субота, 20. август 2011.

Plavi patlidzan na tri nacina


Vec neko vreme na pijaci se mogu kupiti lepi plavo-ljubicasti plodovi, pa ako ste i vi ljubitelj plavih patlidzana evo nekoliko omiljenih recepta po kojima najcesce volim da ih spremam... ovaj post je zapravo neka vrsta malog sezonskog podsetnika, a mozda ce jos nekome dobrodoci i posluziti kao inspiracija.;)


Musaka od plavog patlidzana


Ovde Vam necu pisati ceo recept jer verujem da musaku od plavog pravimo na slican nacin kao i svaku drugu musaku od povrca, ali ono sto ce mozda biti interesantno je sto se plavi patlidzan prethodno ispohuje u smesi za palacinke!:)

Plavi patlidzan oljustiti i iseci na tanke snite (obicno ih seckam po duzini, pa dobijem lepe dugacke snite), malo posoliti sa jedne i druge strane i ostaviti da pusti sok i izadje gorcina. Visak kapljica upiti kuhijskim papirom pa onda svaku snitu potopiti u smesu nesto guscu nego za palacinke ( napravljenu od brasna, malo soli, vode, mleka i 1 jajeta,)). Prziti ih kratko na ulju sa obe strane i izvaditi na kuhinjski papir da se malo ocede.

Cini mi se da je ovaj nacin zgodniji jer sve ide nekako brze, manje sudova je upotrebljeno i nije potrebno potrositi puno jaja, a ovako pohovani plavi je veoma ukusan! Kad smo sve lepo ispohovali, musaku redjamo na klasican nacin i prelijemo sa mesavinom od umucenih jaja i malo mleka, a ako nam je preostalo smese za palacinke, slobodno dodajte jos malo mleka i sve prelijte preko musake.... bon appetit!;))


Moze biti namaz ili salata, slobodno ga nazovite kako Vam vise odgovara, ali svakako ne propustite da isprobate ovaj fini grcki receptic... vec sam ga ranije objavila na blogu, pa cu sada samo postaviti link.;) 

Mozete spremiti i zalihe pecenog plavog patlidzana koji cete zamrznuti i kasnije koristiti kao osnovu za pripremanje ove salate. Odlicno ide kao namaz uz razne prepecene hlebcice, ovog puta smo grickali uz Sanjine trouglaste hlebcice.;)


"Camcici" od plavog patlidzana sa povrcem


Samo jedna od bezbrojnih ideja kako napuniti "camcice" od plavog patlidzana, ovog puta u "vege" izdanju u kombinaciji sa povrcem.;)

Sastojci: 2 veca plava patlidzana, 1 crni luk, 2 sargarepe, 2 paprike, 1 paradajz, 1 manja soljica rize, so, biber, seckano presuno lisce

Priprema:

Plave patlidzane oprati i iseci po duzini na pola, izdubiti i malo posoliti. Na ulju proprziti sitno seckani crni luk, dodati sargarepu, papriku iseckanu na kockice, oljusteni paradajz i "meso" od patlidzana koje smo izdubili i usitnili. Dodati i jednu soljicu rize, sipati malo vode koliko da prekrije provrce, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve zajedno dinstati oko 15-20 minuta i na kraju posuti seckanim persunovim liscem.

Ovom smesom napuniti izdubljene plave patlizdane, poredjati ih u tepsiju u koju smo sipali malo vode, pa sve posuti sa malo prezle (moze se prethodno izmesati sa parmezanom, bice jos ukusnije;)) i zapeci u rerni oko 20-tak minuta. Posluziti toplo... prijatno!;)



Integralni hlepčići


Ovo su najjednostavniji hlepčići koje mozete zamisliti!:)) Pravim ih vec po drugi put u dva dana, u kombinaciji obicnog i integralnog psenicnog brasna i taaako su fini. Danas sam u osnovno testo dodala kasicicu meda i malo prepecenih susamovih i semenki, a mozete naravno staviti i neke druge omiljene semenke (suncokret, lan, mak itd.).

 Napravim ih odmah ujutru i imamo ih za grickanje celog dana, a najlepse prijaju uz namaz od plavog patlidzana... evo, sta nam je potrebno za 6 hlepčiča:

Sastojci: 250 g integralnog psenicnog brasna, 250 g obicnog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 0,5 dl ulja, 2,5 dl vode

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera (ili meda) i malo brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.

U posebnoj posudi izmesati obe vrste brasna, dodati, so, ulje i pripremljeni kvasac, pa sa preostalom kolicinom mlake vode zamesiti srednje meko testo. Odmah podeliti na 6 jufkica, svaku malo rastanjti elipsasto i uviti kao rolatic. Poredjati na podmazan pleh, pokriti i ostviti da odmaraju 20-tak minuta dok se rerna zagreje.


Pre pecenja, hlebcice zaseci nozem na 3-4 mesta, premazati mesavinom ulja i vode, i posuti susamom i ovsenim pahuljicama. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta dok ne dobiju lepu boju (oni nece puno porumeniti, pa pazite da se ne prepeku). Kad su se hlebcici ispekli,  pokrijte ih platnenom salvetom i ostavite da jos malo stoje pre sluzenja... prijatno grickanje!;)

понедељак, 15. август 2011.

Menchnikha - slatke spiralice sa medom


Dok sam se tako motala po netu u potrazi za nekim desertom koji bih mogla da napravim za moj rucak na temu Maroka, nasla sam ovaj slatkis sa medom i odmah me je privukao svojim nesvakidasnjim izgledom... a i ime mu je isto tako neobicno - Menchnikha (nisam bas sigurna kako se tacno izgovara;)), ali mislim da mu savrseno pristaje jer su ovi kolacici sasvim jedinstveni!;))

Kako ih najbolje opisati, hmm... to je testo koje se priprema od brasna, rastopljenog maslaca, pomorandzine esencije, sirceta i secera. Oblikuju se rezanci koji se potom skupe u male gomilice, a zatim kratko prze u dubokom ulju i potapaju u med.;) Veoma su slatki i po ukusu podsecaju na nase tulumbe ili grcke lokumadose... nekoliko "spiralica" ce biti sasvim dovoljno da se zasladite na kraju obroka.;)

U originalnom receptu pise da se prave od 1 kg brasna, ali verujte da je to previse.;) I mada sam testo zamesila od pola mere (500 g brasna), kad sam jednom pocela da ih pravim nije bilo kraja, hehe... zato ako zelite da ih isprobate, slobodno napravite od 250 g brasna i dobicete punu ciniju slatkih spiralica za grickanje... ovde mozete procitati  originalni recept .;))


Sastojci: 250 g brasna, 60 g istopljenog maslaca, 1/2 kasicice praska za pecivo, 1/2 kesice vanilin secera, 1 kasika sirceta, malo naribane pomorandzine korice (zamena za esenciju pomorandzinog cveta;)), oko 0,5 dl vode ili mleka

Za sirup: 200 g meda, 1 dl vode

Priprema:

Napraviti testo kao za rezance od navedenih sastojaka, mesiti dok testo ne postane glatko i elasticno. U originalnom receptu se koristi vodica od pomorandzinih cvetova, ali kako ne znam gde bih to ovde mogla nabaviti, posluzila sam se koricom pomorandze koju sam prethodno dobro oprala i sitno naribala.;)


Za pripremu ovih "spiralica" bilo bi najbolje da koristimo masinu za pravljenje testenine jer ce nam velikim delom olaksati posao.:) Pripremljeno testo treba najpre rastanjti na masini, poceti od najvece brojke (kod mene je to 7.) pa postepeno smanjivati dok se ne dobije fino tanko testo. Zaustavila sam se na broju 3. jer mi se ucinilo da ce ta debljina testa najvise odgovarati, rezanci ne bi trebalo da budu jako tanki jer ce onda brzo izgoreti kad se budu przili u ulju.

Kad su napravljeni rezanci, razdvojite ih na manje gomilice i isecite na 5 cm duzine, pa krajeve samo blago stisnite rukom da se zalepe (slika dole). Neka se malo prosuse dok se ulje zagreje i dok se pripremi med u koji ce se posle potapati.


U posebnoj posudici zagrejati med sa malo vode i neka to bude pri ruci jer ce se przene "spiralice" odmah potapati kako budu gotove a to sve ide prilicno brzo. U drugoj posudi zagrejati ulje i polako spustati po nekoliko "spiralica". Prziti ih sasvim kratko dok ne dobiju lepu zlatnu boju, pazite jer brzo izgore.;)

Spiralice izvaditi rupicastom kasikom, sacekati da se malo ocede od ulja i odmah zatim spustiti ih u posudicu sa vrucim medom. Malo promesati da se fino natope sirupom i izvaditi u posebnu ciniju, jos je bolje da se prvo ocede da ne bi posle ostao med na dnu cinije.


Posluziti ih na kraju rucka uz soljicu kafe (a trebace Vam i casa vode;))... ako volite mozete ih posuti sa malo cimeta, vrlo lepo idu jedno sa drugim, uzivajte!;))



Pile na marokanski nacin


Danas cemo na trenutak odskrinuti vrata marokanske kuhinje i zaroniti u pravo bogatstvo mirisa i ukusa nastalih najfinijom mesavinom raznih zacina, pa ce tako jedno sasvim obicno pile postati prava gurmanska delicija na Vasoj trpezi... ako ste raspolozeni, napravite i ovaj zanimljivi slatkis sa medom!;)

Kad imam malo vise slobodnog vremena, volim da tako nekada napravim tematski rucak ili veceru.:)  Na meniju se onda nadju samo jela iz jedne zemlje koja se spremaju prema originalnim receptima i sa kombinacijom zacina koje mozda ne bi imali priliku da probamo u nekom svakodnevnom kuvanju, nesto zanimljivo, novo i drugacije... ovog puta je to bila piletina sa maslinama i limunom na marokanski nacin, a dok se vase pile bude krckalo na tihoj vatri, procitajte ovaj izvrsni clanak na Coolinarici radi inspiracije!;)



Sastojci: 1 manje pile (od 1 kg), 1 veci crni luk, 1 kasicica mlevene paprike, 1 kasicica djumbira u prahu, 1/2 kasicice kima, 4 kasike ulja, 4 kasike seckanog persuna, 1,5 dl pileceg temeljca, 100 g zelenih ili crnih maslina (ociscenih), sok i kora jednog limuna, so, biber

Priprema:

Iseci pile na 4 dela, staviti u dublju posudu i preliti marinadom koju smo napravili od ulja i zacina, pa sve staviti u frizider da odstoji 3-4 sata.

Na zagrejanom ulju proprziti komade pileta, dodati marinadu i seckani crni luk, pa sve zajedno kratko prziti dok luk ne postane staklast a piletina dobije lepu rumenu boju. Zatim, sipati pilecu supu (moze i supa koja je napravljena od kockice) i dinstati na tihoj temperaturi oko 30 minuta dok piletina ne postane mekana, po potrebi dodati jos malo supe ili vode.

Izvaditi komade pileta na tanjir, pa na tom istom ulju prodinstati masline i limun iseckan na manje kocke ili cetvrtine (moze se iscediti i samo sok, a korica limuna iseci na trakice). Kuvati jos kratko dok se umak ne zgusne i polovina tecnosti ispari.

Piletinu poredjati lepo na tanjir, preliti toplim umakom i servirati uz rizu ili kus-kus... prijatno!;)



понедељак, 08. август 2011.

Djulići

Dobro jutro, dragi moji... nadam se da ste lepo proveli vikend, a evo jednog neobicnog predloga za danasnji rucak.;) Ne znam da li ste nekada probali djuliće ali moram priznati da su za mene bili potpuno novo otkrice (i to veoma ukusno;)).

Naime, recept sam pronasla u jednom starom broju Praktike i privukao me je neobican naziv jela, nije bilo slike ali kad sam procitala recept do kraja ucinilo mi se da bi moglo biti nesto interesantno... i zaista, vrlo su fini, prakticni i izdasni, poput nekih kroketa.;)

Mogu se i zamrznuti (vec isprobano;)) jer od jedne mere izadje oko 30-tak komada, pa ako ih necete odmah sve iskoristiti, slobodno zamrznite tako nepecene ploskice i samo cete ih brzo isprziti kad vam zatrebaju.


Sastojci: 700 g ociscenog krompira, 2 kasicice soli, 2 manja jaja, 200 g brasna, 1 prasak za pecivo

Nadev: 400 g mlevenog mesa, so, biber, 2 jaja, seckani persun, 50 g prezle

Priprema:

Skuvati krompir, propasirati ga, dodati 2 ravne kasicice soli, jaja i brasno pomesano sa praskom za pecivo. Zamesiti testo i ako je potrebno dodati jos malo brasna da se ne lepi za ruke. Razviti koru debljine 0,5 cm preko aluminijumske folije po kojoj smo posuli malo brasna.


Za nadev, izmesati mleveno meso (ne treba ga prethodno prziti), dodati jaja, seckani persun i zaciniti po ukusu. Na kraju dodati i malo prezle da se dobije fina smesa poput pastete. Nadev rasporediti preko testa, zamotati u rolat uz pomoc folije i staviti u zamrzivac da se stegne par sati.

Rolat iseci na kriske i jos tako polusmrznute uvaljati u brasno, pa prziti na ulju sa obe strane dok lepo ne porumene. Izvaditi ih na kuhinjski papir i posluziti dok su tako jos topli uz neki fini umak od kisele pavlake. Djulici se mogu i zamrznuti i koristiti po potrebi... prijatno!;))

четвртак, 04. август 2011.

Skarpina iz rerne


Lagano, letnje jelo sa daskom Mediterana... umesto skarpine sasvim fino ce posluziti i neka druga vrsta ribe, sve ususkajte zajedno sa povrcem, zacinite sa malo mediteranskih zacina, prelijte maslinovim uljem i belim vinom... i dok se rucak lagano pece u rerni, imacete sasvim dovoljno vremena da obidjete omiljene kulinarske blogove.;))

Sastojci: 1 kg smrznute skarpine, 500 g krompira, 1 crni luk, 2 cesnja belog luka, so, biber, ulje, 1 dl belog vina, sok od pola limuna, malo ruzmarina, listic lovora

Priprema:

Skarpinu ocistiti od krljusti i zaseci na par mesta sa jedne strane, malo posoliti i preliti limunovim sokom. Krompir iseci na tanje kolutice (moze se prethodno i kratko skuvati, 10-tak minuta bice dovoljno),  crni luk iseci na cetvrtine ili osmine, a beli luk na tanke listice. Sve staviti u vatrostalnu posudu, preliti sa malo ulja, posuti ruzmarinom, dodati listic lovora i sipati belo vino.


Prekriti aluminijskom folijom i peci u rerni oko 40 minuta. Kad je krompir omeksao, skinuti foliju, preliti sve umakom od pecenje i zapeci jos desetak minuta da dobije lepu zlatnu boju. Pre serviranja, posuti sitno seckanim persunovim liscem i ukrasiti koluticem limuna... prijatno!;)

Napomena: pre nego sto nas rucak stavimo u rernu da se pece, mozemo dodati i 1-2 paradajza isecena na cetvrtine i ubaciti nekoliko maslina.;)