недеља, 26. фебруар 2012.

Zeleni duo (pire i pita od brokolija)





Danas na meniju imamo "zeleni duo": pire od cvetica brokolija i ukusnu pitu od lisca brokolija i sira, neobicna kombinacija, zar ne?;)) Brokoli nije tako cesto na nasem meniju, nema ga svaki put na pijaci a u supermarketima obicno vec dugo stoji na polici. Ovog puta smo imali srece jer je "chef" na pijaci nasao fini, svez brokoli. Umesto uobicajene krem corbice, evo sta sam napravila od njega.:))

Pire od brokolija



Sastojci: 1 brokoli srednje velicine (samo cvetici), 2 veca krompira, 25 g maslaca, oko 1 dl mleka, malo naribanog muskatnog orascica i belog bibera

Priprema:

Cvetice brokolija razdvojiti na manje komadice i skuvati u slanoj vodi zajedno sa kockicama krompira (neka kocice budu manje jer se brokoli brzo skuva). Procediti i fino ispasirati, dodati komadic maslaca, toplo mleko i zaciniti sa malo naribanog muskatnog orascica i sveze mlevenog bibera.

A posto nam je ostao korenasti deo brokolija i lisce, evo jos jednog zgodnog receptica za pitu od brokolija u kojoj mozemo sve fino iskoristiti.:)

Pita od brokolija i sira




Sastojci: 500 g krompira, 50 g maslaca, 1 crni luk, korenasti deo brokolija i lisce, 2 jajeta, 2 dl kisele pavlake, 100 g kackavalja (ili nekog drugog tvrdog sira), so, biber

Priprema:

Krompir oljustiti i krupno naribati, posoliti i pobiberiti po ukusu. Maslac iseci na kockice i izmesati sa krompirom, pa obloziti dno i ivice kalupa u kome ce se peci (to ce nam biti podloga za pitu). staviti u rernu i peci 20 tak minuta.

U medjuvremenu pripremiti nadev: luk iseci na rebarca i kratko proprziti. Korenasti deo brokolija i lisce iseci na sitne kockice, pa pirjaniti zajedno sa lukom. Zaciniti po ukusu sa malo soli i bibera.



Izvaditi krompir koji je vec napola pecen, pa na sredinu staviti pripremljeni nadev. Umutiti jaja i pavlaku i preliti preko brokolija. Sir iseckati na manje kockice i fino raporediti preko povrca. Vratiti u rernu da se pece jos 15-20 minuta. Posluziti toplo uz kiselu pavlaku... bon appetit!:)

Napomena: sir moze biti bilo koji drugi, cak i plavi sirevi dolaze u obzir, vazno je da se sve fino rastopi.:)




уторак, 21. фебруар 2012.

Penjurlije


Dobro jutro, drugari!:)) Konacno nas je sunce malo ogrejalo, ali je ujutru jos uvek hladno, pa evo jednog brzog recepta koji cete cas spremiti za dorucak ili mozda veceru. Recept sam objavila na Coolinarici pre cetiri godine (bas nekako u ovo vreme;), pa da se malo podsetimo... mozda cete zeleti da isprobate.:)

Penjurlije su zapravo fino, dizano testo sa nadevom od sira i cesto se prave u ovom kraju, mozete ih kupiti u skoro svakoj pekari ali i sasvim jednostavno i brzo napraviti kod kuce. Ovo je stari bakin recept koji je doziveo par izmena u medjuvremenu, pa sam zato zelela da ga otkuckam i na blogu. A hvala puno Branki koja mi je dala odlicnu ideju i pomogla da ovo testo sada napravim jos lakse. Ranije sam seckala manje kvadratice i uvijala svaki posebno, ali na ovaj nacin cete zaista vrlo brzo sve zavrsiti.


Sastojci: 1 kg brasna, 50 g svezeg kvasca, 2 kasicice soli, oko 5 dcl mleka, 100 g masti (maslaca ili margarina)

Fil: 400 g svezeg sira, 2 jajeta, malo soli (ako sir nije dovoljno slan)

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da se aktivira.  Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i mlakog mleka zamesiti srednje meko testo, pokriti ga i ostaviti da odmora 15-tak minuta, a za to vreme pripremiti fil od izmrvljenog sira i umucenih jaja.

Razviti testo u cetvrtastu koru (odprilike 40x50 cm) i ravnomerno rasporediti fil preko cele povrsine. Testo iseci na 3 trake i zamotati duzom stranicom u rolatice (ovo je brzi nacin da se pripreme penjurlije;), pa zatim ih iseci na manje parcice duzine 6-7 cm.


U medjuvremenu otopiti na tihoj vatri mast ili maslac (najbolje u nekoj manjoj i plitkoj serpici), pa svako parcence na kratko spustiti do pola u rastopljenu masnocu i redjati na pleh jedno pored drugog. Od ove mere meni je ispalo 20-tak parcica ali nisu svi mogli stati u pleh, pa sam preostale kockice  stavila u jos jedan manji kalup.

Ukoliko je ostalo nesto fila, moze se razrediti sa malo mleka i preliti preko penjurlija. Ostaviti ih da jos malo odmaraju dok se rerna ne zagreje.


Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta dok lepo ne zarumene. Posluzite ih tople za dorucak... prijatno!:)))

p.s. penjurlije se vrlo lako odvajaju jedne od drugih i najlepse prijaju uz casu jogurta ili kiselog mleka.:))


среда, 15. фебруар 2012.

6 finih poslastica sa kruskama:)





Kada sam procitala sta ce ovog meseca biti nova tema nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je koja je namenjena food blogerima sa prostora bivse Jugoslavije (ali i sire;), u prvom trenutku sam se zamislila sta cu praviti. Inace, igricu je osmislila blogerica Snjezana, a nasa domacica Ana sa bloga Steamy-creamy je za ovaj zanimljivi krug predlozila kruske.:)

Moram priznati da ih ne koristim tako cesto, pojedem po neki put svezu vocku, ali deserte sa kruskama retko pravim. Secam se da ih je mama jako volela, pa sam resila da se ovog puta ipak potrudim i smislim neku lepu poslasticu, ali zaista nisam imala u planu bas toliko puno.;))) A evo kako je to sve ispalo....:)

Moj "chef" je dobio zaduzenje da nabavi par lepih krusaka za kulinarski eksperiment, mislila sam da ce mi 2-3 komada biti sasvim dovoljno. Medjutim, nisam racunala na 2 kg koliko je doneo sa pijace!:)) Kupio je prvo na jednom mestu, pa su mu se posle na drugoj tezgi ucinile lepsim i resio je da uzme i njih, tako da sam na kraju dobila 2 kg buckastih vockica (od jedne fele;) i vretenastih (sa druge tezge;).

Krsuke je trebalo brzo potrositi jer su vec dobile tamne flekice zbog zime, ali su iznutra jos uvek bile lepe. Malo sam prosetala netom, zasukala rukave i u toku jednog prepodneva nastalo je sve ovo... ako moj dragi komsiluk sada cita, onda ce im odmah biti jasno zasto su morali da budu "zamorcici" i da sve isprobaju.;)))

Kruske u sirupu sa umakom od cokolade


Sastojci: 4 kruske, 4 dl vode, sok od 1 pomorandze, sok od 1 limuna, 2 kasike meda, par karanfilica, malo naribane korice pomorandze; 50 g cokolade, 2 kasike listica badema

Umak od cokolade: 2 dl slatke pavlake, 150 g cokolade

Priprema:

U dublju posudu sipati vodu, dodati med, sok od limuna i pomorandze, nekoliko karanfilica i naribanu koricu 1/2 pomorandze. Kruske oljustiti, iseci dno da bi mogle ravno da stoje ali ostaviti drskice. Kruske kuvati u sirupu oko 5 minuta, izvaditi i ohladiti.



Desert #1: Rastopiti 50 g cokolade i preliti samo donji deo kruske. Dok se cokolada jos nije stegla, posuti prepecenim listicima badema. Ostaviti da se cokolada potpuno ohladi i preliti sirupom pre serviranja.


Desert #2: Kruske skuvane u sirupu mozemo posluziti i uz umak od cokolade. Za umak treba zagrejati slatku pavlaku a kada provri dodati kockice istopljene cokolade. Sve fino izmesati dok se cokolada potpuno ne rastopi. Posluziti uz kruske kuvane u sirupu i kuglicu sladoleda od vanile.

Kruske u lisnatom testu


Sastojci: 4 kruske, 250 g lisnatog testa, 100 g mlevenih oraha, 2 kasike secera, 1 vanilin secer, sok i naribana korica 1/2 pomorandze; 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Za sledeca dva deserta, kruske se mogu prethodno skuvati u sirupu ali nije neophodno. Kruske iseci ravno da bi mogle da stoje, pa sa donje strane izdubiti malom kasicicom ili nozem. Pripremiti nadev kojim cemo napuniti izubljene kruske. Izmesati mlevene orahe, secer, naribanu koricu pomorandze i sok, pa malom kasicicom  napuniti kruske.



Desert #3: Lisnato testo razviti tanko, iseci male kvadratice koje cemo iskoristi kao osnovu za kruske (slika gore). Od preostalog testa tockicem iseci trakice sirine 1 cm, pa obaviti celu krusku tako da se trakice delimicno preklapaju. Premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Pre sluzenja posuti secerom u prahu i servirati uz topli umak od cokolade.:)


Desert #4: Lisnato testo samo malo istanjiti i iseci 2 pravougaonika tako da na svaki mogu da stanu 2 manje kruske. Testo zaseci  0,5 cm svuda okolo da bi se dobila ukrasna bordura. Na svaki pravougaonik testa staviti 2 kruske i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta. Servirati toplo uz umak od cokolade.:)

Crumble i sufle sa kruskama


Desert #5: Crumble sa krusama

Sastojci za : 2 kruske, 1 kesica vanilin secera, 100 g brasna, 50 g maslaca, 2 kasike secera, 30 g mlevenih badema, malo naribane limunove korice, 1-2 kasike hladne vode

Priprema:

Kruske oljustiti, iseci na manje kockice i posuti vanil secerom. Pripremiti testo za mrvice: izmrviti brasno i maslac prstima da se naprave fine mrvice. Dodati secer, mlevene bademe i malo naribane limunove korice pa sa hladnom vodom zamesiti prhko testo (staviti na hladno da se stegne).


Male keramicke posudice namazati maslacem i rasporediti kockice voca. Posuti mrvicama prhkog testa koje je najlakse narendati samo odgore. Staviti u rernu i peci 20-30 minuta na 180 C dok mrvice ne dobiju lepu boju. Posluziti uz umucenu slatku pavlaku.:)


Desert #6: Sufle sa kruskama

Sastojci (za 4 porcije)4 kruske, 2 jaja, 2 kasike secera, 4 kasike mlevenih oraha, 1 kasika brasna, malo naribane pomorandzine korice

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer i jedno po jedno zumance. Na kraju pazljivo umesati ravnu kasiku brasno i mlevene orahe, po zelji dodati malo naribane pomorandzine korice.

Male vatrostalne cinijice namazati maslacem, napuniti ih pripremljenom smesom i u sredinu svake staviti po jednu manju krusku. Peci 20-tak minuta u rerni na 180 C dok sufle fino ne naraste. Posuti secerom u prahu i odmah posluziti... bon appetit!:))

p.s. eto, to je sve za sada, malo cemo odmoriti od slatkisa neko vreme i isprobavati slane receptice.;))

понедељак, 13. фебруар 2012.

Kolacici od srca:)



Dragi moji, bez obzira da li slavite sutrasnji praznik, zelim da Vas obradujem kolacicima napravljenim od srca!:)) Mozete ih napraviti za bilo koju priliku a lepo spakovani bice mastovit rodjendanski poklon u ljupkoj kutijici sa masnicom. Sve ove kolacice spremicete za vrlo kratko vreme i zato je ovog puta izbor pao na Puslice od badema, Cokoladne plocice i Medene bombice... pa, da se uputimo odmah u kuhinju!:))

Puslice od badema
 


Sastojci: 250 g badema, 250 g secera, 1 dl vode, 50 g cokolade

Priprema:

Blansirane bademe iseci na tanke stapice i kratko prepeci na suvom tiganju. Skuvat sirup gustine meda od secera i vode, dodati seckane bademe i cokoladu. Sve fino izmesati da se smesa izjednaci, pa malom kasicicom zahvatati smesu i oblikovati puslice. Redjati ih na tanjir koji smo namazali uljem ili isplahnuli hladnom vodom (da se ne bi zalepile). Sacekati da se malo ohlade i prebaciti ih u papirnate korpice. Puslice se mogu praviti i sa orasima, lesnicima ili nekim drugim orasastim vocem.:)

Cokoladne plocice


Sastojci: 100 g crne cokolade, malo celih oraha, badema, lesnika, kandiranog voca ili suvog grozdja

Priprema:

Cokoladu otopiti na tihoj vatri ili na pari, pa malom kasicicom praviti krugove na masnom papiru. Dok je cokolada jos topla, na svaki kruzic utisnuti po pola jezgra oraha, jedan badem, lesnik ili malo kandiranog voca. Ostaviti da se plocice ohlade i stegnu, pa ih jednostavno odvojiti sa masnog papira i sloziti u kutiju. Mogu se napraviti i sa belom ili mlecnom cokoladom.:)


Medene bombice


Sastojci: 150 g "Medenog srca(kupovni medenjaci sa vocnim filom, preliveni cokoladom) , 50 g cokolade, 2 kasike ruma

Priprema:

Medene kolacice iseci na manje kockice i usitniti u blenderu. Mrvice preliti sa rumom, pa sve izmesati sa otopljenom cokoladom. Sacekati da se smesa malo ohladi i pocne da se steze, pa oblikovati bombice ili male valjcice. Mogu se uvaljati u kakao prah, cokoladne mrvice ili preliti glazurom od cokolade.


четвртак, 09. фебруар 2012.

Tart sa makom



A sada nesto slatko, ali ne previse, taman toliko koliko treba... tart sa makom i koricama od svezeg sira, odlicna kombinacija.:))

Sastojci:  300 g brasna, 1 kasicica praska za pecivo, 125 g svezeg sira, 75 g secera, 5-7 kasika mleka, 5 kasika ulja, prstohvat soli

Fil: 250 g mlevenog maka, 100 g secera, 75 g maslaca, 1 dl mleka, 1 jaje, 50 g suvog grozdja (po zelji), malo naribane limunove korice

Priprema:

Izmesati brasno, prasak za pecivo, secer i malo soli, dodati izmrvljeni svezi sir i par kasika mleka i ulja. Zamesiti srednje meko testo i podeliti na 3 dela, jedan veci a dva manja. Veci deo testa rastanjiti u krug precnika 30-tak cm (da bismo oblozili i ivice kalupa).

Kalup precnika 26 cm premazati maslacem i pomocu oklagije preneti razvijeno testo. Obloziti lepo dno i ivice kalupa, a visak testa odseci. Od drugog dela razviti okruglu koru precnika 26 cm, a treci deo testa iseci na trakice (za ukrasavanje).


Zagrejati mleko i maslac da se rastopi, pa preliti samleveni mak koji smo prethodno izmesali sa secerom. Ako je smesa suvise gusta, dodati jos malo mleka po potrebi. Naribati limunovu koricu, staviti suvo grozdje i kad se malo prohladi umesati jedno jaje. Podeliti na dva dela, pa polovinu fila premazati preko prve korice.

Preko maka staviti drugu koru koju smo razvili u krug, a preko nje rasporediti drugu polovinu fila. Ukrasiti trakicama testa u vidu resetke i premazati ih mlekom pre pecenja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta.


Gotov tart izvaditi iz rerne i sacekati da se malo prohladi pre nego sto ga isecemo. Posluziti uz popodnevnu soljicu caja dok caskate u nekom finom drustvu ili gledate omiljeni film na DVD-ju.... uzivajte.:))

Recept je uz manje izmene isproban iz DrOetkerove knjige Kolaca.:)





Veknica sa sunkom

 
Dragi moji, izgleda da ce nam zima potrajati jos neko vreme, pa evo par recepata da se malo ugrejemo.:) Pravila sam nesto fino od testa sa sirom zbog cega je divno mekano, pa ako kojim slucajem imate malo svezeg sira u frizideru, mozete isprobati ovo pecivo sa sunkom ili napraviti Tart sa makom.:)
 
Testo sa sirom je neutralnog ukusa pa se moze fino kombinovati u slanim i u slatkim receptima, mozete praviti prazne ili punjene kiflice, veknicu sa slanim ili slatkim nadevom, a odlicno je i za razne slatkise (o tome nesto vise u narednom postu).
 

Sastojci: 250 g brasna, 1 kasicica soli, 1 kasicica praska za pecivo, 125 g svzeg sira, 5 kasika mleka, 5 kasika ulja, 1 jaje

Fil: 100 g suvog mesa, 100 g kackavalja (ementalera, gaude i sl.), 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Izmesati brasno, so i prasak za pecivo, dodati izmrvljeni svezi sir (mozete koristiti i svapski), malo mleka i ulja i jedno jaje. Zamesiti srednje meko testo koje se moze odmah dalje razvijati, ne treba prethodno da odmara.

Ako zelite da napravite kiflice, testo razvijte u okruglu koru i isecite na 12 trouglica. Mozete staviti nadev od seckane sunke ili sira i zamotati kiflice. Premazati umucenim jajetom, blago posoliti odgore i posuti kimom ili susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-tak minuta.:)


Za veknicu, testo razviti u pravougaonu koru i iseci par trakica testa koje cemo iskoristiti za ukrasavanje. Celu povrsinu testa premazati blago umucenim jajetom i posuti sitno seckanom sunkom i kockicama kackavalja (ili nekog drugog sira).

Zamotati u rolatic i ukrasiti trakicama testa, premazati preostalim umucenim jajetom i posuti susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30.tak minuta dok ne dobije finu rumenu boju.


Testo je veoma mekano cak i sutradan, moze se jednostavno samo zagrejati u rerni ako slucajno ostane... bon appétit!.))

U narednom postu mozete pogledati recept za Tart sa makom od istog ovog testa.:))


субота, 04. фебруар 2012.

Muckalica "à la chef"




Jedan fini predlog za nesto konkretno, ukusno i pikantno da nas ugreje na ovih -10°C, verujte da Vam posle ovakvog rucka vise nece biti hladno!:) Sve potrebne sastojke mozete prilagoditi svom ukusu, mozda nesto dodati ili izostaviti, zapravo slobodno stavite sve sto volite ali ono sto daje poseban smek ovom jelu su paprike iz tursije.

Moram priznati da sam bila pomalo skepticna u pocetku jer nisam probala neku slicnu kombinaciju, ali paprike su ucinile da ovo jelo dobije jednu vrlo prijatnu, osvezavajucu aromu. Po ukusu, ovo jelo bi najslicnije bilo gulasu, nama se veoma dopalo i zato je ovaj recept danas na blogu... bon appetit!:) 



Sastojci: 600 g svinjskog mesa (od buta), 400 g juneceg mesa, 150 g mesnate slanine (pancete), 400 g crnog luka, 6-8 paprika iz tursije, 300 g paradajz pelata (ili soka od paradajza),1,5 kasicica slatke mlevene paprike, 1/2 kasicice ljute tucane paprike, 1/2 kasicice mlevenog bibera, 7-10 zrna bibera, 2 lista lovora, 1 govedja kockica za supu, 1 ravna kasicia secera, so, biber

Priprema: 

Meso iseci na krupnije kocke, lagano posoliti i kratko proprziti na zagrejanom ulju. Izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane. Na tom istom ulju proprziti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast, dodati slatku i ljutu zacinsku papriku i po potrebi malo vode.

Zatim dodati iseckanu pancetu i kratko proprziti zajedno sa lukom. Staviti papriku iz tursije iseckanu na srednje kockice i sve zajedno dinstati jos10-tak minuta. Na kraju vratiti meso koje smo prethodno proprzili, sipati sok od paradjaza ili pelat i dodati sve ostale zacine po ukusu. Preliti vodom da sve prekrije, poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok meso ne omeksa, oko 1,5 h.
 
 
 
Tokom kuvanja isparice dobar deo tecnosti a umak ce se fino zgusnuti. Mozete dodati jos malo vode ili soka od paradajza ako volite redji umak. Posluzite uz testeninu ili pire od krompira... prijatno!:))


петак, 03. фебруар 2012.

Lisnata pita sa sirom



Dragi moji, jeste li se smrzli ovih dana?:)) Kako su zavladale ove sibirske temperature, najvise volim da se preselim u kuhinju i onda se tako grejem uz rernu dok se unutra nesto fino pece.:) Ako volite pite sa domacim koricama i sirom, onda Vam preporucujem ovaj recept.

Sam postupak preklapanja testa veoma podseca na Bakinu pitu sa katmer korama, samo sto u ovim koricama ima i kvasca pa fino narastu. Mozda cete zeleti da je isprobate za vikend, pa cu sada brzo postaviti recep da bi Vas docekao ujutru... bon appétit!.:)

Sastojci: 600 g brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, 2,5 dl mleka, 125 g otopljenog margarina

Za premazivanje: 1 zumance, 125 g margarina, malo soli


Fil: 500 g svezeg sira, 2 jaja + 1 belance


Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna. Poklopiti i ostaviti na toplom da ispuni solju.

Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati otopljeni margarin i sa mlakim mlekom zamesiti testo. Pokriti i ostaviti da odmara oko 30-tak minuta.

Testo zatim podeliti na dva dela i oblikovati jufke. Svaku jufku razviti tanko u krug i premazati umucenim margarinom i zumancetom. Zaseci na nekoliko mesta ali ne do kraja (kao na slici), pa isecene krajeve preklopiti jedan preko drugog. Isto to uraditi i sa drugom korom i ostaviti da testo odmori 15-20 minuta.


Svaku gomilicu testa rastanjiti pa jedan deo staviti na dno dubljeg pleha koji smo prethodno namazali sa malo margarina. Pripremiti fil od izmrvljenog sira i jaja i lepo rasporediti preko cele kore.

Razviti i drugi deo testa, namotati na oklagiju i staviti preko fila od sira. Gornju koru iseci na kocke i premazati umucenim jajetom, posuti sa malo susama po zelji. Mozete je preliti i sa istopljenim margarinom (50 g), ali imace lepsi sjaj ako je premazete samo jajetom pre pecenja.:)


Neka se pita odmara jos 15-tak minuta dok se rerna ne zagreje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40  minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu.... bon appétit!:)