недеља, 27. мај 2012.

Francuski baguette



Mirisni i hrskavi hlepcici koji nas odmah asociraju na ljupke francuske boulangeries, jutarnju kafu u obliznjem kaficu na uglu, dok uz laganu muziku u pozadini prelistavate dnevnu stampu.:) Konacno sam pronasla savrseni recept za baguettes, a verujte da je tome prethodio ozbiljan broj manje-vise (ne)uspesnih pokusaja, mislim da su i moje komsije najzad odahnule jer vise ne moraju da testiraju sve one wannabe hlepcice.... voila, ovo je recept za baguette kao iz pekare!:))

Mozda ce Vam se postupak uciniti komplikovanim jer je potrebno prvo pripremiti "starter" testo koje ce hlepcicima dati divnu teksturu i poseban ukus, nemojte preskakati taj korak (sasvim je jednostavno)! Pokusala sam da napravim hlepcice na uobicajeni nacin, misleci da im je dovoljno da odmore neko vreme pre pecenja, cak sam stavljala i serpicu sa vrucom vodom (u nekom 5-6 pokusaju:) da isparava dok se hlepcici peku itd... ovo je zaista najbolji recept koji sam isprobala, a pronasla sam ga ovde .

Od ovog testa mozete praviti i punjene baguettes, procitajte kako u nastavku... nadam se da ce Vam se dopasti i u ovoj varijanti, javite mi se svakako ako budete isprobali.:)


Sastojci (starter): 1 dl vode, 25 g svezeg kvasca, 150 g brasna

Sastojci (testo): 350 g brasna, 1 kasicica soli, 2 kasike secera, vode po potrebi (oko 2 dl)

Priprema:

Napraviti prvo starter za testo: u dubljoj ciniji razmutiti kvasac sa pola solje tople vode, dodati brasno i lepo izmesati. Pokriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji 6-8 h (moze se ostaviti preko noci). Za to vreme kvasac ce se aktivirati i napravice se zitka smesa prepuna mehurica.

(testo koje se odmaralo 1 h)

U posebnoj ciniji izmesato brasno, so i secer, dodati aktivirani kvasac i zamesiti srednje meko testo.  Ako je potrebno dodati jos malo vode ili brasna da bi se dobilo glatko testo.  Nauljiti malo stranice cinije i ostaviti da testo odmara 3 h. Posle 1h testo premesiti i ostaviti dalje da odmara, pa premesiti jos jednom nakon sat vremena.
Testo prebaciti na radnu povrsinu i podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti rukama u pravougaonik i zaviti rolnice. Hlepcice prebaciti na pleh oblozen masnim papirom, pokriti i ostaviti da odmaraju jos 1-1,5 h.
Pre pecenja hlepcice premazati mesavinom tople vode i ulja i ostrim nozem napraviti 3 dijagonalna zareza. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-35 minuta.

Napomena: od istog testa mogu se napraviti i vrlo ukusni punjeni hlepcici, saznajte kako u nastavku.:)

Punjeni baguette

Pripremiti "starter" testo kao u prethodnom receptu, a kasnije dodati brasno i ostale sastojke. Posle odmaranja, testo podeliti i svaki deo samo istanjiti rukom u pravougaonu koru. Odgore poredjati par listica sunke (ili pancete) i kackavalja, pa sve zaviti u rolnicu. Ostaviti da odmara jos 1 h pre pecenja, premazati i peci u prethodno zagrejanoj rerni.


Napomena: od istog testa mozete napraviti i vrlo ukusan domaci hleb, jednostavno oblikujte veknicu i ispecite kao i obicno... cela kuca ce tako divnoooo mirisati, prijatno!:)))


четвртак, 24. мај 2012.

Beze torta sa jagodama




Recept za ovu torticu mozete procitati u najnovijem broju casopisa Mezze koji uredjuju nase blogerice Marija i Ana , a tu je jos i puno lepih recepata koje pisu Milica, Olivera, Dragana, Mihaela, Maja, Ivana, Jelena, Sanja i Mikica.

S obzirom da se recepti za magazin spremaju unapred, a u vreme kada je trebalo napraviti neki slatkis sa jagodama (za temu novog broja:)  jos uvek nije bilo svezih jagoda, koristila sam smrznuto voce i pokazalo se sasvim fino. Sada vec nije problem naci i sveze jagode na pijaci, tako da mozete slobodno napraviti kad god Vam odgovara.

Ovo je jedna lagana torta sa beze koricama, a za fil sam koristila dve kreme: jedna je kuvanim sa mlekom i zumancima, a druga sa kiselom pavlakom i umucenim slagom. Mozete slobodno napraviti i samo jednu kremu, ali u tom slucaju uvecajte sastojke... nadam se da ce Vam se dopasti.:)


Sastojci za koru: 5 belanaca, 250 g šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika sirćeta ili limunovog soka
Fil 1.: ½ l mleka, 5 žumanaca, 5 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike brašna, 2 kašike gustina, 125 g maslaca + 300 g jagoda (svezih ili smrznutih)
Fil 2.: 250 g šlag pene u prahu, 1,5 dl mineralne vode, 4 dl kisele pavlake
Dekoracija: 250 g šlaga ili umućene slatke pavlake
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodavati postepeno šećer i mutiti još malo. Na kraju pažljivo umešati brašno i dodati limunov sok. Smesu lepo rasporediti preko masnog papira kojim smo obložili veliki pleh od rerne. Staviti u prethodno zagrejanu rernu i sušiti na 100-125°C oko 2 h. Gotovu beze koricu iseći na 3 lente.

U medjuvremenu pripremiti fil: umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i gustin, pa sve razmutiti sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri, dodati žumanca pa skuvati krem. U prohladjeni krem umešati maslac iseckan na listiće.
Za drugi fil, umutiti šlag penu sa mineralnom vodom, pa na kraju umešati pažljivo kiselu pavlaku.
Tortu filovati na sledeci način, premazati prvu koricom žutim filom, odgore rasporediti seckane jagode, pa premazati belim filom. Staviti drugu koricu i sve ponoviti, na kraju staviti i treću koricu i premazati samo tanko preostalim filom.

Celu tortu ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i staviti negde na hladno da se ne bi opustila previse (moze i u zamrzivac). Ružice napraviti uz pomoć zvezdastog nastavka za špric.
Na ovom linku koji sam dobila od Jelene mozete pogledati tutorijal za pravljenje ruzica od slaga.:)
Recept za ovu tortu ujedno saljem i nasoj Zoki sa bloga My pans and pots kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je sa temom jagoda.:)

недеља, 20. мај 2012.

Slane ruzice



Dragi moji, ako mozda razmisljate sta da napravite za dorucak ili ako ste planirali da dan provedete negde u prirodi, evo jedne zgodne ideje koju mozete brzo realizovati. Ovo pecivo sam videla na netu i dopalo mi se na prvi pogled, nije bilo recepta nego samo slika ali nije uopste bilo tesko napraviti. Mozete iskobinovati i neke druge sastojke po zelji, mislim da bi isto tako fino izgledalo i sa sirom a mozda dobijete jos neku ideju... prijatno grickanje i lepo mi provedite vikend!:))

Sastojci: 500 g lisnatog testa, 200 g stisnjene sunke, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Lisnato testo razviti tanko i iseci na trake 3,5 cm sirine i oko 30 cm duzine. Za punjenje se moze koristiti stisnjena sunka ili nesto drugo po zelji, vazno je samo da ne bude suvise tanko izrezano jer ce krajevi brzo izgoreti. Kolutice sunke iseci na pola i redjati po 3 polovine duz svake trake, ali paziti da deo viri napolje.


Zaviti rolnice i krajeve premazati hladnom vodom ili umucenim jajetom da se ne bi odmotale prilikom pecenja. Poredjati na pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta. Posluziti odmah dok su fino tople... prijatno!:))

Napomena: od ove mere moze se dobiti 12-15 ruzica. Ruzice mozete napraviti i u slatkoj varijanti, pogledajte obavezno ove fine Ruzice sa jagodama koje je napravila Tanja (Tanja‘ s cooking corner).:))


I na kraju, jedna lepa nagrada koju sam pre nekog vremena dobila od Tamare sa bloga What‘ s for dessert?, treba odgovoriti na pitanja sta volim i sta ne volim da jedem, a zatim nagradu proslediti na 10 drugih blogova. Mislim da bi najprecizniji odgovor na prvo pitanje bila cokoladaaa, a zaista se sada ne mogu setiti neke posebne namirnice koju ne volim, mozda bi to bile sparoge koje sam doduse samo jednom probala (cak nisam ni znala da ih pripremim;), ali mozda bih se i predomislila kad bi mi  neko drugi lepo spremio.:))

Nagradu necu posebno proslediti ali je mogu slobodno preuzeti svi koji zele i nastaviti dalje igru.:))



среда, 16. мај 2012.

Sarmice od vinovog lisca



Sada je prava sezona da se skupi mlado lisce vinove loze (neprskano) i naprave sarmice od vinovog lisca.:) One su toliko male da se mogu poruckati u 2-3 zalogaja i vrlo je zabavno praviti te male zamotuljke. Imaju blagu i finu aromu vinove loze i najlepse prijaju posluzene uz kiselo mleko ili pavlaku, mozda ih ne vole bas svi zbog tog specificnog ukusa (nisam ni ja u pocetku;) ali ako im date sansu, sigurno cete ih zavoleti na drugi zalogaj!:))

Neprskano lisce vinove loze se vrlo lako moze spremiti i za zimu, tako da sarmice mozemo praviti kad god pozelimo preko cele godine. Lisce za sarmice se obicno moze naci na pijaci ili ako mozda neki vas prijatelj ima vinograd, zamolite ga da vam donese nekoliko neprskanih listova. Neki put se i u marketima mogu naci gotove teglice sa vec pripremljnom zimnicom tj. zamotanim listicima vinove loze u slanom rastvoru koje mozete odmah koristiti. Ukoliko ne mozete da nabavite vec pripremljeno lisce, onda ce Vam ovaj recept fino posluziti... spremite se za hvatanje beleski!:))


Sastojci: 30-tak mladih listova vinove loze (neprskanih), 300 g mlevenog mesa, 1 veca glavica crnog luka, 1 mala kafena soljica pirinca, so, biber, 1 jaje, 1 kasicica mlevene zacinske praprike

Priprema:

Za pripremu sarmica koristi se iskljucivo neprskano lisce vinove loze. U prolece, pre prskanja, ubrati lisce koje ce se koristiti za pravljenje sarmica. Svaki list malo pososliti po sjajnoj strani, pa redjati jedan na drugi (ukupno 10 komada). Sve zajedno ih zaviti u rolnu i staviti u lonac od 2 l. Napraviti odmah vise takvih paketica/rolnica, ali uvek redjati samo po 10 listova u jedan paketic.

Posebno prokuvati vodu i preliti preko rolnica koje smo poredjali. Pritsnuti nekim tezim predmetom ili staviti lonac od 1 l napunjen hladnom vodom. Ostaviti da stoji 24 h. Posle tog vremena, rolnice ocediti i koristiti za dalju pripremu. Mogu se cak i zamrznuti, najbolje je stavljati po 4-5 paketica u jednu kesu ili koliko ce Vam trebati za jedan rucak.


Pripremiti nadev od mesa: na ulju proprziti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati dok meso ne omeksa. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati pirinac i jos malo proprziti (pirinac ne treba da se skroz skuva, jer ce posle kuvati zajedno sa sarmicama). Sve pomeriti sa ringle, dodati 1 ravnu kasicicu mlevene paprike a kad se smesa malo prohladi, umesati 1 celo jaje.

Filovati sarmice: na svaki list staviti po kasicicu fila, pa preklopiti najpre krajeve sa strane, a zatim uviti cvrsto u sarmicu. Gotove sarmice redjati u lonac (ako pravite vecu kolicinu) ili keramicku posudu (za jedan rucak). Sarmice gusto slagati jednu pored druge, kad se popuni prvi red, slagati ih u drugi preko vec poredjanih sarmica.:)


Kad smo potrosli sav fil i lisce (staviti odgore jedan ceo list), sarmice preliti vodom da ih potpuno prekrije i kuvati na ringli ili staviti u rernu. Kuvati oko 40-tak minuta na srednoj temperaturi u polupokrivenom loncu (ako se peku u rerni, mozete ih prekriti alu folijom).

Pri kraju kuvanja napraviti zaprsku i preliti preko sarmica. Na malo ulja proprziti 1 kasiku brasna, dodati 1 kasicicu mlevene paprike i sasvim malo vode da se rastvore grudvice. Sve sipati preko sarmica i kuvati/peci jos 10-tak minuta. Sarmice posluziti uz kiselo mleko... prijatno!:)

четвртак, 10. мај 2012.

Gratinirane palacinke u besamel umaku



Danas u gostima imam posebnog kuhara, mog drugara NennoA, koji za Vas ponovo sprema nesto ukusno i fino. Osim sto pravi prekrasne fotke iz vrta, kao sto je ova pcelica na zaglavlju uhvacena u letu, odlicno se snalazi u kuhinji pa voli da neki put iznenadi svoje ukucane.

Danas je za nas odabrao ukusan recept za gratinirane palacinke sa piletinom i sampinjonima, koji ce provereno oduseviti sve degustatore. Ako su Vam se proslog puta dopale Domace njoke u umaku od paradajza i gorgonzole, onda cete voleti da isprobate i ovaj fini predlog... uzivajte!:)


Sastojci: 500 g bijelog pileceg mesa, 400 g svjezih sampinjona, 80-100 g poriluka, 10-12 palacinki, malo ulja, so, biber, mirodjija

Besamel: 30 g maslaca, 2 kasike brasna, 400 ml mlijeka

Priprema:

1. Od uobicajene smjese ispeci 10-12 palacinaka.

2. Dok pecete palacinke isjecite meso na male kockice, sampinjone ocistite i isjecite na listove, a praziluk isjecite na male krugove.

3. Ulijte malo ulja u tavu i isprzite meso, taman toliko da dobije rumenu boju, dodajte sampinjone. Kada ispari voda dodajte luk i zacine, sklonite s vatre.


4. Napraviti besamel.


5. U fil dodati 6-7 kasika besamela.

6. Na svaku palacinku staviti po kasiku fila i zamotati kao sarmu.

7. Pleh ili vatrostalnu posudu premazati uljem poredjati palacinke i preliti preostalim besamelom.

8. Peci na 200 C 10 minuta, pa jos 10 minuta na 170 C.

Prijatno!:)



Napomena: ako volite mozete dodati malo sira u besamel ili jednostavno rasporediti par listica odgore pre pecenja.... bon appetit!:)


недеља, 06. мај 2012.

Isprobani recepti i Mezze 2.




Dragi moji, ako volite da ujutru uz kaficu prelistate omiljene novine ili mozda procitate novosti iz virtulenog sveta, onda svakako odvojite par trenutaka da zavirite u novi broj online gastro magazina Mezze i mozda dobijete ideju kada sledeci put budete pravili rostilj ili se zapitali sta da napravite za  rucak. Nadam se da ce Vam se dopasti i setnja Lisabonom kao i predlozi za poslastice sa jagodama, uzivajte!:))


A zelela bih da Vam sada preporucim neke lepe isprobane recepte sa drugih blogova, dok cete nove recepte iz ovog broja magazina moci da procitate u nekom od narednih postova.:)

Stasini sendvici


Stasine sendvice sam prvi put probala na jednom cool okupljanju na Adi, bilo je to pre par godina.:) Clanice Coolinarike su se dogovorile da se organizuje jedno lepo druzenje pa je tako kao mesto susreta izabrana Ada Ciganlija, zelena oaza na obali Save u Beogradu. Bilo je to prelepo druzenje, svako je nesto napravio kod kuce i doneo na okupljanje, pa je tih par sati proletelo u trenu, uz puno price, smeha, razmene recepta i fotkanja, bilo nam je stvarno zao kada je doslo vreme da se rastanemo i da se svako vrati svojoj kuci, neki i autobusom.:)

Ovi sendvici su se svima jako dopali, dosli su nam cak iz Novog Sada a napravila ih je nasa coolinarika Mina (Pingo) i svaki lepo upakovala u foliju. Sendvici se vrlo lako prave i vrlo su zgodni da ih ponesete kada krenete negde na izlet.


Detaljan recept mozete procitati ovde, a postavila sam samo par slicica da Vam malo zagolicaju mastu pa da pozelite da ih sto pre isprobate.:) Od jedne veknice hleba mozete napraviti 15-16 finih sendvica... prijatno grickanje!:))



Ovo je jedna fina, lagana krem corbica koja mozda vise ide za neko hladnije vreme, ali svakako ce prijati ako je napravite i sada. Recept je objavila Maja koja pise odlican blog Majina kuhinja, a tu cete ponaci jos pregrst lepih recepata za ukusna jela i fine tortice. Mojim ukucanima se corbica veoma svidela i mislim da ce ubuduce postati stalni deo naseg menija. Sve preporuke za ovaj fini recept... bon appetit!:)



Ako  volite da vreme provodite negde u prirodi i na svezem vazduhu, ili jednostavno rostiljate u dvoristu ili terasi, onda ce vam svakako trebati recept za ove domace lepinjice. Recept sam pronasla, zabelezila i isprobala sa Natasinog bloga Shacky kitchen i mogu vam reci da odlicno idu uz neki mirisan "prilog" sa rostilja, mada su toliko ukusne da ih mozete i same grickati.:))

Sam-rolne


Recept za najfinije i prhke sam-rolne dolazi nam iz Kuhinje zaposlene zene i ovom prilikom se najlepse zahvaljujem Tanji na strpljenju i trudu da mi sve detaljno objasni. Prvi put sam ih napravila pre nekih mesec dana (ne znam zasto nisam ranije;), da bih malo vezbala pre nego sto ih budem pravila za Uskrs kao sto sam planirala. Ta prva tura je nestala isto popodne, a isto tako i repriza koja je usledila par dana kasnije.:)

 Isprobala sam fil sa samom od belenaca, par rolnica je bilo sa moussom od jagoda, ali su nam nekako najvise prijali oni punjeni sa umucenim slagom i zamirisanim naribanom koricom limuna. Ovo je recept koji cu sigurno praviti jos puno, punoo puta! Nadam se da cete medju ovim predlozima i Vi pronaci nesto po svom ukusu i inspiraciju za kuvanje... zelim Vam svima prijatan vikend!:))

среда, 02. мај 2012.

Pita sa mesom


Dobro jutro, drugari! Jeste li juce lepo proveli dan, mozda negde u prirodi, na svezem vazduhu, setali i druzili se sa prijateljima, malo rostiljali... ili jednostavno odmarali kod kuce uz neku dobru knjigu ili omiljeni film ? U svakom slucaju, nadam se  da ste se lepo odmorili i da je prijao ovaj kratki predah, a  ako jos uvek razmisljate sta cete danas za kasni dorucak ili rucak u isto vreme, onda izvolite na vrucu pitu sa mesom, upravo izvadjenu iz rerne, racunajte da ce za pripremu i pecenje biti potrebno oko sat vremena... bon appetit i lepo provedte danasnji dan!:))

Sastojci: 500 g tankih kora, 500 g mlevenog mesa, 1-2 glavice crnog luka, 2 dl ulja, 2 dl mineralne vode, 1 kasicica soli, 1/2 kasicice Vegete, biber; za prelivanje: 2 dl mineralne vode, 2 jajeta, 30 g maslaca

Priprema:

Pripremiti prvo nadev: proprziti na ulju sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati sve zajedno dok meso lepo omeksa, 15-20 minuta.

Tepsiju u kojoj ce se peci pita premazati uljem i na na dno staviti jednu koru, poprskati sa kasikom ulja i  kasikom mineralne vode. Preko nje staviti drugu koru i ponovo poprskati, a odgore sloziti i trecu koru i rasporediti 1/4 nadeva. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve kore i nadev, neka odgore budu ponovo 3 kore koje cemo takodje poprskati sa malo ulja i vode.


Na kraju, pitu ostrim nozem iseci na kocke. U 2 dl mineralne vode razmutiti 2 cela jajeta i sve preliti preko isecene pite. Ostaviti da stoji jos 10-tak minuta. Pre pecenja, preko pite rasporediti kockice maslaca i staviti da se pece na 200C oko 30-40 minuta.

Gotovu pitu iseci po zarezima  i posluziti toplu... prijatnooo!:)))