петак, 31. мај 2013.

Recepti sa preporukom :)


Poslednji dan u mesecu je obično rezervisan za objavu recepta koji se isprobava u okviru blogerske igrice KuVarijacije, međutim kako mi se u poslednje vreme skupilo već nekoliko isprobanih recepata, a propustila sam i prošli krug igrice, mislila sam da bi bilo najzgodnije da ih sve zajedno objavim.:) Tako da ćete ovog puta moći da pročitate utiske o tome šta mi najviše dopalo od vaših slanih i slatkih đakonija, a na označenim linkovima možete pronaći sve recepte na originalnim blogovima.

Na slici, u prvom redu, sa levo na desno, su Italijanski štapići sa bloga Kuvati srcem naše cool šefice Dubravke, pored njih je odlična Pogača sa kiselom pavlakom sa bloga Astal-kuhinja moje ravnice koji piše naša draga Vera, a tu je i Kisela banica  naše majstorice Jafi sa bloga Kuhinjske čarolije.:)

Da se malo i zasladimo, na prvoj fotki u drugom redu je vrlo ukusna  Šarena oblanda sa bloga Cooking by Mirjana, sledeća sličica je ujedno i naš slatki zadatak ovog meseca, divan limunkasti Koh po Jeleninim receptu sa bloga Food for thought, i najzad Izvrnuta torta od banane, recept koji je bio izabran još prošlog meseca, a napravljen je po Marijinom receptu sa bloga Palachinka.:)

Predlažem da krenemo prvo od slaniša, a zasladićemo se posle na kraju.:)))

Italijanski štapići

 
Več duže vreme mi se ovi štapići motaju po glavi, zapravo od trenutka kad su isprobani od strane Cool tima nakon izbora naše Bube za cool cheficu prošlog meseca.:) Evo, konačno su došli na red za probu u mojoj kuhinjici, mogu vam reći da su veoma ukusni i preporučujem da ih što pre napravite ako već niste do sada.:)
 
Testo sa sirom je fino mekano, a još kad se dodaju listići šunkice ili nekog suvog mesa, budu to zaista pravi zalogajčići za uživanje. Malo odstupanje u odnosu na originalni recept je što sam izostavila deo sa preklapanjem testa odgore, tako da su kod mene trakice išle odmah na zamotavanje posle filovanja. To se nije pokazalo baš kao najbolja ideja kako sam u početku zamislila, pa sam morala da usput skupljam komadiće fila koji je otpadao prilikom zamotavanja štapića:) No, na kraju su se ipak fino ispekli i sve (ne)zgode su brzo zaboravljene dok smo grcikali tople štapiće.
 
Tako da zanemarite ovaj deo sa sličicama pripreme ispod i držite se originalnog Bubinog receptića, nećete sigurno pogrešiti!:))
 
 

Pogača sa kiselom pavlakom

 
Kod nas je isprobana već dva puta, recept je umnožen i odmah podeljen komšiluku, a nameravam da je pravim još dugo, duuuugo... najtoplije preporuke za ovu finu pogaču iz Kuhinje moje ravnice. Kako sam imala teglicu pravog vojvođanskog milerama (dobila od strine:), za fil sam stavila par kašika milerama umesto kisele pavlake, bila je odlična!
 
Sam postupak je vrlo jednostavan, zamesi se testo i podeli na 4 dela. Svaka jufkica se zatim razvije u okruglu koru veličine kalupa, prva i treća kora se premazuju maragrinom, a srednja mileramom. Zatim se sve fino ušuška i pokrije četvrtom korom i ostavi da raaaaste... pre pečenja se samo premaže umućenim jajetom, zaseče na par mesta i pospe susamom ili makom. Narednih pola sata iz rerne će se postepeno proširiti divan miris zbog koga ćete stalno cupkati oko rerne i zavirivati, jedva čekajući da se ispeče... ne propustite da napravite ovu pogaču prvom prilikom!:)))
 
 

Kisela banica

 
Mislim da je ovo recept koji sam možda najviše puta isprobala do sada, i sve sada ću otkuckati utiske i napisati koji redak, pa onda mi se sličice ne učine baš tako dobre (zato što ih uvek fotkam u žurbi, da nam se ne ohlade banice:), pa onda sve ostavim za neki sledeći put kad je budem ponovo pravila i kad budem imala više vremena da napravim bolje fotke... i tako, svaki put.:))
 
E, pa sada sam rešila da ne čekam više sledeći put i izabrala sam najbolje fotke koje sam imala,  mogu vam samo reći da nećete pogrešiti ako ih napravite jer je recept odličan i precizan i dobićete zaista najukusnije banice koje ste probali do sada, ako ste se odmah zaputili u kuhinju da ih napravite, ovde možete preuzeti ceo recept.:))
 
 

Koh

A sada nešto slatko i sočno, limunkasto i vrlo finooo... naš zadatak je ovog meseca bio da napravimo Jelennin Koh od griza sa bloga Food for thought. Jeste li možda već negde probali koh od griza, kod mame, bake ili prijateljice? Za mene je ovaj mekani kolačić nešto što me podseća na detinjstvo i mislim da mi uvek izmamo osmeh na lice. ;)

Od našeg kućnog recepta se razlikuje samo u par detalja, Jelenin se pravi isključivo od griza i dodaje se malo naribane limunove korice zbog fine arome, kod nas kući se obično pravio dvobojni, uz dodatak kakaa, ali zajedničko im je da su oba sačinjena od divno mekanog testo koje poput sunđera upija neverovatnu količinu mleka.:)


Najlepše prija leti kad se dobro rashladi i kad seckate kriškice iz frižidera kada niko ne gleda.:) Sviđa mi se dodatak limunove korice jer daje jedan potpuno novi ukus omiljenom slatkišu, možete ga i izostaviti ako želite ili poslužiti uz kašičicu voća iz slatka.

Dodatak (subota 1.6.2013.): danas smo opet pravili koh, ovog puta uz dodatak slatka od trešanja.:)



Izvrnuta torta od banane

 
Da nadoknadim propušteno gradivo tj. da objavim utiske za recept koji je bio planiran poslednjeg dana u aprilu. Međutim, kako sam u to vreme bila na putu, recept stiže sa malim zakašnjenjem.:)
 
I tortica je mala (pravljena je od pola mere;), ali sasvim dovoljna da je podele dve osobe.;) Ok, ako vam dolazi neko veće društvo, možete onda slobodno napraviti i punu meru prema originalnom receptu, ali za nas je dvoje je bilo taman, čak je ostalo i za repete posle ručka.;)
 
Znači, ako radite od pola mere, možete uzeti dve manje vatrostalne činijice i napraviti dve porcije. Milsim da ima dovoljno materijala za još jednu manju torticu, jer je testo prilično naraslo tokom pečenja, pa ako volite da biskvit bude tanji, sledeći put možete podeliti smesu na tri dela ili ispecie u većem kalupu.
 
Najlepši deo je ipak onaj gornji sloj sa karamelizovanim bananama, tako da nemojte štedeti na njima... tortice odlično idu uz popodnevnu šoljicu ćaskanja i nekog finog čaja.:))
 
 
 
 
 
Pravila sam ih nedavno, pored još nekih sitnih kolača, jer su mi se veoma dopale kako su izgledale na slici kad ih je Mirjana objavila. Iako ne pravim baš tako često kolačiće sa oblandama, ovi su me osvojili na prvi pogled a mogu vam reći da je i ukus isto tako odličan!:)
 
Kod mene su bile dvoslojne da bi se nekako izjednačile po visini sa ostalim kolačićima, ali možete ih napraviti i u njihovom punom sjaju, raskošne sa 4 sloja fine kreme i čokoladnom glazurom na kraju.;) U jednom trenutku sam ostala bez oraha, pa sam u deo fila stavila mlevene lešnike i čokoladu, dok se u žutoj kremi oseti fina aroma limuna.
 
p.s. ako možete da odolite, sačekajte do sutra da ih lepo iseckate i probate... zapravo, neće smetati ni da možda odmah malo "poravnate" ivice oblande.:))
 
 
  

недеља, 26. мај 2013.

Pekmez od jagoda


Sasvim kratko i slatko - recept za fini domaći pekmez od jagoda.:) Nisam imala u planu da kuckam baš taj recept (nije ni pekmez bio planiran:), ali kako nam je juče ostalo oko pola kilograma svežih jagoda koje bi se do danas i same pretvorile u pekmez, mislila sam da bi bilo najbolje da nešto napravim sa njima.

Chef je očistio peteljke i lepo ih oprao, kada sam ih izmerila bilo je nešto manje od pola kilograma, dodala sam šolju šećera i sve stavila da se kuva... za 40-tak minuta pekmez je već bio gotov. Stavila sam ga u teglicu i jutros smo uživali u finom doručku uz šoljicu bele kafe.:)


Sastojci: 500 g jagoda + 200 g šećera = teglica finog pekmeza:))

Priprema:

Jagodama skinite peteljke i lepo ih operite. Stavite u šerpu sa debljim dnom i pospite šećerom. Ostavite neko vreme dok voće ne pusti sok, a zatim stavite da se kuvaju. Kad provri, najbolje je smanjiti temperaturu i kuvati na srednjoj jačini prvih pola sata. Promešati povremeno kad se setite.:)


Kad ispari polovina tečnosti i počne jače da "pućka", možete smanjti temperaturu i nastaviti dalje sa kuvanjem. U zavisnosti od toga koliko želite da pekmez bude gust, kuvajte još 15-30 minuta. Ako pravite veću količinu, možda će trebati i duže da se kuva. Mi volimo kada se vide komadići voća i kada pekmez nije jako ukuvan, tako da vi slobodno prilagodite vašem ukusu.

Pekmez sipajte u čiste i tople tegle, zatvorite poklopcem i ostavite da se ohladi do jutra. Sutradan se može odmah probati jer nema konzervansa, a možete ga ostaviti i negde na polici u špajzu.:)

To je sve, pekmez najlepše prija ujutru za doručak namazan na komadić hleba sa malo maslaca i uz šoljicu tople bele kafe za lep početak dana.:)


Prebacila sam ovde i kolaž sa receptima (objavljen pre par postova), tako da su sada svi receptići sa jagodama na jednom mestu.:)


1. Slatko od jagoda
2. Čokoladne palačinke sa jagodama
3. Parfe od jagoda
4. Brzi desert u čaši
5. Sirup od jagoda
6. Beze torta sa jagodama

четвртак, 23. мај 2013.

Cake pops


Pre nekog vremena sam imala vrlo lep zadatak, drugarica me je zamolila da joj pomognem oko pravljenja kolačića za devojačko veče, trebalo je da bude nešto romantično, prolećno i raspevano.:) Razmisljala sam neko vreme i onda sam rešila da joj napravim cake pops koji su mi delovali nekako razigrano i nežno u isto vreme. Sem toga, mogu se veoma lepo dekorisati i zgodno su posluženje u jednoj takvoj svečanoj prilici.
Bilo je tu naravno i drugih kolačića, a kako je ovo nešto novo na blogu želela bih da podelim recept sa vama. Kao osnova za ove bombice mogu vam koristiti i biskvitne kockice od torte natopljene rumom ili nekim finim likerom. Ovog puta odlučila sam se da ih napravim prema omiljenom receptu za Plazma tortu, svi sastojci su dati za pola mere.:) 

Sastojci: 150 g Plazma keksa, 100 g šećera u prahu, 125 g maslaca, 75 g mlevenih oraha, 75 g suvog grožđa, 1 dl soka od pomorandže
Dekoracija: čokoladna glazura, cvetići od fondana, šećerne perlice
Priprema:
Izmešajte mleveni Plazma keks, šećer u prahu, orahe i suvo grožđe (možete ih prethodno potopiti u malo ruma:). Dodajte maslac iseckan na kockice i sok od sveže pomorandže. Sve fino sjedinite u glatku smesu. Dodajte još malo soka ili mlevenog keksa ako je potrebno da biste mogli lakše da oblikujete bombice.
 
Oblikujte bombice i stavite ih na štapiće koje ste prethodno provukli kroz čokoladu. Ostavite u frižider da se malo prohlade i stegnu, a u međuvremenu pripremite glazuru od čokolade. Rastopite belu i crnu čokoladu sa malo ulja u posebnim posudicama (na 100 g čokolade obično dodam 3 kašike ulja).
Ohlađene bombice prelijte rastopljenom čokoladom, pospite šećernim perlicama, možete ih dekorisati i rastopljenom čokoladom ili jednostavno zalepiti cvetiće od fondana. Sačekajte da se glazura potpuno osuši a onda vežite male mašnice.:)

Napomena: dok se glazura na bombicama suši, štapiće možete staviti u neku teglu napunjenu šećerom da ih ne biste držali u ruci.:) Naša čitateljka La Leche Belgrade dala je još jednu odličnu ideju da štapiće, pre stavljanja bombica, na kratko provučemo kroz čokoladu, tako bombice neće spadati kad se osuše... hvala još jednom na korisnom savetu, mislim da će puno pomoći naredni put.:)) 
 
Recept je objavljen i u majskom broju magazina MEZZE.:)

Romantične ružice

 
Vreme je za novi post u Art kutku i ovog puta ćemo napraviti romantične ružice od atlas trake. Sav potreban materijal možete naći u bilo kojoj prodavnici pozamanterije, ako možda još niste kupovali ovu traku samo zamolite prodavačicu da vam pokaže. Atlas traka ima dva lica, jedno je malo sjajnije a drugo mat, širine je 7 cm i postoji zaista u svim mogućim nijansama.:)
 
Kad jednom naučite da pravite ove ružice, posle ćete stalno želeti da ih pravite. Mogu biti lep detalj na maturskoj haljini, možete ih nositi oko ruke ili pričvrstiti na kaiš. Možete čak napraviti i ukrasne šnalice za kosu, ideje su bezbrojne. Ružice se veoma lako i brzo naprave, računajte da će vam za izradu jedne ružice biti potrebno oko 50-tak cm atlas trake.
 
Potreban materijal (za jednu ružicu): 50 cm atlas trake, malo konca, satenske trake i perlice
 
Postupak:
 
Izmerite atlas traku i isecite je na dužinu od 50 cm. Za početak preklopite 0,5 cm trake na jednom kraju i blago pritisnite da zadrži taj oblik. Traka pod prstima izgleda kao da je pomalo uštirkana tako da se neće brzo razmotati. Možete je preklopiti još par puta da dobijte početak tj. osnovu ružice.
 
 
Kad ste napravili osnovu, počnite polako da obavijate preostali deo trake oko osnove. Držite je u jednoj ruci a drugom rukom prebacujte traku u širokim krugovima, neka ima dovoljno prostora između slojeva da bi ruža postala "rascvetana". Povremeno preklopite traku tj.uvrtite je oko njene ose, da bi se smenjivale mat i sjajna strana. Ponavljajte postupak dok ne potrošite celu traku.


Kad ste stigli do kraja, još uvek držite sve namotane slojeve u ruci, i samo malo uhvatite koncem na donjem kraju da biste učvrstili ružicu. Proverite da li ste lepo obuhvatili sve slojeve da se neki ne bi slučajno kasnije izvukao. Ako ste zadovoljni izgledom ružice vaš posao je sada završen. :)

Možete uvek razmotati ružicu (pre nego što je ušijete) ako niste zadovoljni oblikom i ponovo je zamotati. Igrajte se i uživajte!:)))
 
 
Možete napraviti nekoliko ružica i spojiti ih u lep buketić. Pustite mašti na volju i budite razigrani, dodajte par perlica ili satenske trake koje će vašem rascvetanom buketiću dati nežnu i romantičnu notu. Na slikama (dole) možete videti kako izgledaju ružice koje sam ranije pravila, ako vas možda još nešto bude zanimalo oko izrade rado ću odgovoriti.:)
 
 
 

понедељак, 20. мај 2013.

Čorbica sa limunom


Jeste li već probali čorbicu sa limunom i rižom? Jedna lagana verzija klasične grčke Avgolemono supice sa limunom,  koja će nas okrepiti i osvežiti u tople letnje dane koje najavljuju za ovo leto. Brzo se priprema a sve sastojke uglavnom imamo kod kuće, ako još niste pravili najtoplije vam preporučujem da isprobate.:))


Sastojci: 1 l vode, 2 kockice za supu, 3 kašike riže, 1 žumance, 1 dl kisele pavlake, sok od limuna po ukusu + nekoliko kolutića za serviranje

Priprema:

Staviti 2 kockice za supu u kipuću vodu, dodati 3 kašike riže i kuvati 20-tak minuta. Pri kraju kuvanja, razmutiti žumance zajedno sa kiselom pavlakom i sokom od limuna. Dodati i malo supe da bi se sve bolje razmutilo, pa sipati u vruću supu koju smo prethodno isključili. Još jednom blago promešati i poslužiti odmah, a u svaki tanjir pre serviranja staviti po kolutić limuna... bon appétit!

 Napomena: supica će biti još ukusnija ako kockice za supu zamenimo pilećim bujonom.:) 


среда, 15. мај 2013.

Sve od hleba

 
Danas na meniju imamo par brzzzih recepata sa hlebom pripremljenih kao ulaznica za blogersku igricu Ajme, koliko nas je koju ovog meseca, na temu hleba, vodi naša draga Nena sa bloga Hleb i lale. Tema koju nam je zadala obuhvata sve što možemo napraviti od hleba, a verujem da ideja neće nedostajati.:)
 
Zapravo, nisam mislila da ću učestvovati sa 4 recepta, prvobitna namera mi je bila da napravim samo pizzu od starog hleba koja je vrlo zgodno rešenje da se utroši višak koji nam nekada preostane.:) Ali onda sam se setila i uštipaka od sredine hleba koje mi je mama nekada spremala u detinjstvu, a sasvim slučajno na listi za isprobavanje našla su se još dva recepta sa neta, pa da ih podelim sa vama redom:
 
Uštipci od sredine hleba
 
 
Sastojci: sredina starog hleba, mleko, 2 jaja, ulje za prženje
 
Priprema:
 
Sredinu starog hleba izmrviti i potopiti u mleku ili vodi. Zatim, dobro ocediti i izmešati sa umućenim jajima. Oblikovati male valjuške pomoću dve kašičice i pržiti ih na zagrejanom ulju sa obe strane dok fino na zarumene. Izvaditi ih na kuhinjski papir i poslužiti odmah dok su tople uz kiselo mleko ili malo sira (ako volite slane) ili posute sa malo šećera zamirisanih vanilom (za slatku varijantu).
 
 
 
 
Pizza od hleba
 
 
Sastojci: 8 kriški starog hleba, paradajz pelat, 1 češanj belog luka, malo soli, origano, 3 jajeta, malo mleka, nekoliko šnitica kačkavalja ili nekog drugog tvrdog sira po želji
 
Priprema:
 
Hleb iseći na kriške i potopiti u malo hladnog mleka, pažljivo iscediti da ne izgubi oblik i poređati u kalup premazan maslacem. Hleb se može iseći i na manje kriške da bi se što bolje uklopio i stao u kalup.:) 
 
Na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk i dodati  pelat. Posoliti i začiniti po ukusu. Kuvati 10-tak minuta da se umak malo zgusne, pa preliti preko kriški hleba.
 
 
Odgore poređati listove kačkavalja ili nekog drugog sira po želji (mogu i šnitice šunke, neće smetati:), pa sve preliti jajima koje smo umutili sa malo mleka. Posuti origanom ili bosiljkom ako volite, pa peći u zagrejanoj rerni oko 30-tak minuta na 200 C. Ukrasiti listićima svežeg bosiljka.
 
Ranije sam često pravila ovu pizzu, naročito leti kada ima svežeg paradajza u izobilju, pa se može spremiti fini domaći umak. Sem toga, sve vrlo brzo bude gotovo i idealno je za grickanje na terasi u toplim letnjim večerima.:)
 
 
Rascvetani hlepčić
 

Sastojci: 1 manja lepinjica, neki fini topljeni sir, vezica mladog luka, so, biber
 
Priprema:
 
Možda ste već videli ovaj hlepčić koji neko vreme kruži netom, okrugao hlepčić zasečen mrežasto sa komadićima otopljenog sira koji se razvlaaaači kada odlomite komadić.:) Veoma je jednostavno za pripremu i ukusno, sve mere se mogu prilagoditi i menjati po želji.
 
Manji okrugao hlepčić ili lepinjicu zaseći mrežasto (kao na slici) ali ne sasvim do kraja. U proreze staviti šnitice kačkavalja ili nekog drugog sira koji će se fino otopiti. Posebno propržiti vezicu seckanog mladog luka na malo ulja, pa zatim rasporediti i dinstani luk svuda po malo.
 
Staviti u zagrejanu rernu i kratko zapeći na 200 C oko 15-tak minuta, tek toliko da se sir lepo rastopi. Poslužiti odmah dok je fino toplo i grickati kockicu po kockicu... prijatnooo!:)
 
 
 
 
 
Jaja u korpicama od hleba
 
 
Sastojci (za 2 osobe): 2 kajzerice, malo sira (šunke, paprike i sl.), 2 jajeta, mladi luk za posipanje
 
Priprema:
 
Kajzericama odseći vrh i pažljivo izdubiti (sredina se može iskoristiti za uštipke od hleba:). Staviti prvo šniticu sira, zatim šunke i na kraju u svaku kajzericu razbiti po jedno jaje. Posuti sitno seckanim mladim lukom i posoliti ako treba.
 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 15-tak minuta ili duže u zavisnosti od toga koliko volite da jaje bude meko, odlično za doručak ili užinu... prijatno grickanje!:)
 
Napomena: korpice se mogu puniti i raznim povrćem, seckanim pečurkama i sl.
 
 
 
Preporučujem da možda isprobate i neke od ranije objavljenih recepata ako vam se dopadnu (linkovi su ispod slike):
 
 
3. Brodići sa jajima i šunkom (po Sanjinom receptu)
 
 
 
 
 

субота, 11. мај 2013.

Omlet palačinke sa mladim sirom

 
Nešto fino i ukusno, a spremljeno na brzaka! Nisu klasične palačinke, a nije ni omlet, već nešto između toga, nešto poput debljih palačinki koje su izuzetno mekane jer u testu ima mrvljenog sira. Ako imate sve potrebne sastojke možete ih odmah isprobati i napraviti već za večeru, a onda uživati u degustaciji na terasi ili negde u hladovini u bašti.
 
 
Sastojci (za 4 osobe): 3 jaja, 150 g brašna, 150 ml vode, 150 g mladog mrvljenog sira (švapski), 1 vezica mladog luka, 1 ravna kašičica soli
 
Priprema:
 
Vezicu mladog luka iseći na kolutiće i kratko propržiti na malo ulja. Jaja blago ulupati viljuškom, dodati vodu, ravnu kašičicu soli, brašno, mrvljeni sir i dinstani luk. Sve fino izmešati u glatku smesu i ostaviti da odmara 20-tak minuta.
 
Zagrejati malo ulja u tiganju i ispeći 4 deblje palačinke, prvo sa jedne pa zatim i sa druge strane. Preklopiti ih na pola, posuti seckanim percima mladog luka i poslužiti odmah dok su fino tople... prijatno!:)))
 

 

уторак, 07. мај 2013.

Katmer pita (po bakinom receptu)



Odmah kuckam još jedan recept da nadoknadim propušteno "gradivo".:) Mislim da gotovo svi dobro znate ovu bakinu katmer pitu sa lisnatim i finim domaćim koricama (dobro, moje korice baš i ne ispadnu tako tanke kao bakine:), ali to ne umanjuje njihov ukus. Možete praviti okruglu ili četvrtastu pitu, kako god više volite ili vam je zgodnije za razvlačenje i motanje.

U aprilskom izdanju magazina MEZZE (na str.21-34.) mogli ste da pročitate kako se pravi četvrtasta pita, a ovog puta sam dopunila recept i sa okruglom, spiralnom verzijom, isprobajte svakako jednom.:))
1. način - okrugla spiralna pita
Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, oko 3,5 dl mlake vode, mast ili ulje

Nadev:  500 g svežeg sira, 500 g spanaća, 2 dl kisele pavlake, 4 jaja, 1 kašičica soli 
Priprema:
Pripremite prvo kore za pitu: zamesite srednje meko testo od brašna, soli i mlake vode. Testo podeliti na 6 loptica/jufkica i ostavite da se odmore 10-tak minuta. Svaku jufkicu razvijte u okruglu koru i premažite rastopljenom mašću ili uljem. Ređajte dva puta po tri kore, jednu preko druge (poslednju koru ne treba premazivati).

Posle kraćeg odmaranja, razvijte svaku koru  u krug i zasecit na 6-7 mesta, ali ne do kraja. Svaki zasečeni list premažite sa malo rastopljene masti i preklapajte jedan preko drugog. Zatim preokrenute na donju stranu i ostavite da se odmori 10-tak minuta, a za to vreme pripremite nadev.
Pošto chef baš nije ljubitelj spanaća, onda obično napravim jednu piticu sa zelenišom, a drugu samo sa sirom. Tako da možete napraviti po želji, onako kako najviše volite.:)
Spanać ocistite od peteljki, operite, isecite na rezance i malo posolite. Sir izgnječite, izmešajte sa kiselom pavlakom i umućenim jajima, pa u jedan deo nadeva stavite iseckani spanać.

Pokušajte da rastanjite kore što više, prvo oklagijom a onda rukom, izvlačite po malo testa svuda u krug dok ne dobijte finu tanku koricu. Presecite na dva dela i rasporedite fil svuda ravnomerno. Zamotajte oba dela u rolnice i spiralno uvijte počevši od sredine. Prebacite u okrugli kalup.


Na isti način razvijte i drugi deo testa, zamotajte i poređajte u pleh. Premažite preostalim uljem ili rastopljenom mašću. Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 30-40 minuta.
2. način - četvrtasta pita sa sirom i spanaćem
Napravite kore kao u prethodnom receptu. Znači, najpre 6 loptica, premažite ih rastopljenom mašću ili uljem, složite po tri kore jednu preko druge, tako da dobijete dve kupice. Posle kraćeg odmaranja zasecite svaku tako složenu kupicu na par mesta, poput karanfila i pokušajte da razvijte što tanje.
Razvijte najpre jednu koru i uz pomoć oklagije prebacite je na podmazan pleh od rerne. Izbockajte viljuškom na par mesta. Rasporedite fil od spanaća i sira (mozete praviti samo sa sirom ili samo sa spanaćem, ili kombinovati oba fila ako više volite).
Razvitjte i drugu koru na isti način, pa je pažljivo prenesite preko fila. Premažite rastopljenom mašću ili uljem i isecite na kocke pre pečenja. Pecite na 200 C u prethodno zagrejanoj pećnici oko 30 minuta.
Gotovu pitu poprskajte sa malo vode i prekrijte kuhinjskom krpom, ostavite tako par minuta. Zatim, isecite na kocke i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.



Može i samo sa sirom ako više volite, ili sa dinstanim prazilukom, mlevenim mesom, kiselim kupusom... možda imate još neku lepu ideju?:))


Gnezda sa spanaćem


Evo, ponovo sam sa vama posle kraće pauze, možda ste čak i pomislili da sam vas zaboravila.:) Nadam se da ste se odmorili i lepo proveli pravomajske i uskršnje praznike, a ne sumnjam da se i spremalo i nešto fino.Ovo je jedan stari recept sa Coolinarike, ali malkice dorađen i sa novim fotografijama, pa ako vam je ostalo ukršnjih jaja možete ih iskoristiti da napravite ova ukusna gnezda sa spanaćem.

Sastojci: 500 g lisnatog testa, 250 g očišćenog spanaća, 2 kašike brašna, oko 1 dl mleka, 4-5 kuvanih jaja, so, biber, malo muskatnog oraščića, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Spanać očistiti i kratko blanširati u kipućoj vodi. Zatim ocediti i sitno iseckati. Na malo ulja propržiti 2 kašike brašna, dodati seckani spanać i sipati po malo mleka da se dobije gusta kašica. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati i malo naribanoh muskatnog oraščića.

Lisnato testo podeliti na pola i raszviti u četvrtastu koru debljine 0,5 cm. Preko razvijene kore rasporediti male kupice spanaća, a na svaku staviti po polovinu kuvanog jajeta okrenutog na dole.



Razviti i drugu polovinu lisnatog testa. Prostor između kupica premazati umućenim jajetom, pa prekriti drugom polovinom testa. Dobro utisnuti oko svake kupice da se kasnije ne bi otvorile prilikom pečenja.

Većom okruglom modlom ili čašom izvaditi krugove, napraviti mali zarez na vrhu da bi para mogal da izlazi i premazati umućenim jajetom. Premazati umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Gnezda od spanaća servirati uz kiselo mleko ili pavlaku... prijatno!



Da se malo podsetimo još nekih recepata sa kuvanim jajima objavljenih ranije na blogu i ako je možda ostalo još koje jaje u uskršnjoj korpici, možete isprobati i ove recepte:


1. Ruska jaja
2. Salata " Alsacienne"
3. Teleće rolnice sa kuvanij jajima
4. Predjelo sa jogurtom i želatinom
5. Mesna štruca sa kuvanim jajima