u novom aprilskom uzdanju magazina MEZZEi na blogu pod tagom Uskrs gde možete pogledati ranije objavljene recepte.:)