среда, 26. фебруар 2014.

Buhtlice sa ajvarom


Nešto na brzaka za ukusan doručak ili večeru - buhtlice sa ajvarom posute sirom.Testo je vrlo mekano i ukusno, ima lepu boju i pikantan ukus. Možete dodati i malo naribanog sira u testo ili začine po želji, a buhtlice će biti posebno ukusne ako ih napunite sa nekim slanim nadevom (sirom, kulenom, suvim mesom i sl.).


Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 2-3 kašike ajvara, 75 ml ulja, oko 250 ml vode, 50 g kačkavalja + 50 g otopljenog maslaca

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju. Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, jaje, ajvar, ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmori 10-tak minuta.


Testo podeliti na 12-16 delova i oblikovati loptice. Ako želite, u svaku lopticu možete staviti po kockicu kačkavalja i malo seckanog suvog mesa. Rastopiti maslac na tihoj temperaturi i svaku lopticu spustiti do pola u maslac, a zatim složiti na pleh. Ostaviti da odmara još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, buhtlice premazati umućenim jajetom i odgore posuti naribanim sirom. Staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 25-30 minuta na 200 C. Poslužiti tople za doručak... prijatno!:)


Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Love Affair za igricu Ajme, koliko nas je na temu kvasac.

субота, 22. фебруар 2014.

Punjeno pilence i Bretonski kolač


S obzirom na hladno vreme ovih dana, možda ćete biti inspirisani da napravite nešto toplo i ukusno. Evo predloga za jedan fini nedeljni ručak (možete ga napraviti već i sutra:) - punjeno pilence i Bretonski kolač sa suvim šljivama.

Za razliku od omiljenog punjenog pileta sa pilećom džigericom, ovog puta sam za nadev koristila pirinač i suvo voće, a tu je i jedan ukusan francuski desert sa suvim šljivama da se malo zasladimo na  kraju ručka.

Punjeno pile sa suvim voćem


Sastojci: 1 pile srednje veličine (oko 1,5-2 kg), 1 crni luk, 100 g pirinča, 50 g seckanih oraha ili pistaća, 50g suvog grožđa, 10-tak suvih šljiva, sok i korica 1 limuna, oko 2 dl pilećeg bujona, so, biber + krompir, šargarepa za prilog

Priprema:

Napravite prvo nadev: na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, dodajte pirinač i oko 2 dl pilećeg bujona. Kuvajte 15-tak minuta da pirinač omekša, po potrebi još malo posolite i pobiberite. Zatim dodajte naribanu koricu i sok od jednog limuna.

Na kraju dodajte suvo grožđe, suve šljive očišćene od koštica i seckane orahe ili pistaće. Sve fino izmešajte i ostavite na stranu da se malo prohladi.


Pile očistite, operite i malo prosušite kuhinjskim papirom. Napunite pripremljenim nadevom i ušijte koncem da nadev ne bi iscurio prilikom pečenja. Posolite i pobiberite pilence sa svih strana, pa stavite u podmazan pleh za pečenje i prelijte sa još malo ulja odgore.

Očistite par krompirića i dve šargarepe, iseckajte i sve lepo "ušuškajte"  pored pileta. Možete staviti i jednu manju glavicu očišćenog crnog luka i isečenog na četvrtine. Ubacite i 2-3 lista lovora i nekoliko zrna bibera, pa sve prelijte sa 1 šoljom vode ili supe. Prekrijte folijom i stavite da se peče na 200 C.


Posle sat vremena, pile pažljivo preokrenite na drugu stranu i pecite još 40-tak minuta da se fino ispeče. Pri kraju pečenja skinite foliju i ostavite još malo u rerni da dobije rumenu koricu.

Pile lepo isecite, počevši od sredine, isecite belo meso na šnite i posebno odvojite batačiće i krilca. Sve lepo servirajte zajedno sa nadevom od pirinča i povrćem sa kojim se peklo. Ukrasite grančicom svežeg peršuna pre nego što iznesete na sto.... prijatno!:)


Napomena: pile prvo pecite tako da belo meso bude dole, a zatim preokrenite na leđa. Tako će belo meso biti na kraju odgore i lepo će izgledati kada ga budete servirali. Ne zaboravite da izvadite konac pre služenja.:)

Bretonski kolač sa suvim šljivama


Jedan lagani i brzi francuski kolač karakterističan za regiju La Bretagne. Radi se o smesi nalik na palačinke kojom se preliva voće, u ovom slučaju suve šljive. Postoji  i verzija sa prhkim testom, nešto poput naše lenje pite sa jabukama, ali ovog puta napravićemo bržu varijantu. Možete pogledati i kratak video kako se priprema ovaj kolač.:)

Sastojci: 140 g brašna, 140 g šećera, 3 jaja, 500 ml mleka, prstohvat soli, 1 vanil šećer, oko 140 g suvih šljiva (bez koštica), malo ruma, maslac za premazivanje kalupa

Priprema:

Suve šljive isprati toplom vodom i preliti sa par kašika ruma. Ostaviti da stoje 10-tak minuta dok pripemamo smesu za kolač.

Izmešati brašno, šećer i vanil šećer. Dodati jaja (možete ih prethodno i malo umutiti), pa postepeno sipati mleko i mešati da se smesa fino izjednači. 



Manji kalup premazati maslacem i rasporediti suve šljive po dnu. Preliti pripremljenom smesom i staviti u rernu da se peče na 180 C oko 30-40 minuta. Kolač je gotov kad korica fino porumeni.

Sačekati da se kolač malo prohladi, a zatim iseći na kocke i posuti šećerom u prahu. Može se poslužiti uz malo umućene slatke pavlake.:)

Prijatno!:))



уторак, 18. фебруар 2014.

Integralni tartići sa pečurkama


Ukusni zalogajčići za dobro jutro, lagani ručak ili večeru.:) Možete ih unapred napraviti i zamrznuti, a kad vam zatrebaju samo preliti pavlakom i ispeći. Biće isto tako ukusne i sa filom od povrća, slaninice ili sira, zapravo šta god vam se nađe pri ruci ili u frižideru... prijatno grickanje!:)


Sastojci (kora): 150 g integralnog pšeničnog brašna, 150 g belog brašna, 15 g svežeg kvasca, 50 ml ulja, 50 g mešanih semenki (susam, lan, suncokret itd.) oko 2 dl vode

Nadev: 400 g pečuraka (bukovače, šampinjoni itd.), 1 vezica mladog luka, 100 g naribanog sira, pavlaka za kuvanje, so, biber, peršunovo lišće

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna. dodati so, semenke, ulje, pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmori 20-tak minuta. U međuvremenu pripremiti nadev.


Na malo ulja propržiti sitno seckani mladi luk, dodati seckane pečurke (ako su suve, prethodno ih kratko potopiti u toplu vodu). Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati sve zajedno desetak minuta dok pečurke ne omekšaju.

Testo razviti i podeliti 6-8 loptica, pa svaku rastanjiti u krug. Kalupiće premazati maslacem i obložiti testom. Preko testa rasporediti nadev od pečuraka, naribati malo sira i preliti sa pavlakom za kuvanje. Posuti seckanim peršunom po želji.

Peći na 200 C oko 20-tak minuta da se korica lepo ispeče i da se sir rastopi odgore. Poslužiti toplo.:)

Prijatnooo!:)


p.s. hvala mojim "dobrim vilama" na preslatkim kalupićima i na paketiću sušenih pečuraka koje su mi tako fino poslužile za ovaj receptić, one će se već prepoznati.:)))

субота, 15. фебруар 2014.

U gostima kod Aliki



Kada za igricu FBI rukavice treba da istražite jedan blog kao što su Mamina jela, onda vaš zadatak nije nimalo lak.:) Ne samo zbog toga što je izbor recepata tako veliki da ne znate od koga biste najradije krenuli, nego što je sve tako divno napravljeno i fotkano da malkice čak imate i tremu hoće li i vama sve tako dobro uspeti. Blog već dugi niz godina sa velikim uspehom piše blogerica Željka, a znamo je i kao Aliki na Coolinarici.:)

Prema pravilima igrice koju  je osmislila naša Maja, za istraživanje bloga imamo puna dva meseca a za to vreme sam uspela da isprobam sledeće recepte (u naslovu iznad svake fotografije se nalazi i link ka originalnom receptu):

Bela čorba


Jedna vrlo ukusna i osvežavajuća čorbica sa kockicama teletine i puuno povrća, začinjena limunom i kiselom pavlakom. Možete je praviti i sa drugim vrstama mesa a odlično prija na početku ručka. Nešto slično smo već pravili, ali uvek je lepo isprobati i novi receptić.:)


Jela sa mlevenim mesom


Iako su prva asocijacija za blog Mamina jela, fantastični slatkiši i torte, na njemu možete pronaći i odlične recepte za glavna jela, pite, fino pecivo i pogače. Posebno su mi se dopali recepti za glavna jela sa mesom i želela sam da isprobam nešto novo. Sve od isprobanog nam se jako dopalo i sigurno ćemo ponoviti još koji put.:)

Grčka "Biftekia" punjena sirom


Ukusne ćuftice na grčki način punjene kačkavaljem koji se tako finooo rastopi - najtoplije preporuke! Uz neku laganu salatu imate ukusan ručak za vrlo kratko vreme (šteta što nemam i fotkicu preseka, ali vidi se tu malo na levoj strani sir koji se istopio prilikom pečenja.:))



Smesu za ćuftice pravimo na sličan način, ali ih nisam još nikada probala u sosu od pavlake i parmezana. Na ovaj način su vrlo ukusne, poslužene uz testeninu i prelivene sosom - nešto novo i drugačije. Svako ih vredi napraviti još koji put za ručak.:)

Rolat od mlevenog mesa punjen sirom i jajima


A ovaj rolatić je pokupio sve pohvale - mesna štruca sa slaninicom premazana ljutim senfom, posuta seckanim kuvanim jajima i ribanim tvrdim sirom. Sve je zapakovano u ukusnu roladu koja je odlična i kad se ohladi, ukućani su već pitali kad ćemo ponoviti ovaj ručak.:)




Kada želite da iznenadite ukućane jednim svečanim ručkom, napravite im ovako nešto - medaljoni od ribića u finom sosu od pavlake, pečuraka i limuna. Jedina izmena u odnosu na originalni recept bio je dodatak sušenih bukovača koje sam nedavno dobila. Pečurke su prethodno bile kratko potopljene u vodi, a zatim brzo izdinstane na maslacu sa malo luka. Fino su se uklopile uz ukusni sos, a samo meso je vrlo mekano i brzo se spremi na ovaj način.

Zlatiborska pita


Vrlo ukusna pita za koju biste, na prvi zalogaj,  pomislili da je napravljena sa domaćim korama, a ne sa kupovnim.:) Pročitajte ceo recept na gornjem linku, mogu vam samo reći da je ova pita vrlo brzo nestala za jedno prepodne.:))



Torta "Grčki sladoled"


Za kraj, odlučila sam se da isprobam nepečenu "Belu tortu" sa šlagom koja pomalo podseća na ukusan penasti sladoled.:) Pošto mi je trebala zaista jedna mala torta, smanjila sam sve sastojke na jednu trećinu i pravila u duguljastom kalupu za hleb. Deo sa keksom sam zamenila krokantom od lešnika, a druga dva sloja sam napravila po receptu sa bananom i čokoladom.

Tortica je pravljena za domaće potrebe pa je nisam posebno ukrašavala, ona je sama po sebi već dovoljno dekorativna. Mislim da ću je sledeći put napraviti od cele mere.:)



Ovim keksićima ne treba posebno predstavljanje, pored toga što su dekorativni, veoma su i ukusni. Spajala sam ih sa domaćom Nutellom koju sam napravila po receptu iz najnovijeg broja MEZZENa kraju ih možete spakovati u kesicu od celofana (napravite je sami pomoću aparata za zavarivanje kesa) i uvežite neku lepu mašnicu za poklon.:)

Ovom prilikom ću se zahvaliti našoj Željki - Aliki na svim ukusnim i proverenim receptima, a pošto joj je danas i godišnjica braka, želim da joj uputim najlepše čestitke i poželim još puno divnih recepata začinjenih ljubavlju.:))

среда, 12. фебруар 2014.

Beli minjoni


Iako nisam baš u tom fazonu, stiže jedan receptić za Dan zaljubljenih.:) Napravite ove nežne bele minjone, spakujte ih u lepu kutijicu sa mašnicom i obradujte nekog vama dragog i posebnog.:)

Ovo su omiljene kockice koje uvek radim po Ljiljinom receptu (nadam se da će ih objaviti i na blogu, pa ću naknadno povezati linkove:). Za sada, kuckam vam recept kako ih najradije pravim, jedina izmena u odnosu na originalni recept je u filu - kod mene je to umućena slatka pavlaka i premaz od finog crvenog pekmeza. Kolačići su veoma sočni sa divnom aromom limuna i jagode, prijatno osvežavaju i samo se tope dok ih grickate:)


Sastojci: 4 belanceta, 150 g šećera, 125 g maslaca, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice


Sirup: 1 kafena šoljica vode (0,75 dl) , 1 kafena šoljica šećera , sok od 1 limuna

Fil: pekmez od jagoda, 2 dl slatke pavlake

Glazura: oko 300 g bele čokolade, 9 kašika ulja

Priprema:

Umutite penasto belanca sa 75 g šećera. U posebnoj posudi izmešajte maslac sa preostalom količinom šećera. Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, pa naizmenično sipajte mleko i brašno u umućeni maslac i mutite mikserom.  

Na kraju, dodajte sneg od belanaca i naribajte malo limunove korice. Smesu sipajte u veliki pleh od rerne, preko papira za pečenje, i pecite na 180 C oko 20-tak minuta.


 U medjuvremenu, skuvajte sirup od šećera i vode i na kraju dodajte sok od limuna. Ispečenu koricu izvadite iz pleha i poprskajte ravnomerno pripremljenim sirupom. Ostavite da se potpuno ohladi i isecite na dva dela.

Jednu koricu premažite tankim slojem pekemeza od jagoda, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku. Odgore stavite drugu koricu, prekrijte folijom i stavite u zamrzivač da se dobro ohladi.

Prohladjeni biskvit  isecite na manje kockice (3x3 cm) i prelijte ih glazurom od čokolade. Za glazuru istopite na tihoj temperaturi belu čokoladu sa malo ulja, po potrebi dodajte još čokolade ili ulja ako je suviše gusta. Gotove kolačiće isprskajte sa malo rastopljene čokolade i na svaku kockicu stavite po jedan cvetić i listić od žele bombone.


субота, 08. фебруар 2014.

Lisnata pogača 2.


U mojoj sveščici sa receptima ova pogača je zapisana kao Pelina lisnata pogača. Prvi put sam je probala u gostima kod naše rođake Pele u Novom Sadu, pre jedno dvadesetak godina, pa otuda taj naziv pošto je Pela uvek bila poznata kao vrsna kuvarica.:) 

Recept je veoma omiljen u našoj kući i prvobitna verzija pogače je dugo izgledala ovako. Vrlo je ukusna i lepo naraste, pa se može seći na krupnije kocke i poslužiti kao toplo predjelo kada imate neke goste.:)

Međutim, želela sam da je ovog puta napravim drugačije, pa je zato dobila i brojčicu 2. uz naziv. Mogu vam reći da mi se ova verzija možda čak i najviše dopala, pa ako imate vremena ovih dana, najtoplije vam preporučujem da isprobate.:))


Sastojci: 750 g mekog brašna, 40 g svežeg kvasca, 1,5 kašičica soli, 2 kašike ulja, 2 jaja, 2,5 dl mleka, 1 dl mineralne vode

Za premazivanje i nadev: 250 g maslaca ili margarina, 100 g pancete ili šunke, 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:


Kvasac razmutiti u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju. 

Izmešati brašno, pripremljeni kvasac, dodati ulje i jaja, pa sa mlakim mlekom i mineralnom vodom zamesiti srednje mekano testo.

Razviti koru 30×30 cm, premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature) i posuti kockicama sitno seckane šunke ili pancete. Zaviti u rolnu, pokriti i ostaviti da odmara 10 minuta (prvi red slika 1.)


Testo ponovo razviti, premazati maslacem i posuti sa još malo seckane pancete. Zaviti u rolnu, ali ovog puta u suprotnom smeru od prvog puta (drugi red slika 2.). Ostaviti da testo odmara još 10 minuta.

Ponoviti ceo postupak da potrošimo preostali maslac i kockice pancete. Testo ponovo zamotati kao prvi put i ostaviti da još malo odmara (treći red slika 3.) 



Četvrti put testo razviti u dugačak pravougaonik (dužine 60 cm i širine oko 25 cm, zamotati u rolat i iseći na šnite debljine oko 1,5-2 cm (meni je ispalo 22 komada). Dublji kalup za pečenje premazati maslacem i ređati šnitice tako da se preklapaju donjim redom. Složiti tri reda (kao na slici), premazati umućenim jajetom i posuti susamom.

Staviti u hladnu rernu i peći na 200 C oko 45 minuta, po potrebi pokriti papirom da ne izgore previše. Šnitice sam ređala u keramičku posudu, pa zato nisam mogla da je odmah stavim u zagrejanu rernu da ne bi pukla.

Ukoliko pravite u nekom drugom kalupu, testo možete prethodno ostaviti da odmara 30-tak minuta, pa onda staviti u zagrejanu rernu i peći 30-tak minuta dok fino ne zarumeni.:)



 Napomena: pogaču možete praviti i u okruglom kalupu, a vrlo lepo izgleda i kao pletenica.:) 

Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:)



среда, 05. фебруар 2014.

Glazirana piletina i krilca iz rerne


Kada vam treba nešto brzo i ukusno - napravite hrskava krilca iz rerne ili glaziranu piletinu.) Za pripremu ovih recepata zaista ne treba puno vremena, a rezultat je ukusan ručak za prste polizati u kome ćete zaista svi uživati.:))

Pre nekog vremena, dobila sam vrlo zanimljiv mejl od jedne čitateljke, naime napisala je da bi joj bilo lakše da recepte može da pretražuje i po slikama, a ne samo po nazivima u indeksu recepata. Dopala mi se ideja, videla sam da slični prikazi već postoje na nekim blogovima, pa sam razmišljala kako bi to sve moglo tehnički da se izvede. Problem je što Blogger nema takvu opciju, pa mora sve ručno da se podesi, možda nekome koristiti ovo uputstvo.

Za sada sam uspela da pripremim dve stranice Glavna jela sa mesom i Jela sa piletinom, tako da sada možete lako doći do recepta jednim klikom na sliku.:) Doduše, još imam malih problema sa naslovima (ne znam zašto se ne pojavljuju:), ali nadam se da ću i to rešiti uskoro.:) Moram priznati da ne ide baš tako brzo jer za svaku sličicu treba uraditi nekoliko koraka, moguće da sam neki link i preskočila, pa ako slučajno primetite da ne radi, slobodno javite... a postepeno ću srediti i sve ostale kartice sa receptima.:)

p.s. ako neko možda zna kako to sve može jednostavnije da se uradi, neka slobodno napiše par saveta, bila bih mu/njoj veoma zahvalna.... a verujem isto tako i ostale blogerice.:))

Glazirana piletina



Sastojci: pileća krilca ili belo meso, brašno, so, Vegeta, mlevena začinska paprika, susam, peršunovo lišće

Sos: 4 kašike kečapa, 2 kašike meda, 1 kašičica sirćeta, malo soli, šećer po ukusu

Priprema:

Pileća krilca ili kockice belog mesa uvaljati u mešavinu brašna, soli i Vegete, dodati i malo slatke ili ljute mlevene paprike po želji. Poređati na podmazan pleh i preliti sa malo ulja, pa peći u zagrejanoj rerni 30-40 minuta dok fino ne zarumeni.

Kad je meso gotovo napraviti sos: zagrejati med, kečap i sirće, dodati vrlo malo soli i šećera po ukusu. Vrućim sosom preliti pečenu piletinu, posuti susamom i seckanim peršunovim lišćem (može i zelenim percima mladog luka). Poslužiti sve fino toplo uz sezonsku salatu... prijatno!:))



Napomena: piletinu možete spremiti i na ovaj način: bele meso isecite na kockice, posolite i uvaljajte u brašno, a zatim u umućeno belance. Spuštajte u zagrejano ulje i pržite dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite na kuhinjski papir, a zatim prelijte toplim kiselkasto-slatkim sosom.

Ovaj način pripreme je zgodan kada želite da brzo spremite belo meso, dok je krilca ipak bolje peći u rerni jer im treba nešto više vremena da se fino ispeku.

Hrskava krilca iz rerne


Od kada sam okrila Tanjin receptić za hrskava krilca u rerni, samo po njemu radim i najtoplije preporučujem da isprobate ako ih možda još niste pravili na taj način.:)

Sastojci: pileća krilca (količina po želji), brašno, so, Vegeta, malo mlevene paprike, začinsko bilje po želji, malo ulja

Priprema:

Krilca oprati i malo prosušiti kuhinjskim papirom. Napraviti mešavinu brašna, soli, Vegete i mlevene paprike (slatke ili ljute), dodati još i seckano sveže ili sušeno začinsko bilje (peršun, ruzmarin, timijan i dr.). Sve lepo izmešati, pa u tu mešavinu uvaljati krilce sa svih strana.

Poređati ih na pleh i preliti sa vrlo malo ulja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, na gornjoj prečki (bliže grejačima), oko 40-tak minuta. Ne treba ih okretati a krilca su gotova kada fino zarumene. Najslađe ih je grickati dok su tako fino topla, ali im ništa ne smeta ni kada se ohlade.:) Prijatnooo....


понедељак, 03. фебруар 2014.

Kolenica u finom saftu sa slaninom i povrćem


Jedan pravi gurmanski recept za hladne zimske dane, a glavni chef u kuhinji je ovog puta bio tata.:) Ovaj recept je sasvim slučajno nastao, zapravo čak nije bio ni planiran za objavu na blogu, ali je TAKO DOBRO ispao da ga jednostavno moram podeliti sa vama.:)

Sastojci: 1-2 sveže svinjske kolenice (oko 1,5 kg), 800 g crnog luka, 500 g krompira, 200 g mesnate slanine, 4 šargarepe, 2 korena paškanata, 2 korena peršuna, 1 celer, 2-3 lista lovora, 1,5 kašičica soli, 1 kašičica bibera u zrnu, 1 kašičica mlevene slatke paprike, 1 kašičica tucane ljute paprike, oko 3 dl bujona + zelen za supu, ulje ili mast

Priprema:

Kolenicu oprati i staviti u dublji lonac, sipati vodu da je potpuno prekrije. Pre nego što provri, skinuti penu sa površine i dodati zelen za supu (1 crni luk, 2-3 šargarepe, 1 paškanat, 1 peršun, kolutić celera, 2 čena belog luka, 1 krompir). Začiniti po ukusu, dodati so, biber u zrnu i list lovora. Kuvati oko 1 h da meso malo omekša, ali ne sasvim do kraja jer će posle još peći u rerni.


Dok se kolenica kuva, napraviti umak od povrća i slanine. Crni luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Slaninu iseckati na krupnije kocke i propržiti malo sa lukom. Oljuštiti peršun i paškanat, iseckati ih na sitne kockice, dodati i šargarepu isekanu na kolutiće. Celer takođe oljuštiti, iseći na kolutove a zatim na četvrtine, pa dinstati zajedno sa ostalim povrćem.

Na kraju dodati i krompir iseckan na kolutove, a u sezoni se mogu dodati još i sveže paprike. Sve začiniti po ukusu, dodati mlevenu i tucanu papriku i dinstati uz povremeno dolivanje bujona.


Kad je kolenica već napola omekšala, izvaditi je iz supe i staviti preko dinstanog povrća. Preliti sa još malo supe u kojoj se kuvala i staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 40-tak minuta. Meso treba da fino omekša i zarumeni, posle nekog vremena treba proveriti da li je sve mekano i ako treba još malo ispeći.

Kad je meso lepo mekano i odvaja se od kostiju, isecite ga na šnite i servirajte uz povrće sa kojim se pripremalo.

 Prijatno!:)


Par napomena: u prvobitnoj verziji, chef je stavio par listova kupusa preko povrća, pa preko njih kuvanu kolenicu i onda se tako sve zajedno peklo. Međutim, taj kupus nije mnogo uticao na ukus, tako da smo ga izbacili iz konačne verzije.:)

Može se dodati i malo mesa od buta, pa kuvati zajedno sa kolenicom i posle zapeći sa povrćem, bude isto vrlo ukusno i fino.:)

Uz ovakav ručak odlično se slaže Vanjina Belokranjska pogača, recept možete pogledati ovde.:)


субота, 01. фебруар 2014.

Slatke šarene kiflice



Još jedna blogerska igrica za koju je rezervisan poslednji dan u mesecu - KuVarijacije. Ovog smo kao zadatak trebali da napravimo Slatke šarene kiflice po receptu sa bloga Ljubav na prvi zalogajPravila sam ih od pola mere i dobila pun pleh kiflica, a recept i utiske pročitajte u nastavku.:)

Sastojci: 500 g mekog brašna, 125 ml toplog mleka, 125 ml ulja, 15 g svežeg kvasca, 1 jaje, 1 kašika šećera, ,1 kašičica soli, 1 jaje, 2 kašike kakao praha, malo kokosa za posipanje po želji

Sirup: 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 250 ml vode, malo limunovog soka

Priprema:

Skuvati prvo sirup od šećera i vode (kuvati oko 5 minuta), dodati malo limuna i ostaviti da se prohladi dok pripremamo kiflice.

Razmutiti kvasac u toplom mleku, dodati šećer i sačekati da nadođe. Posebno umutiti jaje i ulje, dodati pripremljeni kvasac i promešati.

U dve posude spremiti po 250 g brašna, dodati malo soli, pa u jednu posudu umešati još 2 kašike kakao praha (za tamno testo). Smesu sa kvascem podeliti na dva dela, sipati u brašno i zamesiti svetlo i tamno testo. Oblikovati dve loptice svetlog i dve loptice tamnog testa.


Svaku lopticu razviti u krug, pa na jednom mestu staviti tamnu koru preko svetle, a na drugom mestu obrnuto. Još malo rastanjiti da se kore bolje zalepe (ja sam ih premazala toplom vodom pre nego što sam stavila drugu koru odgore, za svaki slučaj:).

Svaku koru razviti u krug i podeliti na 12 delova (može i više). Zamotati kiflice i poređati na pleh preko papira za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta.


Svaku kiflicu spuštati u ohlađeni sirup i izvaditi u dublji tanjir. Preliti preostalim sirupom i ostaviti da se sve fino upije. Kiflice po želji posuti kokosom pre služenja, a može se dodati i malo kokosa u svetlo testo prilikom pripreme.


Utisci: kiflice se mogu odmah probati, ali su još bolje sutradan kad se sirup bolje upije. Međutim, meni je sredina ostala malkice suva, vidim da su i ostali imali sličnih problema, pa mislim da je možda bolje sledeći put napraviti manje kiflice.:) Nisam ih posipala sa kokosom, već smo ih grickali ovako same.

Najlepše prijaju uz šoljicu toplog čaja i dobar film u hladno zimsko popodne.:) Preporučujem neki od filmova sa kulinarskom tematikom, na ovom linku možete pogledati inserte (i još 6 naslova sa desne strane:).


Zavirite i u novo februarsko izdanje magazina MEZZE i pogledajte šta smo vam fino spremile. I ovaj broj kao i prethodni možete kompletno preuzeti u PDF formatu, odštampati sebi i listati natenane uz šoljicu toplog čaja.:))