петак, 28. март 2014.

Pet omiljenih poslastica - blogerska igrica



Kad mi je, pre par dana, Vera sa bloga Astal - kuhinja moje ravnice, poslala pozivnicu za blogersku igricu Pet omiljenih poslastica, prvo što sam pomislila je da će mi biti prilično teško da izbor ograničim na samo pet recepta.:) Međutim, onda sam se zapitala šta je to što najčešće pravimo kući i vrlo brzo se "iskristalisalo" ovih pet receptića. To su  provereni recepti iz mamine i bakine kuhinje, kolači "sa dušom" koji uvek izmame lepa sećanja na zajedničke trenutke, toplu kuhinju, miris vanile i domaćih kolača.

Nadam se da će se i vama svideti - svi linkovi su postavljeni u nazivima.:)

Vanilice


Kod nas su se Vanilice uvek pravile po ovom receptu. Obavezno sa domaćim pekmezom od kajsija i sa malo naribane limunove korice. Od kada ih pamtim uvek su izgledale upravo ovako, kao cvetići, ne sećam se da ih je mama drugačije pravila. Sećam se i njihovog osvežavajućeg ukusa koji vas potpuno obuzme i prah šećera koji se rasprši u ustima kada ih zagrizete. I da, neverovatno su mekane.:)


Prhke kiflice sa pekmezom


Jedan od onih kolačića zbog kojih se uvek vraćate u kuhinju i iznova zavirujete u teglu ili kutiju sa kolačićima.:) Sve su lepše što duže stoje, mada mi ne polazi za rukom da to utvrdim baš precizno, znate prilično brzo nestaju.:)

p.s. obavezno ih praviti više puta zbog utvrđivanja gradiva.:) Recept možete pronaći i u februarskom broju magazina MEZZE.

Puter palačinke


Mislim da je ovo jedan od prvih recepata koje sam zapisala u svesci i naučila da pravim - po bakinom receptu.:) Mekane palačinke, poput najnežnijih oblačića, pažljivo su naslagane kao tortica. Peku se samo sa jedne strane i posipaju kakaom i šećerom koji se odmah topi između slojeva, mmmm... pa vi sada nemojte mislite na torticu.:))

Kocke sa makom


Najbrže kocke sa makom (prave se i nestaju brzinom svetlosti:) - dva sloja mekanog testa i mirisni fil u sredini. Može se napraviti i sa orasima, ali sa makom je nešto posebno. Ako volite mak u kolačima, obavezno zapišite i ovaj receptić.:)

Štrudla sa cimetom


Kad bih trebala da biram između štrudle sa makom, orasima, pekmezom ili sa slatkim sirom, uvek bih prvo izabrala maminu Štrudlu sa cimetom, ona izmami najveći osmeh i najlepše zagreje srce.:)

Verujem da u riznici omiljenih recepata, za svakoga od nas postoji barem jedan poseban slatkiš zbog koga duša zatreperi ili barem malkice poskoči.:) Slatkiš koji nas svojim mirisom i ukusom vraća u detinjstvo, zbog koga smo ponovo bezbrižni kao deca.:)


Koji je vaš omiljeni slatkiš, slobodno napišite i uključite se u igricu, za novi krug predlažem sledeće blogove, ali svi ste dobrodošli.:)))

1. Coolinarija
2. Sweet and Salty
3. Moja slatka kuhinja
4. Prekratak dan
5. Cake selection

Preuzmite nalepnicu, postavite je na svoj blog, napišite pet poslastica koje vas inspirišu... i prosledite dalje.:) Radujem se vašim postovima, a hvala puno i Veri na nominaciji.:))) 



понедељак, 24. март 2014.

Skonsi sa jabukama i ovsenim pahuljicama


Kuckam vam  recept za još jedne skonse, možete ih napraviti već odmah ujutru.:) Moram vam priznati da sam oduševljena ovim prhkim i mekanim zalogajčićima za koje vam ne treba više od 30-tak minuta, računajući od trenutka kada zasučete rukave, pa sve dok ne zamirišu fino iz rerne. Pravila sam ih već par puta za vrlo kratko vreme, možda se sećate slanih skonsa sa sirom, a bili su tu i sa komadićima čokolade.

Ovog puta jedan slatki receptić, ne previše sladak već taman koliko treba, sa diskretnom aromom jabuke i cimeta, a ima tu i ovsenih pahuljica. Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je na temu ovas/zob.


Sastojci: 250 g brašna, 75 g ovsenih (zobenih) pahuljica, 75 g smeđeg šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, prstohvat soli, 1 kašičica cimeta, 90 g maslaca, 1 jabuka (srednje veličine), 1 dl hladnog mleka + malo šećera i ovsenih pahuljica za posipanje

Priprema:

Izmešati brašno, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so. Hladan maslac iseći na male kockice i izmešati sa brašnom da postane mrvičast. Dodati naribanu jabuku i oko 1 dl mleka da se svi sastojci fino sjedine.


Testo ne treba puno mesiti, samo pokupiti sastojke i oblikovati loptu. Radnu površinu posuti brašnom i rastanjiti u oblik pravougaonika debljine oko 1 cm. Testo iseći na 12 kvadrata i poređati na pleh, sa malo razmaka, preko papira za pečenje.

Kockice premazati mlekom i posuti malo ovsenim pahuljicama i šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta da ivice blago zarumene. Skonsi treba da budu hrskavi spolja i mekani iznutra. Poslužiti ih tople za doručak a fini su za grickanje i kad se ohlade, budu poput finih keksića sa lepom aromom jabuke i cimeta.:)

originalni receptić:)


Recept sa preporukom

Za slanu varijanu preporučujem vam da isprobate i ove ukusne integralne zalogajčiće sa maslinama i gaudom. Skonse je za martovsko izdanje magazina MEZZE pripremila Zoka, a recept možete pronaći na stranama 19-20, nama su se jako svideli i pravićemo ih sigurno ponovo.:)) Prijatno grickanje! 


субота, 22. март 2014.

Mladenčići


Danas su Mladenci, praznik koji se slavi 22. marta po gregorijanskom kalendaru i posvećen je senima Četrdeset mučenika. Oni su bili vojnici rimske vojske u Likiniji, a stradali su zbog toga što su odbili da gone hrišćane. Crkva današnji dan obeležava kao Četrdeset mučenika Sevastijskih. izvor

Na današnji praznik se obično pravi četrdeset kolačića - mladenčići, koji se peku, premazuju medom i potom nude deci i gostima koji vam tog dana dođu u kuću. Još nešto više o lepim običajima vezanim za ovaj praznik možete pročitati i na blogu Taste of life kod naše Suzyce po čijem sam receptu pravila mladenčiće.


Postaviću samo sličice ako možda poželite da ih danas napravite, a originalni recept  možete pronaći na blogu Taste of life.:))


Još puno divnih posnih recepata na Suzinom blogu, tople preporuke za probu:

1. Posni lisnate štapići
2. Posne kiflice sa bundevom 
3. Posna salata od praziluka i krompira


четвртак, 20. март 2014.

Mirisno i ukusno: čorbica i gratan od boranije


Mislim da su ovo dva omiljena načina pripremanja boranije u našoj kući, obično pravimo ukusnu, gustu čorbicu ili boraniju zapečena u rerni. Možda je i vi spremate na sličan način, a možda će biti interesantno da isprobate nešto novo, u svakom slučaju slobodno napišite kako najradije pripremate ovo povrće.:)

p.s. dragi moji, zamolila bih vas još nešto, ukoliko imate neko pitanjce u vezi bilo kog recepta slobodno ga napišite ispod poslednjeg posta ili ga pošaljite mejlom. Naime, desi se da nekada ne primetim odmah komentare ispod recepta koji nije baš tako skoro objavljen, pa da ne čekate na odgovor, a ovde ću ga sigurno pre pročitati.:)


Čorbica od boranije

Sastojci: 200 g boranije, 1 crni luk, 1 šargarepa, 2 češnja belog luka, 1 kašika brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 1/2 kašičice šećera, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodati šargarepu iseckanu na kolutiće i sitno seckani beli luk, pa sve kratko prodinstati zajedno. Zatim dodati boraniju (svežu ili smrznutu) i začinsku mlevenu papriku. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sipati oko 1,5 l vode i kuvati na laganoj temperaturi oko 30-tak minuta dok povrće ne omekša. Pre serviranja posuti seckanim svežim peršunovim lišćem i poslužiti toplo. Prijatno!:)




Gratan od boranije (zapečena boranija)


Sastojci: 500 g očišćene boranije (sveže ili smrznute), 1 crni luk, 1 šargarepa, 1 kašičica mlevene paprike, 1 kašičica brašna, so, biber, 3 dl mleka, 2 jaja za prelivanje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani luk i šargarepu. Dodati boraniju i sipati vode tek toliko da prekrije povrće. Začiniti po ukusu i kuvati 20-tak minuta dok povrće ne omekša. Pri kraju kuvanja dodati i kašičicu mlevene začinske paprike po želji.

Razmutiti jaja u hladnom mleku, dodati kašičicu brašna i preliti preko boranije. Staviti u rernu da se malo zapeče, 15-20 minuta biće dovoljno. Pre služenja posuti seckanim peršunom i servirati uz kiselo mleko (kiselo mleko nije obavezno, ali se fino slaže:). 

Prijatno!:) 

Ukusno i posno (posni jelovnik)

Ukoliko vam možda trebaju ideje za pripremu posnih jela u dane posta, u nastavku ćete pronaći neke ukusne predloge, možete pogledati i recepte koji su već ranije objavljeni na blogu, kliknite ovde i ovde. (svi linkovi su ispod slike)


 1. Letnja supica 
 2. Fougasse provençale
 3. Ratatouille u korpica od hleba
 4. Bakin pasulj iz rerne
 5. Humus i falafel
 6. Pita hleb
 7. Riba pečena u papiru
 8. Pecipele
 9. Kajzerice od crnog brašna
10. Prokulice iz rerne
11. Čips od jabuka (Mezze, str.84-85.)
12. Tašci sa pekmezom  (samo izostavite jaje)

субота, 15. март 2014.

Frangipane tortice sa šljivama


Nešto brzo, jednostavno i fino, možete već večeras napraviti testo, pa sutra samo ispecite ove prhke tortice sa faranžipan filom. Zatim se udobno ušuškajte u fotelju i pogledajte filmsku preporuku na kraju posta... još bolje, skoknite do biokopa da pogledate ceo film.:)) 

Sastojci (prhko testo): 250 g brašna, 125 g maslaca, 60 g šećera, 1 jaje,  prstohvat soli, par kašika hladne vode ili mleka

Franžipan smesa: 3 jaja, 100 g šećera, 100 g maslaca, 100 g samlevenih badema ili oraha, 1 kašika brašna, naribana korica limuna, malo cimeta + voće iz kompota (šljive, kajsije, višnje, grožđe i dr.)

Priprema: 

Napraviti prvo prhko testo za tortice: izmešati brašno, šećer, malo soli, dodati maslac iseckan na listiće i sve izmrviti rukama. Dodati jaje i par kašika hladne vode ili mleka koliko je potrebno da se testo fino sjedini. Zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.


Testo razviti na 0,5 cm debljine, izvaditi veće krugove (možete i kalupićima) i obložiti modlice u kojima će se peći. Testo izbockati malo viljuškom i peći 15-tak minuta na 180 C da blago zarumeni.

Za to vreme pripremiti fanžipan smesu: umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Maslac rastopiti na laganoj temperaturi i polako sipati u umućena belanca. Na kraju pažljivo umešati fino mlevene bademe ili orahe, dodati kašiku brašna, cimet i malo naribane korice limuna.

Izvaditi tortice iz rerne, preko kore sipati pripremljenu smesu i odgore rasporediti voće (kod mene su to bile šljive iz kompota). Vratiti u rernu da se peče još 15-20 minuta. Sačekati da se tortice malo prohlade, izvaditi ih iz kalupa i posuti šećerom u prahu pre služenja.

Prijatan vikend!:)



Na kraju, jedna filmska preporuka - ako možda još niste gledali film Kradljivica knjiga,, onda to svakako učinite. Film je snimljen prema istoimenoj knjizi (kod nas je objavila Laguna) i prati sudbinu hrabre devojčice u vrtlogu Drugog svetskog rata, jedna veoma dirljiva i inspirativna priča... pogledajte trejler.:)

четвртак, 13. март 2014.

Lisnate paštetice sa semenkama


Dobro jutro, dragi moji, izgleda da je ovaj mesec rezervisan za peciva.:) Pregledam vam ja tako foldere sa fotkama i razmišljam šta bih mogla da izaberem za sledeći post na blogu i onda ugledam ove integralne paštetice sa raznim semenkama - eto, baš bi sada nekako fino prijale za doručak.:)

Testo je zapravo dobro poznato, pravili smo već od njega ukusne tartiće sa pečurkama , a možda se sećate i ovih integralnih hlepčića. Obično koristim kombinaciju - integralno i belo pšenično brašno (1:1), ali možete napraviti i sa nekom drugom vrsta brašna po želji.

Za integralne lisnate paštetice potrebni su nam sledeći sastojci:


Sastojci: 250 g integralnog pšeničnog brašna, 250 g belog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 75 ml ulja, 1 kašika meda, oko 3 dl vode i još 150 g raznih semenki (suncokret, bundeva, susam itd.), 100 g maslaca za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom meda i malo brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i kašiku meda, pa sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Dodati još malo brašna ili vode ako je potrebno. Testo pokriti i ostaviti da odmara 10-tak minuta.


Za to vreme propržiti u suvom tiganju semenke po želji (suncokret, susam, bundeva itd.), najpre na jačoj a zatim na slabijoj temperaturi, tek toliko da fino zamirišu. Možete ih kasnije malo usitniti u avanu ili mikseru da bi pustile svoju aromu.

Testo razviti u pravouganu koru i premazati sa 1/3 maslaca sobne temperature. Posuti semenkama i preklopiti kao lisnato testo (na slikama). Ostaviti da testo miruje 10-tak minuta. Ceo postupak ponoviti još dva puta, sa kraćim odmaranjem, dok ne utrošimo sve sastojke.


Četvrti put rastanjiti koru na 0,5 cm debljine i okruglom modlicom izvaditi krugove. Poređati na pleh za pečenje i ostaviti da još malo rastu dok se rerna zagreje. Pre pečenja paštetice premazati sa malo ulja i vode i posuti semenkama po želji (kod mene je to susam jer ga jako volim:).

Peći na 200 C oko 25-30 minuta da fino zarumene. Paziti da sene prepeku i izvaditi ih čim ivica blago zarumeni. Paštetice se mogu grickati ujutru za doručak, možete ih poneti na posao, na izlet, mogu se i zamrznuti prethodno ispečene.

Kada preostanu, sutradan ih obično presečem na pola po dužini, tako da dobijem kao tanke tortiljice, i zagrejem ih malo na tosteru, veoma su ukusne tako krckave i tople.:)


Napomena: presečene paštetice možete korisiti kao podlogu za male sendviče, premažite ih nekim domaćim namazom, stavite malo sira i povrća odgore, biće vrlo fini kanapei.

Od ovog testa (običnog, ne lisnatog) možete napraviti kajzerice ili čak bagelse koji će fino poslužiti za ukusne sendviče. Pecivo će dobiti posebno lepu aromu ako stavite kašičicu-dve susamove soli kada mesite testo. Prijatnoo!:))


понедељак, 10. март 2014.

Ukusne supice: 4 recepta



Nismo odavno imali supice na blogu, tako da vam ovog puta kuckam 4 brza recepta za ukusne, tople i mirisne supice. Taman da se malo ugrejemo s obzirom da nam je ovih dana vreme vrlo promenljivo i često se smenjuju oblaci i sunce. Možda će vam upravo neki recept poslužiti kao lepa inspiracija za naredni ručak ili toplu večeru.:)

Brza supica sa mlevenim mesom


Sastojci: 1 manji crni luk, 100 g mlevenog mesa, 1 šargarepa, 1 veći paradajz (ili 1 šaša soka od paradajza), 1 češanj belog luka, so, biber u zrnu, kockica za supu, malo seckanog peršuna, testenina za supu

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Kad postane staklast dodati mleveno meso i šargarepu iseckanu na kockice, pa sve zajedno kratko dinstati. Sipati 1 l vruće vode, dodati kockicu za supu, 1 češanj belog luka, jedan ceo paradajz, nekoliko zrna bibera i posoliti po ukusu. Kuvati oko 20 minuta dok povrće ne omekša.

Pri kraju kuvanja ispasirati kuvani paradajz i vratiti u supu ili dodati jednu čašu soka od paradajza. Zakuvati testeninu po želji (recimo u obliku pirinča) i posuti sitno seckanim peršunom neposredno pre služenja. Bon appétit!


Čorbica od sočiva sa pancetom


Sastojci: 1 šolja crvene leće (sočiva), 1 crni luk, 50 g pancete, 1 šargarepa, kolutić celera, 1 češanj belog luka, so, biber, seckani peršun 

Priprema:

Sočivo oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi dok ne pripremimo sve ostale sastojke. Koristila sam crveno sočivo koje se vrlo brzo kuva, tako da ne mora dugo stajati potopljeno u vodi. Ukoliko čorbicu spremate od neke druge vrste sočiva, možete ga potopiti ujutru ili čak prethodni večeri da bi se brže skuvalo.

Na malo ulja propržiti kockice pancete da fino zamiriše. Dodati seckani crni luk i kratko propržiti da postane staklast. Dodati zatim šargarepu iseckanu na sitne kockice i ceo češanj belog luka radi fine arome. Sve zajedno malo proržiti a zatim dodati sočivo i sipati oko 1-1,5 l tople vode.


Posoliti po ukusu, dodati nekoliko zrna bibera i listić lovora. Kuvati oko 15-20 minuta dok sočivo ne omekša. Ono će se fino raskuvati i zgusnuće ćorbicu tako da ne treba dodavati brašno. Kad je sve gotovo posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.


Supa sa taranom

Recept za taranu sam pronašla na blogu Kulinarske čarolije zlog praseta, supa u originalu nosi naziv Nemačka supa za kišni dan, a kompletan recept možete pročitati ovde.

Sastojci: 1 l pileće supe (ili supe od kockice), 1 šargarepa, so, biber

Tarana: 2 jaja, 3 kašike brašna, 1 kašika vode, so, biber, malo muskatnog oraščića

Priprema:

U činijicu razbiti dva jajeta, dodati 3 kašike brašna i 1 kašiku vode da se lepše umuti, sve fino sjediniti. Malo posoliti i pobiberiti, po želji dodati i vrlo malo naribanog muskatnog oraščića.

Na malo ulja propržiti sitno seckanu šargarepu, dodati pileću supu ili supu od kockice. Kad provri, u tankom mlazu sipati pripremljenu smesu i po želji promešati da se naprave grudvice. Supu isključiti i ostaviti na toploj ringli još par minuta. Poslužiti uz kriškicu limuna.


Suba od kelerabe i belog mesa


Krem supica za hladne dane, može se napraviti i bez piletine pa će biti ukusna supica od povrća.

Sastojci: 1 veća keleraba (ili dve manje), 1 crni luk, 2 krompira, 1 manje belo meso od pileta, so, biber, 1-2 kašika brašna, seckani peršun, malo mleka po želji

Priprema: 

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodati kockice piletine i propržiti da zarumeni. Kelerabu oljuštiti i iseći na manje kockice, krompir takođe iseckati i sve zajedno kratko dinstati. Sipati oko 1,5 l vode, začiniti po ukusu i kuvati oko 30-tak minuta dok meso i povrće ne omekšaju.

Pri kraju kuvanja razmutiti 1-2 kašike brašna u pola šolje hladne vode i sipati u supu. Kuvati još par minuta i poslužiti toplo. Može se sipati i malo mleka ako neko voli, a pre serviranja posuti seckanim peršunom.   Prijatno!:)

p.s. na ovoj stranici možete pretraživati po slikama recepte za supe i čorbe.:)

петак, 07. март 2014.

Scones sa sirom i gostovanje kod Tamare


Danas možete birati slatki ili slani recept, nešto zaista vrlo fino za doručak, ovde ćete pronaći scones (nešto poput pogačica:) sa sirom, a ako skoknete kod Tamare na blog What‘s for dessert možete gricnuti i slatke sa komadićima čokolade. Ovim putem se najlepše zahvaljujem Tamari na ljubaznom pozivu i na prilici da gostujem na njenom blogu, kad me je pitala da nešto napravim, naravno da je izbor odmah pao na slatko:)).

Što se tiče samog naziva, malo sam se dvoumila kako prevesti na naš jezik ove rustične pogačice, na kraju sam rešila da se držim originalnog naziva jer su one upravo tako i poznate. Spolja hrskave a iznutra mekane, vrlo lagane za pripremu i brzo gotove, možete ih napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti.

Nisam ih do sada pravila i oduševile su me od prve, slani recept sam pronašla na Coolinarici (link je ispod slike). Kod Mirjane sam isto nedavno videla svrlo fine pogačice (njene su sa šunkom:), a vi se možete igrati u kuhinji i napraviti ih kako najviše volite.:)

Scones sa sirom


Sastojci (za 6 komada): 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice mlevene paprike (po želji), 40 g maslaca, 80 g kačkavalja, 1 dl mleka, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Izmmešati brašno, so, prašak za pecivo i mlevenu papriku. Hladan maslac iseći na kockice i umešati u brašno da se naprave mrvice. Dodati naribani tvrdi sir i malo mleka da sve fino poveže, ne treba puno mešati već samo skupiti testo u jednu loptu.


Testo rastanjiti na 2 cm debljine, modlicom izvaditi veće krugove i poređati na pleh. Premazati umućenim jajetom i posuti sa malo naribanog sira. Pogačice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta.

Napomena: u testo po želji možete dodati kockice sitno seckane šunke ili pancete, malo začinskog bilja ili naseckani mladi luk, biće vrlo dekorativno i ukusno.Testo možete rastanjiti i u oblik kruga, pa zatim iseći na 6-8 trouglova što je možda još brža varijanta.


U gostima kod Tamare...

Ako su vam se dopale slane pogačice, svratite kod Tamare na blog What‘s for dessert? i poslužite se slatkim scones sa komadićima čokolade uz kaficu.:)


уторак, 04. март 2014.

Recepti sa preporukom


Dragi moji, danas ću podeliti sa vama par recepata kolega blogera koje sam isprobala u poslednje vreme. Možda ste već i zapazili mirisna domaća peciva Iz Vanjine kuhinje ili ukusne, brze zalogajčiće iz Darkove Web Kuharice. Ako možda još niste posetili njihove stranice, najtoplije vam preporučujem da ih što pre obiđete i isprobate nešto iz njihove arhive - oduševićete se.:))

Recepte neću kuckati i podeliću samo utiske sa vama, a ako vam se neki recept posebno dopadne, samo kliknite na naslov iznad slike da ga otvorite.:))

Simit - tursko pecivo


Ovo ukusno pecivo sa susamom sam već pravila po sličnom receptu (možda se sećate Jeleninih đevreka), ali kad je Vanja objavila recept, poželela sam odmah da ih ponovo napravim. Sa ovim testom je vrlo zabavno raditi, samo malo nauljite ruke i lako ćete oblikovati trakice i pletenice. Od jedne mere dobićete 10-tak đevreka.:)


Najbolje da ih odmah grickate dok su fino topli, kasnije se malo osuše ali nama to nije smetalo previše. Odlični su za doručak uz belu kafu, a možete ih poneti na posao za grickanje u pauzi.:)


Mislim da bi se mogli fino i zamrznuti, ali to ću isprobati sledeći put, pa vam javljam kako su uspeli.:)



Majkine kifle


Još jedno mekano i mirisno pecivo iz Vanjine kuhinje, cela kuća fino miriše dok se peku. Poslužite ih tople ujutru uz kaficu, a možete ih grickati i preko celog dana. Premazivala sam ih medom i vodom koji su mi ostali od turskih simita, pa su dobili jednu finu slatkastu aromu... sve preporuke (recept pogledajte na gornjem linku:).



Belokranjska pogača


Ovu pogaču sam pravila već par puta, brza i jednostavna, zaista nema puno posla oko nje a ukus je fantastičan - samo odlomite kockicu posutu kimom i krupnom morskom solju, pa onda još jednu... i još jednu.:)


Darkova Web Kuharica


Darko je naš mladi kolega bloger koji ne samo da fino kuva, već pravi i "ukusne" fotke tako da odmah poželite sve da isprobate. Ovo je bio moj izbor, a recepte ćete pronaći na linkovima u naslovu.:)

Domaći slanci


Zasluge za ove ukusne štapiće dele Gaga (podelila nam prvu fotku na FB-u:) i Darko koji nam je otkuckao i uslikao odličan sestrin receptić. Drugari, hvala vam puno na ovim štapićima koji su postali omiljeni u našoj kući, ma odomaćili su se načisto!:)))

Zobeni omlet sa špekom


Vrlo ukusna kombinacija za jedan brzi doručak koji će vas držati sitim celog dana - zobene pahuljice, malo špeka da fino zamiriše i par jaja - doručak za dve osobe ili za jednu jako gladnu.:))

Najbolji tost sendvič za doručak


Još jedan odličan predlog za brzi i ukusan doručak, ako ste u žurbi i nemate baš puno vremena - ovo će vam se sigurno dopasti.:) Tost sendvič sa šunkicom ili sirom i "prozorčićem" u kome ćete ispeći jaje, veoma originalno, ukusno i dekorativno, hvala Darko!:)

Fritule sa bananama


I jedan brzi slatkiš na kraju ručka ili dobar način da potrošite bananu koja je već par dana stoji u činiji na stolu. Ispasirajte je i zamutite testo kao za palačinke, pa kašičicom spuštajte uštipke u vrelo ulje - rezultat je pun tanjir mirisnih zalogajčića kojima nećete moći da odolite.:)

Toliko za ovaj put, nadam se da vas je inspirisalo da isprobate po neki receptić... do sledećeg posta, puno pozdrava!:)))