уторак, 29. јануар 2013.

Milkicini krekeri



Skoro nisam probala ukusnije slane keksiće, tako da moram odmah otkuckati Milkicin recept. Kao što znate, u toku je blogerska igrica FBI rukavice,  a ovog puta smo u gostima u jednom pravom kraljevstvu, na blogu kod Milkice - Mimi´s Kingdom .:) 

Kao u svakom kraljevstvu, toliko je finih stvari, mirisnog peciva i finih helpčića, divnih kolača i slanih delicija, da gostima nije nimalo lako izabrati šta pre da probaju od svega. Krenula sam od ovih delikatnih Krekera sa sirom, ruzmarinom i orasima jer su mi odavno privukli pažnju na lepim fotkama. I zaista su takvi, neverovatno prhki, ukusni i skroz neodoljivi... i brzo se naprave!:)

Sledi Milkicin recept sa par neznatnih izmena, a uskoro se javljam sa još nekim lepim isprobanim receptima iz Milkicine kuhinje.:)



Sastojci: 200 g brašna, 120 g maslaca, 110 g kačkavalja, 60 g seckanih oraha, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica ruzmarina

Priprema:

Izmešati brašno, so i sitno seckani ruzmarin. Orahe sitno iseckati i pomešati sa brapnom. Kačkavalj fino naribati i sjediniti takođe sa brašnom. Na kraju dodati maslac sobne temperature i zamesiti testo.

Testo podeliti na dva dela i oblikovati dva valjka. Svaki zamotati u foliju i staviti na pola sata u zamrzivač.



Što se testo bolje ohladi, lakše ga je posle iseći. Seći na tanke kriškice oštrim ili reckavim nožem, meni je bilo zgodnije reckavim jer su se orasi manje mrvili. Kolutiće poredđati na pleh preko masnog papira i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta.

Paziti da ne izgore i čim dobiju lepu boju prebaciti ih na tanjir da se potpuno ohlade... prijatno grickanje.:))


недеља, 27. јануар 2013.

Uz popodnevnu šoljicu čaja...



Jeste li za šoljicu voćnog čaja ili možda topli cappuccino... uz šniticu finog kuglofa?:) Koji je vaš omiljeni ukus: čokolada sa diskretnom aromom pomorandže, možda malo Nutelle u filu, osvežavajuće parčence sa limunom, mirisne jabuke i cimet ili kandirana korica pomorandže... izbor prepuštam vama i brzo kuckam sve recepte.:))


Čokoladni kuglof sa pomorandžom




Sastojci: 4 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 75 g maslaca, 75 ml ulja, 200 g čokolade, 100 g brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, naribana korica pomorandže

Glazura: 100 čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni maslac, ulje i rastopljenu čokoladu. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i umešati u smesu. Na kraju dodati šam od umućenih belanaca i malo naribane korice pomorandže.

Kalup za kuglof ili venac namazati maslacem i posuti brašnom. Sipati pripremljenu smesu i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče. Peći na 180 C oko 25-30 minuta. 




Gotov kuglof pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi na rešetki. Rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko ohlađenog kuglofa. Posuti sitno seckanim lešnicima i poslužiti uz omiljeni čaj ili cappuccino.:)

Napomena: kolač sam pekla u manjem kalupu za venac, pa u slučaju da je vaš kalup veći slobodno povećajte sve sastojke za 1/4. Možete peći i u četvrtastom kalupu.


Mramorni kuglof sa Nutellom 


Sastojci: 4 jaja, 200 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 2 dl jogurta, 2 dl ulja, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo i još 50 g Nutelle (ili čokolade), 1 kašika kakao praha

Priprema:

Umutiti penasto belanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žumanca i redom sve ostale sastojke. Prvo dodati jogurt i ulje, a na kraju i brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo. Sve lepo izmešati. 

Kalup za kuglof namazati maslacem i posuti brašnom, pa zatim sipati polovinu smese. U preostali deo smese dodati Nutellu ili rastopljenu čokoladu i kašiku kakao praha, pa izjednačiti smesu. Sipati preko žutog dela i viljuškom malo promešati.


Kuglof peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 50-tak minuta. Proveriti stapićem da li je potpuno pečeno i izvaditi na tanjir. Po želji, kuglof posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od rastopljene čokolade.

Inspiraciju za recept sam pronasla ovde i napravila par manjih izmena.:)


Venac sa limunom i svežim sirom


Možda ćete voleti da isprobate i ovaj recept za Venac sa mirisom limuna koji sam već  ranije objavila na blogu. Ovog puta samo malo podsećanje sa novim sličicama.:)

Sastojci: 4 jaja, 200 g maslaca, 250 g mladog sira, 200 g šećera, 300 g brašna, 1 vanilin šećer, 6 kašika mleka, sok i korica limuna, 1 prašak za pecivo, 100 g suvog grožđa, par kašika ruma

Priprema:

Umutiti penasto maslac sa šećerom, dodati zumanca, sir, brasno, naribanu koricu i limunov sok. Na kraju dodati penu od belanaca i suvo grožđe koje je bilo potopljeno u rumu. Kalup za venac ili kuglof namazati maslacem i posuti brašnom, pa ravnomerno rasporediti smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta. Gotov kolač prebaciti na tanjir i posuti šecerom u prahu.




Pogledajte još i recepte za Kuglof sa jabukama i Novogodišnji kuglof koji možete napraviti u mini izdanju i koristiti kao male poklončiće u nekim svečanim prigodama.:))

понедељак, 21. јануар 2013.

Rustični hleb (koji se ne mesi)



Kad sam prvi put, na FB-u kod naše drage Marijane Jeličić, videla sliku ovog hlepčića koji se ne mesi, oduševila sam se rustičnom, raspuknutom koricom koja je tako divno izgledala i samo sto nije  zamirisala preko monitora, odmah sam rešila da ću ga napraviti prvom prilikom.

Et voilà... radi se zapravo o klasičnom hlebnom testu koje se premesi par puta i ostavi duuuugo da stoji, kod mene je to bilo par sati preko noći i čini mi se da je to sasvim dovoljno. Hlepčić napravljen na ovaj način ima divnu hrskavu koricu koja fino pucketa kad je grickate, kao da je ispečen ispod sača. Pravila sam prema ovom receptu ovde, i ako ga možda već večeras zamesite, sutra ćete uživati u ukusnom hlepčiću za ručak.:)


Sastojci: 500 g mekog brašna, 1 kašičica soli, 25 g (može i manje) svežeg kvasca, oko 3 dl tople vode

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati 1 kašičicu šećera i brašna. Ostaviti  na toplom dok ne ispuni šolju. 

Za to vreme izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac i sipati vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo, ako se lepi za ruke dodati jos malo brašna. Pokriti sve folijom i ostaviti testo da stoji tako u činiji 12-24 h (dovoljno je i 8 h preko noći).



Sutradan  testo prebaciti na radni sto posut brašnom i samo malo rastanjiti rukama. Preklopiti levu i desnu stranu testa prema sredini, a zatim i gornju i donju stranu isto tako prebaciti, pa sve preokrenuti na donju stranu. Staviti u dublju šerpu koju smo prethodno obložili papirom za pečenje, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti jos 2 h, negde na toplom mestu da raste.

Rernu dobro zagrejati, hlepčić poklopiti poklopcem (ili nekim tiganjem) i peći na 220 C oko 30 minuta. Zatim skloniti poklopac i peći još 15-tak minuta dok ne dobiju finu rumenu koricu... prijatno grickanje!:)

Napomena: hlepčić možete zamesiti i sa suvim kvascem, 1/4 kašičice bi trebala da bude dovoljna za ovu količinu brašna (hvala Roman Tales i našoj Pomoravki na svim korisnim savetima :), slobodno podelite vaše utiske i javite nam kako su hlepčići uspeli ako ih budete pravili.:))


(za doručak, sa medom i puterom... uz šoljicu bele kafe, bon appétit!:)

субота, 19. јануар 2013.

Jedan nadev za dva recepta:)


Posle svih keksića i kolačića koje smo pravili prethodnih mesec dana, red je da na blogu objavim i nešto slano.:) Ovog puta napravila sam jedan nadev, a koristila ga u dva različita recepta, za lazanje i gratinirane palačinke. To je zgodan način da se pripremi ručak, pogotovo što se oba jela mogu spremiti unapred i zamrznuti, pa ćemo tako vrlo brzo imati već pripremljeni ručak kad nam zatreba.:)

Kad pravim lazanje, volim da napravim i domaće testo, možete naravno koristiti i kupovno, ali sve zaista bude tako brzo gotovo, da je šteta kupovati gotove listiće (koji baš i nisu tako jeftini), kad se sve već može napraviti kod kuće, osim ako niste baš u nekoj velikoj gužvi i jako gladni.:)

Zapečene lazanje

 
Sastojci za testo: 350 g brašna, 2 jaja, malo soli, oko 1,5 dl vode
 
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, so, biber, 1 list lovora, grančica ruzmarina, 2-3 kašike konzervisanog paradajza, 1 dl crnog vina
 
Bešamel umak: 60 g maslaca, 2 pune kašike brašna, oko 6-7 dl mleka, ravna kašičica soli, malo naribanog muskatnog oraščića, 60 g naribanog parmezana
 
Priprema:
 
Od brašna, jaja, soli i malo vode zamesite testo kao za rezance. Ostavite da se odmori  10-tak minuta a zatim tanko razvijte koru (veličine 40x50cm) i točkićem ili oštrim nožem isecite na pravougaonike. Testo se može još malo prosušiti na stolu dok pripremate nadev.
 
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk i šargarepu iseckanu na kockice. Dodajte zatim mleveno meso, začine, posolite i pobiberite po ukusu, i dinstajte dok tečnost ne ispari. Na kraju dodajte 2-3 kašike pelata (može i više po želji:) i malo crnog vina, pa sve zajedno kuvajte još par minuta.
 
Pripremite bešamel tako što ćete na tihoj temperaturi otopiti maslac i dodati brašno, pa zajedno kratko propržiti. Sipajte po malo hladnog mleka i neprestano mešajte sve dok ne dobijete fini umak. Dodajte so i malo naribanog muskatnog oraščića, pa kuvajte još par minuta. Na kraju stavite i naribani parmezan ili neki drugi sir koji će se fino rastopiti.
 
 
Testo za lazanje kuvajte u slanoj vodi, spuštajte po par listića i izvadite ih posle 4-5 minuta. Odmah ređajte u pleh za pečenje, red testa pa zatim red fila, a preko mesa sipajte par kašika bešamel umaka. Nije potrebno puno bešamela pošto je testo već prethodno skuvano i mekano. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, neka na kraju bude samo testo koje ćete preliti preostalim bešamelom. Možete naribati još malo sira odgore ako vam je ostalo.:)
 
Pecite u rerni na 200 C oko 30-tak minuta dok se sve lepo ne zarumeni. Isecite na kocke i poslužite dok je fino toplo... bon appétit!:)


Napomena: kad poređate sve slojeve za lazanje, možete ih tako zamrznuti (pleh prethodno obložite alu folijom, pa kad se lazanje stegnu, samo izvadite zajedno sa folijom i čuvajte u zamrzivaču do upotrebe). Pred ručak, lazanje samo stavite ponovo u pleh i kratko zapecite u rerni.
 
 
Gratinirane palačinke
 
 
Sastojci: 10-12 slanih palačinki, nadev od mlevenog mesa, umak od paradajza
 
Nadev: 400 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, so, biber, 1 list lovora, grančica ruzmarina, 2-3 kašike konzervisanog paradajza, 1 dl crnog vina
 
Umak od paradajza: 1 konzerva paradajz pelata, 2 češnja belog luka, malo soli
 
Priprema:
 
Pripremite palačinke prema omiljenom receptu, 10-tak komada biće dovoljno za jedan ručak.:) Napravite nadev kao u prethodnom receptu i posebno skuvajte umak od paradajza. 
 
Za umak od paradajza samo malo propržite beli luka na ulju, dodajte paradajz pelat, posolite po ukusu i stavite malkice šećera ako volite. Sve dinstajte par minuta dok se umak fino ne zgusne. Sada možete početi sa filovanjem.:)


Na svaku palačinku stavite po kašiku-dve fila, preklopite sa strane i zamotajte kao sarmicu. Palačinke ređajte u podmazan pleh, fino ih ušuškajte, prelijte pripremljenim umakom i stavite u rernu da se kratko zapeku, 15-tak minuta biće sasvim dovoljno.

Gotove palačinke pospite sa malo seckanog peršuna i odmah poslužite... prijatnooo!:))

Napomena: ako volite da palačinke budu blagog ukusa, možete ih preliti i samo kiselom pavlakom umućenom sa jednim jajetom, za koju god varijantu da se odlučite biće svakako ukusne, uživajte.:))



понедељак, 14. јануар 2013.

Vasilice


Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine. 

Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene možete isto pročitati jedan lep recept za spremanje praznične pogače.

Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g margarina (maslaca ili masti), med za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 margarina (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.



Ceo postupak ponoviti još dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine. Obično se podeli na onoliko delova koliko ima ukućana ili se iseče na više komada ako želite da odnesete komšijama.:)




Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta dok fino ne zarumene.

Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:)) 




петак, 11. јануар 2013.

Kesten rolat

 

Jedan fini rolat od kestena kao zimska inspiracija, ako koristite kupovni kesten pire možete ga vrlo brzo napraviti. Sačekajte samo da se rolat fino rashladi pre nego što ga poslužite, a onda se lepo ušuškajte u fotelju i pustite omiljeni film, možda Ice Age 4 ako niste još stigli da pogledate... zapravo, bilo koji film će se fino poslužiti, uživajte!:))


Sastojci: 500 g kesten pirea, 2 jajeta,  4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 50 g maslaca, 2 dl slatke pavlake
 
Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja 

Priprema: 

Kalup za srneća leđa obložite folijom i utisnite kesten pire tako da sredina ostane prazna (za fil), a ostavite i malo kesten pirea na stranu da kasnije napravite donju koricu. Popunite kalup koliko možete, možda neće biti baš za ceo, ali 2/3 sigurno hoće.

Ako koristite kupovni kesten pire, on je već obično dovoljno zaslađen tako da ne morate dodavati posebno šećer. Ali ako sami pripremate kesten pire, dodajte još malo šećera po ukusu i kašiku-dve ruma radi arome.



Skuvajte na pari fil od 2 jajeta,4 kašike šećera i 1 vanilin šećera. Kad se malo prohladi, dodajte rastopljenu čokoladu, maslac i umućenu slatku pavlaku. Sve lagano izmešajte i napunite sredinu kalupa. Od preostalog kesten pirea rastanjite tanku koru preko folije i pažljivo stavite preko fila kao poklopac. Ostavite da se sve fino rashladi i stegne. Pre služenja izvadite rolat iza kalupa i prelijte čokoladnom glazurom.

Za glazuru istopite na tihoj temperaturi čokoladu sa malo ulja i prelijte preko ohladjenog rolata. Secite na šnitice i poslužite uz malo umućene slatke pavlake.

Napomena: u fil možete staviti i malo seckanih pečenih oraha ili lešnika.:)


субота, 05. јануар 2013.

Twist štrudla


Ako možda još razmišljate šta biste napravili kao desert za Božić, možda vam ovaj recept posluži za inspiraciju. Radi se zapravo o duploj štrudli, isprepletanoj na zanimljiv način, sa omiljenim filom od maka i oraha. Recept sam pronašla na blogu Щъркелово гнездо i veoma mi se dopao, tako da sam ga napravila uz manje izmene, a original možete pročitati ovde.

Možda samo na prvi pogled deluje komplikovano, ali zapravo vrlo se jednostavno i brzo sprema, tako da ukoliko se rešite, imate još vremena da napravite do Božića. Svim dragim čitaocima koji prekosutra slave Božić, želim lepo Banje veče i da praznik provedu u miru i lepom raspoloženju sa svojim najmilijima.

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 kašike šećera, oko 3 dl toplog mleka, 50 g maslaca, malo naribane limunove korice, 2 jaja

Fil od maka: 200 g mlevenog maka, 100 g  šećera, 1,25 dl mleka, 20 g maslaca

Fil od oraha: 250 g mlevenih oraha, 150 g šećera, 5 kašika mleka, 1 belance

 

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. Izmešajte brašno, so i šećer, dodajte pripremljeni kvasac, jaja, naribanu limunovu koricu, rastopljeni maslac i sa toplim mlekom zamesite srednje meko testo. Ostavite da testo odmara 10-tak minuta, a za to vreme pripremite fil za štrudlu.




Za fil od maka, izmešajte mleveni mak i šećer, pa sve prelijte vrelim mlekom. Ako volite sladji fil, možete dodati još malo šećera.Za fil od oraha, izmešajte mlevene orahe i šećer, dodajte 5 kašika mleka i 1 celo belance. Sve fino izjednačite.

 

Testo podelite na dva dela i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvijte u pravougaonu koru, jednu premažite filom od maka, a drugu premažite sa filom od oraha.

 

Obe kore zamotajte u rolat, pa ispletite pletenicu od pripremljenih rolata. Oblikujte kao venac i stavite na podmazan pleh od rerne. Ostavite da testo raste jos 20-tak minuta dok se rerna ne zagreje.



Pre pečenja, strudlu premažite umućenim jajetom i zaseciti oštrim nozem svaku pletenicu po sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-45 minuta, prekrijte papirom ukoliko je potrebno da se ne bi previše brzo zarumenila. 


Pre služenja, strudlu pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom.


Pileći terin



Recept je iz decembraskog broja magazina Mezze, ali verujem da vam je isto tako poznat i sa Coolinarike gde sam ga objavila pre par godina.:) Ovog puta je u malkice drugačijem izdanju, svečanijem i prazničnom, tako da može poslužiti kao fino predjelo ili glavno jelo za božićni ručak.

Sastojci: 600 g pilećeg belog mesa,  3 kuvana jajeta + 2 sveža, 200 g kačkavalja , 200 g mesnate slanine, 1 glavica crnog luka, 1 manja kifla, 1 kašika senfa, so, biber

Priprema:
 
Pileće filete sameljite ili sitno iseckajte, ali ostavite  par celih kockica mesa jer će tako terin lepše izgledati u preseku. Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju, a kiflu potopite u malo mleka da omekša. 
 
Kačkavalj i kuvana jaja isecite na sitnije kockice i izmešajte sa belim mesom. Dodajte 2 sveža jajeta, crni luk, kiflu koja je omekšala, senf i začine po ukusu. Ukoliko je potrebno, možete dodati i malo prezle i kockice propržene slanine. Možete čak staviti jednu crvenu papriku iseckanu na sitne kockice, da bi malo prošarali meso.


Kalup namažite margarinom i pospite prezlom, a zatim obložite tankim šnitama slanine i stavite pripremljenu smesu. Ako su šnite suviše dugacke, samo ih prebacite preko ivica kalupa i posle fino ušuškajte preko mesa.

U veći, dublji pleh sipajte vodu i staviti kalup sa mesom, pazite da voda dopire do polovine kalupa. Pecite na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pečenja pažljivo izvadite terinu iz kalupa i zapecite je jos malo sa svih strana da dobije finu koricu... bon appétit!


Predlog za serviranje: terin, kao i bilo koje drugo pečenje, možete poslužiti uz krompir pripremljen na vojvotkin način. Krompir koji je skuvan, ocedite od vode i fino ispasirajte. Dodajte vrlo malo mleka, komadić maslaca i jedno do dva jajeta, pa sve lepo sjedinite. Smesa treba da bude dovoljno mekana da se uz pomoć šprica mogu napraviti "ružice".

Testo stavite u vrećicu sa zvezdastim nastavkom i na papiru za pečenje istisnite "ružice". Stavite ih u zagrejanu rernu i kratko zapecite tek toliko da ivice blago zarumene. Poslužite ih kao prilog uz meso ili koristite kao dekoraciju na tanjiru.


среда, 02. јануар 2013.

KuVarijacije: Spiralni mramorni hleb


Nadam se da ste lepo dočekali Novu godinu i da polako sređujete utiske, a možda ste rešili da još malo odmarate ovih dana.:) Ako ste raspoloženi za jedan sasvim neobičan receptić, onda vam preporučujem da napravite Mihaelin Spiralni mramorni hleb koji je bio naš zadatak u blogerskoj igrici KuVarijacije prošlog meseca.

Znate ono kad vam dođe ekipa koja isto voli da kuva, pa se onda prihvati posla i dobijete neočekivanu pomoć u kuhinji, a sve začinjeno sa puno humora i dobrog rasploženja.:) Hlepčić je napravljen za novogodišnji doček, slike možda nisu baš najbolje jer su fotkane pri veštačkom svetlu, ali ovaj hlepčić je toliko ukusan da sam se ipak rešila da ih objavim, a zameniću ih nekom drugom prilikom kad ga budem ponovo pravila.:)

Recept je sa bloga Tortelina i ovde ga prenosim u originalnom izdanju, jedina izmena je što sam koristila svež kvasac umesto suvog, tako da ako budete pravili hlepčić, možete slobodno staviti pola paketića svežeg kvasca.

Spiralni mramorni hleb

Sastojci: 600 g brasna, 75 g secera, 1 kasicica soli, 1 suvi kvasac, 2 zumanca, 3,5 dl mleka, 50 g maslaca
Fil: 100 g cokolade za kuvanje, 3 kasike Nutelle ili eurokrema

pekmez po ukusu za premazivanje


Priprema:

U ciniji izmesati brasno, secer, so i suvi kvasac, dodati iseckan maslac. Zumanca razmutiti u mleku, zagrejati a zatim sipati u brasno izmesano sa ostalim sastojcima i umesiti mekano testo. Ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruci.

Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, blago premesiti i oklagijom razvuci u pravougonik.

Istopiti cokoladu za kuvanje, dodati Nutellu i dobro izmesati. Premazati razvuceno testo, a zatim preklopiti desnu stranu do polovine a preko nje i levu stranu tako da fil ostane u unutasnjosti.

Nastaviti preklapanje, saviti donju stranu testa do polovine a nakon toga i gornju tako da dobijete maleni pravougaonik.

Okrenuti testo da spojeni delovi leze na radnoj povrsini a zatim oklagijom istanjiti na debljinu od 1 cm. Nozem ili sekacem za picu iseci testo na trakice. Ako se testo malo uprlja filom ne mari, nakon pecenja svakako ce biti "isaran" :)


Uzimati jednu po jednu trakicu i okretati krajeve u suprotnim smerovima (kao kad cedite mokru garderobu) oblikujuci spiralicu. Dobijene spirale slagati u veliki pleh od rerne oblozen papirom za pecenje. Ostaviti spiralice na toplom mestu dok se rerna zagreva.

Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Kad se zagreje ubaciti testo i peci 15-ak minuta (mozda i malo krace, kad povrsina blago porumeni dovoljno je jer donji deo porumeni za nijasnu vise).


Ostaviti peceno testo u plehu da se prohladi 10-ak minuta a zatim ga lagano okrenuti na suprotnu stranu. Znaci na papiru na kome se pekao hleb treba da lezi gornji deo pecenog testa, a ispred vas da se nalazi dno pecenog peciva.
Premazite donji deo (onaj koji je sad na vrhu) pekmezom po ukusu. Potrudite se da testo bude lepo premazano, da nista ne preskocite jer ce pekmez u ovom slucaju posluziti kao lepak :)
Pomocu papira za pecenje urolajte spirale u veknicu. Vodite racuna da se spirale dodiruju, ako neka i pukne samo je rukama pridrzite i spojite sa ostatkom hleba. Izvadite hleb iz papira i cvrsto ga stegnite plasticnom folijom te ostavite da se ohladi. Vodite racuna da vam rolna na stolu lezi na delu gde se urolana veknica zavrsava jer, u suprotnom, necete dobiti lepe snitice ;)

Hladnu veknu secite na parcice i sluzite.


Napravila sam ga i u slanoj verziji sa filom od šunkice i narendanog kačkavalja, a testo je prethodno bilo premazano umućenim jajetom u koje sam dodala kašičicu mlevene začinske paprike. Moram ipak priznati da me je slana varijanta malkice namučila jer se štapići nisu dovoljno zalepili jedan za drugi (čini mi se da je pekmez u slatkoj varijanti ipak bolji "lepak" nego kisela pavlaka:), a možda sam ga i suviše rano razmotala pa nije imao dovoljno vremena da se fino sjedini.;)

No, bez obzira na to, hlepčič je vrlo ukusan, a ako se neke kockice baš i raziđu prilikom seckanja, mogu se uvek kratko ispeći u rerni i korisiti kao fine grickalice ili hrskave kockice koje ćemo poslužiti uz krem čorbicu.:)