четвртак, 28. новембар 2013.

Kesten rolatić i bombice


Kad nam je Nale sa bloga Coolinarija prošlog meseca, za igricu Ajme, koliko nas je, zadala temu - kesten, mom oduševljenju nije bilo kraja i već sam sam počela da smišljam šta ću sve praviti. Međutim, nisam ni pomislila da će glavni sastojak biti problem, kao za inat ni na pijaci ni u prodavnici ni traga od kestena, čak su i ulični prodavci pečenog kestena ove godine misteriozno iščezli sa ulica.

Bližio se kraj meseca i već sam se pomirila s tim da ću Naletu poslati neki od prošlogodišnjih recepata kao ulaznicu za našu blogersku igricu. A onda nas je jednog dana, pošto smo razglasili pravu potragu, prijatelj obradovao sa par kutijica smrznutog kestena sa šlagom koje je nabavio u drugom gradu, pa sam već u mislima videla barem praline napunjene filom od kestena.:)

Izgleda da nas je krenulo, pa se uskoro i chef pojavio sa paketićem smrznutog kestena koji je slučajno pronašao u radnji, tako da sam odjednom imala dovoljno materijala za igricu.:)


Kesten bombice


Sastojci: 200 g kesten pirea, 50 g maslaca, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike ruma, 100 g rastopljene čokolade + 100 g narenadane čokolade

Priprema:

Izmešati kesten pire, maslac, rum i šećer u prahu. Rastopiti čokoladu i izmešati sa pripremljenom smesom. Sačekati da se malo prohladi i oblikovati bombice, pa svaku uvaljati u narendanu čokoladu.

Napomena: u sredinu svake bombice može se staviti po jedna čokoladna dražeja.


Rolatić od kestena


Sastojci: 200 g kesten pirea, 50 g maslaca, 200 ml slatke pavlake, šećer u prahu, rum po želji

Glazura: 100 g čokolade, 50 ml slatke pavlake

Priprema:

Kesten pire izmešati sa maslacem sobne temperature i po želji dodati malo ruma i šećera u prahu (ako koristite smrznuti kesten pire, on je već zaslađen). Staviti na foliju, prekriti drugom folijom i razviti u pravougaonu koru debljine 0,5 cm.

Umutiti slatku pavlaku u šlag i zasladiti po ukusu. Premazati preko kore od kestena, pa uz pomoć folije sve pažljivo zamotati u rolatić. Preliti čokoladnom glazurom i staviti u zamrzivač 1 h da se lepo stegne. Seći na šnitice i poslužiti uz umućenu slatku pavlaku posutu čokoladnim mrvicama.

Glazura: zagrejati slatku pavlaku i dodati kockice izlomljene čokolade, pa sve promešati da se fino izjednači.

inspirativni recepti:)

 
 
Za ljubitelje kestena još par recepata koji su već ranije bili objavljeni na blogu i na Coolinarici:


1. Rolat od kestena
2. Kesten rolat
3. Kesten praline
4. Kesten kocke
5. Grijaž kesten minjoni
6. Kesten trouglići
 

понедељак, 25. новембар 2013.

Vratne krmenadle u finom saftu


Posle svih kolačića, pita i peciva, konačno da se na blogu nađe nešto konkretno.:) Recept već neko vreme čeka u draftu i mislim da je sada nekako pravo vreme za ovakve stvari. Taman da nas fino zagreje kad je napolju kišovito i hladno, sem toga brzo se sprema i nema puno posla oko svega.  Jedan pravi nedeljni ručak uz domaću supicu sa knedlicama i neki lagani slatkiš na kraju.

Vratne krmenadle u finom saftu

 
Sastojci: 4-5 vratnih krmenadli, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 1/2 korena celera, 2 lista lovora, biber u zrnu, so, začini, oko 1 dl belog vina ili vode

Priprema:

Krmenadle posolite i pobiberite, a zatim kratko propržite na zagrejanom ulju sa jedne i druge strane. Dodajte nekoliko zrna bibera i par listića lovora. Kad je meso fino zarumenilo, izvadite ga na tanjir ili sklonite u stranu i napravite malo mesta u tiganju.

Na tom istom ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte šargarepu i celer isečen na kockice. Dinstajte sve zajedno par minuta, zatim vratite krmenadle i sipajte malo vode ili belog vina. Poklopite i kuvajte poklopljeno oko 30-40 minuta dok meso ne postane mekano.

 
Poslužite uz kuvani krompir i prelijte saftom u kome se dinstalo meso i povrće. Možete sve zgusnuti sa kašikom gustina ako volite, mada je ukusno da ostane i ovako... bon appétit!:)

 
Vanil krem štrudla


A kao nedeljni desert najtoplije preporučujem Vanil krem štrudlu, originalni receptić je objavila Jekago na Coolinarici, a potom su je isprobale i ostale blogerice. Ova štrudla je nešto poput mekane krempite ušuškane između hrskavih korica zamirisanih vanilom. Ako još niste pravili, svakako isprobajte i oduševićete se na prvi zalogaj, sačekajte ipak da se malo prohladi pre nego što je isečete.

Pita najlepše prija uz popodnevnu kaficu ili topao čaj dok u kišno popodne čitate omiljenu knjigu ili možda, ušuškani ispod ćebenceta, gledate neki dobar film na DVD-ju.


p.s. filmska preporuka za kišno popodne: Nacionalno blago & Nacionalno blago: Knjiga tajni.:))

петак, 22. новембар 2013.

Fine pogače


Juče sam pravila jednu finu pogaču po receptu sa Coolinarike i toliko nam se dopala da sam odmah sinoć krenula da vam kuckam receptić. Ali onda sam se setila da u arhivi imam još nekoliko isprobanih recepata, pa sam ostavila za danas da ih sve lepo sredim i objavim. Tako da ako možda imate vremena za vikend i ako ste raspoloženi da se igrate sa testom, nadam se da će vam ovi recepti poslužiti kao lepa inspiracija, neću ih sve kuckati ali naći ćete ih na povezanim linkovima.:)

Lisnata pogača


Recept je objavila Vukica5 na Coolinarici i imala sam u planu da slikam ceo postupak pripreme. Testo je već bilo zamešeni ali se baterija u poslednjem trenutku ispraznila. Međutim, ceo postupak pripreme i originalni recept možete pogledati na ovom linku.

Sastojci: 700 g brašna, pola paketića svežeg kvasca, 1,5 kašičica soli, 1 dl ulja, 2 jaja, oko 3 dl mleka, susam ili kim za posipanje + 100 g maslaca, 100 g milerama

Priprema:

Razmutiti kvasac u posla šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešati brašno, so, dodati jaja, ulje i pripremljeni kvasac, pa sa ,lakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara dok se ne udvostruči, oko 40-tak minuta.

Prebaciti na sto i rastanjiti u oblik pravougaonika, više u dužinu (oko 80 cm). Premazati maslacem, a potom mileramom (krem sirom, kiselom pavlakom i sl.). Zaviti u rolat i iseći jedan kraj dužine 5-6 cm, pa staviti na sredinu podmazane tepsije (prečnik 26 cm). Prebaciti ceo zamotani rolat i oblikovati prsten, pazeći da se krajevi lepo spoje.

Ostaviti da odmara još 20-tak minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja zarezati oštrim nožem ili kuhinjskim makazama do 1 cm dubine da dobije izled latica (kao na slici). Premazati umućenim jajetom i po želji posuti susamom ili kimom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta dok fino ne zarumeni. Ako je potrebno, može se pokriti i papirom u toku pečenja da ne izgori previše.... prijatno grickanje.:)



Pogača sa pivom i kajmakom


Joše jedna fina pogača koj u sam napravila čim sam videla recept u novom broju magazina MEZZE. Veoma lako i brzo se sprema, postupak je sličan kao kad se pravi katmer pita, a premazuje se sa kajmakom. Možete je napraviti i sa mlekom ili ako više volite sa pivom, kao što je uradila Olivera.:)

Ovde neću kuckati ceo recept, ali naći ćete ga na sledećem linku u novembarski izdanju magazina MEZZE na strani 11-12.:)


Usukana maslenica


Nešto što će vas momentalno fino ugrejati i ako imate vremena isprobajte ovu ukusnu Usukanau maslenica. Recept sam videla kod Naleta na blogu Coolinarija i privukao me je iz prve, možete je napraviti i sa spanaćem ili samo sa sirom kao što je u originalnom receptu radila None na Coolinarici.

Postaviću samo slike pripreme i ako vam bude zanimljivo, pogledajte ceo recept na sledećem linku.:)


Možda će vam se dopasti i ovi recepti ili ćete možda poželeti da isprobate nešto novo... recepti su na linkovima ispod.:)


1. Susam pogača
2. Suncokret pogača
3. Kornet pogača
4. Pogača sa mileramom
5. Svečana pogača
6. Lisnata pogača (punjena)

уторак, 19. новембар 2013.

Slani rolatići - ideje za ukusno predjelo


Jeste li za neki slani rolatić, sa makom, možda sa spanaćem ili pikantni sa ajvarom?:) Verujem da ih svi volimo i uvek su dobrodošli na stolu kao ukusni zalogajčići pre nekog svečanog ručka, a lepo su posluženje i na švedskom stolu, "ušuškani"  između ostalih slanih đakonija.

Ovo je klasičan recept koji uvek uspe, a osim rolatića možete napraviti i zanimljive slane kockice - minjone, možda će vam dobrodoći za predstojeće praznike.:)

Rolat sa makom


Sastojci: 4 belanca, 1/2 kašičice soli, 3 kašike brašna, 1 kašika nemlevenog maka

Fil: 200 g krem sira, 100 g stišnjene šunke

Priprema:

Umutiti čvrst šam od belanaca sa malo soli. Dodati 3 kašike brašna, ali ne prepune, i na kraju pažljivo umešati kašiku nemlevenog meka. Sipati u manji pleh (23 x30 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C samo 10-15 minuta.

Čim se korica malo zarumeni, izvadite je iz rerne da se ne osuši previše. Prebacite na vlažnu krpu i zamotajte rolatić. Ostavite da se potpuno ohladi. Kasnije je možete odmotati i premazati filom.

Ohlađenu koru premažite polovinom krem sira, preko toga poređajte tanko isečene šnitice stišnjene šunke (mogu i da se preklapaju). U drugi deo krem sira dodajte malo mlevene začinske paprike i premažite preko šunke. Sve ponovo zamotajte u rolat, uvijte u foliju i čuvajte u frižideru do služenja.

Napomena: najbolje je napraviti uveče, ostaviti preko noći da se fino stegne u frižideru i sutradan možete lepo iseći na šnitice.


Rolat od spanaća


Sastojci (za 1 veliki ili dva manja rolata): 500 g spanaća, 80 g margarina, 80 g brašna, 4 dl mleka, 1 kašičica soli, 5 jaja

Fil: 300 g punomasnog sira, 300 g šunke, 2-3 kašike kisele pavlake, par kisečih krastavčića

Priprema:

Spanać očistiti od peteljki i kratko blanširati, zatim ocediti i sitno iseckati. Na rastopljenom margarinu propržiti malo brašno, dodati iseckani spanać i posoliti. Sipati polako mleko i istovremeno mešati da se ne stvore grudvice. Kuvati par minuta dok se sve fino ne zgusne (kao puding). Pomeriti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

U ohlađenu smesu dodati žumanca i izmiksati, a belanca posebno umutiti u čvrst šam. Na kraju sve pažljivo sjediniti varjačom i prebaciti u pleh od rerne obložen masnim papirom. Ako želite da napravite 2 manja rolata, smesu podelite na pola i pecite iz dva dela.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta (za veliki rolat), odnosno oko 15 minuta ako pravite male rolate. Gotovu koru prebacite na vlažnu krpu i zamotajte, ostavite dok se potpuno ne ohladi.

Za fil izgnjčite sir viljuškom, dodajte sitno seckanu šunku i krastavčiće. Na kraju umešajte 2-3 kašike kisele pavlake da se sve fino poveže. Razmotajte ohlađenu koru, premažite pripremljenim nadevom i ponovo zamotajte u rolat. Ostavite neko vreme u frižideru da se svi sastojci lepo stegnu.

(veliki rolat, bez premaza - samo zbog poređenja i da vidite razliku u debljini korica)

Napomena: ceo rolat možete na kraju premazati majonezom ili krem sirom, a odgore naribati kačkavalj, ali manje rolate ćete lepše iseći i servirati ako ostanu nepremazani.


Pikantni rolat


Sastojci: 100 g margarina, 100 g brašna, 1/2 mleka, 1 ravna kašičica soli, 3 kašike ajvara (blagog ili ljutog), 6 jaja

Fil: 300 g punomasnog sira, 300 g šunke, 2 dl kisele pavlake, 1-2 kašičice mlevene paprike, so, biber po ukusu

Priprema:

Na rastopljenom margarinu propržite malo brašno. Sipajte po malo hladnog mleka i mešajte da se ne naprave grudvice, dodajte i malo soli. Sve kratko kuvajte dok se fino ne zgusne. Na kraju umešajte par kašika ajvara i ostavite da se prohladi.

Belanca umutite u čvrt šam, a žumanca dodajte u prohlađenu smesu. Na kraju sve pažljivo sjedinite i sipajte u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ako želite da rolati budu tanji i da imate dva manja rolata za posluživanje, smesu podelite na pola i ispecite iz dva puta.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta (za veliki rolat), odnosno po 15 minuta ako pravite dva manja rolata. Gotovu koru prebacite na vlažnu krpu, odmah zamotajte i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu koru razmotajte i premažite nadevom od sira (sir izgnječite viljuškom i dodajte malo začinske paprike po ukusu, a zatim umešajte i kiselu pavlaku). Ostavite par kašika fila na stranu, a preko premazanog fila rasproedite šnitice isečene šunke. Premažite preostalim sirom i sve zamotajte u rolat. Ostavite u frižideru par sati da se lepo stegne pre služenja.

Napomena: možete izostaviti ajvar i dobićete vrlo lep žuti rolatić. Mihaela je prošle godine pravila nešto slično za MEZZE i pogledajte njen Princes rolatić.:)


Slane kockice -minjoni

 
Umesto rolata, od istih sastojaka, možete napraviti i ukusne slane kockice koje će vrlo lepo izgledati na poslužavniku kao koktel posluženje. O njima sam već pisala ranije  u ovom postu, a neki se možda sećaju i mog prvog recepta koji sam objavila na Coolinarici.:)

Joše jedna ideja, možete i ovako ukrasiti rolat i izgledaće vrlo lepo sa cvetićima od kuvane šargarepe i listićima peršuna... prijatno grickanje.:)

 

субота, 16. новембар 2013.

Kajzerice i grisine od crnog brašna


Nedavno je chef doneo iz prodavnice paketić crnog brašna za probu, nisam ranije koristila to brašno i pomislio je da će mi možda zatrebati. Stvarno je tamnije od običnog i već sam ga zamislila u nekom finom pecivu za doručak.:)

Znam da sam vam prošlog puta napomenula da ćemo nastaviti sa kolačićima, ali moram da podelim sa vama ovaj recept jer mi se baš dopao i doživeo je reprizu u dva uzastopna dana, jednom u obliku kajzerica, a drugi put u grisinama.:)

p.s. možda i vi dobijete inspiraciju za sutrašnji doručak.:)

Kajzerice


Sastojci: 500 g crnog namenskog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika lanenih semenki, 1 kašika susama, 75 ml ulja, oko 2,5 dl vode ili mleka + malo ulja i vode za premazivanje, susam za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasca u pola šolje tople vode ili mleka, dodati kašičicu meda i malo brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati semenke, pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom (ili mlekom) zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da odamra 10-tak minuta.

Testo podeliti na 10 loptica i oblikovati kajzerice. Poređati u pleh i ostaviti da odmaraju još 20-tak minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati ih mešavinom vode i ulje, zaseći nožem u vidu krsta i posuti semenkama po želji. Peći na 200 C oko 30-tak minuta dok fino ne zaruemene. Poslužite ih tople za diručak uz belu kafu i neki fini domaći džem... prijatno!:)

Napomena: kajzerice možete napraviti i od neke druge vrste brašna, a ako želite da budu rumenije, premažite ih umućenim jajetom pre pečenja. Testo možete zamesiti i uveče, staviti u plastičnu kesu i čuvati u frižideru do jutra.

Grisine

 
Od istih sastojaka za kajzerice možete napraviti i hrskave grisine. Uzimajte po malo testa i prstima ih rastanjite na stolu da dobiju oblik valjka. Poređajte u pleh, premađite sa malo ulja i vode pre pečenja i posolite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta dok ne postanu krckave... prijatno grickanje!:)
 
Možete  napraviti i ukusnu pogaču - zamesite testo od gore navedenih sastojaka i posle kraćeg odmaranja rastanjite u lepinju. Stavite u podmazan pleh i ostavite da odmara dok se rerna zagreje. Pre pečenja premažite jajetom i izbockajte viljuškom na par mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Zgodno je kad vam brzo zatreba hleb, a ne izlazi vam se baš tada do pekare.:)
 
 
Malo jesenje inspiracije
 
Ovo su fotkice koje sam slikala prošlog meseca ali nikako da stignem da ih ranije postavim.:) Na kraju će još zavejati i pahuljice kako su najavili, pa sam rešila da iskoristim dok je još ovako lepo vreme i sve obojeno najlepšim jesenjim bojama.:)

    ( parkić ispred bivše modne kuće)
 
Ne zna se tačno, ali pretpostavlja se da je drvo jasena u centru grada staro više od 500 godina (slika ispod). Drvo se sada se već opasno nakrivilo na jednu stranu i mada je bilo pokušaja da se spase odsecanjem najtežih grana, to nije puno pomoglo.
 
Pre par mesecu su čak hteli da ga iseku, pa je napisana peticija i odziv je bio veliki da se to ipak ne radi. Ne znam koliko će još prkositi vremenu i kakva mu je sudbina, ali želela sam da ga ovekovečim dok je još tu, za neke buduće generacije.:)

    (stari jasen i fontana - sada je pokrivena do proleća)

    (jesenji kolaž iz parka i ispred Doma sindikata)


   ( ovi raznobojni bicikli su zanimljiva postavka ispred jedne prodavnice sportske opreme... i još jednom stari jasen, ali iz drugog ugla, ovde se vidi koliko se zapravo približio zemlji:)

четвртак, 14. новембар 2013.

Neobični pužići

 
Ove ukusne pitice možete brzo napraviti za doručak ili večeru, imaju ukus kao prave domaće gibanice mada su napravljene sa gotovim korama, a glavna fora je u smesi sa kvascem kojom se premazuju. U originalnom receptu se filuju sa šunkom i pečurkama, ali možete napraviti i fil po želji.
 
Nisam zaboravila na kolačiće i nastavljamo sa receptima već u narednom postu. Do tada, fino se ugrejete uz ove pitice i lepo iskoristite današnji dan... puno pozdrava sa kišnog juga.:)
 

Sastojci: 10 tankih kora, 1 paketić svežeg kvasca, 2,5 dl mleka, 6 kašika brašna, 100 g margarina, malo soli + fil po želji (sir, spanać, mleveno meso, pečurke itd.)
 
Priprema:
 
Razmutiti kvasac u mleku, dodati brašno, malo soli i naribani margarin. Sve dobro izmeđati da nema grudvica i ostaviti da odmara 15-tak minuta.
 
Svaku koru premazati pripremljenim kvascem, možete četkicom ili nožem. Duž jedne ivice kore rasporediti fil i zaviti u rolat. Zatim sve zamotati u krug da dobije izgled puža.
 
 
Pužiće složiti u podmazan pleh i premazati preostalim kvascem. Posuti po želji susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Poslužiti za doručak ili večeru uz čašu jogurta... prijatno grickanje!:)
 
 
Napomena: za pitice sa mesom (na slici) potrebno je oko 300 g mlevenog mesa i jedan crni luk. Luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja, dodajte mleveno meso i dinstajte sve zajedno 15-tak minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
 
Verujem da bi isto tako bilo fino kad bi se umesto margarina stavilo uljem, a možda bi moglo da se doda i neko jaje u smesu za premazivanje. Eto, ako možda neko bude pravio, neka nam posle javi kako je ispalo.:)
 

 

понедељак, 11. новембар 2013.

Kolačići sa kafom

 
 
Samo za prave ljubitelje kafe.:) Ovog puta ću nešto detaljnije otkuckati recepte za kolačiće koje ste mogli da vidite u prošlom postu, tako da će linkovi sada voditi do ove stranice. Krećemo prvo od recepata sa kafom, pa ako ste ljubitelji kafe u kolačima, onda sam sigurna da će vam se nešto od izabranog dopasti.:)
 
Želim da se zahvalim svima na lepim komentarima prošlog puta, a posebno dragim blogericama na deljenju linkova. Znate da nisam baš tako aktivna na facebooku i recepte možete čitati samo na blogu (i neki put u magazinu MEZZE:), tako da su me koleginice vrlo prijatno iznenadile sa promocijom na facebooku, hvala puno drage moje Mirjana, Vesna, Nale, Gago, Daniela, Sanja, Zorice... i svima ostalima koje možda ne znam, a podelili su recepte dalje, nadam se da će fino poslužiti.:)))
 
Kockice sa kafom

 
Sastojci: 3 jaja, 150 g šećera, 125 g maslaca, 2,5 dl mleka, 200 g brašna, 2 kašike kakao praha, 1 prašak za pecivo + oko 1 dl kuvane kafe za natapanje kora

Fil: 1 dl slatke pavlake, 100 g čokolade, 1 kašičica instant kafe, par kašika nekog finog pekmeza

Glazura: 300 mlečne čokolade (može pola bele i pola tamne), 9 kašika ulja, zrna kafe za dekoraciju

Priprema:

Umutiti penasto 3 belanca i 75 g šećera. U drugoj posudi mutiti žumanca sa preostalom količinom šećera, dodati kakao prah i maslac sobne tempeature isečen na kockice. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i naizmenično dodavati sa malo mleka u umućena žumanca. Na kraju pažljivo umešati šam od belanaca.

Sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 200 C oko 15-tak minuta. Gotovu koru preseći na pola i preliti sa kuvanom kafom. Ostaviti da se potpuno ohladi.


U međuvremenu napraviti fil: umutiti slatku pavlaku kao šlag i polako sipati rastopljenu čokoladu. Dodati malo kafe radi lepše arome i sve fino izmešati.

Prohlađenu koru prvo premazati tankim slojem pekmeza po želji (nije obavazno), a zatim ravnomerno rasporediti pripremljeni fil. Pokriti drugom korom, malkice pritisnuti i staviti u zamrzivač da se sve fino rashladi.

Kolač iseći na manje kockice ili štanglice i preliti glazurom od čokolade. Za glazuru rastopiti čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja. Ako želite svetliju glazuru kombinujte belu i mlečnu čokoladu. U toplu glazuru spuštati po jedan kolačić i viljuškom ga pažljivo izvaditi da se ocedi (odložiti na žicu ili celofan). Na kraju svaki kolačić poprskati sa malo tamne čokolade i ukrasiti zrncem pečene kafe.

Recept je objavljen u junskom izdanju magazina MEZZE.


Praline sa kafom


Sastojci: 200 g čokolade sa većim procentom kakaa, 1 dl slatke pavlake, 150 g mlečne čokolade, 1 kašičica instant kafe, celi pečeni lešnici ili čokoladne bombonice sa punjenjem od kafe

Priprema:

Kalup za praline premazati rastopljneom čokoladom u dva sloja. Sačekati da se prvi sloj ohladi, pre nego što nanesemo i drugi sloj. Zagrejati slatku pavlaku i pre nego što provri skloniti sa ringle. Dodati kockice izlomljene čokolade, instant kafu i sve mešati dok se fino ne izjednači. Ostaviti da se fil malo prohladi, a zatim napuniti špric.

U svaku pralinu istisnuti malo fila, pa u sredinu staviti po jedan ceo lešnik ili čokoladnu bombonicu sa punjenjem od kafe. Preliti rastopljenom čokoladom i ostaviti da se stegne. Gotove pralinice pažljivo izvaditi iz kalupa i složiti u neku lepu kutijicu kao poklon.:)


Kolač sa kafom


Ovi kolači su poput najfinije tortice, a originalni recept pronaći ćete na Mirjaninom blogu Cooking by Mirjana, a sličicu za ove kolače sam prvo primetila na Masaterinom blogu Recepti iz moje biljžnice koji su me oduševili i potom odveli do Mirjaninog recepta.

Posetite njihove stranice i pronaćite još puno divnih receptića za kolače, torte, ukusna jela i najfinije pecivo. Hvala drage moje na prelepim kolačićima koji će se od sada često naći i na našem stolu.:)

Sastojci (za koru): 6 belanaca, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 3 kašike brašna

Fil: 6 žumanaca, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 50 ml kuvane crne kafe (ili 1 kašičica instant kafe), 150 g čokolade, 150 g maslaca

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam, dodati potupno šećer, mlevene orahe i na kraju pažljivo umešati brašno. Sipati u kalup (20 x 30 cm) obložen papirom za pečenje i peći na 200 oko 15-tak minuta.

Za fil umutiti na pari žumanca sa šećerom i kafom. Kad se krema već fino zgusne, dodati čokoladu izlomljneu na kockice i promešati da se izjednači. U prohlađenu kremu umešati maslac i premazati preko kore. Rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko fila.

Napomena: ostalo mi je malo ganaš kreme od pravljenja pralina, pa sam iskoristila za dekoraciju kolačića, mada su vrlo lepi i ako ih ostavite samo sa čokoladnom glazurom.:)

p.s. ako ne možete da odolite kolačićima sa finom aromom kafe, zavirite i ovde , možda pronađete slatkiš baš po vašem ukusu.:))

четвртак, 07. новембар 2013.

Slatka kolekcija 3.

 
Baš nekako u ovo vreme, pre skoro godinu dana, poželela sam da sve kolačiće skupim na jedno mesto kako bi se kasnije lakše pronašli. Tako su nastale dve zbirke kolačića: Slatka kolekcija 1. & Slatka kolekcija 2. , nadam se da su vam se dopale i da su fino poslužile:)).
 
I ovoga puta je dvadesetak kolačića skupljeno u novu zbirku - Slatka kolekcija 3. Neki kolačići su isprobani i napravljeni prema vašim receptima, neke ćete prepoznati sa bloga od ranije, a neki su i potpuno novi. Važno je da su tu ponovo svi zajedno, čokoladni i voćni, bombice i štanglice, mirisni, slatki i maleni... jedva čekaju da ih isprobate!:)))
 
Pratite i naredne postove jer će neki recepti biti naknadno objavljeni zbog bolje preglednosti, ali možete ih već sada pronaći na linkovima ispod. Na slici su ovim redom (s leva na desno):
 
2.  Komisprot
19. Korpice sa ganaš kremom (MEZZE, str.80.)
20. Čokoladna pita (recept u nastavku)
  
Čokoladna pita

 
Sastojci (za kore): 500 g brašna, 200 g maslaca, 100 šećera, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 1 kafena šoljica mleka (75 ml)
 
Fil: 1 izmrvljena kora, 75-100 ml toplog mleka, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 100 g čokolade + par kašika pekmeza (po želji)
 
Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja
 
Priprema:
 
Umutiti 200 g maslaca sa 100 g šećera, dodati 1 jaje,  brašno pomešano sa praškom za pecivo i malu šoljicu mleka. Testo podeliti na 3 dela i ispeći kore na poleđini pleha. Kore su veoma prhke i treba paziti da se ne slome.
 
Pleh prethodno namazati sa maslacem i posuti sa malo brašna. Preko testa staviti papir za pečenje i preko papira razviti testo do veličine pleha. Izbockati malo viljuškom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta.
 
Čim malo zarumeni na ivicama, kora je gotova. Pažljivo je skinite sa pleha, podvucite dugačak nož ispod kore i odvojite testo od pleha, a zatim je pustite da polako sklizne na radni sto. Ostavite da se potpuno ohladi. Na isti način napravite i preostale dve kore.
 
 
Jednu koru krupno izmrvite i prelijte šoljicom toplog mleka, dodajte još malo mleka ako je potrebno. Penasto izmešajte maslac i šećer u prahu, dodajte rastopljenu čokoladu i izmrvljenu koru. Ovim filom premažite jednu koru a odgore stavite drugu celu koru.
 
Gornju koru premažite tanko pekmezom po želji i prelijte glazurom od čokolade. Ostavite bar jedan dan da se svi sastojci fino stope i sutradan isecite na štanglice.

Napomena: ukoliko želite da kolačići budu visoki, možete ih napraviti na "sprat" (kao na slici). Pre nego što stavite čokoladnu glazuru, presecite kolač na pola i jednu polovinu stavite preko druge. Prekrijte folijom i odgore rasporedite par težih knjiga (rečnike i sl.;) i ostavite ih tako da stoje neko vreme. Sutradan možete preliti čokoladnom glazurom i iseći na štanglice... prijatno grickanje.:)

 
 
Napravljeno po receptu koji sam davno dobila od mame moje cimerice - Viere Čanji. Ove kolačiće smo najviše voleli kada nam, sa ostalim đakonijama, stignu paketići od kuće. Nedavno sam  u bloku pronašla  zapisani recept za ove štanglice, pa sam poželela da ga sačuvam na blogu, da vremenom ne izbledi na papiru.:)
 
 
Dodatak :)
 
Recepte za još neke fine čokoladne kolačiće (slika ispod) možete pronaći i u najnovijem broju magazina MEZZE: Kuglice sa viskijem i lešnikom, Čoko karamele, Bajaderice, Korpice sa ganaš kremom.:))

понедељак, 04. новембар 2013.

Da se zasladimo - sve od dunja:)


Ako miris žutih dunja, poređanih na starom kredencu ili možda u ramu kuhinjskog prozora pored saksija sa muškatlama, budi najlepša sećanja, a bakin kitnikez i tek otvorena teglica slatka od rendanih "zlatnih jabuka" još uvek najfinije mirišu, onda će vam se dopasti i ovi recepti koji zaustavljaju vreme i vraćaju u detinjstvo.:)

Bombice od dunja, šargarepe i jabuka


Sastojci: 400 g šećera, 1 kafena šoljica vode (75 ml), 250 g šargarepe, 150 g dunja, 150 g jabuka, sok i korica od pola limuna
 
Priprema:
 
Skuvati gust sirup od šećera i vode (kuvati 5-6 minuta). U međuvremenu oljuštiti šaragarepu i voće, pa sve narendati kao za jabuke. Odmah spuštati u vruć sirup i dodati sok i naribanu limunovu koricu.
 
Smanjiti temperaturu i kuvati oko 1 h, uz povremeno mešanje, dok skoro sva tečnost ne ispari. Ostaviti da se ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kristal šećer. Ređati na tanjir da se malo prosuše, a sutradan se mogu staviti u papirnate korpice.
 
Napomena: od ove mere se može napraviti oko 30-tak bombica, vrlo su ukusne i lepo izgledaju na tanjiru sa sitnim kolačima.:)



Pečene dunje


Možda najjednostavniji recept, a kao rezultat dobićete predivnu i mirisnu, pravu jesenju poslasticu.:)

Odaberite lepe dunje podjednake veličine (da bi se ravnomerno ispekle). Zasecite ih oštrim nožem na vrhu i pažljivo izdubite. Sredina je dosta tvrda i dovoljno je samo izvaditi središnji deo sa semenkama. Izdubljnu sredinu napunite sa šećerom i poređajte ih u pleh za pečenje. Sipajte i malo vode tek toliko da pokrije dno.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 45-60 minuta u zavisnosti od toga koliko su dunje velike (zato je bolje odabrati ne suviše velike). Pecite ih dovoljno dugo dok potpuno ne omekšaju, možete proveriti na pola pečenje, dopuniti vodu ako je isparila i bocnuti ih malo nožem.

Posle nekog vremena dunje će početi fino da mirišu iz rerne a šećer na vrhu će se karamelizivati. Poslužite ih odmah jer najlepše je grickati dok su tako fino tople... uživajte!:))))


p.s. ovog meseca vas čeka još puuuno lepih recepata za sitne kolače, već od narednog posta... naoštrite olovke i pripremite dovoljno papira.:)))