четвртак, 30. август 2012.

Menu 2. (novi nedeljni jelovnik)



Mozda ste primetili da je pauza izmedju ovog i poslednjeg posta bila nesto duza, ali razlog tome je sto sam htela da ponovo skupim nekoliko recepata na jednom mestu i napravim jelovnik za sedam dana.:) Zamislila sam da nam ovog puta kao inspiracija posluzi mediteranska kuhinja, sa dosta svezeg povrca i mirisnih zacina, a sve pripremljeno od sezonskim namirnicama koje se sada, u ovo doba godine, mogu naci na pijaci ili uzbrati u basti.:)

Kad sam konacno prikupila i sredila sve slike, na blogeru je doslo do nekih smetnji i nisam mogla da unesem nijednu fotografiju juce i danas, a izgleda da su jos neki blogeri imali taj problem. Ako je i vas zadesila ista muka, pokusajte  da slike postavite preko HTML koda, pa se onda vratite na redovan prozor za kuckanje posta... eto, meni je to pomoglo, pa se nadam da ce i vama uspeti.:)

A sada brzo prelazimo na recepte i prvo cemo napraviti fine kajzerice sa maslinama i orasima za dorucak (ili veceru, ako vise volite:)... zasucite rukave i zaputite se odmah u kuhinju!:)))
(p.s. nadam se da je vredelo cekati:)



Kajzerice sa maslinama i orasima


Sastojci: 500 g brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, oko 3,5 dl vode, 100 g crnih maslina (bez kostica), 100 g oraha, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje tople vode, dodati po kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da se aktivira.

Masline ocistiti od kostica i iseckati na sitne kockice. Orahe krupno iseci. Od brasna, pripremljenog kvasca, soli i mlake vode zamesiti srednje meko testo. Dodati seckane masline i orahe i jos malo premesiti da se sve fino sjedini. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.

Kad se testo udvostrucilo, podeliti na 10 delova i oblikovati loptice. Poredjati na pleh i ostaviti da rastu jos 15-tak minuta dok se rerna zagreje. Pre pecenja, kajzerice premazati umucenim jajetom i peci na 200 C oko 30 minuta. Posluziti ih tople uz malo putera.... uzivajte!:))

Recept je uz manje izmene preuzet iz knjige Mastovit svet slatkisa i peciva (DrOetker).


Fusilli sa graskom i sunkom u umaku od topljenog sira


Ovo jelo ne pravim tako cesto, mada je vrlo ukusno i lagano za pripremu. Verujem da nesto slicno vec spremate, pa cete se onda samo podsetiti i mozda uporediti recepte... meni je ovo vrlo ukusno, mada dosta kaloricno, pa ako pazite na liniju onda izostavite umak od sira.:)

Sastojci: 400 g testenine po izboru (fusilli, makroni, masnice, itd.), 200 g kuvane sunke, 200 g kuvanog graska, 1 glavica crnog luka, 60 g maslaca

Umak od sira: 1/4 l mleka, 125 g topljenog mekog sira (Zdenka, Biser i sl.), biber

Priprema:

Testeninu skuvati na uobicajeni nacin u slanoj vodi (meni su nekako najlepse ove "spiralice" ili fusilli, ali bice isto tako dobro sa bilo kojom testeninom po zelji:).

Sunku iseci na trakice ili sitne kockice, a grasak prethodno skuvati u vodi (bez soli). Na malo maslaca i ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati trakice sunke i zajedno kratko proprziti da porumeni. Zatim dodati kuvani grasak, ocedjen od vode, i jos malo dinstati. Pobiberiti po ukusu.

Za umak, zagrejati mleko i dodati kockice topljenog sira. Sve zagrevati na tihoj vatri i mesati dok se sir potpuno ne rastopi. Po zelji, dodati jos malo mlevenog bibera ili muskatnog orascica.

Kuvanu testeninu prvo izmesati sa povrcem i sunkom, a zatim preliti pripremljenim umakom od sira. Sve pazljivo izmesati, probati i po potrebi doterati ukus sa malo soli, posluziti odmah dok je fino toplo... prijatno!:)


Sufle sa tikvicama i sirom


Ove male vazdusaste "jastucice" zavolecete na prvi zalogaj, brzo se spremaju i mogu biti odlicno toplo predjelo, lagani rucak ili vecera. Posto sam detaljan recept vec napisala u posebnom postu, ovde cu postaviti samo link ( klik ovde :) a zamolila bih Vas da ih napravite barem jednom ovog leta dok ima lepih tikvica na pijaci.:)


Njoke sa piletinom u umaku od paradajza



Jos jedan lagani recept sa mediteranskim stihom, dobila sam ga davno od mog drugara i pravila puno puta od tada, pa kad sam nedavno isceprkala slicice na kompu, resila sam da i njega uvrstim u ovaj nedeljni meni (nadam se da autor nece imati nista protiv:).

Sastojci: 400 g njoka (kupovnih ili domacih), 200 g pileceg belog mesa, 1 crni luk, 400 g svezeg paradajza (ili konzerva pelata), so, biber, zacinsko bilje

Priprema:

Belo meso iseci na kockice, blago posoliti i proprziti na malo ulja. U posebnom tiganju proprziti sitno seckani crni luk, dodati ociscen i iseckan paradajz (ili pelat), pa dinstati dok se ne dobije fini umak. Zatim, dodati kockice przene piletine, zaciniti po ukusu i posuti seckanim zacisnkim travcicama (persun, bosiljak, origano, itd.)

Njoke skuvati u slanoj vodi, ocediti i preliti pripremljenim umakom. Po zelji, sve posuti sa malo naribanog parmezana i posluziti toplo.

Napomena autora: umak se moze posluziti i uz raviole sa sirom, rizu pripremljenu sa sargarepom ili nekim slicnim prilogom.... bon appetit!:)



Kroketi sa tikvicama i sirom


Zapravo, ovo je vise ideja nego detaljan recept, jer krokete (cuftice, polpete:) sa tikvicama verujem da svi volimo i cesto spremamo. Eto, kad se sledeci put mozda resite da ih napravite, u smesu sa tikvicama dodajte i malo naribanog sira (kackavalja, parmezana ili sl.) a onda ih przite na uobicajeni nacin. Ovako spremljeni kroketi imace sasvim novi i fenomenalan ukus... isprobajte svakako ako mozda vec niste do sada!:))

p.s ideju dao, tikvice naribao i pripremio celu smesu za krokete > my chef.:))


Piletina sa limunom


Od kada sam otkrila ovaj recept, vec se par puta nasao na nasem stolu!:) Piletina spremljena na ovaj nacin je veoma ukusna i socna, tako da sam zelela samo da Vas podsetim na recept . Umesto zalfije mozete koristiti i neko drugo zacinsko bilje koje volite, a limun je taj koji ce dati finu aromu ovom jelu. Kao prilog posluzite omiljeno varivo, recimo od graska i sargarepe, a ako se mozda budete odlucili da napravite ovaj rucak, volela bih da posle cujem Vase utiske!:))


Punjeno povrce


Kao "posudice" za punjenje moze odlicno posluziti razno povrce (tikvice, paradajz, paprike, luk), a cini mi se da ima najlepsi ukus kad se sve zajedno sprema, tako da posle svako moze izabrati ono sto najvise voli od povrca:). Ovog puta u kombinaciju su se nasle dve tikvice, nekoliko lepih paradajza i par paprika (bilo bi dekorativnije da su u razlicitim bojama, ali i ove zute su dobro posluzile:).

Povrce izdubiti, izvaditi semenke i napuniti klasicnom smesom od povrca, mesa ili omiljenih zitarica. Vratiti poklopcice, pa sve lepo poredjati u dublji pleh. Pored povrca ususktai koji cesanj belog luka. Preliti sa malo ulja i vode, prekriti folijom i peci oko 30-tak minuta u zagrejanoj rerni.


Posebno napraviti umak od paradajza: na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati oljusteni paradajz i par cesnjeva belog luka, pa distnati dok polovina tecnosti ne ispari. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati zacinsko bilje.

Sada izvaditi povrce iz rerne, skinuti foliju i preliti pripremljenim umakom od paradajza. Sve vratiti u rernu da se jos kratko zajedno pece, 15-tak minuta bice dovoljno. Ako imate vremena, napravite i domaci hleb i posluzite uz ovako spremljeno povrce, verujte da cete uzivati u svakom zalogaju... bon appetit!:)


Keks torta sa cokoladom


Omiljena tortica mog detinjstva, mada je mama pravila jos puno lepih, pravih tortica, ali ova se svojom jednostavnoscu nekako izborila za svoje mesto i nasla bi se na stolu kad nam se jelo nesto slatko na brzaka.:) Sastojci su Vam, verujem, vecinom svima dobro poznati... evo samo malog podsecanja:

Sastojci: 500 g "petit beurre" keksa, oko 2 dl jake kuvane kafe, 250 g cokolade, 250 maslaca, 200 g secera u prahu, 2 jaja + 50 g cokolade za dekoraciju

Priprema:

Skuvati 2 dl jake kafe i pripremiti prvo fil, posto ostalo sve ide vrlo brzo. Skuvati na par fil od 2 jajeta sa 4 kasike secera. Kad se prohladi, dodati rastopljenu cokoladu, preostali secer u prahu i umesati maslac sobne temperature. Sve lepo izjednaciti da se dobije glatka krema.

Keks na kratko potopiti u toplu, kuvanu kafu i poredjati na ravan tanjir. Sloziti jedan red keksica, premazati filom, pa ponavljati postupak dok se ne utrose svi keksici i fil. Premazati celu torticu filom i odgore naribati malo cokolade. Neka se sve lepo rashladi pre sluzenja, a onda se zasladiti sniticom na kraju rucka ili uz popodnevnu kaficu... zelim vam lep vikend  i jos punooo mastovitih i ukusnih recepata!:)))




Sufle sa tikvicama i sirom

 
 
Odlican predlog za brzi rucak, toplo predjelo ili laganu veceru... sufle sa tikvicama i sirom koji cete napraviti za pola sata. Mozete isprobati i sa brokolijem, karfiolom ili napraviti miks raznog povrca, dodati malo seckane pancete i zacinskih travcica da sve fino zamirise, sigurna sam da ce vam se dopasti u bilo kojoj kobinaciji... isprobajte!:)
 
 
Sastojci: 200 g tikvica, 3 jajeta, 60 g naribanog kackavalja (ementalera, gaude i sl.), komadic maslaca, seckani persun, so, biber, muskatni orascic, malo brasna (po potrebi)
 
Priprema:
 
Tikvice oljustite, isecite na sitne kockice i kuvajte 10-tak minuta u slanoj vodi. Zatim, dobro ocedite od viska tecnosti i usitnite stapnim mikserom. Kad se pire malo prohladio, dodajte jedno po jedno zumance, naribani sir i na kraju sneg od belanaca (ako je smesa suvise tecna, slobodno dodajte 1-2 kasike brasna). Sve posolite i pobiberite po ukusu, dodajte seckani persun i malo muskatnog orascica.
 
Modlice sa sufle namazite maslacem, sipajte pripremljnu smesu od tikvica i pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-tak minuta. Za vreme pecenja nemojte otvarati vrata rerne. Kad se uhvati fina korica i sufle lepo naraste, posluzite odmah dok je jos tako toplo... prijatno!:)


Recept je preuzet sa ovog sajta.:)

понедељак, 20. август 2012.

Tartlete sa nektarinama i ribizlama



Male, prhke korpice sa vocem su idealno posluzenje u svakoj prilici, fini slatkis na kraju  rucka, uz soljicu popodnevnog caja ili kao ukusni zalogajcici kad nam dolaze gosti.

Korpice se mogu napraviti ranije i cuvati u zatvorenoj kutiji u zamrzivacu, pa kad nam se najave gosti vrlo brzo cemo ih spremiti. Obicno se u kuci uvek nadje koja sveza vockica, mada se moze koristiti i smrznuto voce, a dok se kafa kuva i nase korpice ce se ispeci.:)


Sastojci: 175 g brasna, 75 g maslaca, 1 kasika secera, 1 jaje, malo naribane limunove korice, par kasika hladne vode

Fil: 3 nektarine, sok od 1/2 limuna, 50 g secera, 2 dl vode, malo ribizli, oko 1 dl slatke pavlake

Priprema:


Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, dodati malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotati u foliju i staviti na 30 minuta u frizider. Razviti tanko izmedju dva lista masnog papira, iseci vece krugove i obloziti modlice za tartlete  koje smo prethodno namazali sa malo maslaca.


Nektarine dobro oprati i iseci na tanke listice (ne treba ih ljustiti). Zagrejati vodu i secer, dodati limunov sok, pa u tom sirupu kuvati kratko isecene nekatarine, 2-3 minuta bice dovoljno. Voce zatim ocediti i ostaviti da se malo prohladi.

Na svaku korpicu od testa lepo sloziti par snitica nektarina i nekoliko bobica ribizli. Po zelji, posuti sa jos malo secera u prahu i preliti sa par kasika slatke pavlake. Korpice staviti u zagrejanu rernu i peci na 180 C oko 20-25 minuta.

Gotove tartlete ukrasiti sa grancicom svezih rizbizli i nekoliko listica mente. Tartlete mozemo praviti i sa nekom drugom vrstom voca i poszluziti ih kao male, prhke zalogajcice uz popodnevnu soljicu caja. 

Zamrznute kockice sa vocem


S obzirom da nas i ovih dana cekaju prave letnje temperature, mozemo se rashladiti uz neki domaci sokic i ove zamrznute kockice sa vocem. Zapravo, ovo je vise ideja nego pravi recept koji sam videla na netu, pa eto mozda cete zeleti da isprobate.:)


Sastojci: kriskice limuna, sitno bobicasto voce (ribizle, borovnice, maline, kupine...), kalupici za led

Priprema:
Limun dobro oprati i iseci na tanke kolutice, a zatim svaki kolutic na osmine. U kalupice za led staviti po jednu kriskicu limuna ili par bobica sitnog voca. Sipati hladnu vodu i zamrznuti. Kockice su vrlo dekorativne kad se posluze u casi sa vodom ili sokom.:)



Negde sam procitala da ce kokice leda imati prozirnu boju ako vodu prethodno prokuvamo, to jos nisam stigla da isprobam, ali mozete isprobati kad ovo budete pravili sledeci put.:))


недеља, 12. август 2012.

Menu 1. (jelovnik za 7 dana:)



Odavno imam zelju da napravim jedan ovakav post!:) Kao sto cete uskoro videti, malkice se razlikuje i nesto je duzi od ranijih postova, a zapravo sadrzi predloge recepata za sedmodnevni meni koji mozemo pripremiti u toku jedne sedmice ili cak "razvuci" na vise dana, po zelji, kao neka vrsta podsetnika ili malog prirucnog kuvara.:)

Ujedno, ucinilo mi se i kao zgodna ideja da napravim malo reda medju slikama koje su se, u poslednje vreme, prilicno nagomilale na kompu. Ovde cete naci samo recepte za glavna jela, dok supicu mozete uvek lako spremiti, dodati neki omiljeni prilog od povrca ili napraviti sezonsku salatu. Neki recepti su vec ranije bili objavljeni, pa cu postaviti samo linkove ka njima, dok cu za druga jela napisati najvaznije detalje u kratkim crticama... nadam se da ce neki od njih posluziti kao fina inspiracija za naredni rucak.:) Bon appetit!





Puuuun tanjir sveze zelene salate (ili vise razlicitih vrsta:) blago zacinjene sa malo limuna i ulja, nekoliko snitica sunke savijenih u rolnicu ili sitno iseckanih, malo trakica omiljenog sira i jedno kuvano jaje... et voila!:)  Ovde zaista nije potrebno posebno precizno napisati recept, mada ga mozete pronaci na ovom linku, ali neka Vam posluzi samo kao ideja. Slobodno mozete kombinovati sastojke po zelji, i za kratko vreme napravicete jedan lagani rucak ili finu veceru za drustvo.:)

Pilece rolnice u panceti


Svi sastojci se mogu menjati po zelji, umesto piletine moze se koristiti curetina (mada je ovde kod nas retko ima), a bice dovoljno svega par kockica sira za nadev (plavi sir ili kackavalj, neki koji se fino topi:) i nekoliko snitica pancete za uvijanje.


Meso iseci na tanje snicle, na sredinu staviti po komadic sira i sve zamotati u trakice pancete, po potrebi pricvrstiti cackalicom. Rolnice kratko zapeci sa svih strana na ulju, a zatim staviti u zagrejanu rernu i peci jos 30-tak minuta. Posluziti ih tople uz cherry paradajz koji je kratko proprzen na ulju od pecenja... bon appetit!

Krompirici sa sirom u slanini


Ponovo rolnice ali ovog puta u njih cemo zamotati kuvane krompirice, posto je sigurno od proslog puta ostalo par trakica pancete, pa da se iskoriste. Ako dodamo i koju sniticu sira, dobicemo vrlo ukusne zalogajcice.

Odabrati par manjih krompira jednake velicine, dobro ih oprati i skuvati u ljusci (ali ne sasvim do kraja). Krompire oljustiti, preseci na pola, pa na sredinu staviti po tanku snitu topljenog sira. Ponovo spojiti obe polovine, ceo krompir zamotati u pancetu ili tanko isecenu slaninu, pricvrstiti cackalicom i peci 20-tak minuta u rerni.

Pre sluzenja skinuti cackalice i odmah servirati tople "paketice" uz prilog od dinstane sargarepe i na primer, salatu od pecenih paprika.


Prilog od dinstane sargarepe: sargarepu oljustiti i iseci na tanke kolutice. Kratko proprziti na malo ulja i dodati 1-2 kasicice secera da bi dobila finu glazuru. Sipati vodu koliko je potebno da prekrije povrce, pa sve dinstati na tihoj temperaturi oko 30-tak minuta.




Jedan fini recept iz arhive (bez mesa), posto je sada puna sezona plavog patlidzana.:)  Patlidzane treba preseci na pola i zaseci kao mrezicu, posoliti i ostaviti neko vreme da stoje dok ne puste sok, a zatim sve upiti papirnatim ubrusom. Pazljivo izdubiti sredinu i iseci na kockice, pa propziti zajedno sa crnim lukom.

Napraviti gusci besamel umak, dodati dinstano "meso" od patlidzana, zaciniti po ukusu, staviti malo naribanog sira i 1 jaje. Ovom smesom napuniti izdubljene patlidzane, posuti prezlom pomesanom sa naribanim sirom ili jednostavno svaku polovinu prekriti snitom topljenog sira i sve kratko zapeci u rerni.
Ako vise volite mesnu varijantu, nadev mozete napraviti i sa mlevenim mesom ili dodati seckanu piletinu.:)


Ovde mozete pogledati jos neke recepte od plavog patlidzana, ako stignete isprobajte svakako namaz od plavog patlidzana.:)

Pohovani kolutici lignje i tartar umak


Za jedan brzi rucak nekada mogu sasvim fino posluziti i zamrznuti kolutici lignje. Sve je vec unapred pripremljeno i panirano, tako da je dovoljno samo ih kratko isprziti na zagrejanom ulju. Kao prilog moze se napraviti umak od malo majoneza, kisele pavlake, seckanih krastavcica i zacinskog bilja. Znam da Vam je sve ovo poznato i verujem da ste vec isprobali ove panirane kolutice, ali jednostavno mi se dopala slicica, pa sam morala da je negde iskoristim.:)

Pile sa povrcem peceno u kesi


Uz finu domacu supicu (sa knedlicama od griza), ovaj rucak ce zaista biti vrlo brzo gotov. Sada se u skoro svakoj radnji mogu naci vrlo prakticne kese za pecenje sa dodatkom mesavine zacina. Dovoljno je samo uvaljati komade piletine ili nekog drugog mesa, dodati povrce, zatvoriti kesu i narednih 45-60 minuta ne morate razmisljati o rucku koji se pece u rerni.

Mozete i sami napraviti omiljenu mesavinu zacina, dodati malo limuna i svezih travcica iz saksije za osvezavajucu mediteransku varijantu, ili mozda malo ljute papricice za pikantniji ukus... uz salatu od svezeg povrca ne treba nista drugo za jedan ukusan rucak.:)

Kanapei za veceru


Kao predlog za veceru uvek su dobrodosli mali sendvici ili kanapei koji se mogu brzo napraviti u zavisnosti od trenutne ponude iz frizidera. Moze se cak i skinuti koru (ali i ne mora), hlepcici se mogu prethodno prepeci, premazati tanko maslacem, krem sirom ili pavlakom, a odgore staviti listic zelene salate, kolutic paradajza, malo sunkice, naribanog sira i maslinku... i onda grickati na terasi ili mozda uz omiljenu seriju.:)


Desert - sladoled od jagoda


Kada su ovakve tropske temperature, nekako nam se bas i ne prave kolaci i najradije se zasladimo svezim vocem, Medjutim, mozda ce se ipak posle rucka naci mesta za lagani vocni sladoled, a prijace nam kao osvezenje i uz popodnevnu kaficu. Omiljena vocna varijanta se priprema sa jogurtom ili kiselom pavlakom, a za kremastu teksturu moze se dodati i malo umucene slatke pavlake.

Ovaj sladoled se moze napraviti od skoro svih vrsta voca, sigurno Vam je poznat recept, a nekako mi je od vocnih najdrazi sladoled od bresaka i jagoda (mogu biti i zamrznute:)

Do sledece nedelje i novog menija, puno lepih pozdrava i zelim Vam prijatnu, mastovitu i ukusnu sedmicu!:))))


недеља, 05. август 2012.

Briosi i pletenica sa cokoladom




Vec neko vreme pratim divan blog  Cuisine à 4 mains , a recept za ove nesvakidasnje "lepezaste" brisose mi je odmah privukao paznju i zelela sam da ih napravim cim sam prvi put ugledala slike. Medjutim, kako to obicno biva, recept sam sklonila na stranu sa namerom da ga isprobam prvom zgodnom prilikom, samo sto ta "prilika" nikako da se pojavi.:) Na kraju bih potpuno i zaboravila na njih da se ovih dana nismo uzeleli nekog finog, domaceg peciva i tako sam se setila "zaboravljenog recepta. :)

Znam da su jos uvek velike vrucine ( meni je odmah toplo cim cujem vremensku prognozu:), ali sacuvajte ovaj recept negde pri vrhu i neka vam se nadje pri ruci kad malo zahladi. Ali ako ipak ne mozete da cekate, reci cu vam samo da se testo izuzetno lako i brzo priprema, napravite ih jedan dan vasim ukucanima i iznenadite ih  finim pecivom za dorucak.:)))

Briosi sa cokoladom

Sastojci: 600 g brasna, 2,5 dl mleka, 20 g svezeg kvasca, 90 g secera, 90 g rastopljenog maslaca, 2 jajeta, 1 ravna kasicica soli, 1 vanilin  secer, 1 zumance za premazivanje, 100 g fine cokolade

Priprema:

Razmutiti kvasac u 0,5 dl mlakog mleka, dodati 1 kasicicu secera i kasicicu brasna, pa sve ostaviti na toplom mestu dok kvasac ne naraste. U dubokoj posudi, posebno izmesati brasno, so i secer, dodati rastopljeni maslac, pripremljeni kvasac i 2 jajeta. Zamesiti srednje meko testo sa mlakim mlekom i dodati jos malo brasna po potrebi. Testo ostaviti da odmara pola sata, a moze i duze kad je napolju hladno (1-1,5 h).


Kad se testo udvostrucilo, razviti ga na 0,5 cm debljine i okruglom modlicom izvaditi krugove. Svaki krug preklopiti na pola, a zatim jos na cetvrtinu. Redjati po 3 preklopljene "lepeze" u kalup za mafine koji je prethodno premazan sa malo maslaca. Ostaviti da testo odmara jos 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

U originalnom receptu kockice cokolade se stavljaju tek naknadno, u sredinu toplog, tek ispecenog peciva, pa se ta cokolada odmah fino rastopi. Tako sam i radila prvi put, ali mi je pecivo malo puklo prilikom razdvajanja, pa je mozda bolje cokoladu staviti odmah u sredinu dok se testo jos odmara pre pecenja.

Kad je pecivo fino naraslo, premazati zumancetom umucenim sa malo mleka, pa sve peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 C oko 20-30 minuta. Po zelji, gotove briose posuti sa secerom u prahu i posluziti tople uz soljicu capuccina... bon appetit!:)


Pletenica sa cokoladom


Od istog testa za briose mozete vrlo lako napraviti i ukusnu pletenicu sa komadicima cokolade (originalni recept i slike pripreme mozete pogledati ovde ). Razlika izmedju briosa i pletenice je samo u postupku pripreme.

Znaci, pripremite testo po prethodnom receptu za briose, oblikujte lopticu i ostavite da se odmara 10-tak minuta. Testo zatim razvijte u cetvrtastu koru i premazite sa malo rastopljenog maslaca (oko 35 g). Izmesajte 2 kasike secera sa 1 kasicicom cimeta, pa tom mesavinom pospite odgore preko rastanjene kore. Ako volite, mozete posuti i komadicima cokolade, kandiranom koricom pomorandze, suvim grozdjem itd.


Sve zamotajte u rolat, isecite jedan kraj rolata (3-4 cm) i ostavite na stranu (za dekoraciju). Zatim, ostrim nozem pazljivo isecite po sredini rolata, ali tako da na jednom kraju ostane spojeno testo. Krajeve testa upletite u pletenicu i prebacite u duguljasti kalup za hleb. Sve mozete raditi i na papiru za pecenje, pa zatim zajedno sa papirom preneti u pleh. Sada mozete vratiti i onaj iseceni rolatic, stavite ga na jedan kraj pletenice i ostavite da se testo odmara jos 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pecenja pletenicu premazite umucenim jajetom ili samo zumancetom sa malo mleka, a zatim pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40-tak minuta. Po potrebi prekrijte papirom da pletenica ne izgori suvise brzo. Pre posluzivanja pospite secerom u prahu i uzivajte u toplom, mirisnom pecivu.:))

 
I za kraj jedna lepa francuska šansona... uživajte!:)