уторак, 31. јануар 2012.

KuVarijacije: Backa pita




Moram vam priznati da sam s nestrpljenjem cekala poslednji dan u mesecu kada objavljujemo recepte i utiske, verujem vec svima dobro poznate igrice za food blogere KuVarijacije . Nas "domaci zadatak" ovog puta bila je Backa pita koju je na Coolinarici objavila korisnica Dubravka56.

Verujem da su i vasi utisci bili isto tako pozitivni i jedva cekam da sutra pogledam sve vase radove, pravila sam je jos pocetkom meseca i ne bi me iznenadilo da je kod nekih bila reprizirana cak i vise puta.:)) Evo, upravo je prosla ponoc i mislim da cu nocas cak sanjati ovu strudlu, dragi moji zelim Vam laku noc... ili dobro jutro, za sve one koji ujutru budu citali ovaj post.:))

Sastojci: 600-750 g brasna, 30 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 1 jaje, 5 kasika ulja, 2 dl mleka, 2 dl vode

Fil: 4 kasike neotopljene masti ili maslaca, 4 kasike secera, 3 zumanca, malo naribane korice limuna, 1 ravna kasicica cimeta, 100 g suvog grozdja

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, pa ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca, soli i ostalih navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo. Mozda ce biti potrebno da se doda jos malkice brasna. Oblikovati jufku, pokriti je i ostaviti da odmara oko 1 h dok ne naraste, mozete je premisiti jos jednom ako zelite.


Za fil: umutiti penasto maslac ili mast sobne temperature, dodati secer, zumanca, malo naribane limunove korice i kasicicu cimeta.

Posle odmaranja, testo razviti u tanku pravougaonu koru i premazati pripremljenim filom. Posuti suvim grozdjem po celoj povrsini, pa sve pazljivo zamotati u rolat. Moze se zamotati sa jedne i sa druge strane, kao kada se pravi pita, pa kad se rolati spoje na sredini samo preseci na pola. Tako cemo odmah dobiti dva mala rolata od kojih cemo kasnije isplesti pletenicu.


Pletenicu prebaciti na pleh preko masnog papira i ostaviti da jos malo odmara dok se rerna ne zagreje. Pre pecenja premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 45-50 minuta. Gotovu strudlu pokriti platnenom salvetom i ostaviti da se malo prohladi.

Pre sluzenja posuti secerom u prahu zamirisanim sa malo vanil secera... prijatno!:))


Utisci: testo je vrlo fino i lako za oblikovanje, dodala sam nesto vise brasna (ukupno 750 g) jer se testo u pocetku lepilo za ruke. Odmaralo se samo sat vremena, nisam ga premesila kao sto pise u receptu, ali je fino naraslo.:)

Posto me je jako podsetilo na Strudlu sa cimetom koju veoma volimo, resila sam da u fil za premazivanje dodam i kasicicu cimeta, a umesto limunovog soka, samo sam naribala malo korice. Stavila sam i nesto manje suvog grozdja, toliko se trenutno zateklo u kuci, ali je bilo sasvim dovoljno tih 100 g.

Eto, to je bilo svega par manjih izmena, mislim da nisu puno promenile osnovni recept jer je strudla zaista fina. Uzivali smo u ovom mekom i mirisnom pecivu i pravicemo je sigurno jos koji put.:))

петак, 27. јануар 2012.

Lisnate korpice sa visnjama


Za dobro jutro ili uz popodnevnu soljicu cappuccina i neku lepu knjigu!:)) Ovo je moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je koju ovog meseca vodi nasa Tamara sa bloga Bite my cake. Kao "domaci zadatak" i glavnu temu dobili smo visnje i trebalo je nesto pripremiti upravo od njih.:)

I zato evo jednog zgodnog recepta upravo za ove hladne, zimske dane. Naime, lisnato testo je najboilje praviti u hladnoj prostoriji, pa je ovo vreme idealno za ovakve recepte... korpice od domaceg lisnatog testa napunjene sa filom od visanja!:))


Sastojci: 350 g brasna, 1 kasicica soli, 1 kaf.soljica ulja (75 ml), 2,5 kaf.soljice vode (180 ml), 250 g margarina; 1 jaje za premazivanje

Fil: 300 g smrznutih visanja, 3 kasike secera, malo cimeta

Priprema:

Napraviti domace lisnato testo (moze se napraviti dan ranije i cuvati u frizideru). Izmesati brasno, so, ulje i mlaku vodu, pa zamesiti srednje meko testo. Oblikovati lopticu i ostaviti da odmori 5-10 minuta.

Zatim, razviti testo u cetvrtastu koru i odgore narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti kao na slikama i staviti u frizider da odmora 30 minuta. Postupak ponoviti jos 2 puta sa odmaranjem od 30 minuta.


Testo razviti tanko i iseci na zeljene oblike: za korpice izvaditi krugove precnika 10-tak cm, na sredinu staviti fil od visanja i krajeve preklopiti prema unutra.

Mogu se izvaditi i mali krugovi, pa zatim utisnuti u modlice za mini projice (24 komada). Korpice napuniti filom od voca i prekriti testom koje smo zasekli na par mesta ostrim nozem (slika dole). Premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.


Fil od visanja: visnje posuti secerom, preliti sa pola case vode i dodati 1/2 kasicice cimeta. Sve zajedno kratko kuvati dok sok ne ispari, da se malo zgusne. Ohladiti pre filovanja.

Fil od jabuka: jabuke oljustiti i seckati na sitne kockice. Dodati secer po ukusu i prodinstati na malo maslaca. Pri kraju kuvanja dodati malo cimeta.


Od ovog testa se mogu napraviti i fine lisnate pastetice: testo tanko razviti i podeliti na dva dela, pa jednu polovinu premazati pekmezom od visanja. Drugu polovinu testa iseci lepezastim valjkom ili zaseci nozem na vise mesta da se dobije "resetkasta" kora. Prebaciti je preko fila i sve zatim iseci na kocke zeljene velicine.

Pre pecenja premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220°oko 20-tak minuta. Gotove pastetice posuti secerom u prahu... prijatno grickanje!:))


Jos par finih ideja za slanise od domaceg lisnatog testa pogledajte ovde , mozete praviti pastetice, korpice, medaljone, stapice i drugo sitno koktel posluzenje.:))  Ovako pripremljeno pecivo se moze vrlo dobro zamrznuti nepeceno, dovoljno je samo lepo ga poredjati na posluzavnik koji smo prethodno posuli sa malo brasna, a kada se zamrzne moze se prebaciti u kutiju ili cuvati u dobro zatvorenoj kesici.

Kada nam zatreba, pecivo je dovoljno samo ispeci u prethodno zagrejanoj rerni i bice kao da smo ga tog trenutka pravili.:)

понедељак, 23. јануар 2012.

U gostima kod Jelene


Svakog drugog meseca, pod budnim okom virtuelne ekipe nalazi se jedan blog koji istrazujemo, citamo i isprobavamo recepte, a na kraju objavljujemo svoje utiske i u okviru vec dobro poznate igrice  FBI rukavice  koju je osmislila nasa Maja . Ovog puta, uputili smo se u Jeleninu kuhinju i zavirili smo na njen blog Food for thought da vidimo sta se to fino tamo kuva.:)))

Nasu dragu blogericu ne poznajem licno, ali nekako imam osecaj kao da se znamo jako dugo (valjda ce biti prilike da se jednom sretnemo uzivo;)), nedavno sam cak saznala da istog dana slavimo i rodjendan!:)) Uvek je pazljiva u komentarima, odmerena i prijatna, a tek sto finooo kuva... kao i uvek do sada, nije bilo lako odluciti se samo za par recepata od svih onih ukusnih stvari. Nesto sam vec bila isprobala ranije, pa sam se obradovala kada je Jelenin blog izabran za istrazivanje, evo mog izbora (linkovi u naslovu vode do originalnog recepata;)).



Ovo je bio jedan fin dorucak prosle nedelje, prvi put sam pravila testo koje se prvo kuva u vodi sa dodatkom sode bikarbone, pa tek onda pece, a kao rezultat svega toga je ova zanimljiva tamna korica. Testo je takodje drugacije, ostane nekako elasticno i odlicno je za pravljenje sendvica. Sutradan sam cak napravila tost od njih i bas su bili ukusni za grickanje.:)

Ovde mozete procitati ceo recept , odlucila sam se za formu kiflica a napravila sam i nekoliko pereca, mada se mogu oblikovati i kao mali hlepcici ili kajzerice.:))


Misin rijecki krompir prste da polizes


Sve je vec napisano u samom naslovu, ovo je sto bih rekla "rucak za 5+"!:)) Pravila sam ga vec par puta do sada, htela sam da postavim odmah i slicice, ali sam na kraju resila da sacekam dok kompletiram sve recepte. Ako niste isprobali do sada, napravite svakako prvom prilikom, sve preporuke za ovaj ukusani i brzi receptek.:)

Dovoljno je samo sve lepo poslagati u tepsiju i mozete komotno zaboraviti da imate rucak u rerni, on ce se sam peci narednih sat i po vremena, a vi za to vreme mozete raditi nesto drugo, praviti kolace ili obici druge blogove.:)


Krem salata od piletine i sampinjona


Ova ukusna salata je bila na nasem novogodisnjem meniju, jedino sto sam zaboravila da stavim i pirinac. Nekako sam to propustila u zurbi, kao citala sam recept ranije i zapamtila sta sve treba staviti od sastojaka.:) Kad sam na kraju, posle par dana, konacno sela da sredim slike, tek onda sam primetila sta fali... ali bila nam je fina i ovako.:)) Ceo receptek, sa svim potrebnim sastojcima, mozete procitati ovde .



Corba od sociva sa grilovanim povrcem


Odlicna!:)) Baki i meni se posebno dopala, tako fino zacinjena, mirisna i ukusna. Dodala sam samo malo seckane pancete, kratko proprzene, da sve fino zamirise. Pavlaku nisam stavljala, mada je svako mogao dodati ako zeli, nama se bas nekako ovako dopala... prvicemo je sigurno jos koji put.:)


Mmmmmm,  prijatno!:))))



Suve posne punjene paprike



Ovih suvih paprika se secam iz bakine kuhinje, obicno ih je pripremala za posnu slavu Sv.Nikolu, ali moram priznati da mi tada nisu bile tako interesantne, pored svih onih drugih djakonija:). Medjutim,  resila sam da ih napravim za Badnje vece i iznenadim baku, pa sam na kraju i probala jednu... pa jos jednu!:))) Tako su mi nekako bile fino slatke i stvarno ne znam zasto sam ih dosad zaobilazila, cak ih je i baka pohvalila i kaze da su bile bas ukusne... eto, draga moja samo da znas!:))) Klik ovde za  recept :)


Karamel mus


Jednostavno ukusno, divno penasto, sa finom aromom karamela.:) Mozete sasvim lepo posluziti goste ili se zasladiti na kraju rucka... napravila sam sasvim jednostavnu dekoraciju od karamelisanog secera, a za detaljan receptic kliknite ovde .

Na kraju, zelela bih da se zahvalim nasoj domacici na svim lepim receptima koje je podelila sa nama, na tome sto se uvek trudi da bude precizna i da sve lepo objasni do najsitnijih detalja. Posebno se divim njenom strpljenju da slika svaki korak pripreme, a znate i sami kako to izgleda prekidati nesto sto ste taman poceli da radite, brisati ruke, fotkati, pa ponovo nastaviti... draga Jelena, hvala puno jos jednom i ostani nam i dalje takva kakva jesi!:)))

четвртак, 19. јануар 2012.

Cokoladna parfe tortica



Konacno da stigne recept za ovu torticu.:)) Ako ste ga mozda cekali i pitali se kada cu objaviti, nemojte mi puno zameriti jer nisam stigla da prebacim slike ranije, tu su jos neki lepi isprobani recepti koje cu postaviti ovih dana cim ugrabim malo vremena i sredim slike u albumu.:) 

A sada nesto sa puuuno cokolade... pravila sam jedno mini izdanje torte (precnik je 18 cm) ali od ove mere dobicete 12 lepih snitica, veoma cokoladnih i punog ukusa. Kao inspiracija za fil posluzio mi je odlican Ebbin recept ( Nevena, hvala ti puno;)), s tim sto sam korice malo promenila i napravila ih od belanaca sa cokoladom a u fil sam jos dodala krokant od oraha.

Sastojci (za korice): 2 belanceta, 80 g secera, 1 ravna kasika  brasna, 1 kasika kakaa, 1 kasicica sirceta

Fil: 4 jaja, 2 zumanca, 80 g secera, 1 vanilin secer, 200 g cokolade sa vecim procentom kakaa, 60 g maslaca, 5 dl slatke pavlake + 100 g krokanta od oraha

Krokant: 60 g oraha, 40 g secera

Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja, 50 g mlecne cokolade za ukrasavanje, par karameliziranih oraha

Priprema: 

Umutiti cvrstu penu od belanaca uz postepeno dodavanje secera. Zatim pazljivo umesati brasno i kakao (ili cokoladu u prahu) i na kraju dodati malo sirceta ili limunovog soka. Smesu staviti u poslasticarsku vrecicu i na plahu oblozenim masnom papiru nacrtati dva kruga precnika 18 cm. Sve staviti u prethodno zagrejanu rernu i susiti korice na 125°C oko 1-1,5 h, kao za beze smesu.


U medjuvremenu, skuvati na pari fil od zumanaca i celih jaja sa secerom i vanilin secerom. Mesati stalno da se ne bi stvorile grudvice a pri kraju kuvanja dodati cokoladu izlomljenu na kockice. Sacekati da se fil malo prohladi, pa umesati maslac i sve lepo izjednaciti (najbolje je da smesa bude mlaka).

Pripremiti krokant od oraha (lesnika ili badema): otopiti 2 kasike secera kao karamel i dodati cele orahe. Smesu zatim izliti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, usitniti u avanu ili blenderu.

Slatku pavlaku umutiti kao slag i pazljivo sjediniti sa ohladjenim filom. Na kraju dodati pripremljeni krokant od oraha i sve lepo izmesati. Fil rasporediti preko korice od belanaca (ostaviti par kasika za premazivanje), odgore staviti drugu koricu, pa celu tortu premazati preostalim filom u tankom sloju. Ostaviti da se dobro rashladi pre stavljanja cokoladne glazure.


Za glazuru: rastopiti na tihoj vatri cokoladu sa nekoliko kasika ulja, pa zatim sve preliti preko ohladjene torte odgore i sa strane. Rastopiti mlecnu cokoladu i na polovini torte "nacrti" izgubljeni put, a drugu polovinu ukrasiti "ruzicama" od umucenog maslaca i cokolade i karamelisanim orasima (ili bademima).

Za karamelisane orahe:  rastopiti par kasika secera kao karamel, dodati polovine jezgra oraha, malo promesati da se karamel uhvati sa svih strana, pa ih zatim pomocu dve viljuske izvaditi na nauljeni tanjir. Kada se potpuno ohlade, prebaciti ih na tortu.:)

четвртак, 12. јануар 2012.

Lepezasti hlepcic sa cimetom


Kada sam prvi put kod nase Maxivide videla recept za Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread, zaljubila sam se na prvi pogled u ovo fino pecivo sa cimetom.:) Zapravo, najvise su me privukle same fotografije karamelisanog secera, tako da sam gotovo mogla da zamislim kako to sve fino izgleda i mirise. Deana, hvala ti puno sto si nam predstavila i prevela ovaj receptic, mogu Vam samo najtoplije preporuciti da isprobate prvom prilikom i sami se uverite u sve ono sto ste culi o njemu.:) 

Na blogu Joy the Baker mozete procitati i originalni recept i pogledati detaljan prikaz pripreme, a ovde cu sada napisati kako sam radila uz neznatne izmene u sastojcima.

Sastojci: 400 g brasna, 15 g svezeg kvasca, 1 ravna kasicica soli, 2 kasike secera, 60 g otopljenog maslaca, 75 ml mleka (1 mala kaf.soljica), 75 ml vode, 2 jajeta

Za premazivanje: 60 g maslaca, 150 g secera, 2 kasicice cimeta, malo naribanog muskatnog orascica

Priprema:

Razmutiti kvasac u toplom mleku, dodati kasicicu secera i brasna, pa ostaviti na toplom mestu da ispuni solju (mozete spremati i sa suvim kvascem kao sto je u originalnom receptu).

U dubljoj posudi izmesati brasno, so i secer, dodati pripremljeni kvasac, jaja, otopljeni maslac i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo (stavila sam prvo manje brasna, ali mi je testo bilo suvise mekano, tako da sam dodala jos malkice).Ostaviti da testo odmara dok se ne udvostruci, kod mene je stajalo 30-tak minuta.


Testo razviti u pravougaonu koru i premazati prvo otopljenim maslacem. Izmesati kristal secer sa cimetom i posuti preko cele kore. Zatim, koru iseci na 6 vertikalnih traka i sloziti ih jednu preko druge, pa iseci na jos 6 delova. 

Prilikom slaganja kora, jedan deo secera ce otpasti, ali ne brinite, bice dovoljno slatko (cak sam malo smanjila kolicinu secera u filu u odnosu na originalni recept).


Sve listice lepo poredjati u manji pravougaoni kalup koji je oblozen masnim papirom. Ostaviti da odmaraju i rastu dok se rerna ne zagreje, oko 15-tak minuta. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu.:)


Pazite da se sve lepo ispece, pa ako je potrebno prekrijte papirom dok se ne ispece do kraja. Zatim, sve pazljivo izvaditi iz kalupa pomocu papira na kome se peklo i preneti na tanjir, a onda odvajati listice testa i uzivati u divnom ukusu karamelisanog secera i cimeta... bon appétit!:))

понедељак, 09. јануар 2012.

Rolat od mesa



Zgodna ideja za male zalogajcice koje mozete posluziti za veceru, kao fino predjelo na pocetku rucka, a svima ce se dopasti i kao posluzenje na nekoj festi.:) Sve se moze pripremiti ranije i cuvati u frizideru do trenutka serviranja, a ukoliko se zamrzava treba ga samo izvaditi pola sata ranije da bi se lakse iseklo.

Sastojci: 500 g juneceg ili svinjskog mesa od buta, 2-3 vece glavice crnog luka, 1 kasicica mlevene zacinske paprike, so, biber, 150 g margarina, 5 jaja

Priprema:

Meso iseci na kockice i izdinstati sa seckanim crnim lukom, kao kada pripremamo paprikas, uz dodatak mlevene paprike. Poklopiti i dinstati bez dodavanja vode oko 40-tak minuta, dok meso ne omeksa. Ohladiti izdinstano meso i samleti 2x na masini za meso. Posoliti i pobiberiti jos malo po ukusu ako je potrebno, pa izmesati sa hladnim margarinom koji je sitno istrugan na trenici.



Skuvati jaja, odvojiti zumanca i belanca. Belanca sitno iseckati, a zumanca izgnjeciti i pomesati sa malo margarina. Preko folije rastanjiti meso u obliku pravougaonika, premazati zumancima ili ih jednostavno naribati odgore ako vam je lakse. Preko toga posuti seckanim belancima, pa uz pomoc folije sve zaviti u rolat.

Rolat staviti na hladno meso da se lepo stegne jer ce se lakse iseci (moze se i zamrznuti). Pre sluzenja, iseci na snite i servirati kao male zalogajcice na francuskom bagetu... bon appétit!:)))


субота, 07. јануар 2012.

Kornet pogaca


Dragi moji, svima koji danas slavite zelim sretan i blagoslovljen Bozic, da u miru i radosti provedete danasnji praznik sa svojim najmilijima. Ovom prilikom postavicu recept za jednu finu pogacu koju mozete isprobati za vreme praznika ili napraviti za neku drugu svecanu priliku.:)

Kornet pogacu cine zapravo fine, lisnate kiflice spojene u jedno testo, a na sredini je i nekoliko ruzica od testa, sve skupa izgleda vrlo zanimljivo i nije je tesko napraviti, ali ako se odlucite da isprobate, racunajte da ce vam za pripremu, odmaranje testa i pecenje trebati sve zajedno oko 2,5 h... pa, da krenemo odmah!:)

Kod nase Sanele sam videla recept za Cvetnu pogacu koja je vrlo slicna i kod nje mozete pogledati odlicno objasnjen ceo postupak pripreme. Medjutim, ovog puta sam radila po jednom drugom receptu koji cu vam sada napisati, recept sam pronasla na Serbiancafeu a postavila ga je korisnica Dzekson, postupak je gotovo isti dok se sastojci malkice razlikuju, sto ne mislim da ce puno smetati za bilo koji od ova dva recepta da se odlucite.:)

Sastojci: 700 g brasna, 1/2 paketica svezeg kvasca (25 g), 1,5 kasicica soli, 2 dl jogurta, 2 dl mleka, 3 kasike ulja, 2 jaja + 1 jaje za premazivanje, 125 g margarina, susam za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju. Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka, zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmori 15-tak minuta. Testo zatim podeliti na 8 jufkica (loptica), pa svaku razviti u krug i premazati sa malo margarina. Slagati premazane kore jednu preko druge, a gornju koru ostaviti nepremazanu. Neka se testo odmori jos 15-20 minuta.


Sada od naslaganih kora, razviti veliku, okruglu koru precnika 50 cm, iseci spoljni rub testa i podeliti ga 3 dela (od njih cemo kasnije oblikovati "ruzice" za sredinu). Krug koji je ostao podeliti na 8 trouglica i zamotati ih kao kiflice, pa zatim svaku preseci na pola.

Kiflice redjati u krug, sirom stranom okrenutom prema spolja, a od isecenih traka oblikovati ruzice i smestiti ih u sredinu (pleh je precnika 32 cm, treba ga prethodno namazati margarinom ili obloziti papirom za pecenje). Kad smo sve fino rasporedili, pokriti testo i ostaviti da kiflice narastu dok ne ispune ceo pleh, oko sat vremena.

Pre pecenja, pogacu premazati umucenim jajetom i posuti susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta dok fino ne porumeni. Ako je potrebno moze se prekriti papirom na pola pecenja da ne bi suvise zarumenila, vi najbolje poznajete vasu rernu i kako pece;)).


понедељак, 02. јануар 2012.

Svecano rolovano pile


U potrazi za nekim zgodnim receptom od piletine koji bih mogla isprobati za novu godinu, setila sam se da sam kod nase drage Dunje jos pre nekog vremena zapazila ovaj recept za punjeno peceno pile bez kostiju.:) Dopalo mi se kao ideja jer se moglo spremiti ranije i fino posluziti kada dodju gosti, mada sam ga na kraju spremala neposredno pre dolaska gostiju, ali ipak je ostalo i za fotkanje narednog dana.:)

Koristila sam  nesto manje pile nego sto je u originalnom receptu, pa sam tako dobila fine male snitice koje su se lepo mogle naseci i poredjati po obodu tanjira, a od preostalog soka od pecenja napravila sam umak. Evo kako je tekao postupak:


Sastojci: 1 pile od 1,5 kg (moze i vece), 1 srednja glavica crnog luka, 2 pilece dzigerice, 1 jaje, 2 snite starog hleba, so, biber, persunovo lisce, oko 100 g tanko isecene pancete (za zavijanje)

Priprema:

Pazljivo izvaditi kosti iz celog pileta (na kraju recepta je link za video tutorijal). Poceti od sredine pilecih prsa tako sto cemo ih pazljivo zaseci po sredini i odvojiti belo meso sa leve i desne strane. Zaseci nozem svuda okolo da bi se izdvojila grudna kost i izvaditi ceo sredisnji deo kostiju. Batake zaseci duz kosti i seckati po malo dok na kraju ne odvojimo celu sredisnju kost. Pileca krilca mozete ali i ne morati otkostavati, ja sam ih samo isekla i ostavila sa strane za supicu.:)

Kad smo to sve zavrsili, pile zaciniti sa malo soli i bibera, oblikovati kao veliku sniclu i premazati nadevom od pilece dzigerice. Prvobitna zamisao mi je bila da na pola pileta stavim nadev od sampinjona, a na drugu polovinu nadev od pilece dzigerice i pancete. Medjutim, posto sam prvo napravila nadev od dzigerice, ucinilo mi se da ga ima dosta i da ce mi preostati ako budem filovala i sa pecurkama, tako da sam resila da ga celog iskoristim, a za neku drugu priliku isprobacu i nadev sa sampinjonima... sada vec imam malo iskustava kako izvaditi kosti iz pileta.:)

Za nadev: crni luk sitno iseckati i proprziti na malo ulja. Pilecu dzigericu nastrugati nozem i odvojiti od zilica. Kriske starog hleba potopiti u mleko, pa zatim ocediti i izmesati sa dinstanim lukom i usitnjenom dzigericom. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo seckanog persunovog lisca i na kraju sve povezati sa jednim jajetom (po ptrebi dodati i 1-2 kasike prezle).

Pripremljeni nadev premazati preko pileta i zaviti u rolat, pa zatim sve obloziti tanko secenim snitama slanine. Zamotati u foliju i staviti u pleh u koji smo sipali malo vode. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 1 h, zatim odmotati foliju i peci jos 15-tak minuta dok fino ne porumeni.

Moze se posluziti toplo i hladno, ali se ipak lakse sece kada se malo prohladi. Sok od pecenja iskoristiti za umak, procediti i zgusnuti sa jednom kasikom gustina razmucenim u malo hladne vode. Sve zagrejati da provri i posluziti uz nase rolovano pile... bon appetit!:)


Napomena: ovde mozete pogledati video kako na najlaksi nacin izvaditi kosti iz pileta (za nesto manje od 6 minuta;)). Moram priznati da je meni ipak trebalo malkice vise vremena od toga, ali nadam se da ce sledeci put biti bolje.;))

KuVarijacije: Reform kocke


Dragi moji, nadam se da malo odmarate od svakodnevnih obaveza i da ste se lepo proveli na doceku Nove godine.:) A da bi nam cela godina bila slatka, prvi post pocinjemo sa finim Reform kockicama sa cokoladom i orasima. Njima je pripala cast da budu prvi recept u ovoj godini:)

Recept je sa Majinog bloga Cook and Bakes a odabrali smo ga za probu u okviru nase blogerske igrice KuVarijacije. Kao sto znate, pripremamo recept koji smo izglasali u prethodnom krugu, a Reform kocke su ovog puta dobile najveci broj glasova.:) I mislim da su zaista bile pun pogodak, jer ovo su pravi kolacici za svecane prilike.

Odlucila sam se za oblik stanglica jer su mi ovog puta vise odgovarale, mada su kao kockice (u originalu) potpuno neodoljive.:) S obzirom da je to u osnovi recept za Reform tortu, zaljubicete se u njih na prvi zalogaj. Najlepse su posle dan-dva kada se svi sastojci fino prozmu, tako da ih mozete slobodno napraviti ranije.


Sastojci (za koru): 10 belanaca, 10 kasika secera, 250 g mlevenih oraha

Fil: 10 zumanaca, 10 kasika secera, 1 vanil secer, 200 maslaca, 100 g cokolade

Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja

Priprema:

Umutiti belanca u cvrstu penu, sipati postepeno secer i na kraju pazljivo umesati mlevene orahe. Ispeci koru u velikom plehu od rerne koji je oblozen masnim papirom. Kad se ohladi, preseci je uzduzno na pola, ali ako zelite da napravite male kockice onda je ostavite celu i nemojte je seci.

Za fil, skuvati zumanca na pari sa secerom, pa pri kraju kuvanja dodati kockice izlomljene cokolade i mesati dok se potpuno ne otopi. Na kraju, umesati u maslac u prohladjeni fil i premazati preko kore. Ako se odlucite da pravite stanglice, odgore stavite drugu polovinu isecene kore i premazite sa tankim slojem fila. Ostavite da se malo ohladi a onda prelijte glazurom od cokolade.:)


Napomena: kolac cete lakse iseci ako se dobro ohladi, a isto tako ako se odlucite za stavljanje glazure ili ih zelite jednostavno uvaljati u mlevene orahe, bice puno lakse to uraditi ako je kolac rashladjen.:)

Recept je kod Maje detaljno objasnjen i necete pogresiti ukoliko se pridrzavate navedenih mera i saveta, nisam nista menjala u sastojcima sem oblika... recept je za svaku preporuku!:)))